Hades (PS5 Version) - Review

Το roguelike διαμάντι εγκαθιδρύει την κυριαρχία του σε περισσότερες πλατφόρμες
by Ελένη Δρίβα on 10 Αυγούστου 2021

Κάθε φορά που ένα νέο παιχνίδι αποκαλύπτεται, το κοινό αρχίζει να "ποντάρει" για το αν θα βγει καλό ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιτυχία (ή αποτυχία) κάποιων projects είναι πιο εύκολο να προβλεφθεί από αυτή κάποιων άλλων, καθώς προσφέρουν πιο ξεκάθαρα δείγματα της ποιότητάς τους. Άλλα μας εκπλήσσουν θετικά ή αρνητικά, αψηφώντας τις προβλέψεις και άλλα, από το πουθενά, ξεπερνάνε κάθε πρόβλεψη και γίνονται silent hits.

Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει και το Hades, της Supergiant Games, το οποίο ήρθε (φαινομενικά) από το πουθενά και το 2020 σάρωσε σε βραβεία και κριτικές, έγινε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς και ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους τίτλους του roguelike είδους. Περίπου έντεκα μήνες μετά από την πρώτη του κυκλοφορία σε PC και Nintendo Switch, ο μικρός, αλλά επιβλητικός γίγαντας βρήκε τον δρόμο του και για τις (υπόλοιπες) κονσόλες.

Το βασικό σενάριο είναι απλό. Ο γιος του Άδη, ο Zagreus, θέλει να φύγει από τον Κάτω Κόσμο, δηλαδή το σπίτι του πατέρα του. Όμως ο Θεός των νεκρών δεν εγκρίνει την απόφασή του και ο Zagreus αναγκάζεται να παλέψει με τον "στρατό" του πατέρα του και να βρει τον δρόμο που οδηγεί στην επιφάνεια για να μπορέσει να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα. Σύμμαχοι στην προσπάθειά του είναι οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου, οι οποίοι τον "ευλογούν" με τις δυνάμεις τους.

Στον πυρήνα της παραπάνω ιστορίας βρίσκεται ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό: ο θάνατος. Θα πεθάνετε πολλές φορές παίζοντας, και πρέπει να πεθάνετε. Αυτή είναι η ιδέα, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη. Κάθε απόπειρα απόδρασης από τον Κάτω Κόσμο είναι ένας νέος "κύκλος" που ξεκινάει από τα Τάρταρα και τελειώνει είτε με εσάς νεκρούς και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, είτε με εσάς ελεύθερους. Όμως, κάθε φορά που ξεκινάει ένας νέος κύκλος, η διαδρομή δεν είναι ποτέ η ίδια ακριβώς, ούτε οι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε, ούτε οι ανταμοιβές που θα κερδίσετε.

Αυτό που κάνει το Hades ένα εξαιρετικό roguelike είναι το γεγονός ότι κάθε του πτυχή είναι φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τη φύση του, το είδος στο οποίο ανήκει. Η ιστορία του εξηγεί έξυπνα αυτόν τον αέναη κύκλο, τον κάνει κομμάτι του σεναρίου, εξηγώντας την αθανασία του πρωταγωνιστή και τη λούπα του τίτλου με πειστικές ιδέες. Υιοθετεί ευφυέστατα το "τέχνασμα" της επανάληψης, το ενσωματώνει στην πλοκή και κάθε φορά που ξεκινάτε από την αρχή δεν νιώθετε ταλαιπωρημένοι γιατί το Hades δημιουργεί την αίσθηση πως ακόμα και οι αποτυχημένες απόπειρες έχουν σημασία.

Τα παραπάνω δεν οφείλονται μόνο στην προσεγμένη προσαρμογή του σεναρίου στην επαναληπτική λούπα, αλλά και στο καλοφτιαγμένο μοτίβο του gameplay και της επίτευξης προόδου. Συγκεκριμένα, ακόμα και όταν χάνετε ξανά και ξανά, η Supergiant Games φροντίζει να μην μένετε ποτέ στάσιμοι. Ασφαλώς, τα boons των Θεών και τα χρήματα είναι παροδικές ανταμοιβές, όμως υπάρχουν και άλλα αντικείμενα που παραμένουν στην κατοχή σας και μετά θάνατον. Τα εν λόγω αντικείμενα μπορείτε να τα αξιοποιήσετε για να κάνετε πιο δυνατό τον Zagreus, να ξεκλειδώσετε νέα όπλα, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους χαριτωμένους NPCs του παιχνιδιού και για να κάνετε την κάθε απόπειρά σας πιο εύκολη με άλλους δημιουργικούς τρόπους, οπότε ακόμα και οι ήττες δεν είναι πραγματικά χαμένος χρόνος.

Παρ' όλα αυτά, όσες "διευκολύνσεις" και αν ξεκλειδώσετε, το Hades φροντίζει να σας κρατάει σε εγρήγορση αλλάζοντας διαρκώς τη δομή του Κάτω Κόσμου, καθώς και τους εχθρούς που κρύβει (σχεδόν) το κάθε δωμάτιο -αυτή είναι άλλωστε και η ουσία των roguelikes. Οι μόνοι χώροι που μένουν στάσιμοι είναι αυτοί που σχετίζονται με κομβικά σημεία της ιστορίας και συνήθως αφορούν τα διασκεδαστικά και αρκετά απαιτητικά boss fights.

Η μάχη αυτή καθαυτή είναι εθιστική, γρήγορη και με εξαιρετική ανταπόκριση, ενώ διαφοροποιείται και με βάση το όπλο που χρησιμοποιείτε. Τα boons των Θεών δεν είναι όλα εξίσου αποτελεσματικά, όμως κατά κάποιο τρόπο είναι δίκαια, αφού Θεοί όπως ο Δίας και ο Ποσειδώνας σάς δίνουν τα πιο ισχυρά, μιας και συνήθως θεωρούνται και οι πιο δυνατοί από το δωδεκάθεο. Παράλληλα, σε κάθε κύκλο σάς δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε παροδικά builds με randomized upgrades που σάς προσφέρονται, ενώ ιδιαίτερη εμφάνιση χρειάζεται να δώσετε και στις διακλαδώσεις του Κάτω Κόσμου, επιλέγοντας αναλόγως ποιο μονοπάτι θέλετε να ακολουθήσετε για να κερδίσετε και την πιο χρήσιμη ανταμοιβή. Οι ενδείξεις στις πόρτες είναι ο καλύτερός σας σύμβουλος και οι επιλογές μπορούν να αποβούν είτε σωτήριες, είτε μοιραίες.

Η... θεϊκή παρέμβαση της Supergiant Games (συγχωρέστε με για το μέτριο λογοπαίγνιο) εκτείνεται και σε μεγάλο μέρος του τεχνικού τομέα. Το Hades έχει μια ζωηρή αισθητική που θεωρητικά έρχεται σε αντίθεση με τη γενική ιδέα του μουντού και άχαρου Κάτω Κόσμου, όμως στην προκειμένη κάνει το συγκεκριμένο εγχείρημα να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο. Έντονες κόκκινες, χρυσές και μωβ πινελιές, μεταξύ άλλων, ντύνουν την κατοικία των νεκρών και τις καρτουνίστικες μορφές των καλοσχεδιασμένων χαρακτήρων, που συνοδεύονται επίσης από ευχάριστο χιούμορ και αμέτρητες ατάκες ώστε να μην επαναλαμβάνονται όσες φορές και αν τους μιλήσετε. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και με το soundtrack του τίτλου, το οποίο ντύνει με αξιομνημόνευτες νότες τον άθλο σας προς τον κόσμο των ζωντανών.

Τι γίνεται όμως με την έκδοση του παιχνιδιού για τις κονσόλες; Στα PlayStation 4 και Xbox One, το Hades προσφέρει ανάλυση 1080p, στα 60 fps. Στις πλατφόρμες νέας γενιάς (δηλαδή τα PlayStation 5 και Xbox Series X/S) προσφέρει 4K ανάλυση, επίσης στα 60 fps. Οι νέες κονσόλες προσφέρουν πιο σταθερές επιδόσεις και μικρότερα loading times. Επιπλέον, στο PlayStation 5, που πραγματοποιήθηκε το παρόν review, η Supergiant Games έχει αξιοποιήσει τα νέα χαρακτηριστικά του DualSense, εισάγοντας σε κάποια σημεία τη χρήση των adaptive triggers, αλλά και του haptic feedback. Εντυπωσιακό μεν, αλλά δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρο δε, οπότε το αποτέλεσμα δεν θα το χαρακτηρίζαμε και τόσο εντυπωσιακό. Κυρίως, έμεινε σχεδόν ανεκμετάλλευτο και είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχει haptic feedback την ώρα των επιθέσεων, αλλά υπάρχει την ώρα που χαϊδεύουμε τον Κέρβερο (δεν παύει να είναι ο σκύλος των ονείρων σας).

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2020 βρήκε επιτέλους τον δρόμο του για τις (υπόλοιπες) κονσόλες. Η Supergiant Games ευφυέστατα αγκάλιασε το concept που επέλεξε, το ενσωμάτωσε με μαεστρία στον πυρήνα του Hades και δημιούργησε έναν απρόβλεπτο άθλο που επαναλαμβάνεται σε μια εθιστική λούπα. Η εμπειρία στα PlayStation 4/5 και Xbox One-Xbox Series X/S είναι το ίδιο εξαιρετική, απροβλημάτιστη και στην περίπτωση της νέας γενιάς, ελαφρώς πιο πλούσια. Αν και κάποια χαρακτηριστικά, όπως αυτά του DualSense, δεν έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο, πλέον δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μην παίξετε ένα παιχνίδι-σταθμό του roguelike είδους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Hades (PS5 Version) - Review

Συντάκτης
10 Αυγούστου 2021
Developer

Supergiant Games

Publisher

Supergiant Games / Private Division

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 5

Κυκλοφορία

17 Σεπτεμβρίου 2020 (PC / Nintendo Switch)
13 Αυγούστου 2021 (PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S)

Είδος

Roguelike, action role-playing

PEGI

12

Θετικά

+ Εξαιρετική ενσωμάτωση του roguelike concept σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού
+ Η εθιστική λούπα
+ Διασκεδαστικό και απροβλημάτιστο σύστημα μάχης
+ Αξιομνημόνευτο soundtrack
+ Ενδιαφέρουσα και ζωηρή αισθητική που χαρίζει μοναδική ταυτότητα στον τίτλο

Αρνητικά

- Η Supergiant Games έχασε την ευκαιρία να "απογειώσει" την εμπειρία στο PlayStation 5 μέσω του DualSense

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.5
9.8
Συνοψίζοντας

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2020 βρήκε επιτέλους τον δρόμο του για τις (υπόλοιπες) κονσόλες. Η Supergiant Games ευφυέστατα αγκάλιασε το concept που επέλεξε, το ενσωμάτωσε με μαεστρία στον πυρήνα του Hades και δημιούργησε έναν απρόβλεπτο άθλο που επαναλαμβάνεται σε μια εθιστική λούπα. Η εμπειρία στα PlayStation 4/5 και Xbox One-Xbox Series X/S είναι το ίδιο εξαιρετική, απροβλημάτιστη και στην περίπτωση της νέας γενιάς, ελαφρώς πιο πλούσια. Αν και κάποια χαρακτηριστικά, όπως αυτά του DualSense, δεν έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο, πλέον δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μην παίξετε ένα παιχνίδι-σταθμό του roguelike είδους.

9.5
Βαθμός
9.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1