Jump Force

Όλοι είναι εδώ!
by Αντώνης Κοντοδήμας on 12 Μαρτίου 2019

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την τελευταία φορά που οι μεγαλύτεροι ήρωες του ιαπωνικού περιοδικού Shonen Jump συναντήθηκαν, στο J-Stars Victory VS το οποίο ήρθε στην Ευρώπη το 2015 για PlayStation 3 και PS Vita. Το Jump Force κυκλοφορεί στην 50ή επέτειο της κυκλοφορίας του περιοδικού, από τη Bandai Namco και τη Spike Chunsoft ως ομάδα ανάπτυξης για τα PlayStation 4, Xbox One και PC, φέρνοντας όλους του αγαπημένους anime και manga ήρωες ξανά μαζί για τη σωτηρία του κόσμου. Εκτός των τριών πρωταγωνιστών που φιγουράρουν στο εξώφυλλο του παιχνιδιού, στο Jump Force βλέπουμε 42 διαθέσιμους χαρακτήρες από σειρές όπως το Yu-Gi-Oh, το Bleach, το My Hero Academia και άλλες, ενώ ακόμη 9 αναμένονται ως επιπρόσθετο περιεχόμενο.

Η ιστορία του παιχνιδιού θέλει τον πραγματικό κόσμο (τον δικό μας κόσμο), να συγκρούεται με τους κόσμους των Jump, όπως του Dragonball, του One Piece και του Naruto, μεταξύ πολλών άλλων. Το Jump Force ξεκινάει με τον Frieza να εισβάλει στη Νέα Υόρκη με τα Venoms, έναν mind controlled στρατό, για τον οποίο και είναι υπεύθυνοι οι Kane και Galena, δύο νέοι χαρακτήρες που σχεδιάστηκαν από τον Akira Toriyama αποκλειστικά για το παιχνίδι. O Goku φτάνει στη μάχη μαζί με τον Trunks· και οι δύο ανήκουν στην Jump Force, μια συλλογική δύναμη η οποία προστατεύει κάθε σύμπαν από ανωμαλίες όπως η επίθεση της Νέας Υόρκης. O Trunks και το ανδροειδές του επαναφέρουν ένα Venom για να βοηθήσει στη μάχη τον Goku. Tο Venom αυτό είμαστε εμείς. Τότε είναι που δίνουμε στο avatar μας τα πρώτα του χαρακτηριστικά και γινόμαστε μέλος της Jump Force. Σαν μέλος της, εκτός από την προστασία του κόσμου από τις επιθέσεις μεγάλων κακοποιών, θα πρέπει να στρατολογήσουμε ήρωες που είναι υπό τον έλεγχο των Kane και Galena, πίσω από τους οποίους κρύβεται μια πολύ μεγαλύτερη απειλή, τόσο για τον δικό μας κόσμο, όσο και για τους Jump κόσμους.

Η πλοκή του παιχνιδιού από μόνη της δεν μας έκανε να αναφωνήσουμε από έκπληξη. Κυλάει ομαλά και τα story missions είναι επαναλαμβανόμενα, ειδικά από κάποιο σημείο και μετά. Φυσικά υπάρχει έντονο το στοιχείο του χιούμορ και έχει ενδιαφέρον η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων από διαφορετικές σειρές μεταξύ τους. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια Shonen Jump, αυτό είναι πιο story driven, ενώ η πλοκή, στο τέλος του παιχνιδιού, κρύβει μια ανατροπή που δεν περιμέναμε να δούμε.

Το Jump Force είναι ένα fighting παιχνίδι τύπου brawler και, σε αντίθεση με το J-Stars Victory VS, οι μάχες γίνονται 1vs1 και όχι 3vs3, όμως μπορείτε να διαλέξετε έως τρεις χαρακτήρες, τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε κατά τη διάρκεια της μάχης με το πάτημα ενός πλήκτρου, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και ως support με στοχευμένες επιθέσεις προς τον αντίπαλο. Η ομάδα έχει ένα health gauge, που μετράει για όλους τους χαρακτήρες και όχι ξεχωριστά. Οι μάχες διαρκούν 2 περίπου λεπτά, ή μερικά δευτερόλεπτα αναλόγως της ικανότητάς σας στο button mashing. Οι αντίπαλοί σας, τις περισσότερες φορές θα είναι NPCs με ίδιο μοντέλο και λίστα ικανοτήτων, επαναλαμβανόμενα. Τα πράγματα αλλάζουν σε μάχες μεταξύ του υπολογιστή ή άλλου παίκτη online ή σε τοπικό παιχνίδι αφού μπορείτε να αλλάξετε τη διάρκεια και την ποσότητα των γύρων, αλλά και τη δυσκολία.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και στα προηγούμενα παιχνίδια της εταιρείας ήταν πετυχημένη, όμως φαίνεται πως με το Jump Force κάτι χάθηκε στην εκτέλεση. Αρχικά, το παιχνίδι υποφέρει από απαράδεκτα input delays ανάμεσα σε frame drops, σε cutscenes και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, περίεργα animations στο τρέξιμο ή το άλμα και μοντέλα με αλλόκοτες στάσεις. Το κερασάκι όμως στην τούρτα έρχονται να προσθέσουν τα αμέτρητα και αδικαιολόγητα loading screens. Για να μπούμε σε μια μάχη κατά τη διάρκεια του story mode, θα περάσουμε από τρία loading screens και μετά ακόμη άλλα τόσα αφού ανάμεσά τους θα υπάρχουν περιττά κουτιά διαλόγων. Ξοδέψαμε περισσότερο χρόνο για να περιμένουμε παρά παίζοντας.

Ο τίτλος μάς παρέχει τη δυνατότητα character creation, το οποίο δεν ήταν όπως περιμέναμε. Σίγουρα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από κομμώσεις γνωστών ηρώων, όμως οι επιλογές χαρακτηριστικών σε πρόσωπο και σώμα είναι πολύ περιορισμένες. Υπάρχει η επιλογή για ουλές ή σημάδια και, μαζί με τα μαλλιά είναι τα στοιχεία που δίνουν στον ήρωά μας χαρακτήρα. Η ποικιλία ρούχων και αξεσουάρ στα 4 Item Shops, στο ήδη μπερδευτικό Hub του Jump Force (παρόμοιο με αυτό το Xenoverse 2), με μια πρώτη ματιά φαίνεται μεγάλη, όμως δεν είναι. Δεν υπάρχει επιλογή χρωματισμού των ενδυμασιών, αντ' αυτού θα βρούμε ένα ρούχο σε τρία ξεχωριστά χρώματα να πωλείται ξεχωριστά. Δεν υπάρχει προεπισκόπηση για τα αντικείμενα. Αφού γίνει η αγορά, θα πρέπει να βγούμε από το Item Shop, να μπούμε στο Inventory και από εκεί να δούμε αν μας κάνει ό,τι αγοράσαμε. Στο μεταξύ, το παιχνίδι θα χρειαστεί να περάσει από ακόμη δύο loading screens. Ο ρουχισμός αγοράζεται με χρυσό που κερδίζετε από μάχες. Το παιχνίδι είναι αρκετά γενναιόδωρο και δίνει αρκετό χρυσό μετά από κάθε νίκη. Τέλος, στα καταστήματα θα βρείτε και ολοκληρωμένα outfits χαρακτήρων, ενώ κάθε ένα έχει τα δικά του αντικείμενα. Με λίγη υπομονή, θα καταφέρετε ένα καλό αποτέλεσμα στην όψη του χαρακτήρα σας, αλλά ποτέ τέλειο, αφού υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί.

Οι παραμετροποιήσεις στο avatar σας δεν σταματούν εδώ, αφού μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη γκάμα από special abilities για να εξαπολύσετε στους εχθρούς σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα set που να περιέχει κινήσεις του Goku, του Luffy, του Jotaro από το JoJo's Bizarre Adventure και του Asta από το Black Clover. Το Jump Force επίσης υιοθετεί και ένα pseudo-RPG στοιχείο, το οποίο δεν εξυπηρετεί το σκοπό του και καλύτερα να μην υπήρχε στο παιχνίδι εξ αρχής. Από το Item Shop μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα μιας χρήσης που υποτίθεται πως δίνουν ένα μικρό boost στη μάχη, ωστόσο ούτε αυτά έχουν λόγο ύπαρξης.

Στο τεχνικό κομμάτι, το Jump Force δεν αποδίδει. Τα animations στις μάχες είναι πετυχημένα, ενώ ποτέ δεν υπήρξε αμφιβολία για τον ιαπωνικό dub, που κάθε φορά μας ταξιδεύει, με τους ήρωες να μας παίρνουν από το χέρι να σώσουμε μαζί τον κόσμο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του story mode, οι χαρακτήρες μιλούν μέσω dialog boxes και δεν μπορούμε να πούμε πως δεν το περιμέναμε, όμως υπάρχουν φορές που τα κουτιά των διαλόγων ήταν περιττά, ενώ πολλές φορές συναντήσαμε και συντακτικά λάθη. Τέτοια λάθη, επίσης, βρήκαμε και στους υποτίτλους των cutscenes ενώ παρατηρήσαμε πως το lip sync μερικές φορές δεν συμβαδίζει με τον ήχο. Τα οπτικά εφέ είναι φαντασμαγορικά κατά τη διάρκεια της μάχης, όμως, αρκετές φορές, καλύπτουν όλη την οθόνη με αποτέλεσμα να μην ευχαριστιόμαστε το gameplay. Τέλος, συναντήσαμε και ενοχλητικά glitches, για παράδειγμα μαλλιά και ρούχα που ανεμίζουν χωρίς λόγο ή χαρακτήρες να μπαίνουν και να βγαίνουν στη σκηνή τσουλώντας.

To Jump Force είναι ένα παιχνίδι που βιάστηκε να κυκλοφορήσει, καθώς έχει πολλά προβλήματα που δεν δικαιολογούνται. Υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης, από μια ομάδα ανάπτυξης που μας έχει χαρίσει brawler παιχνίδια όπως το One Piece: Burning Blood και το J-Stars Victory VS, τα οποία ήταν από όλες τις απόψεις πιο ολοκληρωμένα. Δεν κατάφερε να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών μας, όσες φορές και αν προσπαθήσαμε να συγχωρέσουμε τα frame drops, τα μικρό-glitches και τα loading screens που μας έκαναν να πεθάνουμε από βαρεμάρα. Δεν είναι όμως ένα κακό fighting παιχνίδι, είναι ένα κακό τεχνικά παιχνίδι. Το δυνατότερο του στοιχείο είναι οι μάχες ενώ τα πιο αδύναμα στοιχεία είναι τα απαράδεκτα τεχνικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να μοιάζει φθηνό.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas  για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Jump Force

Συντάκτης
12 Μαρτίου 2019
Author

Αντώνης Κοντοδήμας

Developer

Spike Chunsoft

Publisher

Bandai Namco

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

15 Φεβρουαρίου

Είδος

Fighting / Brawler

PEGI

12

Θετικά

+ Επικές μάχες
+ Η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων
+ Ιαπωνικό dub
+ Φαντασμαγορικά εφέ
+ Περιεχόμενο

Αρνητικά

- Τα loading screens είναι ανυπόφορα
- Input Lag
- Τα frame drops χαλούν το gameplay
- Αδιάφορη πλοκή
- Τα έντονα εφέ γίνονται ενοχλητικά κατά τη διάρκεια της μάχης
- Επαναλαμβανόμενες μάχες
- Δεν είναι αυτό που περιμέναμε

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Ο νέος τίτλος της Spike Chunsoft, παρά τα προβλήματά του, μας χάρισε επικές μάχες και μας διασκέδασε με την αλληλεπίδραση των 42 διαφορετικών χαρακτήρων από διαφορετικά σύμπαντα. Το Jump Force καταφέρνει να εξυπηρετεί το fan service με την απαρτία ηρώων του Shonen Jump και κυρίως απευθύνεται στους fans των anime, ωστόσο το περιεχόμενό θα σας απασχολήσει για ώρες. Περιμέναμε πολύ περισσότερα, αλλά δυστυχώς, δεν παρέδωσε σε όλους τους τομείς.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1