I Saw Black Clouds - Review

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 19 Απριλίου 2021

Τα FMV παιχνίδια, αυτά που λένε τις ιστορίες τους με ερμηνείες πραγματικών και όχι ψηφιακών ηθοποιών, είναι μία κατηγορία που με κάποιον τρόπο καταφέρνει και διατηρεί ακόμη την παρουσία της, παρόλο που το ενδιαφέρον του κόσμου δεν φαίνεται να είναι τεράστιο, ενώ και οι ίδιοι οι τίτλοι δεν κάνουν επαρκείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού συνήθως.

Κάποτε ήταν σαφώς πιο ελκυστικό το να βλέπεις πραγματικούς ηθοποιούς στην οθόνη σου, και αυτό επειδή οι ψηφιακοί δεν μπορούσαν ακόμη να αντεπεξέλθουν και να παρουσιάσουν μια ιστορία εφάμιλλης ποιότητας και έντασης, αφού τα γραφικά ήταν αισθητά κατώτερα. Τώρα πια, όμως, δεν χρειάζονται αληθινές φάτσες και κινήσεις για να προκληθούν συναισθήματα μέσω ερμηνειών, καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ.

Ωστόσο, τα FMV παραμένουν σε ένα ημιφωτισμένο ντουλάπι, ούτε εντελώς ξεχασμένο αλλά ούτε και στο προσκήνιο, και διατηρούν ατόφια μερικά χαρακτηριστικά τους εδώ και δεκαετίες. Το ύφος είναι από τα πιο έντονα γνωρίσματα του είδους αυτού, και καταφέρνει να ξεχωρίσει με μία συμπαθητική αμηχανία που τοποθετεί τα σενάρια που συνηθίζουμε να παίζουμε σε FMV τίτλους σε μία παράξενη κατάσταση: ούτε πολύ σοβαρά, ούτε όμως και εντελώς αστεία. Έχουν προσπαθήσει πολλοί δημιουργοί να φτιάξουν σοβαρά παιχνίδια τέτοιου τύπου, αλλά συνήθως δεν τα καταφέρνουν επειδή υπάρχει κάτι πολύ αστείο και άβολο στην ίδια τη φύση του FMV, ενώ και τα ιδιαίτερα περιορισμένα budget δεν βοηθούν (βέβαια, έχουν υπάρξει εξαιρέσεις).

Έτσι, συνήθως έχουμε πετυχημένους, ευχάριστους τίτλους του είδους όταν μένει πίσω η υπερβολική προσπάθεια, όταν οι δημιουργοί αντιλαμβάνονται τι φτιάχνουν και πώς θα πρέπει να είναι το έργο τους. Για να πετύχει ένα FMV παιχνίδι, πρέπει είτε να αποδεχτεί τη φύση του είτε να την απαρνηθεί και να καταφέρει να ξεχωρίσει, κάτι όμως που σπάνια γίνεται επιτυχώς.

Ένας νέος τίτλος FMV που δεν αγκαλιάζει την αστεία του πλευρά, είναι το I Saw Black Clouds. Πρόκειται για ένα θρίλερ που καταπιάνεται με διάφορα σκοτεινά και λεπτά ζητήματα, όπως είναι η κακοποίηση, η αυτοκτονία, η ψυχική υγεία, και δυστυχώς αποτυγχάνει παταγωδώς στο να τα αντιμετωπίσει με την αρμόζουσα προσοχή. Ξεκινάει ως μία κάπως ενδιαφέρουσα ιστορία και γρήγορα πέφτει θύμα όλων των πιθανών κλισέ με αποτέλεσμα να έχουμε μία ιστορία που θέλει να είναι έντονη, ιδιαίτερη και σοκαριστική, αλλά τελικά μοιάζει με αφήγηση γυμνασιόπαιδου στην κατασκήνωση. Πραγματικά, η πλοκή του I Saw Black Clouds δεν έχει τίποτα να προσφέρει, τίποτα που δεν έχουμε δει εκατοντάδες φορές σε άλλα έργα.

Όμως, ακόμα και έτσι, θα μπορούσε να είναι μία ευχάριστη σύντομη περιπέτεια που θα μας κρατήσει παρέα ένα απόγευμα και μετά θα ξεχαστεί. Δυστυχώς, δεν είναι καν έτσι. Η ουσία της πλοκής βρίσκεται σε μερικές μόνο σκηνές και τριγύρω έχουμε σφυροκόπημα από φίλερ υλικό χωρίς κανένα νόημα και μάλιστα με εντελώς βαρετούς χαρακτήρες, παιγμένους από ηθοποιούς που δεν ταιριάζουν στους ρόλους τους και δεν τους αποδίδουν ικανοποιητικά. Σε καμία στιγμή δεν προκαλείται δέσιμο ή έστω το ενδιαφέρον του παίκτη ή της παίκτριας για τους χαρακτήρες, αλλά ούτε και για την ίδια την ιστορία που σύντομα γίνεται απλώς θόρυβος στο background για να βλέπουμε σκηνές χωρίς ειρμό και ουσία.

Στο ίδιο πνεύμα, και οι επιλογές που μας δίνονται για να επηρεάσουμε την εξέλιξη της ιστορίας, είναι εντελώς ανούσιες, δεν οδηγούν πουθενά και συνήθως δεν είναι καν ξεκάθαρες, ενώ οι σκηνές που ακολουθούν είναι μονταρισμένες με το τσεκούρι, πλημμυρισμένες από άκυρα κενά και παύσεις, αλλά και ίδιες σκηνές για πολλές διαφορετικές εκβάσεις. Επίσης, δεν δίνονται αρκετά κριτήρια για να πάρουμε ολοκληρωμένες αποφάσεις και οι περισσότερες γίνονται στην τύχη, χωρίς να μας νοιάζει και χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει ό,τι συμβαίνει.

Αντί να έχουμε δηλαδή μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του είδους, όπως για παράδειγμα είχαμε με το Erica, βλέπουμε οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς, κίνηση προς ένα παρελθόν στο οποίο όσα βήματα έχει κάνει τελευταία το είδος, δεν είχαν καν υπάρξει στη φαντασία των δημιουργών. Έτσι, τελικά δεν πρόκειται καν για interactive ταινία, αλλά για απλή ταινία που μάλιστα κάνει συνεχώς ξεκάθαρο ότι αποτελείται από μικρά, ξεχωριστά τμήματα. Προς το τέλος, εμφανίζονται μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες που δεν θα σχολιάσω περαιτέρω λόγω αναγκαστικού spoiler, αλλά και αυτές δεν αναπτύσσονται επαρκώς και τελικά καταπλακώνονται.

Υπάρχει και ένα σύστημα σχέσεων μεταξύ χαρακτήρων, παρόμοιο με αυτά που έχουμε δει σε δεκάδες παιχνίδια του είδους αλλά και του ευρύτερου genre, το οποίο επίσης δεν έχει λόγο ύπαρξης. Βλέπουμε σε πίνακες τα στοιχεία της προσωπικότητας των χαρακτήρων και το πόσο συμπαθιούνται μεταξύ τους, αλλά και να μην τα βλέπαμε, δεν θα άλλαζε τίποτα. Καταρχάς, οι χαρακτήρες δεν έχουν βάθος και δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τόσο ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον στις σχέσεις τους και στις μεταβολές τους. Επίσης, οι χαρακτήρες που περιλαμβάνονται στους πίνακες των σχέσεων αυτών δεν εμφανίζονται καν όσο θα έπρεπε για να υπάρχει η ανάγκη μίας τέτοια λειτουργίας, αλλά και ο χώρος εκμετάλλευσής της.

Βάλτε σε όλα τα προηγούμενα και διάφορα τεχνικά θέματα, όπως στιγμές που οι απαντήσεις σε έναν διάλογο έρχονται πριν από τις ερωτήσεις και άλλες που η πρωταγωνίστριά μας δεν λέει καν αυτό που της είπαμε, αλλά και, ακόμα χειρότερα, κάποια στιγμιότυπα που απλώς βλέπουμε σκηνές που δεν κολλάνε πουθενά και μοιάζει να βγήκαν κατά λάθος και να ανήκουν σε playthrough στο οποίο έγιναν άλλες επιλογές, και έχουμε ένα σύνολο που δεν ικανοποιεί καθόλου και πάει κόντρα στην εξέλιξη του είδους, που έχει κάνει κάποια δειλά βήματα πρόσφατα. Μία κλισέ, προχειροστημένη ιστορία, με μηχανισμούς που αφαιρούν από την εμπειρία αντί να την ανεβάζουν. Θα ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρον παιχνίδι αν επέλεγε πιο ανάλαφρο δρόμο και δεν προσπαθούσε να τρομάξει και να σοκάρει.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

I Saw Black Clouds - Review

Συντάκτης
19 Απριλίου 2021
Developer

Ghost Dog Films

Publisher

Wales Interactive

Πλατφόρμες

PC, PS4, Switch, Xbox One

Tested on

PS5 (Έκδοση PS4)

Κυκλοφορία

30 Μαρτίου 2021

Είδος

FMV Adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Μερικές εύστοχες ιδέες, έστω επιδερμικά
+ Στην αρχή η ατμόσφαιρα και η πλοκή φαίνονται ενδιαφέρουσες

Αρνητικά

- Τεχνικά προβλήματα, απότομο μοντάζ
- Αδιάφορη πλοκή, ερμηνείες που δεν πείθουν
- Καταπιάνεται με σοβαρά ζητήματα και αποτυγχάνει
- Γεμάτο κλισέ και φίλερ
- Ανούσιες επιλογές, συστήματα χωρίς ενδιαφέρον

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
3.5
Συνοψίζοντας

Μία κλισέ, προχειροστημένη ιστορία, με μηχανισμούς που αφαιρούν από την εμπειρία αντί να την ανεβάζουν. Θα ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρον παιχνίδι αν επέλεγε πιο ανάλαφρο δρόμο και δεν προσπαθούσε να τρομάξει και να σοκάρει.

3.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1