DLC Review: Horizon Zero Dawn - The Frozen Wilds

Rise of the machines
by Νίκος Λυμπέριος on 6 Νοεμβρίου 2017
Διαβάστε το Review
Horizon Zero Dawn

Το Horizon Zero Dawn έκλεισε με μια εξαιρετική ιστορία που παρουσίασε την αυτοθυσία της ανθρωπότητας για την συντήρηση του πλανήτη μας από την καταστροφή που οι ίδιοι προκάλεσαν με την ανεξέλεγκτη χρήση των πόρων του. Η αυτοθυσία αυτή οδήγησε στην διατήρηση του ανθρώπινου γένους και έδωσε την ευκαιρία μιας νέας ζωής. Είδαμε τον σχεδιασμό του συστήματος που θα γινόταν ο αρωγός για αυτή την διασφάλιση του ανθρώπινου γένους, τις καταστάσεις που οδήγησαν στην ενεργοποίηση του συστήματος HADES και της προσπάθειάς του να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Το Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds χρονολογικά αποτελεί μια ιδιαίτερη προσθήκη στον κόσμο του βασικού παιχνιδιού. Επί της ουσίας αποτελεί μια ιστορία που τρέχει παράλληλα με την κεντρική ιστορία. Στον επίλογο του βασικού παιχνιδιού είδαμε την Aloy να βάζει ένα τέλος στα σχέδια της Α.Ι. που ήταν υπεύθυνη για την αντιστροφή της ανάπλασης του εδάφους που θα έκανε η GAIA αν κάτι δε λειτουργούσε σωστά ώστε η GAIA να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Ταυτόχρονα ο Sylens, βοηθός της ηρωίδας μας καθ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, δράττεται της ευκαιρίας και κλέβει τμήματα της τεχνητής νοημοσύνης υπεύθυνης για όλα τα δεινά που έχουν προκύψει για τους δικούς του προσωπικούς σκοπούς.

Στο The Frozen Wilds δίνεται η απάντηση για την εμφάνιση των πλασμάτων και ο λόγος που αυτά έχουν αρχίσει να επιτίθενται στους ανθρώπους. Αυτό που αποφεύγει να παρουσιάσει το expansion του παιχνιδιού και να δώσει λίγες παραπάνω πληροφορίες είναι το αληθινό πρόσωπο του Sylens. Ένας από τους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες του παιχνιδιού, ενδεχομένως και ο πραγματικός ανταγωνιστής της ηρωίδας μας και όμως με μια παρουσία που μένει σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι. Είναι ενδεχομένως μια λογική αντιμετώπιση από την πλευρά της Guerrilla Games αφού το Horizon Zero Dawn είναι ένα νέο franchise που έχει όλες τις βάσεις για να γίνει κάτι εξαιρετικό. Αυτό σημαίνει ότι χτίζει τον κόσμο του και την ιστορία του σταδιακά αποκαλύπτοντας όσο χρειάζεται κάποια κομμάτια του παζλ χωρίς όμως να "καίει" βασικά πρόσωπα του παιχνιδιού που πολύ πιθανόν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο σε μια μελλοντική συνέχεια. Είναι σίγουρο ότι ο Sylens δε θα ξεχαστεί και στο μέλλον η παρουσία του θα είναι ακόμα πιο έντονη.

Το The Frozen Wilds λαμβάνει χώρα σε ένα νέο κομμάτι γης που εμφανίζεται στον βασικό χάρτη με την ονομασία The Cut. Η περιοχή βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του χάρτη και χαρακτηρίζεται από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της και τα χιονισμένα από άκρη σε άκρη τοπία. Η νέα περιοχή συνδέεται άψογα με τον βασικό χάρτη και ο παίχτης δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κάποια νέα προσθήκη, αφού δεν αλλοιώνεται η ομοιομορφία του οικοσυστήματος που έχει σχεδιάσει η εταιρεία. Όσον αφορά στη δυσκολία της, η περιοχή απαιτεί χαρακτήρες άνω του επιπέδου 30 και διαθέτει μερικούς πολύ δυνατούς εχθρούς και έναν νέο μηχανισμό που οι παίκτες θα συναντήσουν για πρώτη φορά αλλά δεν θα θέλαμε να αποκαλύψουμε για την διατήρηση του στοιχείου του αιφνιδιασμού. Η νέα περιοχή κατοικείται από την νομαδική φυλή των Banuk. Η φυλή αυτή έχει αρκετά αυστηρούς κώδικες επιβίωσης, με την φιλία και την αλληλεξάρτηση να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ο βασικός τους κώδικας ηθικής θέλει άξιους να είναι μόνο όσοι μπορούν να επιβιώσουν. Πολεμοχαρείς και εξαιρετικοί μαχητές επιβιώνουν στις δυσκολότερες των συνθηκών.

Με μια μικρή εισαγωγή το παιχνίδι μας υποδέχεται στην νέα περιοχή παρουσιάζοντας μας το καινούριο πρόβλημα που η Aloy θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Στο χωριό των Banuk γίνεται μια τελετή αποχαιρετισμού των αποθανόντων και μαθαίνουμε για τον Daemon και πώς αυτός επηρεάζει τις μηχανές και τη συμπεριφορά τους. Η εμφάνιση του Daemon έφερε και μερικούς νέους εχθρούς όπου η ηρωίδα μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Ο Scorcher είναι ο δυσκολότερος αυτών με τον σχεδιασμό του να παίρνει στοιχεία από τα υπόλοιπα «αιλουροειδή» του τίτλου και να παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα δύσκολο αντίπαλο ικανό στις μάχες είτε αυτές είναι κοντινές είτε μακρινές. Οι βασικές του επιθέσεις περιλαμβάνουν αρκετές melee επιθέσεις ενισχυμένες με φωτιά, ριπές πολλών ταυτόχρονων ναρκών αλλά και πυρά με φωτιά.Τα προβλήματα διογκώνονται ακόμα περισσότερο όταν ανακαλύπτουμε ότι θα πρέπει να βρούμε την χαμένη Shaman της φυλής και ότι φυσικά θα χρειαστεί να έρθουμε σε κόντρα με τις πεποιθήσεις των Banuk για την έλλειψη συμπάθειας προς τους αδύναμους.

Το expansion διαθέτει αρκετές νέες δευτερεύουσες αποστολές με κάποιες από αυτές να αφορούν στη βελτίωση του υπάρχοντος εξοπλισμού μας. Μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το βασικό παιχνίδι είναι ότι τα errands αυτή τη φορά είναι περισσότερο εστιασμένα στο τρέχον πρόβλημα δημιουργώντας ένα όμορφο narrative για να αναπτυχθεί η ιστορία του The Frozen Wilds. Η διάρκεια της νέας προσθήκης θεωρούμε ότι βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς βρίσκεται μεταξύ των 8 και 15 ωρών. Η διακύμανση αυτή εξαρτάται αποκλειστικά στην επιλογή του παίκτη να κάνει όλες τις νέες ασχολίες που φέρνει το DLC. Επιπλέον έχουμε την προσθήκη μιας ακόμα λίστας δυνατοτήτων που μπορούμε να ξεκλειδώσουμε, με την ονομασία “Traveler”. Το νέο skill tree περιλαμβάνει ικανότητες όπως το να μπορούμε να μαζέψουμε προμήθειες, ενώ βρισκόμαστε πάνω σε κάποιο mount, την αύξηση των πιθανοτήτων εύρεσης ιδιαίτερων αντικειμένων ή την αύξηση της χωρητικότητας του inventory μας.

Οι μάχες στο The Frozen Wilds διατηρούν τη χαρακτηριστική ένταση που είδαμε και στο βασικό παιχνίδι και προσφέρουν και εδώ την ίδια απολαυστική εμπειρία. Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού έχουν διατηρηθεί ανέπαφοι με μόνες προσθήκες ένα νέο όπλο ηλεκτρισμού και το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές έχουμε την παρουσία επιπλέον βοηθητικών NPC's. Το θετικό της παρουσίας αυτών είναι ότι πραγματικά βοηθάνε στη μάχη, ζυγίζοντας καλά τις καταστάσεις προσφέροντας την βοήθεια τους εκεί που χρειάζεται. Δεν δίνεται η δυνατότητα καθοδήγησης τους μέσω εντολών, άρα και λειτουργούν εντελώς αυτόνομα, αποτελεί όμως μια ιδέα που θα μπορούσε να υιοθετηθεί στο μέλλον και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

 

Το Horizon Zero Dawn όπως έχουμε αναφέρει είναι στημένο στην μηχανή γραφικών DECIMA, δημιουργία της ίδιας της Guerrilla Games και τρέχει σε ανάλυση 1080p και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο με πτώσεις να παρατηρούνται σε μερικά σημεία, ανεξαρτήτως αντικειμένων στην οθόνη για την έκδοση του PlayStation 4. Ο τίτλος φυσικά υποστηρίζει και την δυνατότερη κονσόλα της Sony Interactive Entertainment το PlayStation 4 Pro. Για αυτή την έκδοση δίνονται δυο επιλογές γραφικών. Η μια από αυτές, με την ονομασία "Higher Resolution" αυξάνει την ανάλυση του τίτλου με την checkerboard τεχνική, βελτιώνοντας το image quality, διατηρώντας όμως τις επιδόσεις ανέπαφες. Στην επιλογή του καλύτερου ρυθμού ανανέωσης έχουμε διατήρηση της ανάλυσης στα 1080p με σταθερό ρυθμό ανανέωσης στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο αλλά με μεγάλες βελτιώσεις στις σκιές, τα particle effects και το motion blur.

Με το The Frozen Wilds η Guerilla Games έδωσε έμφαση στη βελτίωση του motion capture των χαρακτήρων, έχοντας ως αποτέλεσμα ομαλότερη και πιο φυσική κίνηση της Aloy και λοιπών NPC's. Επιπλέον εισακούσθηκαν τα παράπονα αρκετών χρηστών για τα ανέκφραστα πρόσωπα του βασικού παιχνιδιού και στο expansion πλέον οι χαρακτήρες που συναντάμε έχουν μεγαλύτερη εκφραστηκότητα και βελτιωμένες εκφράσεις προσώπου. Δυστυχώς η βελτίωση αυτή αφορά μόνο στους χαρακτήρες του DLC και όχι ολόκληρου του παιχνιδιού. Βελτιωμένο εντοπίσαμε και το χιόνι στο νέο τμήμα του DLC με την Aloy να αλληλεπιδρά με αυτό ιδιαίτερα ρεαλιστικά. Η νέα περιοχή είναι αναμφίβολα από τις ομορφότερες που διαθέτει το παιχνίδι. Κυρίαρχο στοιχείο της είναι το τεράστιο ηφαίστειο που φαίνεται στον ορίζοντα με τον έντονο καπνό και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που προκύπτουν να κόβουν την ανάσα.

Όπως έχει δηλώσει η Guerilla Games το The Frozen Wilds θα είναι το πρώτο και τελευταίο DLC του παιχνιδιού με το στούντιο να εστιάζει πλέον στη δημιουργία της συνέχειας του Horizon Zero Dawn. Με το πρώτο κεφάλαιο του νέου franchise έχουμε την δημιουργία ενός εξαιρετικού σύμπαντος, την απαρχή ενός φρέσκου lore και την υλοποίηση ιδιαίτερων χαρακτήρων με ώριμα στοιχεία. Σίγουρα το παρελθόν και οι απόλυτες επιθυμίες κάποιων προσώπων δεν έχουν παρουσιαστεί με την μεγαλύτερη διαύγεια, αυτό όμως γίνεται προφανώς για την συνέχιση της ιστορίας και την καλύτερη ανάπτυξη του σύμπαντος.

Το DLC μάς παραχωρήθηκε από την Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds (DLC)

Συντάκτης
6 Νοεμβρίου 2017
Developer

Guerrilla Games

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

7 Νοεμβρίου 2017

Είδος

Action RPG

PEGI

16

Θετικά

+ Πανέμορφη η νέα περιοχή
+ Καλοδεχούμενη η επεξήγηση της συμπεριφοράς των πλασμάτων
+ Βελτιώσεις σε τομείς των γραφικών όπως το animation και το motion capture
+ Καλή η διάρκεια του DLC στο σύνολο των δραστηριοτήτων του

Αρνητικά

- Η βασική ιστορία του DLC τελειώνει γρήγορα
- Τα νέα τέρατα ίσως ζορίσουν αρκετά τους αρχάριους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
10
Συνοψίζοντας

Με το The Frozen Wilds η Guerilla Games δίνει στους λάτρεις του Horizon Zero Dawn μια επιπλέον ματιά στον σκληρό κόσμο του παιχνιδιού και εξηγεί την εμφάνιση και την συμπεριφορά των αγαπημένων μας πλασμάτων. Επιπλέον δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την συνέχιση της ιστορίας του παιχνιδιού και την ανάπτυξη παλιών και νέων χαρακτήρων.

Ο οπτικός τομέας παραμένει ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του τίτλου με την Guerrilla Games να προσπαθεί για το κάτι παραπάνω βελτιώνοντας αδύναμους τομείς του βασικού παιχνιδιού, δίνοντας στο κοινό ένα εξαιρετικό για ακόμα μια φορά στον τεχνικό του τομέα τίτλο.

Η διάρκεια και το περιεχόμενο του The Frozen Wilds σε συνδυασμό με την χαμηλή του τιμή, το κάνουν εξαιρετική πρόταση για όλους τους κατόχους του παιχνιδιού που θέλουν για ακόμα μια φορά να χαθούν στον όμορφο κόσμο της νέας γης.

9.0
Βαθμός
10
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1