Immortal Legacy: The Jade Cipher

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 2 Μαΐου 2019

Έχουμε φτάσει πια στο σημείο που, έχοντας παίξει πολλούς τίτλους σε εικονική πραγματικότητα, δεν εντυπωσιαζόμαστε εύκολα. Στην αρχή, αρκούσε ένα απλό VR παιχνίδι, χωρίς πολλά κόλπα, για να μας αφήσει άφωνους. Τώρα, είμασε συνηθισμένοι και παίζουμε όπως θα κάναμε ένα απλό παιχνίδι, στην τηλεόρασή μας. Ένα νέο, αποκλειστικό για PS VR παιχνίδι, το Immortal Legacy: The Jade Cipher, προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει με πολλούς τρόπους. Και, αρκετές φορές, τα καταφέρνει, αν και όχι πάντοτε με θετικό πρόσημο.

Αρχικά, μας εντυπωσιάζει ο μακρόσυρτος τίτλος, που καταφέρνει να είναι παράξενος και generic, ταυτόχρονα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι τόσο βαρύγδουπες και συγκεκριμένες, που νιώθουμε πως παίζουμε το δεύτερο ή το τρίτο παιχνίδι μιας ήδη αγαπημένης σειράς. Η ιστορία τού παιχνιδιού δικαιολογεί την ονομασία. Όχι όσον αφορά το περιεχόμενο, αλλά την τάση να μας δίνει πληροφορίες με τρόπο που μας κάνει να ντρεπόμαστε που δεν τις ξέρουμε ήδη. Από την πρώτη στιγμή της πλοκής, το lore, οι χαρακτήρες και η ιστορία αντιμετωπίζονται σαν ήδη γνωστά, ενώ δεν είναι, καθόλου.

Εξαιτίας αυτής της παράδοξης προσέγγισης και της πολύ περίεργης ιστορίας, τίποτα δεν βγάζει νόημα. Όπως και ο τίτλος, έτσι και η ίδια η πλοκή, αποτελείται από τυχαίες ασυναρτησίες, με βαρύγδουπες λέξεις και πολύ ιδιόμορφη παρουσίαση. Επίσης, το στήσιμο και η αφήγηση, καθώς και μερικά γεγονότα που δεν οδηγούν πουθενά, δείχνουν πρόθεση για συνέχιση της ιστορίας σε επόμενο κεφάλαιο.

Το Immortal Legacy, στο πρώτο μισό του τουλάχιστον, εμφανίζει αρκετά κοινά με τίτλους όπως το Uncharted. Υπάρχουν μυθικά αντικείμενα, που περιμένουν αρχαιολόγους για να ανακαλυφθούν, κακοί που ψάχνουν τα αντικείμενα αυτά, βουνά για να σκαρφαλώσουμε, αρχαίες κατασκευές και πολύ πιστολίδι.

Κάτι που μας έκανε, επίσης, εντύπωση, είναι ο πολύ περίπλοκος χειρισμός με τα PS Move χειριστήρια (παίζει αποκλειστικά σε VR με Move). Μας πήρε αρκετή ώρα να καταλάβουμε τι πρέπει να πατήσουμε για κάθε ενέργεια και ακόμα περισσότερη μέχρι να συνηθίσουμε. Παρόλο που το σύστημα χειρισμού μπερδεύει πανεύκολα, μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε πολλές διαφορετικές κινήσεις, με ενδιαφέροντες τρόπους. Μπορούμε, για παράδειγμα, να κρατάμε ένα πιστόλι σε κάθε χέρι, ένα αυτόματο με τα δύο χέρια, ένα μαχαίρι και ένα ούζι, μπορούμε να πετάμε αντικείμενα με κινήσεις που προσομειώνουν τις πραγματικές, να σκαρφαλώνουμε σε βράχια με τον ίδιο τρόπο, να χρησιμοποιούμε γιατρικά κάνοντας ένεση στην κοιλιά μας, μιμούμενοι και πάλι την κίνηση με το Move στο χέρι, και πολλά άλλα.

Μέχρι να μάθουμε τον χειρισμό, τα πάντα είναι χαοτικά. Η πιο απλή κίνηση, μπορεί να καταλήξει σε καταστροφική αλληλουχία αποτυχιών εκ μέρους μας και, φυσικά, στον θάνατό μας. Όμως, όταν τελικά καταφέρουμε να μάθουμε τι κάνει το κάθε κουμπί -και να τα θυμόμαστε, το Immortal Legacy γίνεται πολύ διασκεδαστικό. Το shooting είναι απολαυστικό, όσον αφορά τα mechanics που το στηρίζουν. Η στόχευση, οι πυροβολισμοί, η κάλυψη με την πραγματική κίνηση του σώματός μας, το reload με το τίναγμα του Move που αντιπροσωπεύει το όπλο, η ρίψη χειροβομβίδων με ρεαλιστικό τρόπο, όλα έχουν πολύ ενδιαφέρον και μας διασκέδασαν ανέλπιστα. Επίσης, ευχάριστος είναι ο τρόπος που σημαδεύουμε, χρησιμοποιώντας το Move ως όπλο και φέρνοντάς το κοντά στα μάτια μας. Οι ρυθμίσεις κίνησης και οι επιδόσεις τού tracking τού PS VR είναι απόλυτα ικανοποιητικές.

Δυστυχώς, εμφανίζονται μερικά προβλήματα που χαλούν το πάρτυ. Τα σημαντικότερα είναι η δύσχρηστη στόχευση από μακρινές αποστάσεις που, σε συνδυασμό με το ελλιπές οπτικό feedback, καθιστά την αναγνώριση μιας πετυχημένης βολής πολύ δύσκολη. Επίσης, οι εχθροί αντέχουν πολύ περισσότερα χτυπήματα από όσα θα έπρεπε -παρόλο που υπάρχουν βέλτιστοι τρόποι αντιμετώπισης μερικών- και η ΑΙ τους είναι πολύ απλοϊκή, με αποτέλεσμα οι μάχες να γίνονται κουραστικές και -μερικές φορές- δύσκολες, αναίτια. Αναίτια δύσκολα, αν και πολύ εντυπωσιακά, είναι και μερικά bosses, που δεν καταφέρνουν να μας εξηγήσουν επαρκώς τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσουμε για να τα νικήσουμε.

Εκεί, όμως, που είπαμε ότι είδαμε ό,τι είναι να δούμε, το Immortal Legacy αποφασίζει να αλλάξει εντελώς ύφος και γίνεται παιχνίδι τρόμου. Παραδόξως, καταφέρνει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του και δεν μοιάζει σαν να παίζουμε άλλο παιχνίδι, όμως η αλλαγή είναι τεράστια. Από τα βουνά και το πιστολίδι, πάμε σε κλειστοφοβικές σπηλιές και πιο παράξενες συναντήσεις με εχθρούς. Δεν θα πούμε πολλά, γιατί δεν θέλουμε να το χαλάσουμε, όμως η μετατροπή του gameplay είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Δεν πρόκειται να τρομάξετε ιδιαίτερα, όμως η ατμόσφαιρα είναι καλοστημένη και δημιουργεί ένταση. Θεωρούμε πως το δεύτερο κομμάτι κράτησε λίγο περισσότερο από όσο θα θέλαμε, όμως δεν πρόλαβε να μας κουράσει στις 6 περίπου ώρες που μας πήρε ένα playthrough.

Στο σκοτεινό τμήμα τού Immortal Legacy, βρίσκουμε μερικούς απλούς γρίφους που παραπέμπουν σε Resident Evil συνταγές, με τη χρήση του VR να τους κάνει πιο ενδιαφέροντες. Επίσης, αποκτούμε πρόσβαση σε φακό, τον οποίο χειριζόμαστε με το ένα χέρι και η δυνατότητα να κοιτάμε αλλού, να φωτίζουμε αλλού και να πυροβολάμε ξεχωριστά, είναι ιδιαίτερα πετυχημένη.

Οπτικά, το Immortal Legacy: The Jade Cipher δεν απογοητεύει. Έχει μερικά πολύ εντυπωσιακά σκηνικά και πολλές φορές θαυμάσαμε τη θέα. Προβλήματα υπάρχουν, όπως μερικά textures που είναι πιο θολά από τα υπόλοιπα ή μερικά εφέ που δεν πείθουν, όμως, συνολικά, η εικόνα είναι θετική. Για τον ήχο δεν έχουμε πολλά να πούμε. Η μουσική είναι ταιριαστή και δεν ενοχλεί, περνάει όμως απαρατήρητη. Οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες, μπορεί να μην δίνουν την ερμηνεία της ζωής τους, όμως μας διασκέδασαν με έναν κάλτ τρόπο, όπως και το παιχνίδι, γενικά.

Στο κομμάτι της οπτικής παρουσίασης, αυτό που δεν έχει γίνει σωστά είναι η σκηνοθεσία. Στα cutscenes, ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον, κοιτώντας αλλά χωρίς να μπορούμε να κουνήσουμε τα χέρια μας, μας αφαιρεί τον έλεγχο του χαρακτήρα χαλώντας το -κατά τα άλλα πετυχημένο- immersion. Επίσης, πολλές φορές, οι εναλλαγές της κάμερας είναι τόσο παράξενες που μοιάζουν με glitch. Ακόμα, πρέπει να αναφέρουμε το εντυπωσιακό -με κάθε τρόπο- character design, καθώς και τα κοστούμια που φορούν οι χαρακτήρες. Δεν υπάρχει καμία συνοχή, κανένα σενάριο να δένει τα διάφορα στοιχεία μεταξύ τους και τα πάντα είναι παράξενα, υπερβολικά και, αρκετά συχνά, αστεία -όχι εσκεμμένα. Παρόλο που μια τέτοια παρουσίαση, όταν δεν έχει γίνει επίτηδες, δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολα θετικό στοιχείο τού παιχνιδιού, θα λέγαμε ψέματα αν δηλώναμε πως δεν το διασκεδάσαμε.

Το Immortal Legacy: The Jade Cipher είναι ένα πολύ ιδιόμορφο παιχνίδι, που μας θύμισε δημιουργίες παλιότερων δεκαετιών, τότε που οι developers ακόμα πειραματίζονταν με το μέσο. Ο χειρισμός συνηθίζεται δύσκολα, όμως έχει αρκετά να προσφέρει και οι μάχες είναι διασκεδαστικές, παρά τα προβλήματά τους. Οι εναλλαγές ύφους μας κίνησαν το ενδιαφέρον και οι πετυχημένες ιδέες τού gameplay μας το κράτησαν μέχρι το τέλος.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

VIVA Games

Publisher

Sony Interactive Entertainment Europe

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PS4 (Απαιτείται PS VR και PS Move)

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

16 Απριλίου 2019

Είδος

Action-adventure / Horror

PEGI

18

Θετικά

+ Διασκεδαστικό πιστολίδι
+ Ενδιαφέρουσα εναλλαγή ύφους
+ Πετυχημένος οπτικοακουστικός τομέας
+ Κάλτ απόλαυση

Αρνητικά

- Το σενάριο δεν βγάζει νόημα
- Ο χειρισμός είναι δύσχρηστος
- Οι εχθροί είναι bullet sponges και δεν δίνουν αρκετό feedback
- Η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
6.0
Συνοψίζοντας

Το Immortal Legacy: The Jade Cipher είναι ένα πολύ ιδιόμορφο παιχνίδι, που μας θύμισε δημιουργίες παλιότερων δεκαετιών, τότε που οι developers ακόμα πειραματίζονταν με το μέσο. Ο χειρισμός συνηθίζεται δύσκολα, όμως έχει αρκετά να προσφέρει και οι μάχες είναι διασκεδαστικές, παρά τα προβλήματά τους. Οι εναλλαγές ύφους μάς κίνησαν το ενδιαφέρον και οι πετυχημένες ιδέες τού gameplay μας το κράτησαν μέχρι το τέλος.

7.0
Βαθμός
6.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1