Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue

Το τέλος του προλόγου!
by Παναγιώτης Τριάντης on 23 Ιανουαρίου 2017

H Square Enix μάς παρουσίασε τη σειρά Kingdom Hearts το 2002 με τον πρώτο τίτλο να κυκλοφορεί στο PlayStation 2. Από τότε μέχρι σήμερα το σύμπαν του Kingdom Hearts έχει μεγαλώσει κατά πολύ, με επτά παιχνίδια να κάνουν την εμφάνιση τους. Μιας και οι τίτλοι αυτοί είχαν κυκλοφορήσει σε διάφορες κονσόλες, η Square Enix δημιούργησε τη σειρά Kingdom Hearts HD που αποτελείται από συλλογές αυτών σε remastered εκδόσεις για τις οικιακές κονσόλες της Sony.

Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά από τις δύο πρώτες συλλογές Kingdom Hearts HD 1.5 και 2.5, έρχεται το 2.8 Final Chapter Prologue. Μέσα από τη συγκεκριμένη συλλογή η Square Enix μεταφέρει το Kingdom Hearts Dream Drop Distance από το 3DS στο PS4, ενώ μας παρουσιάζει και νέο υλικό σε αντίθεση με τις προηγούμενες συλλογές.

Όπως υπονοείται και από το όνομα, αυτή είναι η τελευταία συλλογή της σειράς πριν κυκλοφορήσει το Kingdom Hearts III, ολοκληρώνοντας έτσι τον μεγάλο αυτό πρόλογο με τα remasters.

 

Dream Drop Distance

Η ιστορία του Dream Drop Distance ξεκινά με τον Sora και τον Riku να δέχονται την πρόκληση που τους παρουσιάζει ο Yen Sid προκειμένου να αναδειχθούν πραγματικοί Keyblade Masters και να είναι έτοιμοι για την επιστροφή του Xehanort. Οι δυο ήρωες καλούνται να εισβάλλουν σε επτά κόσμους που βρίσκονται σε βαθύ ύπνο και να τους «ξυπνήσουν» μέσω των Keyholes of Sleep.

Έτσι, ξεκινώντας από τα Destiny Islands ο Sora και ο Riku έρχονται αντιμέτωποι με μία καταιγίδα και την Ursula η οποία προσπαθεί να εμποδίσει τους δυο ήρωες. Αφού νικηθεί, οι δυο πρωταγωνιστές χάνονται σε μια ρουφήχτρα η οποία τους οδηγεί στην Traverse Town. Κάπου εκεί διαπιστώνεται πως έχουν διαχωριστεί σε δύο διαφορετικές εκδοχές του κόσμου και ακριβώς με αυτόν τον τρόπο κυλάει η ιστορία. Κάθε ένας από τους επτά κόσμους έχει και δυο διαφορετικές ιστορίες, μία για τον Sora και μία για τον Riku και προκειμένου να «ξυπνήσει» θα πρέπει να ολοκληρωθεί και με τους δύο χαρακτήρες.

Η εναλλαγή μεταξύ των πρωταγωνιστών γίνεται με το Drop σύστημα. Ο παίκτης μπορεί να παίξει με κάθε ήρωα για περιορισμένο χρονικό διάστημα αναγκάζοντας τον να προχωρήσει ταυτόχρονα τις ιστορίες και να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση. Φυσικά, υπάρχουν αντικείμενα που μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο προκειμένου ο παίκτης να ασχοληθεί παραπάνω με έναν χαρακτήρα, αλλά και η επιλογή του να επισπεύσει την αλλαγή μέσω της επιλογής Drop.

Εκτός από το νέο αυτό σύστημα, την εμφάνιση τους κάνουν και νέα πλάσματα που δεν είναι άλλα από τα Dream Eaters. Τα πλάσματα αυτά χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες: τα Nightmares που τρέφονται από καλά όνειρα και δημιουργούν εφιάλτες λειτουργώντας παρόμοια με τους Heartless, και τα Spirits που τρέφονται από εφιάλτες και δημιουργούν όμορφα όνειρα. Η δεύτερη κατηγορία παίζει σημαντικό ρόλο στο Dream Drop Distance, μιας και είναι οι μόνοι συνεργάτες που έχουν οι παίκτες κατά τη διάρκεια της περιπέτειας τους.

Σε αντίθεση με τα άλλα πλάσματα που έχουμε δει σε άλλα μέρη της σειράς, οι Dream Eaters έχουν -μεταξύ άλλων- και μορφές ζώων, με τα Spirits να είναι πολύχρωμα με ανοιχτά χρώματα και αντίστοιχα τα Nightmares με σκούρα χρώματα.

Τα Spirits δημιουργούνται με τη χρήση συνταγών και διάφορων υλικών που μπορούν να βρεθούν σκοτώνοντας Nightmares, έχουν τα δικά τους levels, προσωπικά skill trees, που ονομάζονται Ability Link, με τον παίκτη να έχει τη δυνατότητα να δεθεί μαζί τους χαϊδεύοντας τα, είτε εκπαιδεύοντας τα μέσα από μία σειρά mini-games. Κάθε Spirit έχει και μία ξεχωριστή ικανότητα που μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια της μάχης μέσω του συστήματος Link που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία μπάρα που γεμίζει καθώς μάχονται τα τέρατα σας.

Επιπλέον, υπάρχουν τα Link Portals τα οποία αποτελούν διάφορες προκλήσεις που αν ολοκληρωθούν επιτυχημένα, ο παίκτης λαμβάνει βραβεία. Εκτός των προκλήσεων, υπάρχουν και τα Link Portals που προσφέρουν βοήθεια, δίνοντας στον παίκτη για περιορισμένο χρόνο διάφορα Spirits για να τον βοηθήσουν στις μάχες του.

Εκτός των νέων συστημάτων, θα μπορούσε να πει κανείς πως το Dream Drop Distance αποτελεί ένα παραδοσιακό Kingdom Hearts ως προς το gameplay του. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το keyblade τους και να επεξεργαστούν το command deck τους το οποίο αποτελείται από τα Combat Commands, που είναι οι ενεργοποιήσιμες κινήσεις, και τα Action Commands που δίνουν νέες δυνατότητες στον ήρωα.

Μην ξεχνάμε πως ο τίτλος κυκλοφόρησε αρχικά στο 3DS πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μιας και γινόταν χρήση της touchscreen της συσκευής. Tο bonding system με τα Spirits γίνεται πλέον με απλές κινήσεις του αναλογικού μοχλού με τις αντίστοιχες δοκιμασίες για το training να έχουν προσαρμοστεί στο touchpad του Dualshock 4. Αξίζει να σημειωθεί πως τα mini-games μετατράπηκαν εντελώς και παίζονται πλέον με ένα card-based σύστημα.

Γενικότερα, έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά ως προς την βελτιστοποίηση των γραφικών με το αποτέλεσμα να είναι παραπάνω από ικανοποιητικό, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις επιδόσεις, τρέχοντας στα 60 fps, κάτι που δεν ήταν εφικτό με την έκδοση της φορητής κονσόλας της Nintendo. Με ευκολία θα μπορούσαμε να πούμε πως μιλάμε για ένα αξιόλογο remaster.

 

0.2: Birth by Sleep - A Fragmentary Passage

To Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep - A Fragmentary Passage είναι ένα ολοκαίνουργιο επεισόδιο μέσα από το οποίο βλέπουμε την ιστορία της Aqua στον Dark World αμέσως μετά τα γεγονότα του Birth by Sleep. Όλα αυτά, όμως, εξιστορούνται από τον Mickey στον Yen Sid αμέσως μετά τα γεγονότα του Dream Drop Distance, προκειμένου να συνδυαστούν με το Kingdom Hearts III.

Η Aqua βρίσκεται σε έναν κόσμο που έχει βασιστεί σε αυτόν της Σταχτοπούτας στην προσπάθεια της να βρει τον Ventus και τον Terra. Επειδή ακριβώς βρίσκεται στο Dark World, η πρωταγωνίστρια έρχεται αντιμέτωπη με το σκοτάδι και τους φόβους της. Ο χειρισμός δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου με τις μάχες να γίνονται με τη μορφή ενός action RPG, όπως ακριβώς γινόταν και στους υπόλοιπους τίτλους της σειράς.

Την επιστροφή τους κάνουν τα Command Styles, ένα σύστημα μάχης που εμφανίστηκε στο Birth by Sleep, που ενισχύει τις επιθέσεις των ηρώων για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η Aqua ύστερα από συνεχόμενες επιθέσεις, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το αποκλειστικό της Style που δεν είναι άλλο από το Spellweaver.

Η πρωταγωνίστρια ξεκινά από το Level 50 και γνωρίζει όλες τις βασικές μαγικές επιθέσεις στη μεγαλύτερη δυνατή αναβάθμιση τους και με συγκεκριμένο keyblade. Η μόνη παραμετροποίηση που μπορεί να γίνει είναι η αλλαγή ρούχων και η προσθήκη αξεσουάρ στην Aqua που δεν επηρεάζουν το gameplay με κανένα τρόπο.

Εκτός από τους κινδύνους και τις μάχες που δίνει η πρωταγωνίστρια με τους Heartless, που είναι οι κύριοι εχθροί, η Aqua έρχεται αντιμέτωπη και με πολλούς γρίφους οι οποίοι δεν δυσκολεύουν ιδιαίτερα, αλλά είναι αρκετά έξυπνοι και όμορφα δεμένοι με το περιβάλλον.

Μιας και μιλάμε για ένα επεισόδιο, το A Fragmentary Passage αποτελείται από τέσσερα μικρά κεφάλαια και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις ώρες. Ωστόσο, η Square Enix προνόησε για αυτό προσθέτοντας πολλά Objectives που μπορούν να ολοκληρωθούν προκειμένου να αποκτηθούν περισσότερα ρούχα και αξεσουάρ για την ηρωίδα. Επιπλέον, δίνεται η επιλογή της τηλεμεταφοράς μεταξύ των περιοχών σε περίπτωση που οι παίκτες επιθυμούν να τις εξερευνήσουν ξανά.

Ίσως αυτό που έχει περισσότερη σημασία στο νέο αυτό μέρος, εκτός της ιστορίας του, είναι το που μπορεί να φτάσει οπτικά η σειρά με τη δύναμη της Unreal Engine 4. Οι περιοχές που έχουν σχεδιαστεί για το A Fragmentary Passage είναι εκπληκτικές με μεγάλη λεπτομέρεια δίνοντας μας μια ιδέα για το πως θα είναι το Kingdom Hearts III. Παρά το πλούσιο περιβάλλον και το μεγάλο πλήθος εχθρών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικό με το framerate. Θα μπορούσαμε να πούμε με ευκολία πως είναι το ομορφότερο μέρος της σειράς ως προς τον οπτικό τομέα και παρά το μικρό του μέγεθος, θα το απολαύσετε στο έπακρο.

 

χ Back Cover

Όπως και στις προηγούμενες δύο συλλογές, έτσι και εδώ η συλλογή ολοκληρώνεται με μία ταινία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν μας παρουσιάζει την ιστορία ενός τίτλου. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί τους Foretellers που εμφανίστηκαν στο Kingdom Hearts χ προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για αυτούς και τον ρόλο που είχαν στην ιστορία πριν τον Keyblade War.

Η ταινία δημιουργήθηκε με την Unreal Engine 4 και το οπτικό αποτέλεσμα είναι αρκετά όμορφο. Η διάρκεια της είναι κοντά στην μία ώρα και δυστυχώς, παρά το ενδιαφέρον σενάριο, αφήνει πολλά ερωτηματικά που θα θέλαμε να απαντηθούν. Δυστυχώς, δεν επιτρέπεται η λήψη στιγμιοτύπων γι'αυτό και δεν μπορούμε να σας παρουσιάσουμε οτιδήποτε από την ταινία.

Όπως ήταν αναμενόμενο από την ποιότητα των προηγούμενων συλλογών, η Square Enix δεν απογοήτευσε σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, το 2.8 Final Chapter Prologue προσφέρει ένα αξιόλογο remaster, μία γεύση από το τι μας περιμένει -οπτικά τουλάχιστον- στο Kingdom Hearts III και μία νέα ιστορία για το παρελθόν της σειράς. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ο τέλειος τρόπος να κλείσει αυτός ο «πρόλογος» με τα remasters και να προετοιμαστούμε για το νέο μέρος της σειράς.

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue

Συντάκτης
23 Ιανουαρίου 2017
Developer

Square Enix 1st Production Department

Publisher

Square Enix

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

24 Ιανουαρίου 2017

Είδος

Action RPG

PEGI

12

Θετικά

+ Αξιοποίηση του touchpad στο Dream Drop Distance
+ Νέες ιστορίες που δεν έχουμε ξαναδεί
+ Εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα στο A Fragmentary Passage

Αρνητικά

- Μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο συλλογές
- Η ταινία αφήνει αναπάντητα ερωτήματα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
6.8
Συνοψίζοντας

Το Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue είναι μια καλή ευκαιρία για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το Dream Drop Distance, αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι καινούργιο. Μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με τις άλλες δύο συλλογές, ωστόσο οι νέες ιστορίες δίνουν μεγαλύτερη αξία στο 2.8. Τέλος, αν συνδυαστεί με τα 1.5 + 2.5 κρίνεται απαραίτητη αγορά για νέους παίκτες που σκοπεύουν να αγοράσουν το Kingdom Hearts III.

8.5
Βαθμός
6.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
67%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
33%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1