South Park: The Stick of Truth

Dude, this is pretty fucked up, right here
by Παύλος Κρούστης on 11 Φεβρουαρίου 2014

Το South Park είναι η αμερικάνικη σειρά-φαινόμενο που διανύει πλέον τη 17η σεζόν της πλάι σε άλλες σειρές cartoon που σατιρίζουν με «ενήλικο» τρόπο την επικαιρότητα και όχι μόνο, όπως είναι το Family Guy και οι Simpsons. Χτισμένη πάνω στις ζωές τεσσάρων 8χρονων αθυρόστομων πιτσιρικάδων περιγράφει την καθημερινότητά τους στην κοινότητα του South Park, Colorado μέσα από το πρίσμα αυτής της αθώας –αλλά στην προκειμένη περίπτωση θρασύτατης- παιδικότητας. Βασικά, το εν λόγω παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε 2 κατηγορίες από gamers: τους South Park fans και τους RPG fans. Και θα πει ο αναγνώστης: «Έλα, ρε φίλε. Ένα απλό tie-in της σειράς θα είναι. Κλασική αρπαχτή...» Απάντηση: Αναπτύσσεται απ’ την Obsidian (Star Wars: KotOR II, Neverwinter Nights 2, Fallout: New Vegas, Alpha Protocol).

Συγκεκριμένα η ιστορία της ανάπτυξής του έχει ως εξής: Οι Trey Parker και Matt Stone, δημιουργοί-επιμελητές-τα-κάνω-όλα της σειράς θέλησαν να φτιάξουν ένα game αντάξιο της φήμης του South Park, μετά τα προηγούμενα «μικρά» παιχνιδάκια είτε σε μορφή mobile, είτε «ξεπέτας», με σκοπό αυτή τη φορά να εμπλακούν κι οι ίδιοι σε βαθμό που το game θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού σύμπαντος. Απευθύνθηκαν μόνοι τους στην Obsidian ζητώντας τους τη συνεργασία αυτή, κάτι παράδοξο, καθώς συνήθως εμπλέκεται κάποιος publisher πρώτα για το διακανονισμό των δικαιωμάτων και των αδειών. Η Obsidian κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημιουργών της σειράς, δείχνοντας δείγματα της δουλειάς τους, αφήνοντάς τους ικανοποιημένους και παίρνοντας το «ΟΚ» να συνεχίσουν.

south park3

Στην πορεία υπήρξαν προβλήματα, καθώς ήταν publisher η THQ, η οποία έκλεισε, αφήνοντας το παιχνίδι για λίγο στον αέρα, μέχρι να αναλάβει η Ubisoft την έκδοσή του. Έπειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις της κυκλοφορίας του, το Stick of Truth ετοιμάζεται να σκάσει στα λημέρια μας. Περίπου ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του, η CD Media μας κάλεσε να δούμε τη σχεδόν ολοκληρωμένη πλέον έκδοση του παιχνιδιού σε PC.

Απ’ την εικόνα του menu κιόλας γίνεται αντιληπτή η πιστότητα στο αυθεντικό υλικό. Το artwork είναι φτιαγμένο να μιμείται την τεχνική του cutout animation της σειράς. Αντικρύζοντας μια εικόνα απ’ το gameplay του παιχνιδιού, χωρίς να εμφανίζονται μπάρες ενέργειας κλπ., δεν μπορεί να διακρίνει κάποιος διαφορές σε σχέση με τη σειρά της τηλεόρασης. Ενώ τεχνικά δε θα δείτε τα απίστευτα animations που μπορεί να έχετε συνηθίσει από άλλους ΑΑΑ τίτλους, το 2D art που θα δείτε μαζί με τα χρώματα, τις μουσικές, τα εφέ και τα voice overs θα σας κάνουν να εκπλαγείτε απ’ την προσοχή στην πιστή μεταφορά του. Φαίνονται μέχρι και τα «νερά» του χαρτιού που βλέπετε και στις ζωγραφιές των σκίτσων της σειράς. Με λίγα λόγια, φανταστείτε ένα τυχαίο επεισόδιο South Park, για παράδειγμα τον Cartman να κινείται μες στο σπίτι του. Αυτή τη φορά μπορείτε να μετακινήσετε εσείς το χαρακτήρα με το ίδιο απαράμιλλο στυλ. Φτυστό.

Για να πάμε στα ενδότερα, δε θα ελέγχετε τον Cartman στο παιχνίδι. Για την ακρίβεια κανέναν απ’ τους ήδη υπάρχοντες ήρωες. Ο πρωταγωνιστής σας θα είστε εσείς: το New Kid ή αλλιώς Douchebag (όπως θέλει να σας φωνάζει ο Cartman). Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να επιλέξετε την εμφάνιση του χαρακτήρα σας. Χρώμα δέρματος, μαλλί, χαρακτηριστικό προγούλι ή πρησμένα μάτια κλπ. Αφού τον φτιάξετε, θα γνωρίσετε τους γονείς σας. Σε εκείνο το σημείο ακριβώς αρχίζει το... παιχνίδισμα του τίτλου με τα video game στοιχεία. Ό,τι φαντάζεστε από τους Parker/Stone για το σχολιασμό των gaming κλισέ. Για παράδειγμα, αρχίζουν οι γονείς σας να σας εξηγούν γιατί μετακομίσατε στο South Park και γιατί δε θυμάστε τίποτα (σας κοροϊδεύουν μες στη μούρη), δίνοντας έτσι στοιχεία για τον πρωταγωνιστή που δε θυμάται κάτι (νέος παίκτης) και ταυτόχρονα το πρώτο task σας το αναθέτει ο πατέρας σας: «Τράβα βρες φίλους». Αντίστοιχα σας δικαιολογεί με μοναδικό South Park στυλ το γιατί δε μιλάει ο πρωταγωνιστής (παίζουν πολύ με αυτό το στοιχείο) ή γιατί είναι turn based οι μάχες του. Μέσω της εισαγωγής-tutorial θα νιώσετε ότι ανήκετε στο σύμπαν του South Park, ενώ ταυτόχρονα θα δείτε τα πρώτα δείγματα κανόνων των RPG παιχνιδιών, όπως το ασύστολο looting από αντικείμενα που ανοίγετε, ξεκλειδώνετε ή σπάτε στην τελική γιατί δεν είναι δικά σας (όπως σας προτρέπει το παιχνίδι). Eπίσης θα έχετε την πρώτη σας επαφή με minigames, όπως είναι η αφόδευση, όπου θα σφιχτείτε πολύ και εντός και εκτός παιχνιδιού, ενώ γενικά στο παιχνίδι θα μπορείτε να πέρδεστε ανά πάσα ώρα και στιγμή σας έρθει. Ναι, αυτό είναι το South Park.

south park2

Αφού βγείτε απ’ το σπίτι σας, ανοίγει ο κόσμος του παιχνιδιού. Μέσω του (ελαφρώς δύσχρηστου) 2D χάρτη, επιλέγετε τον προορισμό σας και πάτε να συναντήσετε τον πρώτο σας φίλο, τον Butters. Οι φίλοι σας στο South Park εκτός από το ρόλο που έχουν κάποιοι στην ομάδα σας, μαζί με τους οποίους θα μάχεστε, έχουν και τη μορφή collectables (και όχι collectibles). Μερικοί απ’ αυτούς είναι missables, ενώ άλλοι απαιτούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως τη λύση ενός quest για να σας κάνουν παρέα. Σ’ αυτό το σημείο ξεκινάει το «παραμύθι» που παίζουν οι ήρωες. Πιστό στα επεισόδια “The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers”, αλλά και της τριλογίας “Black Friday – A Song of Ass and Fire – Titties and Dragons”, οι χαρακτήρες έχουν την εμφάνιση που είχαν στα συγκεκριμένα επεισόδια και σεναριακώς ακολουθεί ελαφρώς την προαναφερόμενη τριλογία. Για παράδειγμα ο Cartman έχει το ρόλο του Great Wizard. Με τη γνωστή και ακατάσχετη φλυαρία του, ο Butters σας οδηγεί στο Μεγάλο Μάγο λοιπόν για να σας εξηγήσει το σενάριο του παιχνιδιού, το οποίο πρακτικά σημαίνει το παιχνίδι που παίζουν τα πιτσιρίκια του South Park. H ομάδα τους έχει στην κατοχή της το Stick of Truth, το οποίο είναι ένα παντοδύναμο κλαδί, που όποιος το έχει, κατέχει και τη δύναμη του σύμπαντος και ταυτόχρονα όποιος το κοιτάξει θα τυφλωθεί απ’ τη λάμψη του ή τέλος πάντων έτσι λέει ο Cartman... Μπαίνοντας λοιπόν στην ομάδα τους, διαλέγετε τι class θα είναι ο χαρακτήρας σας. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε Fighter, Mage, Thief και... Jew, με τον Cartman να σας περιγράφει με το δικό του στυλ την κάθε κλάση. Μετά απ’ αυτό, o fat-ass εξηγεί τον turn-based χαρακτήρα της μάχης διατάζοντάς σας να επιτεθείτε στον Clyde με turn-based τρόπο. Ο Clyde διαμαρτύρεται για την turn-based φύση και ο Cartman εξηγεί ότι «έτσι πρέπει να γίνει».

Εδώ ανοίγει το σύστημα μάχης του παιχνιδιού, που είναι κάτι που κανένας δε θα φανταζόταν για tie-in παιχνίδι τηλεοπτικής σειράς. Έχετε για αρχή στη διάθεσή σας το stuff (ως Jew, που επιλέξαμε) το οποίο είναι το βασικό σας όπλο για τις melee επιθέσεις. Η μάχη εκτιλύσσεται με κλασικό turn-based τρόπο με τις αντίστοιχες επιθέσεις και άμυνες να έχουν το στοιχείο των QTE, όπου βλέποντας πότε λάμπει το όπλο σας ή πότε ανάβει ο κύκλος γύρω σας, να πατήσετε το κουμπί που θα κάνει τη ζημιά ή θα αποκρούσει τον αντίπαλο αντίστοιχα. Όσο πιο σωστά στο χρόνο το πατήσετε, τόσο περισσότερη ζημιά θα κάνετε ή λιγότερη θα χάσετε (στην περίπτωση άμυνας). Στις ειδικές δυνάμεις υπήρχε μια σφεντόνα, η οποία αφού την επιλέξετε για επίθεση κινείτε το μοχλό κυκλικά μέχρι να λάμψει, όπου και κάνει την περισσότερη ζημιά. Άλλες ειδικές επιθέσεις της συγκεκριμένης κλάσης περιέχουν το Jew-Jitsu που είναι μια ειδική melee επίθεση. Αφού τελειώσαμε με τις μάχες στο στρατόπεδο-πίσω αυλή του Cartman, μάθαμε ότι τα Goblins μας έκλεψαν το Stick of Truth. Σκοπός μας πλέον είναι η ανάκτησή του. Γι’ αυτό το λόγο ο Cartman μας ζητά να μαζέψουμε την ομάδα μας με την οποία θα το πάρουμε πίσω.

south park4

Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού φαίνεται να έχει ιδιαίτερα hardcore RPG χαρακτήρα, όπως συνολικά και όλος ο τίτλος. Θα μιλήσετε με τους κατοίκους της πόλης, θα μαζέψετε κλειδιά για να ανοίξετε τα γκαράζ τους και να τους κλέψετε τις πενταροδεκάρες, που θα σας επιτρέψουν μετά να αγοράσετε καινούρια όπλα, θα ανεβάζετε την ενέργειά σας με ένα σακουλάκι Cheesy Poofs (we love Cheesy Poofs), θα μοντάρετε αυτά τα όπλα σας με ειδικές δυνάμεις, ενώ θα μάθετε κι εσείς οι ίδιοι νέα ξόρκια ή επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ελέγχετε και την πρόοδο των συντρόφων σας. Όλα αυτά ενώ θα εξερευνείτε την πόλη που έχετε συνηθίσει (ή όχι) απ’ τη σειρά. Θα συναντήσετε τον αστυνομικό με το pepper spray, που θα έχει ως quest το να τον αποφύγετε, θα σας μιλήσει η πριγκίπισσα Kenny για να σας αναθέσει το δικό του quest και όλα αυτά ενώ εσείς θα lootάρετε ενισχύοντας και την πανοπλία σας, αλλά και το ρεπερτόριό σας των κινήσεων. Το παιχνίδι είναι RPG. Καθαρόαιμο. Και αρκετά δύσκολο θα λέγαμε, καθώς θέλει την τακτική που θα περιμένατε από κάποιο άλλο game της τάξης των Dark Souls και Skyrim.

south park6

Συνολικά, ο χρόνος που αφιερώσαμε δεν ήταν αρκετός για να απολαύσουμε τον κόσμο του και ούτε θα ήταν αρκετός βέβαια με μια απλή επίσκεψη στον κόσμο του, καθώς πρόκειται για open-world με όλα τα γνωστά στοιχεία των RPG, που απαιτούν χρόνο. Η ενσάρκωση του South Park ως video game στη μορφή του Stick of Truth με μια πρώτη γεύση που πήραμε, έχει όλα τα στοιχεία που λατρεύουμε στη σειρά (και βάλε), ενώ η βάση του είναι ένα hardcore RPG. Η εικόνα που μας άφησε είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση πολύ προσεγμένης μεταφοράς από τηλεοπτική σειρά, καμία σχέση ακόμα με ό,τι άλλο έχει βγει. Ο ρυθμός των αστείων είναι καταιγιστικός και ίσως και μεγαλύτερος απ’ αυτόν της σειράς στη 17η σεζόν της. Είναι σαν να κρατούσαν τα αστεία για το παιχνίδι. Θα έχει απήχηση ακόμα και σε άτομα που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος, καθώς μέσω του σεναρίου και του χιούμορ του δίνεται το πάτημα να ασχοληθεί και ακόμα και να κολλήσει κάποιος. Δείτε τα τελευταία επεισόδια της 17ης σεζόν και περιμένετε μέχρι τις 7 Μαρτίου για να βιώσετε τι σημαίνει επιτυχημένο tv series tie-in.

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1