Kholat

by Παναγιώτης Τριάντης on 21 Μαρτίου 2016

Είναι αδιαμφισβήτητο πως οι indie παραγωγές στη βιομηχανία του gaming έχουν ενταχθεί για τα καλά στις επιλογές των παικτών, με νέες και αξιόλογες κυκλοφορίες να κάνουν την εμφάνιση τους αρκετά συχνά. Εκτός της γενικότερης εικόνας των ανεξάρτητων παραγωγών, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως όλο και περισσότεροι horror τίτλοι κάνουν την εμφάνιση τους τόσο με σειρές, όπως το Amnesia και το Outlast όσο και με αποκλειστικότητες, όπως το Until Dawn.

Μέσα σε αυτό τον… χαμό, η πολωνική ομάδα IMGN.PRO αποφασίζει να δημιουργήσει τον δικό της τίτλο εξερεύνησης πρώτου προσώπου με horror στοιχεία, που φέρει την ονομασία Kholat, δανεισμένο από ένα βουνό της Ρωσίας. Καταφέρνει όμως να δημιουργήσει την αίσθηση του τρόμου και να διεγείρει το ενδιαφέρον του παίκτη για το μυστήριο που σκοπεύει να λύσει;

 Kholat_1

Το Kholat βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1959 στη Ρωσία, όπου εννέα πεζοπόροι έχασαν τη ζωή τους κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο βουνό Kholat Syakhl. Ο τίτλος ξεκινά με την αφήγηση του περιστατικού που έγινε γνωστό ως Dyatlov Pass με αρκετές λεπτομέρειες ως προς την κατάσταση και την τοποθεσία στην οποία βρέθηκαν τα άψυχα σώματα των πεζοπόρων. Έγιναν πολλές υποθέσεις ως προς το τι πραγματικά συνέβη, όπως πως τους χτύπησε χιονοστιβάδα, ότι έγινε κάποιο στρατιωτικό ατύχημα και άλλα, ωστόσο το μυστήριο δεν έχει λυθεί ακόμα.

Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός ανθρώπου που αποφασίζει να εξερευνήσει την τοποθεσία προκειμένου να βρει απαντήσεις σχετικά με το περιστατικό. Οι απαντήσεις αυτές δίνονται μέσα από σημειώσεις και στοιχεία που βρίσκει ο πρωταγωνιστής κατά την εξερεύνηση του στις διάφορες περιοχές των βουνών Ural καθώς φαίνεται να αναβιώνει τα όσα συνέβησαν στους άτυχους πεζοπόρους. Εκτός αυτών, οι παίκτες θα ακούσουν τέσσερις διαφορετικούς αφηγητές, με κύριο αφηγητή τον Sean Bean, γνωστό από τους ρόλους του στο The Lord of the Rings και Game of Thrones.

Έτσι λοιπόν, σε έναν open-world χάρτη, στόχος του παίκτη είναι να συλλέξει όλες τις δυνατές πληροφορίες σχετικά με το μυστηριώδες περιστατικό. Οι περιοχές των βουνών είναι αρκετές και διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο μέχρι να εξερευνηθούν, ο παίκτης θα πρέπει να συνηθίσει το.. χιόνι και το κρύο, καθώς είναι αρκετά εύκολο να χαθεί και να μην κάνει κάποια πρόοδο για αρκετή ώρα. Τα camps δεν λείπουν από τον μεγάλο χάρτη που έχει ετοιμάσει η IMGN.PRO με τον παίκτη να έχει τη δυνατότητα να κάνει fast travel από το ένα camp στο άλλο, όταν αυτά έχουν ανακαλυφθεί.

Η περιήγηση των βουνών δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα μόνα σχετικά εργαλεία που δίνονται είναι ένας χάρτης και μια πυξίδα. Ωστόσο, ο χάρτης δεν δείχνει την τοποθεσία του παίκτη όταν τον προβάλει, με αποτέλεσμα η χρήση της πυξίδας να είναι απαραίτητη. Η μόνη βοήθεια που μπορεί να λάβει ο πρωταγωνιστής είναι οι συντεταγμένες των σημείων που πρέπει να επισκεφθεί και οι συντεταγμένες της θέσης του σε τυχαία σημεία που εμφανίζονται πάνω στα βράχια. Αυτό μπορεί είτε να ξενίσει κάποιους, είτε να διεγείρει το ενδιαφέρον τους καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση. Εκτός του χάρτη και της πυξίδας, ο χαρακτήρας είναι εξοπλισμένος με έναν φακό, τον οποίο και χρειάζεται προκειμένου να εξερευνήσει τις σπηλιές των βουνών, ενώ έχει τη δυνατότητα να τρέξει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά και να εστιάσει σε διάφορα αντικείμενα.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες όμως δεν είναι ο κύριος αντίπαλος του παίκτη. Καθώς γίνεται η συλλογή των πληροφοριών, ο παίκτης θα χρειαστεί να αποδράσει από τις τοποθεσίες που βρίσκονται τα σημειώματα, καθώς λαμβάνουν χώρα μεταφυσικά φαινόμενα, που μπορεί να αποβούν μοιραία. Εκτός αυτών των φαινομένων, ο πρωταγωνιστής θα έρθει αντιμέτωπος με πνεύματα, με μόνη λύση επιβίωσης να τρέξει μακριά από αυτά. Τα πνεύματα αυτά, όμως, δεν εμφανίζονται αρκετά συχνά και όσο ο φακός παραμένει κλειστός δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα αποφύγει κανείς, μηδενίζοντας με αυτό τον τρόπο την οποιαδήποτε πρόκληση.

Οι βασικές περιοχές είναι εννέα, όσες και τα θύματα της ιστορίας, με κάθε μία από αυτές να έχει στοιχεία-κλειδιά για την υπόθεση και να μαρκάρονται αυτόματα στον χάρτη με μία στάμπα βασισμένη στο κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής. Το ίδιο ισχύει και με τα δευτερεύοντα έγγραφα, τα οποία παρουσιάζουν μαρτυρίες και άλλα περίεργα φαινόμενα που συνδέονται με την υπόθεση και μαρκάρονται με μία κοινή στάμπα διαφορετική από αυτές της κύριας ιστορίας. Αυτό μπορεί να προσφέρει στους συλλέκτες αρκετές ώρες εξερεύνησης, αλλά και μεγαλύτερο βάθος στην ιστορία.

Η ομάδα ανάπτυξης φαίνεται να έχει κάνει αρκετή καλή δουλειά με την Unreal Engine 4, καθώς τα γραφικά δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Δυστυχώς, όμως, η μεταφορά του τίτλου στο PlayStation 4 δεν είναι τόσο καλή. Θεωρητικά τρέχει στα 1080p30 και αξιοποιεί τον έβδομο πυρήνα της κονσόλας της Sony, κάτι που όπως φαίνεται δεν έγινε σωστά, καθώς υπάρχουν πολύ συχνά frame drops, κάποιες φορές λιγότερο, κάποιες άλλες υπερβολικά αισθητά. Επιπλέον, οι χρόνοι φόρτωσης δεν είναι και οι ιδανικοί για τα σημερινά δεδομένα. Σε περίπτωση που ο ήρωας πεθάνει, ο χρόνος φόρτωσης διαρκεί σχεδόν ένα λεπτό, αρκετό για να στρέψετε την προσοχή σας αλλού, κάτι που όμως δεν ισχύει για το fast travel το οποίο γίνεται στιγμιαία. Εκτός από αυτά, αξίζει να επισημάνουμε πως παρά τις πατημασιές που μπορεί να δει κανείς αν γυρίσει την κάμερα προς το μέρος από το οποίο ήρθε, το μοντέλο του πρωταγωνιστή απουσιάζει εντελώς. Παρά τα όσα προβλήματα, η horror αίσθηση του τίτλου είναι έντονη με τον παίκτη να αισθάνεται απομονωμένος πολλές φορές και τη μουσική επένδυση να δένει απόλυτα με τις... αγχωτικές στιγμές που προσφέρονται.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IMGN.PRO για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Kholat

Author

Παναγιώτης Τριάντης

Developer

IMGN.PRO

Publisher

Imagination S.C.

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

8 Μαρτίου 2016

Είδος

Survival horror

PEGI

12

Θετικά

+ Ατμόσφαιρα
+ Βασισμένο σε πραγματικό γεγονός
+ Μουσική

Αρνητικά

- Συχνά frame drops
- Ελάχιστοι εχθροί και παγίδες
- Αργό loading

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
6.4
Συνοψίζοντας

Τελικά, το Kholat καταφέρνει να αποδώσει με αρκετά καλό τρόπο τόσο την ιστορία που βασίστηκε στο πραγματικό συμβάν του 1959, όσο και την αίσθηση του horror μέσα από τα μεταφυσικά φαινόμενα και τα τοπία που έχει σχεδιάσει η ομάδα ανάπτυξης. Η διάρκεια του τίτλου αγγίζει περίπου τις 8 ώρες (ικανοποιητική για το είδος του) με το open world στοιχείο να συμβάλλει έντονα σε αυτή και, παρά τις πτώσεις των καρέ, οι οπαδοί του είδους θα το απολαύσουν στο έπακρο.

7.0
Βαθμός
6.4
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
50%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1