Kirby: Planet Robobot

O Kirby επιστρέφει!
by Δήμητρα Διαμαντούλη on 25 Μάϊου 2016

Η σειρά Kirby έχει να κάνει με video games που καταφέρνουν να συνδυάσουν στοιχεία action, platform και puzzle-solving. Πρωταγωνιστής σε όλα τα παιχνίδια είναι ένα ροζ σφαιρικό πλάσμα με κόκκινα παπούτσια ή πόδια (αδιευκρίνιστο ακόμα τι από τα δύο είναι) που έχει το όνομα Kirby. Χαρακτηριστικό του, εκτός από την εμφάνισή του, είναι το γεγονός ότι δεν μιλάει, παρά μόνο χρησιμοποιεί τη λέξη “hi” σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς ήταν το Kirby’s Dream Land που κυκλοφόρησε το 1992 στην Ιαπωνία για το original GameBoy. Από τότε μέχρι τώρα έχουν γίνει διαθέσιμοι πολλοί τίτλοι με πιο πρόσφατο το καινούργιο Kirby: Planet Robobot που κυκλοφόρησε για το Nintendo 3DS.

Η ιστορία του παιχνιδιού αποκαλύπτεται με το που ξεκινάμε με ένα video λίγων λεπτών. Την ώρα που ο Kirby παίρνει έναν υπνάκο κάτω από ένα δέντρο, ένα group από ρομποτικούς εισβολείς - η Haltmann Works Company όπως ονομάζεται – εμφανίζεται από τον ουρανό της Dream Land γεμίζει το πλανήτη Popstar με μηχανές. Τόσο ο βασιλιάς Dedede όσο και ο Meta Knight ετοιμάζονται να αντεπιτεθούν. Ο Dedede κάνει επίθεση με τα κανόνια του κάστρου του, ενώ ο Meta Knight κάνει κατά μέτωπο επίθεση με το Halberd, ένα τεράστιο διαστημικό όχημα. Ωστόσο και οι δύο προσπάθειες πέφτουν στο κενό, μιας και ο εχθρός με μια μόνο επίθεση τους κατατροπώνει. Εκείνη τη στιγμή ξυπνάει και ο Kirby (σαν να άργησε λίγο…) και μόλις καταλαβαίνει τι έχει συμβεί, αναλαμβάνει αμέσως δράση για να σταματήσει τους εχθρούς!

Σχετικά με το Story Mode του παιχνιδιού, με το που ξεκινάμε μεταφερόμαστε στο World Map, όπου βλέπουμε ποια περιοχή (area) είναι διαθέσιμη για εξερεύνηση κάθε φορά. Με το που ολοκληρώνουμε μια περιοχή, ξεκλειδώνει η επόμενη και ούτω καθεξής. Κάθε περιοχή αποτελείται από υπο-περιοχές, οι οποίες μπορεί να είναι από πέντε έως επτά στον αριθμό. Πάντα η τελευταία υπο-περιοχή έχει να κάνει με το Boss fight. Για να φτάσετε όμως εκεί θα πρέπει να πρώτα να έχετε ολοκληρώσει όλες τις υπόλοιπες υποπεριοχές και να έχετε συλλέξει αρκετά Code Cubes. Τα Code Cubes, όπως μαρτυρά και όνομά τους, είναι κύβοι τους οποίους χρησιμοποιείτε κάθε φορά για να ξεκλειδώσετε το barrier που υπάρχει πριν από κάθε πίστα με Boss. Οι πρώτες πίστες του παιχνιδιού είναι ιδιαιτέρως απλοϊκές, μιας και έχουν καθαρά tutorial χαρακτήρα. Στη συνέχεια ωστόσο υπάρχουν περισσότερες προκλήσεις. Οι εχθροί γίνονται πιο επιθετικοί, ενώ παράλληλα έχετε να αντιμετωπίσετε και τις παγίδες-δυσκολίες που σας επιφυλάσσει η κάθε πίστα. Ως αναφορά του χειρισμό του Kirby πρέπει να πούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Χρησιμοποιείτε ένα πλήκτρο για να πετάτε, συγκεκριμένα ο Kirby ρουφάει αέρα με το στόμα του και τον κρατάει ώστε να αιωρείται, ένα πλήκτρο για να καταπίνετε τους αντιπάλους σας, αυτή είναι ουσιαστικά η βασική επίθεση του Kirby και το μοχλό για τη μετακίνησή σας. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τις επιθέσεις του Kirby. Όπως είπαμε έχει τη δυνατότητα να καταπίνει αντιπάλους ,δεν είναι όμως μόνο αυτό, τους αντιπάλους μπορεί επίσης να τους φτύνει πάνω σε άλλους εχθρούς για να τους εξοντώσει, ενώ το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος! Έχει τη δυνατότητα από ορισμένους εχθρούς να κλέβει τις δυνάμεις τους και να τις χρησιμοποιεί ο ίδιος. Οι ιδιότητες που μπορεί να αποκτήσει ο Kirby με αυτό τον τρόπο είναι πολλές, μπορεί να κάνει χρήση τόξου ή σπαθιού, να πετά φωτιά, ηλεκτρισμό, βόμβες, να κάνει πολεμικές τέχνες και ότι άλλο βάλει ο νου σας! Μάλιστα ανάλογα με την ιδιότητα που κερδίζει κάθε φορά αλλάζει και η εξωτερική του εμφάνιση με διάφορα αξεσουάρ, για παράδειγμα όταν κάνει χρήση σπαθιού φοράει ένα πράσινο σκουφάκι που θυμίζει πολύ αυτό του Link από τη σειρά The Legend of Zelda.

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ. Σε ένα παιχνίδι που τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν οι μηχανές, γίνεται να μην έχουμε το δικό μας robot; Δεν γίνεται. Ετοιμαστείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το Robobot! Το Robobot έχει την ίδια ιδιότητα με τον Kirby, μπορεί δηλαδή να κλέβει τις δυνάμεις από τους αντιπάλους και να τις χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα σκανάρει τον εχθρό και στη συνέχεια αλλάζει τελείως η εμφάνισή του και το χρώμα του με βάση τη νέα ιδιότητα που έχει αποκτήσει. Μάλιστα το παιχνίδι προσφέρει τη δυνατότητα να δώσουμε και τη δική μας πινελιά στην εμφάνισή του Robobot με τα Stickers. Πρόκειται για αυτοκόλλητα που τα βρίσκετε κρυμμένα στις πίστες και με αυτά μπορείτε να διακοσμήσετε τα μπράτσα του Robobot. Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε την ιδιότητα που έχετε τόσο στο Kirby και στο Robobot, στην οθόνη αφής υπάρχει ένα κουμπί το “Drop Abiblity”, που σας επιτρέπει να εγκαταλείψετε την ιδιότητα που έχετε ώστε να αποκτήσετε μια καινούργια. Το πότε θα χρησιμοποιείτε μόνο του τον Kirby και πότε μαζί με το Robobot το κανονίζει το παιχνίδι.

Εκτός όμως από το Robobot θα έχετε τη δυνατότητα σε ορισμένες πίστες να χρησιμοποιήσετε και ένα μικρότερο robot, το οποίο όμως το διαχειρίζεστε πάντα από απόσταση. Για να κατευθύνει το robot ο Kirby χρειάζεται να έχει μαζί του το κατάλληλο controller, το οποίο μάλιστα θυμίζει πάρα πολύ το original GameBoy. Η αναπλήρωση της υγείας του Kirby σε κάθε πίστα μπορεί να γίνει με διάφορα τρόφιμα που βρίσκει εξουδετερώνοντας τους αντιπάλους αλλά και κρυμμένα σε διάφορα σημεία. Επίσης μας δίνεται η δυνατότητα να κρατάμε και ένα τρόφιμο στην οθόνη αφής για ώρα ανάγκης, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κυρίως στα Boss fights. Το μόνο αρνητικό στοιχείο με το Story Mode είναι η διάρκειά του. Προσωπικά το ολοκλήρωσα μέσα σε μία μόνο μέρα!

Το καλό ωστόσο είναι οτι το παιχνίδι προσφέρει και άλλα πράγματα. Συγκεκριμένα αφού ολοκληρώσουμε το Story Mode, ξεκλειδώνουν δύο ακόμα επιλογές παιχνιδιού. Η μία επιλογή είναι το “Meta Knightmare Returns”. Εδώ καλούμαστε να ολοκληρώσουμε τις πίστες του Story Mode με κάποιες σημαντικές διαφορές όμως. Αυτή τη φορά δεν χειριζόμαστε τον Kirby αλλά τον Meta Knight. Πρόκειται για ένα πλάσμα με μάσκα, που θυμίζει νυχτερίδα. Ο Meta Knight χειρίζεται ένα κίτρινο σπαθί, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στους εχθρούς (έχει και κάποιες πολύ αποτελεσματικές special moves) αλλά και για να κάνει heal στον εαυτό του. Επίσης σε αυτό το παιχνίδι έχει σημασία το πόσο γρήγορα ολοκληρώνετε τις πίστες γιατί στην οθόνη αφής υπάρχει ένα χρονόμετρο και εσείς προσπαθείτε να αποκτήσετε όσο το δυνατό καλύτερη βαθμολογία από το χρόνο σας. Το επόμενο παιχνίδι που έχετε στη διάθεσή σας είναι το “The Arena”. Είναι ίσως το πιο προκλητικό game του Kirby: Planet Robobot, μιας και πρέπει να νικήσετε όλα τα Bosses του Story Mode με τη σειρά. Στη πρώτη μάχη μπορείτε να επιλέξετε την ιδιότητα που έχει ο Kirby, ενώ από εκεί μετά η επιλογή γίνεται random. Επίσης κατά τη διάρκεια κάθε μάχης δεν έχετε εφόδια για αναπλήρωση υγείας. Μόνο στο τέλος κάθε μάχης έχετε τη δυνατότητα να αυξήσετε την υγεία σας με ένα τρόφιμο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η μπάρα υγείας σας θα γεμίσει πλήρως! Εκτός από το Story Mode και τα δύο extra games, το παιχνίδι προσφέρει επίσης από την αρχή και δύο mini-games. Το ένα έχει το τίτλο “Kirby 3D Rumble.” Εδώ ο Kirby βρίσκεται σε μικρές τρισδιάστατες πίστες και πρέπει να εξοντώσει όλους τους αντιπάλους που υπάρχουν όσο πιο γρήγορα μπορεί. Υπάρχουν συνολικά τρία levels με πέντε πίστες το κάθε ένα. Το άλλο mini-game ονομάζεται “Team Kirby Clash.” Σε αυτό το παιχνίδι αναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά το Kirby και πρέπει να νικήσουμε τους εχθρούς, τύπου Bosses, που συναντάμε σε κάθε πίστα (υπάρχουν συνολικά έξι πίστες). Επίσης επιλέγουμε ποια από τις τέσσερις διαθέσιμες ικανότητες θα έχει ο Kirby. Οι ικανότητες που έχουμε στη διάθεσή μας είναι: Sword Hero, Hammer Lord, Dr Healmore και Beam Mage. Όπως καταλάβατε στη πρώτη έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε σπαθί, στην επόμενη σφυρί, στην άλλη να κάνουμε heal και κάτι άλλες χημικές ενώσεις και στη τελευταία να κάνουμε μαγικά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη πρώτη μάχη είμαστε μόνοι μας, ενώ στη πορεία αποκτάμε και συμμάχους (teammates), μιας και οι εχθροί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι. Με την ολοκλήρωση κάθε πίστας ο χαρακτήρας μας αναβαθμίζεται (level up), ενώ σε περίπτωση που χάσουμε μια μάχη μπορούμε να επαναλάβουμε προηγούμενες ευκολότερες μάχες ώστε να αναβαθμίσουμε περισσότερο το χαρακτήρα μας.

138235_3DS_KPR_SCRN_robobot

Όσον αφορά τα γραφικά του παιχνιδιού πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ πετυχημένα. Οι τρισδιάστατες και δισδιάστατες πίστες σε συνδυασμό με τα έντονα και ζωηρά χρώματα προσφέρουν ένα πολύ καλό οπτικό αποτέλεσμα. Τα environments που συναντάμε είναι ποικίλα. Θα περιπλανηθείτε σε πόλεις, σε υποθαλάσσιες περιοχές (θα φορέσετε μέχρι μάσκα και σωσίβιο!), σε ψηφιακούς κόσμους, μέχρι και σε πίστα με παγωτά θα βρεθείτε να παίζετε. Πραγματικά οι δημιουργοί του παιχνιδιού άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Πολύ καλή δουλειά βέβαια έχει γίνει και με τους χαρακτήρες οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως καλοσχεδιασμένοι. Ωραία αίσθηση επίσης αφήνουν και οι ειδικές επιθέσεις τόσο του Kirby και του Robobot, όσο και του Meta Knight. Από πλευράς ήχου το παιχνίδι δεν έχει να προσφέρει πολλά πράγματα. Υπάρχουν κάποια μουσικά κομμάτια, που σας συντροφεύουν όση ώρα παίζετε και μέχρι εκεί. Επειδή, όπως αναφέραμε στην αρχή, ο Kirby δεν μιλάει, δεν συναντάμε διαλόγους στο παιχνίδι, παρά μόνο κάτι λίγους μονολόγους από τους εχθρούς τους οποίους όμως δεν ακούμε αλλά μόνο διαβάζουμε. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι το Kirby: Planet Robobot υποστηρίζει τη χρήση από amiibo φιγούρες, οι οποίες προσφέρουν extra υλικό στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Nintendo για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Kirby: Planet Robobot

Author

Δήμητρα Διαμαντούλη

Developer

HAL Laboratory

Publisher

Nintendo

Πλατφόρμες

3DS

Tested on

3DS

Κυκλοφορία

10 Ιουνίου 2016

Είδος

Action, Platform

PEGI

7

Θετικά

+ Ωραία γραφικά σε τρισδιάστατες πίστες με μεγάλη ποικιλία
+ Εύκολος χειρισμός
+ Πολλές ειδικές ικανότητες για να διαλέξετε
+ Παρουσία mini-games

Αρνητικά

- Mικρό σε διάρκεια
- Λίγες προκλήσεις
- Αδιάφορη μουσική υπόκρουση

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Kirby: Planet Robobot είναι ένα χαριτωμένο παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι ένας τίτλος, που θα σας ενθουσιάσει με τις πολλές προκλήσεις και δυσκολίες του, ωστόσο είναι σίγουρα ένας τίτλος που θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας μαζί του.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1