Inside

by Παναγιώτης Τριάντης on 7 Ιουλίου 2016

Η Playdead ήρθε στο προσκήνιο μετά την κυκλοφορία του πρώτου της τίτλου, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Limbo. Το Limbo έλαβε εξαιρετικές κριτικές με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ατμόσφαιρα που προσέφερε, παρόλο που είναι ένα αρκετά απλό 2D puzzle platformer. Έξι χρόνια αργότερα, η Playdead επιστρέφει μέσα από τον νέο της τίτλο, που φέρει την ονομασία Inside. Το νέο παιχνίδι της εταιρίας δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από τον χαρακτήρα του Limbo. Για άλλη μια φορά, πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί που περιηγείται σε άγνωστα μέρη και προσπαθεί να επιβιώσει.

12

Πιο συγκεκριμένα, τo Inside ακολουθεί την ιστορία ενός αγοριού που προσπαθεί να εναντιωθεί στις διαβολικές ιδέες, που φαίνεται να έχουν οι επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν αμφιλεγόμενα πειράματα πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Συγκεκριμένα, ο πρωταγωνιστής βρίσκεται σε ένα δάσος με περίεργες και σκοτεινές φιγούρες να τον παρακολουθούν και να τον κυνηγούν. Σύντομα όμως, το σκοτεινό δάσος διαδέχονται κάποιες εγκαταστάσεις, μέσα στις οποίες το παιδί θα διαπιστώσει πως γίνονται διάφορα πειράματα προκειμένου να ελέγξουν τους εγκεφάλους τον ανθρώπων.

Το gameplay μοιάζει αρκετά με αυτό του Limbo, δίχως όμως να το κάνει έναν απλό κλώνο του. Το Inside, όπως και ο πρώτος τίτλος της εταιρίας, αποτελεί ένα puzzle platformer σε ένα όμορφο και κυρίως μονόχρωμο περιβάλλον 2.5 διαστάσεων, με το οποιοδήποτε επιπλέον χρώμα να χρησιμοποιείται κυρίως για να δοθεί έμφαση σε στοιχεία του περιβάλλοντος, αλλά και τον πρωταγωνιστή. Οι κινήσεις του παίκτη είναι βασικές με τον αναλογικό μοχλό να χρησιμοποιείται για την περιήγηση του, το Α για να αναπηδήσει και το Χ για την οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον η οποία συνήθως έχει να κάνει με τη μεταφορά αντικειμένων.

Οι γρίφοι τους οποίους καλείται να λύσει ο παίκτης απαιτούν πολλές φορές συγχρονισμό, απόδραση από εχθρούς, αλλά και σκέψη. Πιο συγκεκριμένα, σύνηθες φαινόμενο αποτελεί η απόδραση από τους φύλακες και τα κυνηγόσκυλά τους, που προσπαθούν να πιάσουν το παιδί, επειδή έχει μπει παράνομα στις εγκαταστάσεις, προκειμένου να μην αποκαλύψει τα σχέδια τους. Εκτός από αυτά, ο παίκτης θα έρθει αντιμέτωπος με πειράματα, από τα οποία θα πρέπει να περάσει με επιτυχία συγχρονίζοντας τις κινήσεις του με τους άλλους ανθρώπους ή ακόμα και με ανθρώπους-πειραματόζωα, που θα προσπαθήσουν να τον πνίξουν όσο βρίσκεται κάτω από το νερό. Ακόμη ένας τρόπος που χρησιμοποιείται για την επίλυση των γρίφων είναι να εκμεταλλευτεί ο ίδιος ο παίκτης τα πειράματα ελέγχοντας τις κινήσεις τους για το συμφέρον του.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό της Playdead είναι και οι βίαιοι και αιματηροί θάνατοι. Όπως και στο Limbo, έτσι και εδώ βλέπουμε πολλές φορές τον ήρωα να στραγγαλίζεται από τους φύλακες, να καταβροχθίζεται από τα κυνηγόσκυλα ή ακόμα και να διαμελίζεται από τις παγίδες. Ως προς την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, το Inside καταφέρνει να μας αιχμαλωτίσει τόσο με τα γραφικά, με τα οποία απεικονίζεται η ιστορία, όσο και με την μουσική η οποία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αγχωτική στα κατάλληλα σημεία. Ένα ακόμη στοιχείο, που διατηρήθηκε είναι ο “βουβός” χαρακτήρας και αυτό όχι επειδή δεν ακούμε κάποια επιφωνήματα, αλλά επειδή δεν υπάρχει κανένας διάλογος μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκουμε στο περιβάλλον, κάτι που δρα μόνο θετικά προκειμένου να ενταχθούμε στο σκοτεινό κλίμα που δημιουργεί. Γενικότερα, αγχωθήκαμε αρκετές φορές για την επιβίωση του χαρακτήρα μας, που σημαίνει πως η ομάδα πίσω από τη δημιουργία του τίτλου κατάφερε να μας κάνει να απορροφηθούμε για τα καλά στον νέο της τίτλο και πρόκειται για κάτι, που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως κάτι αξιέπαινο.

Μπορεί το Inside να θεωρηθεί ένα απλό side scroller με συγκεκριμένη ιστορία και μονοπάτι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει χώρος για κρυφά μονοπάτια που οδηγούν σε επιπλέον αινίγματα, προσθέτοντας έτσι επιπλέον υλικό και φέρνοντας τον αριθμό των γρίφων σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, λίγοι γρίφοι μας δυσκόλεψαν, με τους περισσότερους από αυτούς να ολοκληρώνονται μετά από το πολύ δέκα προσπάθειες, και αυτές μέχρι να αντιληφθούμε πως λύνεται ο γρίφος και σε κάποιες περιπτώσεις να βρούμε τον απαραίτητο συγχρονισμό.

Η διάρκεια του τίτλου μπορεί να θεωρηθεί είτε αρκετά μεγάλη, αν συγκριθεί με αυτή του Limbo, είτε μικρή σε σύγκριση με την τιμή του τίτλου. Συγκεκριμένα, χρειαστήκαμε λιγότερο από 4 ώρες προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον τίτλο χωρίς καμία διακοπή. Το replayability μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον παίκτη, καθώς μπορεί κάποιος να βρει όλα τα μυστικά στο πρώτο playthrough, ενώ κάποιος άλλος να χρειαστεί παραπάνω από ένα. Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος επιθυμήσει να βρει όλα τα μυστικά που κρύβονται μέσα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις (και όχι μόνο) θα προσθέσει αυτόματα πολλές ώρες απασχόλησης, καθώς τα μυστικά αυτά δεν είναι λίγα και ούτε ιδιαίτερα εμφανή, που σημαίνει πως μπορεί να χρειαστούν πολλαπλά playthroughs ή πιο απλά να επιλέχθουν οι τοποθεσίες που επιθυμεί να εξερευνήσει ο παίκτης μέσα από την επιλογή “Load”, που αναλαμβάνει τον ρόλο του Chapter Select, όμοιο με αυτό του Limbo.

Κλείνοντας, το μόνο που έχουμε να πούμε για το Inside είναι πως αποτελεί έναν άξιο διάδοχο του Limbo, αποδεικνύοντας πως η Playdead δεν είχε απλά μια αρχή καλή στον χώρο των video games, αλλά απαρτίζεται από ταλαντούχους ανθρώπους, που μπορούν να εξελίξουν τους τίτλους τους σε κάτι καλύτερο, χωρίς να χάνονται τα χαρακτηριστικά για τα οποία έγιναν γνωστοί. Το περιβάλλον απεικονίζεται υπέροχα μέσα από την μηχανή γραφικών της Unity -και μάλιστα χωρίς ίχνος τεχνικού προβλήματος-, με το art design να είναι απλό, αλλά παράλληλα παραπάνω από αρκετό για να δημιουργήσει το τέλειο κλίμα για την ιστορία που θα ανακαλύψουμε και τους γρίφους να δένουν απόλυτα με τα σκηνικά.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Playdead για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Inside

Author

Παναγιώτης Τριάντης

Developer

Playdead

Publisher

Playdead

Πλατφόρμες

PC / Xbox One

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

29 Ιουνίου 2016 (Xbox One)
07 Ιουλίου 2016 (PC)

Είδος

Puzzle platformer, adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Εξαιρετική ατμόσφαιρα και ιστορία
+ Αρκετοί γρίφοι
+ Μεγαλύτερη διάρκεια από τον προκάτοχο του...

Αρνητικά

- …που μπορεί να φανεί μικρή σε όσους αρκεστούν σε ένα playthrough
- Μικρή δυσκολία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
Συνοψίζοντας

Η Playdead κατάφερε να μας παραδώσει για άλλη μία φορά μία εξαιρετική και σκοτεινή ιστορία. Οι λάτρεις του Limbo, και γενικότερα των platformers με γρίφους, θα αγκαλιάσουν με ευκολία το Inside, κάτι που κι εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Όσοι πάλι αποφασίσουν να μην ανακαλύψουν όλα τα μυστικά, που κρύβει ο τίτλος μέσα από πολλαπλά playthroughs, ίσως τους φανεί κάπως μικρό σε διάρκεια.

9.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1