Jotun: Valhalla Edition

Παλεύοντας ενάντια στους θεούς για μια θέση στην αιωνιότητα
by Άρης Φουρναράκης on 17 Μαΐου 2018

Μετά από την κυκλοφορία του νέου God of War, το ενδιαφέρον του κοινού για τη Σκανδιναβική Μυθολογία και τον μαγευτικό κόσμο που κρύβει, έχει αυξηθεί, δημιουργώντας μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μικρούς και μεγάλους τίτλους της ίδιας θεματολογίας ώστε να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα.

Το Jotun κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο PC, μέσω της πλατφόρμας του Steam, το 2015, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα PS4, Xbox One και Wii U. Κατά τη μεταφορά του, ο τίτλος μετονομάστηκε σε Jotun: Valhalla Edition και απόκτησε ένα ενδιαφέρον έξτρα mode, για να δικαιολογήσει την επανακυκλοφορία του. Τώρα, το Valhalla Edition έρχεται να εμπλουτίσει και τη συλλογή της υβριδικής κονσόλας της Nintendo, του Nintendo Switch και ίσως το έκανε την πιο κατάλληλη στιγμή.

H Thunder Lotus Games, μια Καναδική ομάδα ανάπτυξης, δεν θα μπορούσε να μην κυκλοφορήσει τον πρώτο της τίτλο και στη νέα κονσόλα της Nintendo, καθώς το Jotun αριθμεί ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο πωλήσεις, πριν καν κυκλοφορήσει για το Switch, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο εμπορικά indie games των τελευταίων ετών.

Στο Jotun: Valhalla Edition πρωταγωνίστρια είναι η Thora, μια Viking που, όπως όλοι εκείνη την εποχή, πιστεύει ότι αν πεθάνει ένδοξα στο πεδίο της μάχης, τότε οι Valkyries θα τη μεταφέρουν στην Valhalla, όπου θα μπορέσει να αναπαυθεί δίπλα στους Θεούς και θα μπορεί να τρώει και να πίνει χωρίς σταματημό, για μια αιωνιότητα. Αντί αυτού όμως, η Thora βρίσκει έναν ντροπιαστικό θάνατο, καθώς σε ένα ταξίδι με το πλήρωμα της, το πλοίο τους ναυαγεί, στέλνοντας τους στον πάτο της θάλασσας.

Παρόλα αυτά, ο Odin επιλέγει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην Thora, καθώς αντί να μεταφερθεί στο Helheim, την κόλαση της Σκανδιναβικής Μυθολογίας, μεταφέρεται σε ένα καταπράσινο λιβάδι, όπου ο θεός της εξηγεί ότι μπορεί ακόμα να κερδίσει μια θέση στην Valhalla. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να ταξιδέψει στο Ginnungagap, ώστε να βρει και να σκοτώσει τα Jotuns που κατοικούν εκεί.

Το σενάριο του τίτλου, αν και έχει ενδιαφέρον, είναι αρκετά απλοϊκό, αφού ουσιαστικά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκοτώσετε τα 5 Jotuns, ενώ και το τέλος του είναι αρκετά απότομο.

Το Jotun: Valhalla Edition θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα Action- Adventure παιχνίδι, του οποίου η δομή θυμίζει αρκετά το Shadow of the Colossus, καθώς όλη η ουσία του βρίσκεται στα boss fights.

Μέσω του Ginnungagap, που αποτελεί το κεντρικό hub του παιχνιδιού, θα περιηγηθείτε σε διαφορετικά levels με σκοπό να βρείτε το rune που κρύβει το κάθε επίπεδο. Κάθε περιοχή περιέχει δυο levels, άρα και δυο runes. Μόλις αποκτήσετε και τα δυο runes της περιοχής, θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε την αίθουσα που καραδοκεί το Jotun, ώστε να το αντιμετωπίσετε και να το στείλετε πίσω στη λήθη.

Συνολικά, υπάρχουν 5 περιοχές, άρα και 5 bosses, ενώ μόλις νικήσετε και τα 5 θα έχετε την δυνατότητα να πολεμήσετε το τελικό boss, για να κερδίσετε τη θέση σας στην Valhalla. Στην αρχή, οι μάχες θα σας φανούν αρκετά δύσκολες, άλλα στην πραγματικότητα κάθε boss έχει ένα συγκεκριμένο pattern κινήσεων που ακολουθεί. Μόλις το καταλάβετε, θα τα νικήσετε πανεύκολα.

Σε κάθε level, εκτός από runes υπάρχουν και κάποια power ups, όπως τα Ithunn’s Apples που αυξάνουν τα hit points σας, αλλά και διάφορα God Powers, όπως του Loki, με τo οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφο του εαυτού σας ή της Freya, που σας επιτρέπει να κάνετε heal. Ακόμα, θα βρείτε God Powers για speed, defense και έξτρα damage, ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα Mimir wells, στα οποία μπορείτε να αναπληρώσετε το life σας και τα uses των God Powers.

Η εξερεύνηση σε κάθε level δεν προφέρει κάποιο ιδιαίτερο challenge, αφού, ως επί το πλείστον, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι περάσετε μερικά επαναλαμβανόμενα εμπόδια και να λύσετε μερικούς απλοϊκούς γρίφους. Ο χάρτης δεν βοηθάει καθόλου στην εξερεύνηση, καθώς δεν παρέχει καμία ένδειξη για το που βρίσκεστε και ουσιαστικά θα πρέπει να μαντεύετε από τη διαμόρφωση του εδάφους. Σε κάποιους ίσως φανεί ενδιαφέρον, όμως εμάς μας φάνηκε εκνευριστικό.

Όσον αφορά το σύστημα μάχης, θα λέγαμε ότι το Jotun δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, καθώς είναι αρκετά απλό, περιορίζοντας τον εαυτό του σε μόλις 3 κινήσεις. Δυο attacks, ένα light και ένα heavy και ένα roll button για dodge. Στη συνέχεια που θα αποκτήσετε και τα God Powers, η μάχη αποκτά μεγαλύτερο βάθος και ενδιαφέρον, αν και οι δυνάμεις που θα χρησιμοποιήσετε πιο συχνά είναι ελάχιστες.

Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του παιχνιδιού είναι σίγουρα η διάρκεια του. Για να δείτε όλα όσα έχει να προσφέρει το παιχνίδι θα χρειαστείτε περίπου 4-5 ώρες και ενώ το Valhalla mode προσφέρει ένα μεγαλύτερο challenge, με τα bosses να έχουν παραπάνω hit points, η διάρκεια του τίτλου παραμένει μικρή, φτάνοντας τις 6 ώρες. Λαμβάνοντας υπόψη και το μηδενικό replayability, το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο θετικό.

Από την άλλη, το Jotun: Valhalla Edition έχει εκπληκτικό art direction. Τα πάντα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι, από τα τοπία, τον κόσμο, του χαρακτήρες μέχρι και τα bosses. Όλα είναι εκθαμβωτικά. Η σκηνοθεσία είναι επίσης καταπληκτική, με την κάμερα να αλλάζει συχνά οπτική, ώστε να μπορέσει να σας δείξει πλάνα με τα πανέμορφα τοπία του τίτλου.

Το Jotun: Valhalla Edition τρέχει στα 720p, όταν το Switch βρίσκεται στη φορητή του μορφή, ενώ στην docked και την τηλεόραση, η ανάλυση ανεβαίνει στα 1080p. Σε σχέση με την έκδοση του Wii U, υπάρχει καλύτερο optimization και πιο σταθερό frame rate, ακόμα και όταν υπάρχουν πολλοί εχθροί στην οθόνη.

Τέλος, εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στον μουσικό τομέα και τα voice-overs. Η Thunder Lotus Games έχει εργαστεί σκληρά στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς έχει συνεργαστεί με ειδικούς γλωσσολόγους, για να προσφέρει στους παίκτες αυθεντικά voice-overs. Ως εκ τούτου, οι μονόλογοι των χαρακτήρων πραγματοποιούνται στα αρχαία Ισλανδικά του 8ου αιώνα, κάτι που είναι πραγματικά εντυπωσιακό για indie τίτλο.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Jotun: Valhalla Edition

Συντάκτης
17 Μαΐου 2018
Developer

Thunder Lotus Games

Publisher

Thunder Lotus Games

Πλατφόρμες

Nintendo Switch / Wii U / PC / Xbox One / PlayStation 4

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

27 Απριλίου 2018

Είδος

Action-Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Φανταστικό art direction και σκηνοθεσία
+ Υψηλής ποιότητας voice-overs
+ Επιβλητικά bosses
+ Valhalla Mode
+ Άξιος πρεσβευτής του Σκανδιναβικού Lore

Αρνητικά

- Μικρή διάρκεια
- Μηδενικό Replayability
- Δυσλειτουργικός χάρτης
- Ελάχιστες αλλαγές συγκριτικά με την πρώτη έκδοση
- Απλοϊκό gameplay

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.0
Συνοψίζοντας

Το Jotun: Valhalla Edition μπορεί να μην πρωτοτυπεί όσον αφορά το gameplay, όμως καταφέρνει να εντυπωσιάσει χάρις στον οπτικοακουστικό του τομέα. Αν και η μικρή του διάρκεια και οι μηδενικές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη έκδοση, απογοητεύουν, το δημιούργημα της Thunder Lotus Games αποτελεί ένα όμορφο indie το οποίο μπορείτε να απολαύσετε οπουδήποτε. Οι λάτρεις της Σκανδιναβικής Μυθολογίας πρέπει να το παίξετε πάση θυσία.

7.5
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1