Helheim Hassle - Review

Απίθανο χιούμορ, ευφάνταστοι μηχανισμοί και εξαιρετικοί γρίφοι
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 19 Αυγούστου 2020

Πάντοτε εκτιμούσα πολύ τα παιχνίδια που έχουν το χιούμορ στον πυρήνα τους, αρκετά ώστε να χαρακτηριστούν «κωμωδίες». Δεν βλέπουμε συχνά τέτοια εγχειρήματα σε μορφή video game και είναι κρίμα, καθώς θα μπορούσαν να μας κάνουν να γελάσουμε «κοροϊδεύοντας» την τρέχουσα κατάσταση στον χώρο, διάφορες νόρμες που έχουν επιβληθεί, τα στερεότυπα που εμφανίζονται, και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου παιχνιδιού. Παράλληλα, μέσω της διακωμώδησης, θα μπορούσαν να ασκήσουν και κριτική στο μέσο, όμως εκεί πάμε σε βαθιά νερά· ας αρκεστούμε σε παιχνίδια-κωμωδίες για την ώρα, και ας μην έχουν πολύ βάθος.

Οι τίτλοι που έχω παίξει και με έκαναν να γελάω τακτικά σε όλη τους τη διάρκεια είναι λίγοι και τοποθετούνται ως επί το πλείστον σε παλιότερες εποχές του gaming, όταν άνθιζαν τα point and click adventures για παράδειγμα. Βεβαίως, ακόμα λιγότερα είναι τα παιχνίδια που προκαλούν γέλιο με το σενάριό τους αλλά και εν μέσω gameplay, με τους μηχανισμούς τους.

Μία νέα προσπάθεια αποτελεί το Helheim Hassle, από την εταιρεία Perfectly Paranormal που έχει βγάλει προηγουμένως το Manual Samuel, που λέγεται πως είναι πολύ πετυχημένο, όμως δεν το έχω παίξει δυστυχώς. Συνεπώς, δεν ήξερα τι να περιμένω ξεκινώντας το Helheim Hassle, ωστόσο οι διαθέσεις του έγιναν αμέσως ξεκάθαρες: προσπαθεί να σε κάνει να γελάσεις –και τα καταφέρνει συνεχώς.

Το σενάριο αφηγείται την ιστορία του Bjørn Hammerparty, ενός Βίκινγκ που δεν του αρέσουν οι μάχες και δεν επιθυμεί να πάει στη Βαλχάλλα, το σπίτι όσων πέφτουν ένδοξα σε μονομαχία. Έτσι, ο ήρωάς μας αποφεύγει τις συγκρούσεις, αντίθετα με τους υπόλοιπους πολεμοχαρείς Βίκινγκ, όμως δεν καταφέρνει να γλιτώσει, αφού πεθαίνει ηλιθιωδώς και καταλήγει στην ένδοξη Βαλχάλλα άθελά του…

Η πλοκή παίρνει τα στερεότυπα που έχουμε μάθει για τους Βίκινγκ εμείς που ζούμε εκτός Σκανδιναβίας και τα διακωμωδεί με εύστοχο τρόπο, προκαλώντας γέλιο πολλές φορές. Το writing είναι σπιρτόζικο, έξυπνο και ρέει αβίαστα, οι διάλογοι είναι απολαυστικοί από την αρχή ως το τέλος που έρχεται σε 6-10 περίπου ώρες αν δεν ασχοληθούμε με παράπλευρο περιεχόμενο και η ιστορία είναι πράγματι ενδιαφέρουσα, πέρα από το χιούμορ της. Την παράσταση κλέβουν οι χαρακτήρες που συναντάμε, είτε έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο είτε όχι, αλλά και οι καταστάσεις στις οποίες μπλέκουμε που είναι αξιομνημόνευτες και εμπνευσμένες.

Συνοδοιπόρος μας είναι η Pesto, το όνομα της οποίας δεν βγαίνει απ’ τη σάλτσα αλλά από κάτι πιο… μακάβριο, ενώ θα γνωρίσουμε Goblins, Δράκους και θεούς που εμφανίζονται ως “Gamer Bros”. Το cast είναι πολύ διασκεδαστικό και οι ηθοποιοί κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους χωρίς εξαιρέσεις. Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών πατάει στο κλασικό «δίδυμο κατ’ ανάγκη», όμως το writing και οι ερμηνείες αποκλείουν την κούραση.

Στο ίδιο ύφος, οι αποστολές που αναλαμβάνουμε είναι τουλάχιστον ευφάνταστες. Αρχικά, ο Bjørn, νεκρός και αθάνατος πια, έχει τη δυνατότητα να χωρίζει το σώμα του σε ανεξάρτητα κομμάτια, που κινούνται ξεχωριστά. Για παράδειγμα, μπορούμε να αφαιρέσουμε το κεφάλι του, να το χειριστούμε και να περπατάμε κυλώντας το στο έδαφος, ή να το πετάξουμε σε μία δύσβατη πλατφόρμα. Το ίδιο ισχύει για κάθε μέλος: τα χέρια, τα πόδια, τον κορμό. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε μακάβριους συνδυασμούς: δύο ενωμένα χέρια, το ένα εκ των οποίων κρατάει το κεφάλι, ή ένα πόδι μαζί με ένα χέρι φερ' ειπείν.

Κάθε μέλος και συνδυασμός έχουν τις δικές τους ιδιότητες, τις οποίες καλούμαστε να αξιοποιήσουμε καταλλήλως για να λύσουμε γρίφους και να ολοκληρώσουμε platforming προκλήσεις. Τα πόδια πηδούν πιο ψηλά ενώ τα χέρια πιάνονται σε πλατφόρμες και σκάλες, για παράδειγμα. Θα χρειαστεί να απελευθερώσουμε τα μέλη μας από κλουβιά μεθώντας τους κατοίκους ενός χωριού, θα πετάξουμε το χέρι μας στο ανοιχτό στόμα ενός δράκου για να μπορέσουμε να τον πολεμήσουμε εκ των έσω, θα γαργαλήσουμε γίγαντες που κάνουν γυμναστική και, γενικά, οι δραστηριότητες είναι πάντοτε παράξενες με διασκεδαστικό τρόπο, είτε πρόκειται για αποστολές της βασικής ιστορίας είτε όχι. Οι μηχανισμοί είναι γεμάτοι δημιουργικότητα, χιούμορ και φαντασία, και δένουν απόλυτα με το σενάριο.

Οι γρίφοι είναι εξαιρετικοί, καλοστημένοι και επαρκώς δύσκολοι, ενώ υπάρχει αρκετή ποικιλία σε μηχανισμούς και πατέντες, που εμφανίζονται μάλιστα σταδιακά και με σωστό ρυθμό. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια γρίφων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην απολαύσετε το Helheim Hassle σε αυτό του το τμήμα. Παρ’ όλο που δεν πρόκειται για point and click adventure αλλά για περιπέτεια με γρίφους και platforming, το κλίμα, το στιλ και το χιούμορ θυμίζουν πολύ έντονα τις χρυσές εποχές του Tim Schafer, και αυτό μόνο ως κομπλιμέντο μπορεί να  εκληφθεί.

Οπτικά, το Helheim Hassle θυμίζει και πάλι τα adventures παλιότερης εποχής, με τα χρωματιστά του κάδρα που μοιάζουν να ξεπήδησαν απ’ τις σελίδες κάποιου  κόμικ. Χαρακτήρες, τοπία και αντικείμενα, όλα είναι σχεδιασμένα επιμελώς, με συνέπεια στο ύφος και κεντρικό άξονα το χιούμορ και τον συνδυασμό των χαρακτηριστικών που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε ιστορίες Βίκινγκ, με σύγχρονα στοιχεία, όπως αθλητικά παπούτσια και κολάν. Η μουσική «ντύνει» τις σκηνές ευχάριστα, αν και ποτέ δεν καταφέρνει να «κολλήσει» στο μυαλό και ξεχνιέται αμέσως (και κάποιες φορές δυναμώνει ξαφνικά και καλύπτει τους διαλόγους).

Δυστυχώς, το Helheim Hassle πλήττεται από ένα βασικό ελάττωμα, που μειώνει αρκετά τη συνολική εμπειρία, όσο καλοστημένη και άρτια κι αν είναι σε όλα της τα επιμέρους τμήματα. Ο λόγος για τον χειρισμό που, αν και κάνει φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες να ενσωματώσει τα ξεχωριστά μέλη του πρωταγωνιστή και τις κινήσεις τους σε ένα σύστημα, τελικά αποτυγχάνει. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρι να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλα τα μέλη του Bjørn και να χρειαστεί να τα χωρίσουμε και να αλλάζουμε από το ένα στο άλλο. Οι εναλλαγές γίνονται με διάφορους τρόπους (προτείνεται να παίξετε με χειριστήριο), όμως κανένας δεν είναι αποδοτικός και είναι πολλές οι στιγμές στις οποίες θα χειρίζεστε διαφορετικό μέλος από εκείνο που επιθυμείτε, επειδή είναι μπροστά και το διαλέγετε κατά λάθος συνεχώς.

Τα ατοπήματα του χειρισμού προκαλούν εκνευρισμό συχνά, όμως, σε bosses και σε περιπτώσεις που πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, θα θελήσετε να κλείσετε το παιχνίδι μια για πάντα. Επίσης, εκτός από τους γρίφους, ο χειρισμός επηρεάζει και το platforming που δίνει την αίσθηση της «αιώρησης» περισσότερο από όσο πρέπει και δεν είναι επαρκώς στιβαρό. Δυστυχώς, σε γενικές γραμμές, οι μηχανισμοί είναι πιο φιλόδοξοι από όσο μπορεί να αντέξει το σύστημα χειρισμού και έτσι μια εμπειρία που είναι κατά τ’ άλλα σχεδόν άψογη, καταλήγει να κουράζει. Ωστόσο, σαφέστατα προτείνεται ανεπιφύλακτα, καθώς ό,τι κάνει καλά, το κάνει πολύ καλά.

Στο τέλος, έχουμε ένα παιχνίδι που σε κάθε τομέα του διαπρέπει, εκτός από τον χειρισμό που μας τα χαλάει αρκετά ώστε να επηρεάζεται στο σύνολό της η εμπειρία. Και πάλι ωστόσο, οι γρίφοι και το level design καταφέρνουν να μας κερδίσουν. Κυρίως όμως, αξίζει να παίξετε το Helheim Hassle για το εξαιρετικό του χιούμορ που θα σας κάνει να γελάσετε δυνατά αρκετές φορές, για τους διασκεδαστικούς χαρακτήρες και για τις ευφάνταστες καταστάσεις στις οποίες μπλέκονται.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Helheim Hassle - Review

Συντάκτης
19 Αυγούστου 2020
Developer

Perfectly Paranormal

Publisher

Perfectly Paranormal

Πλατφόρμες

Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

18 Αυγούστου 2020

Είδος

Adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Όμορφο οπτικοακουστικά, αξιόλογες ερμηνείες
+ Εξαιρετικό χιούμορ, ενδιαφέρουσα ιστορία και δυνατοί χαρακτήρες
+ Πετυχημένο level design και χορταστικοί γρίφοι
+ Ευφάνταστοι μηχανισμοί, δεμένοι με την αφήγηση

Αρνητικά

- Το σύστημα χειρισμού προκαλεί πονοκέφαλο και πλήττει όλο το παιχνίδι
- Οι μηχανισμοί του platforming δεν αποδίδουν επαρκώς
- Η μουσική ξεχνιέται εύκολα και μερικές φορές καλύπτει τους διαλόγους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Ένα παιχνίδι που σε κάθε τομέα του διαπρέπει, εκτός από τον χειρισμό που μας τα χαλάει αρκετά ώστε να επηρεάζεται στο σύνολό της η εμπειρία. Και πάλι ωστόσο, οι γρίφοι και το level design καταφέρνουν να μας κερδίσουν. Κυρίως όμως, αξίζει να παίξετε το Helheim Hassle για το εξαιρετικό του χιούμορ που θα σας κάνει να γελάσετε δυνατά αρκετές φορές, για τους διασκεδαστικούς χαρακτήρες και για τις ευφάνταστες καταστάσεις στις οποίες μπλέκονται.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1