PlayStation HD Camera - Tech Review

Μια αγορά – μονόδρομος για τους streamers.
by Βαγγέλης Λερός on 8 Δεκεμβρίου 2020

Η Sony πλαισίωσε την κυκλοφορία του PlayStation 5 με μια σειρά από περιφερειακά που ολοκληρώνουν την εμπειρία νέας γενιάς, προσθέτοντας φρέσκες λειτουργίες ή ανανεώνοντας τις υπάρχουσες.

Στο τελευταίο μας Tech Review, σας παρουσιάσαμε το PULSE 3D Headset και αναλύσαμε διεξοδικά τις καινοτομίες που εισάγει στον ηχητικό τομέα η Sony, τόσο με τα ίδια τα ακουστικά, όσο και με την πατέντα του Tempest 3D Audio Tech.

Έχοντας βρει ήδη τον βέλτιστο τρόπο να… καταναλώνουμε content, αποκτώντας μια ισχυρότατη κονσόλα και ένα ζευγάρι ικανότατων ακουστικών, ήρθε η ώρα να απευθυνθούμε σε εκείνους που ΠΑΡΑΓΟΥΝ περιεχόμενο για τρίτους και πιο συγκεκριμένα τους streamers, καθώς έχουμε στα χέρια μας την επίσημη κάμερα της εταιρίας και σας την παρουσιάζουμε.

Δείτε το video review:

 

Με την HD Camera της Sony, οι gamers που αρέσκονται στο να μοιράζονται το gameplay τους ζωντανά, βρίσκουν τον τρόπο να συμπεριλάβουν το πρόσωπό τους στην αναμετάδοση. Αυτή η επιλογή μοιάζει, βέβαια, μονόδρομος, μιας και η επίσημη κάμερα του PlayStation 5 είναι για την ώρα ο μοναδικός τρόπος εισόδου βίντεο στην κονσόλα, πλην της κάμερας για το… παλαίμαχο PlayStation 4, η οποία απαιτεί πλέον τη χρήση αντάπτορα για να λειτουργήσει στο νέο σύστημα. Μοναδική εναλλακτική είναι η κοστοβόρα λύση της χρήσης capture card σε υπολογιστή και, στη συνέχεια, αξιοποίηση 3rd party λογισμικού και hardware.

Η HD Camera δεν είναι συμβατή με παλιότερες κονσόλες ούτε PC (προς το παρόν), κάτι που μπορούμε να διακρίνουμε και στο πλάγιο μέρος της συσκευασίας, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Στο κουτί, εκτός από τη συσκευή περιλαμβάνεται μόνο ένα manual με σχετικές οδηγίες σε διάφορες γλώσσες.

Το καλώδιο της κάμερας είναι αρκετά μακρύ, περίπου 2 μέτρα, κάτι που θα σας επιτρέψει να την τοποθετήσετε σε μια σεβαστή απόσταση από την κονσόλα. Την ίδια στιγμή, η Sony αποσύρει το proprietary βύσμα που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη κάμερα, αντικαθιστώντας το με ένα πιο διαδεδομένο USB-A port.

Η ειδική βάση στήριξης της κάμερας θα κάνει την εφαρμογή σε οποιαδήποτε επίπεδη οθόνη παιχνιδάκι, παρέχοντας την απαραίτητη σταθερότητα χωρίς τη χρήση επιπλέον mount εξοπλισμού. Το «σώμα» της κάμερας περιστρέφεται σε κάθετο άξονα, ενώ ρυθμίζοντας τον πλαστικό βραχίονα μπορείτε να δώσετε την κλίση που επιθυμείτε σχετικά εύκολα.

Η κατασκευή δείχνει αρκετά ποιοτική και ικανοποιεί αισθητικά, ακολουθώντας στυλιστικά το ύφος του brand. Στα εσωτερικά πλαστικά μέρη διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά σύμβολα του PlayStation, σε ένα μοτίβο που γνωρίσαμε, αρχικά, στα faceplates της κονσόλας.

Στην πρόσοψη βρίσκουμε δύο ευρυγώνιους φακούς, ικανούς να εγγράψουν βίντεο ανάλυσης 1080p. Στην εποχή του 4Κ μπορεί ο αριθμός των pixel να ακούγεται μικρός, όμως για μια κάμερα που προορίζεται για picture in picture λειτουργίες, το Full HD standard κρίνεται υπέρ-αρκετό.

Υπάρχουν, όμως, αρκετά άλλα σημεία όπου η κάμερα κρίνεται ανεπαρκής.

Για αρχή, είτε λόγω διαφράγματος, είτε άλλων προδιαγραφών, που η εταιρία δεν μοιράζεται προς το παρόν, η HD Camera δεν αποδίδει καθόλου καλά σε χαμηλό φωτισμό. Δεν αναφερόμαστε σε κάποιο κατασκότεινο δωμάτιο με μοναδική πηγή φωτός την οθόνη, αλλά ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες με τις λάμπες του δωματίου ή ηλιοφάνεια να μπαίνει από το παράθυρο. Για μια εικόνα χωρίς θόρυβο θα χρειαστείτε σοβαρό φωτισμό, με εξοπλισμό που μπορεί να κάνει ομαλό γέμισμα στο πλάνο σας, κάτι που οι streamers συνήθως έχουν λυμένο, όμως οφείλουμε να το σημειώσουμε για τους ερασιτέχνες που φιλοδοξούν να ξεκινήσουν το streaming στο μέλλον.

Αναφερόμενοι στο Virtual Reality, με λύπη διαπιστώνουμε πως, τη στιγμή που το γράφουμε, δεν υποστηρίζεται το PlayStation VR, παρά τη βάσιμη σπέκουλα που μπορούμε να κάνουμε και τις αναμφίβολες προοπτικές που υπάρχουν για μελλοντική αξιοποίηση της κάμερας, είτε για χάρη του παλιού headset, είτε για κάποιο revision, ακόμα και για ενδεχόμενο νέο μοντέλο.

Γεννάται έτσι το εύλογο ερώτημα: γιατί να αγοράσει κανείς την HD Camera;

Αφενός, δεν έχετε άλλη επιλογή. Ο αντάπτορας που συνδέει το παλιό μοντέλο με το PlayStation 5 αποστέλλεται μόνο στους κατόχους του VR headset και κατόπιν παραγγελίας με τη χρήση του serial number. Αν είστε απλά κάτοχος της παλιάς κάμερας ή σκοπεύετε να την αγοράσετε, δεν μπορείτε να τη συνδέσετε γιατί δεν υπάρχει proprietary υποδοχή στη νέα κονσόλα.

Αφετέρου, έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρατημένο μεν, σημαντικό δε upgrade σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Η παλιά κάμερα προσφέρει ανάλυση μόλις 800p, ενώ στερείται συγκεκριμένων λειτουργιών που η HD Camera φέρνει στο προσκήνιο.

Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι εκείνη του background removal, που μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε το φόντο στο πλάνο μα, ή να το περικόψουμε κατά το δοκούν. Για την πλήρη απαλοιφή του φόντου, πάντως, χρειάζεστε ειδικό πράσινο πανί, αφού δεν εφαρμόζεται κάποια A.I τεχνική, σαν αυτές που συναντούμε στα σύγχρονα κινητά, αλλά η συμβατική μέθοδος με το chroma key. Αξίζει να σταθούμε στο τελευταίο, καθώς για τη σωστή λειτουργία της αυτή η μέθοδος απαιτεί χρωματική συνοχή, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με καλό φωτισμό και ευδιάκριτα χρώματα στο πλάνο.

Στο κομμάτι του software, τα εργαλεία που μας παρέχονται είναι μετρημένα, όμως η συνολική εμπειρία είναι άκρως ευχάριστη, με το plug n’ play να παίζει καθοριστικό ρόλο. Δεν απαιτείται σχεδόν καμία παραμετροποίηση πριν ξεκινήσετε να streamάρετε. Απλά συνδέετε το καλώδιο και πατάτε το κουμπί create. Μπορείτε να κάνετε μετάδοση στο Twitch ή το Youtube μέσα από 2-3 απλά βήματα εξατομίκευσης και να αρχίσετε το δικό σας stream σε δευτερόλεπτα. Απίστευτα βολικό, τρομερά απλό.

Η απλότητα αυτή επεκτείνεται στις διαθέσιμες λειτουργίες και παρατηρείται μια υπέρ το δέον λιτότητα στις δυνατότητες που δεν δικαιολογείται.

Μπορούμε να πειράξουμε μόνο πολύ βασικά πράγματα, όπως τη φωτεινότητα, την αντίθεση και το μέγεθος ή τη θέση του παραθύρου στο stream, όμως λείπουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες όπως δυναμικό exposure ή το ζωντανό face tracking.

Την ίδια στιγμή, ο μόνος τρόπος να καταγράψετε τον εαυτό σας για να τον προσθέσετε σε μια offline εγγραφή είναι μέσω της εφαρμογής Share Factory, όπου μπορείτε να κάνετε σπικάζ σε προϋπάρχον απόσπασμα. Μου έλειψε, όμως, η δυνατότητα να καταγράφω κάμερα και παιχνίδι ταυτόχρονα, χωρίς να κάνω streaming, αλλά απλό recording του παιχνιδιού που παίζω.

Συνοψίζοντας, η HD Camera είναι ποιοτική, στυλάτη, μα πάνω απ’ όλα… μονόδρομος για όλους τους streamers. Όντας μοναδική επιλογή για το PlayStation 5, δεν εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της σε χαμηλό φωτισμό, ενώ παρά τα καλοδεχούμενα νέα features παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε βασικές λειτουργίες που θα έκαναν τη ζωή ενός creator πολύ πιο εύκολη. Αν δεν παράγετε content για το internet δεν υπάρχει λόγος να την αγοράσετε, καθώς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, ακόμα, πουθενά αλλού.

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

PlayStation HD Camera - Tech Review

Συντάκτης
8 Δεκεμβρίου 2020
Developer

Sony

Διανομή

PlayStation Greece

Πλατφόρμες

PlayStation 5

Tested on

PlayStation 5

Κυκλοφορία

19 Νοεμβρίου 2020

Είδος

Κάμερα

Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής

€59,99

Θετικά

+ Πολύ εύκολη και γρήγορη σύνδεση στην κονσόλα

+ Εύχρηστη, με όλα τα βασικά εργαλεία που χρειάζεστε για streaming

+ Πανέμορφη, φτιαγμένη από ποιοτικά υλικά

Αρνητικά

- Μέτρια έως κακή απόδοση σε χαμηλό φωτισμό

- Απουσία πιο εξεζητημένων λειτουργιών

- Δεν υπάρχει ακόμα υποστήριξη για VR

- Μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για streaming και σχεδόν τίποτα άλλο (προς το παρόν)

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Η HD Camera είναι ποιοτική, στυλάτη, μα πάνω απ’ όλα… μονόδρομος για όλους τους streamers. Όντας μοναδική επιλογή για το PlayStation 5, δεν εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της σε χαμηλό φωτισμό, ενώ παρά τα καλοδεχούμενα νέα features παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε βασικές λειτουργίες που θα έκαναν τη ζωή ενός creator πολύ πιο εύκολη. Αν δεν παράγετε content για το internet δεν υπάρχει λόγος να την αγοράσετε, καθώς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, ακόμα, πουθενά αλλού.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1