Hidden Agenda

by Παναγιώτης Τριάντης on 5 Απριλίου 2018

H Supermassive Games δεν έχει σταματημό και φαίνεται πως εργάζεται με υπερβολικούς ρυθμούς, μιας και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να μας παρουσιάσει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις τίτλους. Δύο από αυτούς τους έχουμε ήδη δει: το The Inpatient, ένα VR horror παιχνίδι που τοποθετείται στο σύμπαν του Until Dawn, και το Bravo Team, ένα VR shooter. Ο τρίτος τίτλος δεν προορίζεται στο PlayStation VR, αλλά στη νέα σειρά παιχνιδιών PlayLink της Sony και ονομάζεται Hidden Agenda.

Στο νέο της εγχείρημα βλέπουμε την ιστορία της ντετέκτιβ Beckey Marney και της εισαγγελέως Felicity Graves. Οι δύο γυναίκες καλούνται να ερευνήσουν την υπόθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου, που ακούει στο όνομα The Trapper. Όπως και στο Until Dawn, έτσι και εδώ, βλέπουμε πραγματικούς ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες του παιχνιδιού και να δίνουν τη δική τους όψη, με την Katie Cassidy (Gossip Girl, Arrow) να έχει αναλάβει τον ρόλο της Beckey και την Christy Choi τον ρόλο της Felicity. Αυτό μας άρεσε αρκετά, μιας και βλέπουμε όχι μόνο γνώριμα πρόσωπα μέσα από τα video games.

Αν δεν το καταλάβατε ήδη, το Hidden Agenda ακολουθεί περισσότερο τα χνάρια του Until Dawn και του The Inpatient, παρά των άλλων παιχνιδιών της Supermassive και μπορούμε να πούμε πως χαιρόμαστε πολύ για αυτό, μιας και ξέρουμε πως τα καταφέρνει καλά σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, έχουμε μια κινηματογραφική εμπειρία αντίστοιχη με αυτή του Until Dawn, αλλά με μηδενική ελευθερία στις κινήσεις των χαρακτήρων και μειωμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Όπως προαναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, το Hidden Agenda είναι ένας τίτλος της σειράς PlayLink, που σημαίνει πως προορίζεται για ομαδικό παιχνίδι με την παρέα μας, ελέγχοντας τα πάντα με το κινητό μας.

Συγκεκριμένα, ως παίκτες θα κάνουμε λίγα πράγματα, με απλές κινήσεις που πραγματοποιούνται πάνω στην οθόνη του κινητού μας. Ένα από αυτά είναι να λάβουμε αποφάσεις, κάτι που γίνεται σέρνοντας την κουκκίδα που μας αντιστοιχεί στο κουτάκι με την επιλογή που θέλουμε. Μία άλλη ενέργεια την οποία κληθήκαμε να κάνουμε ήταν να ψάξουμε για στοιχεία σε σκηνές εγκλήματος. Εκεί, η οθόνη ήταν σταθερή και για άλλη μία φορά το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να σύρουμε την κουκκίδα μας, προκειμένου να βρούμε τα στοιχεία που απεικονίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης. Τέλος, στο gameplay έχουμε τα quick time events που απαιτούν διάφορες κινήσεις επί της οθόνης.

Όπως και σε άλλα αντίστοιχα παιχνίδια της εταιρείας, στο Hidden Agenda, οι επιλογές μας μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της πλοκής. Το Butterfly Effect, που έχουμε δει στα Until Dawn και The Inpatient, δεν αναφέρεται ξεκάθαρα, όμως στο τέλος κάθε κεφαλαίου βλέπουμε τις σημαντικότερες επιλογές που κάναμε και καταλαβαίνουμε πού ακριβώς θα μπορούσαμε να δούμε διαφορετικά αποτελέσματα σε ενδεχόμενο δεύτερο playthrough. Οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο ενός χαρακτήρα, που σημαίνει πως έχουν όντως κάποιο αντίκτυπο και δεν υπάρχουν απλά για να υπάρχουν.

Την ιστορία μπορούμε να την απολαύσουμε μέσα από δύο διαφορετικά modes. Το πρώτο είναι αυτό που θα λέγαμε κινηματογραφικό, με τους παίκτες απλά να επιλέγουν απαντήσεις και να βρίσκουν στοιχεία. Το δεύτερο - και κατά τη γνώμη μας πιο ενδιαφέρον mode- είναι το ανταγωνιστικό. Σε αυτό το mode οι παίκτες κάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα με το κινηματογραφικό, ωστόσο ο κάθε παίκτης έχει ένα προσωπικό score, το οποίο διαμορφώνεται με την επίτευξη μυστικών αποστολών. Οι αποστολές αυτές αποστέλλονται σε έναν παίκτη, πρέπει να μένουν κρυφές και αφορούν στην απόφαση που πρέπει να λάβουμε σε ένα από τα ερωτήματα που εμφανίζονται στην οθόνη.

Αρκετές φορές κληθήκαμε να παρακινήσουμε τους συμπαίκτες μας να επιλέξουν μία συγκεκριμένη απάντηση, χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί, μιας και οι συμπαίκτες ψηφίζουν ποιος πιστεύουν πως έχει την αποστολή για να κερδίσουν πόντους. Το ανταγωνιστικό παιχνίδι δίνει στον κάθε παίκτη και μία κάρτα αποφάσεων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λάβει ο παίκτης που παίζει την κάρτα την απόφαση που τον συμφέρει, με τους άλλους παίκτες να μπορούν να το αναιρέσουν πετώντας τη δικιά τους κάρτα κ.ο.κ. Τις κάρτες αυτές μπορούμε να τις κερδίσουμε βρίσκοντας πρώτοι στοιχεία από τις έρευνες.

Όλα αυτά γίνονται από την εφαρμογή που κατεβάζουμε στο κινητό ή στο tablet μας. Εκτός, όμως, από ένα touchpad που μας επιτρέπει να μετακινήσουμε την κουκκίδα μας, η εφαρμογή έρχεται με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, μπορούμε να προβάλουμε βιογραφικά χαρακτήρων που έχουν εμφανιστεί στο παιχνίδι μας μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα οποία ανανεώνονται διαρκώς, όπως και τοποθεσίες και σημαντικά γεγονότα στα οποία μπορούμε να ανατρέξουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτό μας άρεσε αρκετά, μιας και φαίνεται πως έχει γίνει καλή δουλειά στην εφαρμογή που συνοδεύει το παιχνίδι και η Supermassive δεν έχει αρκεστεί στα συνηθισμένα.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της σειράς PlayLink για τη διανομή στη χώρα μας, είναι πως τα παιχνίδια έρχονται, τόσο με μεταφρασμένα μενού και υπότιτλους, όσο και με πλήρη μεταγλώττιση της “ταινίας” που θα παρακολουθήσουμε. Δυστυχώς, σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως έχει γίνει μέτρια δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα. Οι γραμματοσειρές στην εφαρμογή και στο παιχνίδι μπορεί ορισμένες φορές να κάνουν το κείμενο να φαίνεται περίεργο. Βλέπουμε τόνους σε κεφαλαία γράμματα και πολλές φορές τυπογραφικά λάθη.

Όσον αφορά το voice acting, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που δάνεισαν τις φωνές τους στους χαρακτήρες, πολλές φορές αναρωτηθήκαμε αν είχαν μπροστά τους την εικόνα του παιχνιδιού, μιας και πολλές φορές αυτό που ακούγαμε, δεν ταίριαζε με τις αντιδράσεις του χαρακτήρα στο παιχνίδι. Φανταστείτε τον χαρακτήρα να δείχνει νευριασμένος και να κάνει αντίστοιχες κινήσεις, αλλά η φωνή του να είναι ουδέτερη.

Το Hidden Agenda είναι ένα καλό παιχνίδι για την παρέα και σίγουρα άξιο μέλος της σειράς PlayLink. Μπορεί στο replayability να μην είναι ιδανικό, μιας και δεν μπορεί να αναγκάσει κανείς ολόκληρη την παρέα του να παίξουν ξανά την ίδια ιστορία για να δουν διαφορετικά “κλαδιά” αυτής, όμως είναι καλό για ένα με δύο sessions, ανάλογα με το πόση ώρα θα αφιερώσετε. Ένα πλήρες playthrough διαρκεί λίγο πάνω από 2 ώρες.Το ανταγωνιστικό mode δίνει την επιπλέον νότα που κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο διασκεδαστικό και ξεφεύγει από την απλή παρακολούθηση της “ταινίας”. Αν είχε γίνει λίγο καλύτερη δουλειά στον τομέα της μεταγλώττισης, θα μιλούσαμε για έναν από τους καλύτερους τίτλους που μπορεί να απολαύσει κανείς με την παρέα του.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Hidden Agenda

Συντάκτης
5 Απριλίου 2018
Developer

Supermassive Games

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

7 Μαρτίου 2018

Είδος

Adventure / Party

PEGI

16

Θετικά

+ Εμπειρία που θυμίζει Until Dawn
+ Πλούσιο συνοδευτικό app
+ Το ανταγωνιστικό mode

Αρνητικά

- Μέτρια μεταγλώττιση
- Περιορισμένη αντοχή στον χρόνο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
4.9
Συνοψίζοντας

Ως μέλος της σειράς PlayLink, το Hidden Agenda καταφέρνει να αποδείξει πως τα παιχνίδια μπορούν να παιχτούν με παρέα που δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει σχετικές γνώσεις με αυτά για να το ευχαριστηθεί στο έπακρο.

Όσοι απόλαυσαν τα Until Dawn και The Inpatient, σίγουρα θα αγκαλιάσουν το νέο παιχνίδι της Supermassive Games και παρά το περιορισμένο replayability και τη μέτρια μεταγλώττιση, είναι ιδανικό για ένα ή δύο βράδια με την παρέα.

7.5
Βαθμός
4.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
50%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1