Just Dance 2018

Ξη-με-ρώματα η Ubi δίνει δικαιώματα
by Παναγιώτης Τριάντης on 16 Δεκεμβρίου 2017

Το ετήσιο μουσικό ραντεβού της Ubisoft επιστρέφει ξανά. Ο λόγος φυσικά για τη σειρά Just Dance που μπορεί να μην έχει πλέον τις πολλές εκδοχές της που βλέπαμε στο παρελθόν, αλλά παραμένει πιστή στο ραντεβού της και δεν φαίνεται να πτοείται. Η χορευτική παράνοια είναι εδώ με πολλά νέα τραγούδια που ακούστηκαν μέσα στον χρόνο που πέρασε από την προηγούμενη κυκλοφορία και όχι μόνο.

Ξεκινώντας με τον τίτλο, οι τρεις κλασικές -πλέον- επιλογές για το πώς θα παίξουμε κάνουν την εμφάνιση τους. Στην περίπτωση μας, δηλαδή στο PlayStation 4, μπορούμε να παίξουμε είτε με ένα PlayStation Move χειριστήριο, είτε με την κάμερα PlayStation Eye, είτε με τον πιο βολικό και διαδεδομένο τρόπο, το κινητό μας τηλέφωνο. Η εφαρμογή του Just Dance Controller έχει ανανεωθεί για να ταιριάζει με τα χρώματα του Just Dance 2018 και να προσαρμοστεί στα νέα μενού. Το θετικό της χρήσης του κινητού είναι πως όλοι έχουν και μπορούν να μπουν στο παιχνίδι χωρίς να δημιουργήσουν λογαριασμό είτε στην κονσόλα, είτε στην εφαρμογή. Από την άλλη, για τα συγκεκριμένα “χειριστήρια” απαιτείται καλή σύνδεση στο δίκτυο, μιας και συνδέονται μέσω κοινού Wi-Fi.

Τα μενού αυτά έχουν απλοποιηθεί κατά πολύ σε σχέση με το Just Dance 2017. Πλέον βλέπουμε τρεις κύριες επιλογές: Kids, Just Dance και World Dance Floor. Ξεκινάμε από το κύριο κομμάτι του τίτλου που είναι φυσικά το Just Dance. Όλες οι δυνατές επιλογές έχουν εξαφανιστεί και έχουν ενταχθεί στις λίστες με τα τραγούδια, αφήνοντας όλον τον χώρο της οθόνης στους χορευτές με τις χορογραφίες και πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις μας σε περίπτωση που έχουμε παίξει ξανά. Στις λίστες που μπορούμε να επιλέξουμε, βρίσκουμε τα τραγούδια του φετινού τίτλου, ορισμένες playlist που μας έχουν ετοιμάσει οι δημιουργοί του παιχνιδιού και άλλα. Ανάμεσα σε αυτά τα “άλλα” είναι τα modes που έχουν απορροφηθεί. Το πρώτο είναι το Fitness στο οποίο μπορούμε να βρούμε τη λειτουργία Sweat και όπως και σε προηγούμενους τίτλους μάς δίνει τη δυνατότητα να καταγράψουμε τις θερμίδες που καίμε και να δούμε πόση ώρα και πόσα τραγούδια χορέψαμε.

Το επόμενο είναι το Dance Lab που αντικαθιστά το περσινό Just Dance Machine. Σε αντίθεση με το αντίστοιχο mode του Just Dance 2017, εδώ δεν έχουμε κάποια cutscenes με ιστορία, ούτε αποτελεί sequel για τους εξωγήινους που είχαμε γνωρίσει. Φέτος έχουμε οκτώ ολόκληρα επεισόδια με πέντε διαφορετικές ρουτίνες για το καθένα, όπου προσπαθούμε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα είδη χορού για να γεμίσουμε ενέργεια. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι καθαρά χιουμοριστικό και μας έκανε να γελάσουμε αρκετά με τις περίεργες κινήσεις που μας ζητήθηκαν να κάνουμε. Και αυτό ήταν όσον αφορά τα modes, μιας και πάρα πολλά φαίνεται πως αφαιρέθηκαν όπως το Dance Quest που ήταν ένα είδος… campaign με διάφορα πρωταθλήματα στα οποία μπορούσε να διαγωνιστεί ο παίκτης. Το Video Challenge, το Rival -που μας επέτρεπε να παίξουμε ενάντια σε φίλους μας τοπικά- και το Just Dance TV έχουν επίσης αφαιρεθεί, με το τελευταίο να μετακομίζει πλέον στο app του κινητού.

Η επόμενη κύρια επιλογή είναι το Kids που μας παραπέμπει στο Just Dance Kids που κυκλοφορούσε ως ξεχωριστός τίτλος στο παρελθόν. Εκεί θα βρούμε μια μικρή γκάμα τραγουδιών που απευθύνονται στους μικρούς φίλους της σειράς με αντίστοιχα clips. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν πως οι κινήσεις που “έρχονται” δεν φαίνονται με αποτέλεσμα τα παιδιά να πρέπει απλά να αντιγράψουν αυτό που βλέπουν. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνεται για να διασκεδάσουν τα παιδιά στο έπακρο χωρίς να έχουν το μυαλό τους στις επόμενες κινήσεις. Το ίδιο ισχύει και με τους χαρακτηρισμούς των κινήσεων που γράφουν Haha, Wow και άλλα σε αντίθεση με το πόσο καλή ήταν η κίνηση αυτή με αποτέλεσμα να μην πτοούνται ποτέ. Τα scores δεν υφίστανται, εκτός από το πόσα αστεράκια κατάφερε να συγκεντρώσει κάθε παίκτης. Η συγκεκριμένη προσθήκη είναι αρκετά σημαντική και βολική για οικογένειες που έχουν παιδιά όλων των ηλικιών και δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζουν επιπλέον τίτλους.

Τα κύρια modes κλείνουν με το World Dance Floor που συνδυάζει τόσο το ασύγχρονο όσο και το συγχρονισμένο online multiplayer. Μέσα από αυτό έχουμε τη δυνατότητα να ενταχθούμε στις παγκόσμιες κατατάξεις, να χορέψουμε τραγούδια που εμείς επιλέξαμε ύστερα από ψηφοφορία και να προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία. Το συγχρονισμένο multiplayer αφορά στα boss battles μιας και οι μάχες αυτές γίνονται επιτόπου. Οι παίκτες καλούνται να συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αστεριών χορεύοντας, προκειμένου να εξολοθρεύσουν το boss που έχει εμφανιστεί. Η ποικιλία του online δεν σταματάει εδώ μιας και μπορούμε να λάβουμε μέρος σε πρωταθλήματα που πραγματοποιούνται εκείνη τη στιγμή. Όλα αυτά εμφανίζονται τυχαία καθώς χορεύουμε στο World Dance Floor. Το συγκεκριμένο mode είναι ενδιαφέρον, χωρίς όμως να ξεχωρίζει από το απλό local mode.

Τα τραγούδια όπως και σε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, έχουν δύο διαφορετικές εκδοχές. Μία πιο απλή και με μειωμένη πρόκληση και μία extreme που υποτίθεται πως είναι πιο περίπλοκη, όμως δεν δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα. Στις κινήσεις υπάρχει πλέον ένας νέος χαρακτηρισμός, το “Super”, που τοποθετείται ανάμεσα στο Good και στο Perfect. Επιπλέον, μετά τις 11.000 σκορ σε ένα τραγούδι, υπήρχε ο χαρακτηρισμός Superstar. Πλέον, υπάρχει και το Megastar το οποίο επιτυγχάνεται με βαθμολογία μεγαλύτερη των 12.000 πόντων που μας έκανε να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Όλα αυτά συμβάλλουν στη μεγαλύτερη λεπτομέρεια των κινήσεων με το Super και να ξεχωρίσουν οι αρκετά καλοί παίκτες με το Megastar. Μικρές, αλλά ευπρόσδεκτες αλλαγές.

Το νόμισμα του παιχνιδιού παραμένει το mojo, όμως αντί να μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το περιεχόμενο που μας αρέσει πλέον το χρησιμοποιούμε για να παίξουμε στο Mojo Machine. Το μηχανηματάκι αυτό δέχεται 100 mojo coins για να λειτουργήσει και έχει τη δυνατότητα να μας ξεκλειδώσει νέο υλικό. Αυτό το υλικό μπορεί να είναι νέα avatars που χρησιμοποιούνται εντός του παιχνιδιού, αυτοκόλλητα για τις συλλογές που στο τέλος ξεκλειδώνουν τραγούδια ή να ξεκλειδώσουμε επεισόδια για το Dance Lab. Δεν είναι κακή ιδέα, αλλά πλέον όλα ξεκλειδώνονται “τυχαία” και φοβόμαστε μη το τραβήξει παραπέρα σε επόμενους τίτλους προσθέτοντας microtransactions. Ευτυχώς για την ώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αντί για αυτά, βρίσκουμε τα ολοκαίνουργια daily challenges μέσα από τα οποία καλούμαστε να χορέψουμε συγκεκριμένα τραγούδια ή να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να επιβραβευτούμε με mojo coins. Καθόλου άσχημο αν θέλει κανείς λόγο να επιστρέφει καθημερινά στο παιχνίδι σε συνδυασμό με τη γυμναστική.

Ως προς τον τεχνικό τομέα, συναντήσαμε ορισμένα προβλήματα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ εφαρμογής και παιχνιδιού που μας ανάγκασαν να διακόψουμε το παιχνίδι μας και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Επίσης, συναντήσαμε ένα glitch που μας εμφάνιζε αρνητικό υπόλοιπο στα mojo coins, κάτι που όμως διορθωνόταν την επόμενη φορά που παίρναμε κέρματα. Όπως και να έχει, τα προβλήματα αυτά δεν ήταν μεγάλα και σημαντικά και δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία μας με τον τίτλο. Το οπτικοακουστικό κομμάτι παραμένει ξεχωριστό όπως μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια το Just Dance με τα πολύχρωμα κλιπάκια του και τις εξωπραγματικές εμφανίσεις των χορευτών.

Το Just Dance 2018 προσπάθησε να γίνει λίγο πιο απλό και ουσιώδες. Τα πολλά modes έχουν χαθεί και έδωσαν τη θέση τους σε πιο κύρια και πιθανότατα δημοφιλέστερα, όμως θα θέλαμε κάποιες επιλογές να μην είχαν χαθεί. Η λίστα των τραγουδιών είναι ικανοποιητική και σύγχρονη χωρίς όμως να μην επισκέπτεται και τα παλιά με επιτυχίες των Queen και όχι μόνο. Σίγουρα κάνει καλά αυτό που πάντα ήξερε, όμως θα θέλαμε να μην έχει… γδυθεί σε τέτοιο βαθμό.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Just Dance 2018

Συντάκτης
16 Δεκεμβρίου 2017
Developer

Ubisoft Paris / Ubisoft Pune / Ubisoft Shanghai

Publisher

Ubisoft

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Wii U

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

27 Οκτωβρίου 2017

Είδος

Dance

PEGI

3

Θετικά

+ Απορρόφηση του Just Dance Kids
+ Αρκετά καλή επιλογή τραγουδιών
+ Καθημερινά Challenges

Αρνητικά

- Αφαίρεση πολλών modes
- Πάρα πολλών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

To Just Dance 2018 επέστρεψε και φέρνει μαζί του όλα τα αγαπημένα τραγούδια που ακούστηκαν τον χρόνο που πέρασε και όχι μόνο. Η νέα κατηγορία του Just Dance Kids κάνει τον τίτλο ιδανικό για παίκτες όλων των ηλικιών και τα daily challenges και το World Dance Floor μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους όσο δεν προβλέπεται πάρτυ στο σπίτι. Δυστυχώς, έχουν αφαιρεθεί πολλά modes ξεγυμνώνοντας τον τίτλο, αλλά η εμπειρία παραμένει ποιοτική και ευχάριστη όπως μόνο το Just Dance το καταφέρνει εδώ και χρόνια.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1