[VG24 Poll] Πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξη συμβατότητας με παλιά παιχνίδια;

by Νίκος Λυμπέριος on 10 Αυγούστου 2015

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την δυνατότητα κάθε νέας κονσόλας να υποστηρίζει τα παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς και με αφορμή την ανακοίνωση στην E3 ότι το Xbox One σύντομα θα έχει την ικανότητα να παίζει παιχνίδια του Xbox 360 υπό μορφή εξομοίωσης, παράλληλα με την συνεχή επιμονή της Nintendo να θέλει να διατηρεί την συμβατότητα παλιών παιχνιδιών με τα καινούρια μηχανήματα εδώ στο VideoGames 24 μπήκαμε σε κάποιες σκέψεις όσον αφορά την χρησιμότητα της λειτουργίας και αν η ύπαρξη της έχει πρακτικό όφελος για την εταιρεία που το προσφέρει αλλά και αν ο τελικός χρήστης κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

Στην ουσία με το άρθρο αυτό θέλουμε να δούμε πόσοι πραγματικά νιώθουν ότι αυτή η λειτουργία είναι απαραίτητη, αν την χρειάζονται και αν τελικά είναι καλύτερα να αναλώνονται οι πόροι των εταιρειών σε ανάπτυξη καλύτερων χαρακτηριστικών για τις κονσόλες τους.

Νίκος Λυμπέριος

Υπήρχαν εποχές που προσωπικά ήθελα οι νέες μου κονσόλες να υποστηρίζουν τα παλιότερα παιχνίδια, είτε γιατί τα νέα μηχανήματα ήταν φτωχά όσον αφορούσε την βιβλιοθήκη τους, είτε γιατί μου άρεσε να επιστρέφω σε αγαπημένα παιχνίδια, είτε γιατί υπήρχαν παιχνίδια που δεν είχα τελειώσει και η ύπαρξη πολλών συστημάτων δημιουργούσε προβλήματα χώρου.

Για να μην μακρηγορώ, πάντα μου άρεσε αυτή η δυνατότητα. Με το πέρασμα των χρόνων όμως το ενδιαφέρον μου για την λειτουργία αυτή άρχισε να χάνεται, αφενός γιατί τα παιχνίδια των προηγούμενων γενεών δυστυχώς γερνάνε απότομα και άσχημα και αφετέρου γιατί τα παιχνίδια πλέον έχουν φτάσει σε μια στασιμότητα όσον αφορά αυτά που προσφέρουν πέρα από τα βελτιωμένα γραφικά. Επιπλέον η συνεχής επιμονή της Nintendo με την συμβατότητα των παλιών παιχνιδιών ενδεχομένως κράτησε πίσω το Wii U που στον βωμό της διατήρησης του κοινού Hardware έμεινε αρκετά πίσω από τον ανταγωνισμό. Το ίδιο λάθος είχε γίνει και με το PlayStation 3 όπου στην πρώτη του έκδοση θυσίασε μια πιο προσιτή τιμή για τα πολλά επιπλέον εξτρά μέσα σε αυτά και η πλήρης ύπαρξη του hardware του PlayStation 2, ωστε να διατηρηθεί η πλήρης συμβατότητα με τα παλιά παιχνίδια. Στην πορεία φυσικά και με την ανανέωση των μοντέλων η δυνατότητα αυτή αφαιρέθηκε για την μείωση της τιμής και την πιο ελκυστική του εικόνα προς τον κόσμο.

Αν ήθελα να παίξω παιχνίδια με διαφορετικό στυλ για να θυμηθώ ίσως τα νιάτα μου, γιατί να παίξω το Call of Duty: Black Ops 2 για παράδειγμα όταν βγαίνει το 3 που θα έχει παρόμοιο gameplay και καλύτερα γραφικά;

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι το Xbox One δεν υποστηρίζει όλη την βιβλιοθήκη παιχνιδιών του Xbox 360, αλλά θα γίνει μετατροπή κάποιων παιχνιδιών ώστε να δουλεύουν με εξομοίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα παιχνίδια μπορεί να μην παίζουν 1 προς 1, δηλαδή μπορεί να έχουν διαφορές από το πρωτότυπο, οι οποίες θα μεταφράζονται είτε σε κακό framerate είτε σε διακοπές ήχου κακό integration με το λειτουργικό της κονσόλας και άλλα. Αυτή τη στιγμή μόνο το Wii U προσφέρει πραγματική υποστήριξη των παιχνιδιών του Wii και το 3DS με τα παιχνίδια του DS και αυτό γιατί αυτές οι κονσόλες διατηρούν μέσα τους το πρωτότυπο hardware των συσκευών που παίζουν τα παιχνίδια τους.

Παύλος Κρούστης

Θα συμφωνήσω σε πολλά από τα παραπάνω σημεία. Ναι, το emulation δεν είναι η καλύτερη λύση. Ναι, η hardware συμβατότητα αποτελεί "ακριβή" λύση. Ναι, πολλά παιχνίδια είναι unplayable. Θέλω να εστιάσω περισσότερο όμως στα προτερήματα. Πρώτο ουσιώδες και πιο δυνατό: Όλοι θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε τα ήδη αγορασμένα μας παιχνίδια στη νέα έκδοση της αγαπημένης μας κονσόλας.

Πολλά παιχνίδια της έβδομης γενιάς επανακυκλοφορούν σε remaster. Πρόκειται για μια μάστιγα δυστυχώς της τωρινής γενιάς, η οποία ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη εκ φύσεως, που όμως θα πρέπει να αναλύσουμε άλλη φορά. Αν τα PS4 και Xbox One όμως είχαν από την αρχή τη δυνατότητα για backwards compatibility, τότε ίσως τα remasters να μην "έπιαναν" τόσο και ίσως να μην είχαμε το φαινόμενο που έχουμε τώρα, όπου οι επανακυκλοφορίες έχουν χτυπήσει κόκκινο. Προφανώς τα remasters επεκτείνονται και αλλού, αλλά η κατηγορία παικτών όπου είχαν το παιχνίδι στην 7η γενιά και θέλουν να μπορούν να το παίξουν και στην 8η αποτελεί σημαντικό ποσοστό θεωρούμε και επηρεάζεται τόσο από το θέμα των remasters, όσο και από το θέμα του backwards compatibility.

Όπως όλα τα χαρακτηριστικά, είναι καλό να υπάρχουν για όσους θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Δεν κοστίζει τίποτα σε όσους τα θεωρούν άχρηστα για αυτούς. Αν θα ασχοληθεί η Microsoft και η κάθε εταιρεία και σπαταλήσει χρόνο και χρήμα, δε θεωρώ ότι είναι θέμα των gamers. Πολλές φορές ασχολούνται είτε με άχρηστα πράγματα, είτε με concepts που δε βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό όμως αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή στο Xbox Feedback.

Επίσης η συγκεκριμένη δυνατότητα ανοίγει το δρόμο σε προσφορές, που δεν είχαμε υπόψη μας νωρίτερα και είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή. Το Gears of War: Ultimate Edition αποτελεί remaster (remake σε πολλούς τομείς), το οποίο θα κυκλοφορήσει με δωρεάν όλα τα Gears του 360, που θα παίζουν με το backwards compatibility. Το Fallout 4 θα έρθει πακέτο επίσης με το Fallout 3. Για κάποιον που δεν έχει δει τα προηγούμενα της σειράς, θεωρούμε ότι τέτοιες προσφορές μπορεί να βοηθήσουν τις πωλήσεις του εκάστοτε παιχνιδιού υπέρ του Xbox One έναντι του PS4, καθώς προσφέρουν ουσιωδώς κάτι παραπάνω για την ίδια τιμή.

Τεχνικώς, ακόμα δεν είναι ολοκληρωμένες οι εργασίες για το emulation, όπως καταλάβαμε από το Rare Replay, που είναι η πρώτη εμφάνιση του χαρακτηριστικού, καθώς εντοπίσαμε framedrops σε κάποια games, τα οποία δεν υπήρχαν στις αρχικές εκδόσεις. Αναμένονται βελτιώσεις όμως. Επιπρόσθετα, το Xbox One εμφανίζει ελαφρώς καλύτερα χρώματα με μεγαλύτερο εύρος στο RGB, ενω τα loading times είναι βελτιωμένα, όπως επίσης εφαρμόζεται και V-Sync για την εξάλειψη του tearing αυτομάτως. Το Νοέμβριο θα δούμε πώς θα λανσαριστεί τελικώς το backwards compatibilty.

Τέλος, η Microsoft σε μια πολύ έξυπνη κίνηση, ανακοίνωσε ότι τα δωρεάν παιχνίδια που θα κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής για το Xbox LIVE Gold θα είναι συμβατά και με το Xbox One, κάτι που θα δίνει αυτομάτως στους Xbox One χρήστες 4 παιχνίδια δώρο κάθε μήνα, αυξάνοντας κατά πολύ τη χρηστική αξία της συνδρομητικής υπηρεσίας για τους κατόχους One.

Δεν είμαι σίγουρος αν θα παίξω, θα τερματίσω και θα λιώσω τα παιχνίδια του 360 στο One μου, αλλά μ' αρέσει που θα έχω τη δυνατότητα σε λίγο καιρό να παίξω ξανά το Shadow Complex στο One μου ή ότι θα μπορώ να παίξω με το χειριστήριο του One όλα τα Gears για να θυμηθώ και να συγκρίνω με την Ultimate Edition του πρώτου.

Κλείνουμε το θέμα με μια ανοιχτή ψηφοφορία ώστε να μάθουμε και τη δική σας άποψη:

[poll id="4"]

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
45%
Cheers
45%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
9%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1