Kirby Star Allies

Ώρα να τα ρουφήξουμε όλα!
by Παναγιώτης Τριάντης on 29 Μαρτίου 2018

H Nintendo πήρε ένα μεγάλο ρίσκο με το Nintendo Switch, το οποίο φαίνεται να αποδίδει. Κατά τον χρόνο κυκλοφορίας της νέας της κονσόλας, ένας αγαπημένος χαρακτήρας της γιόρταζε την 25η επέτειο του. Ο λόγος για τον Kirby, ένα ροζ πλασματάκι που μπορεί να ρουφήξει τα πάντα και κλέψει τις δυνάμεις τους. Έτσι, στο πλαίσιο του εορτασμού των γενεθλίων του, ανάμεσα σε άλλους τίτλους που ανακοινώθηκαν, αποκαλύφθηκε και το ντεμπούτο του μικρού ήρωα στη νέα κονσόλα της Nintendo μέσα από το Kirby Star Allies.

Στο opening cinematic βλέπουμε ένα μάγο να αφήνει ελεύθερη μία δύναμη καρδιάς, σκορπίζοντας σε πολλούς πλανήτες σκοτεινές και απλές καρδιές. Εντελώς τυχαία, οι σκοτεινές καρδιές κατευθύνονται στους κλασικούς εχθρούς του ροζ ήρωα, δηλαδή τους Whispy Woods, King Dedede και Meta Knight και στον Kirby μια κανονική καρδιά που τον κάνει να ξυπνήσει και να δει πως κάτι κακό συμβαίνει στον πλανήτη του. Έτσι, ξεκινά και η περιπέτεια που θα μας κρατήσει για λίγο παραπάνω από 5 ώρες με τον Kirby να έρχεται αντιμέτωπος με νέους εχθρούς και σίγουρα όχι μόνο στον πλανήτη του.

Όπως και με τους περισσότερους τίτλους της σειράς Kirby, έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό 2D platformer, με τον ήρωα να περιηγείται μέσα στα επίπεδα με διάφορες γέφυρες, πλατφόρμες και πόρτες και να έρχεται αντιμέτωπος με πολλούς εχθρούς αλλά και ορισμένα puzzles. Η ικανότητα που χαρακτηρίζει τον ήρωα επιστρέφει, επιτρέποντας του να ρουφήξει ό,τι βρει μπροστά του και να το εκτοξεύσει. Το ίδιο ισχύει και για τους αντιπάλους του, από τους οποίους μπορεί να κλέψει κυριολεκτικά τη δύναμη τους προσφέροντάς του διάφορες ικανότητες, όπως το να πετάει φωτιά, πάγο, ηλεκτρισμό, να γίνεται πέτρα και άλλα που έχουμε δει ξανά στο παρελθόν. Επιπλέον, στα επίπεδα βρίσκουμε αστέρια, τα οποία λειτουργούν σαν τα coins του Super Mario, με εκατό αστέρια να προσφέρουν μία επιπλέον ζωή, και κομμάτια από puzzles τα οποία αποκαλύπτουν ξεχωριστά artworks.

Το κομμάτι στο οποίο ξεχωρίζει και μας παρουσιάζει για πρώτη φορά το Star Allies, είναι η ικανότητα του Kirby να πάρει συμμάχους με το μέρος του. Η καρδιά που ξύπνησε τον Kirby του έδωσε τη δυνατότητα να μοιράζει δεξιά και αριστερά καρδιές προκειμένου να κάνει τους αντιπάλους του να πολεμήσουν μαζί του. Έτσι, ο ήρωας μπορεί να έχει μαζί του μέχρι και τρεις συμμάχους με τον συνολικό αριθμό των τεσσάρων χαρακτήρων σε μία ομάδα. Αυτοί οι χαρακτήρες μπορούν είτε να είναι CPU, είτε φίλοι μας, μιας και ο τίτλος υποστηρίζει τοπικό co-op τεσσάρων παικτών, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα μιας και κάθε Joy-Con μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας χειριστήριο. Έτσι, με δύο σετ από Joy-Cons μπορούμε να παίξουμε “τετραπλό”.

Η βοήθεια των φίλων του Kirby έχει χρησιμοποιηθεί έξυπνα μέσα στο παιχνίδι, με πολλά puzzles να απαιτούν συνεργασία για να λυθούν. Επιπλέον, υπήρχαν σημεία στις πίστες που χωρίζονταν στη μέση, με αποτέλεσμα οι μισοί να βρίσκονται δεξιά και οι άλλοι μισοί αριστερά, ή αντίστοιχα πάνω και κάτω. Για παράδειγμα, για να προχωρήσουμε παρακάτω χρειάστηκε πρώτα να ενεργοποιήσουν ένα διακόπτη οι “από πάνω”, στη συνέχεια κάτι αντίστοιχο οι “από κάτω” και ούτω καθεξής μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του segment και να μεταβούμε στο επόμενο δωμάτιο όλοι μαζί. Το ίδιο ισχύει και για κανόνια στα οποία έπρεπε να επιβιβαστούμε ταυτόχρονα για να έχουμε αρκετή δύναμη και να καταστρέψουμε τα εμπόδια, και πολλά άλλα.

Πίσω στο κομμάτι των δυνάμεων. Ο Kirby δεν είναι ο μοναδικός με δυνάμεις, μιας και οι σύμμαχοι έχουν ακριβώς αυτή τη δύναμη που θα έκλεβε ο ήρωας αν τους ρουφούσε αντί να τους ρίξει καρδιά για να τους πάρει με το μέρος του. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε πολλά “αποθέματα” από δυνάμεις σε περίπτωση που χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη για να λυθεί ένας γρίφος. Βάθος στο gamplay έρχεται να δώσει ο συνδυασμός δυνάμεων. Κρατώντας το πάνω βέλος πατημένο, μπορούμε να συνδυάσουμε τη δύναμή μας με κάποιου σύμμαχου προκειμένου να γίνουμε πιο δυνατοί. Ομολογουμένως, οι δυνατοί συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και μας έκαναν να δοκιμάσουμε πολλά και διάφορα πράγματα με αυτούς. Όπως και με τις απλές δυνάμεις, κάποιοι γρίφοι απαιτούν μια συνδυασμένη δύναμη, για παράδειγμα ένα ηλεκτροφόρο σπαθί, αντί για το κλασικό σπαθί ή τον απλό ηλεκτρισμό.

Τα επίπεδα καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, ακόμα και αν βρίσκονται στον ίδιο κόσμο. Κάθε πίστα έχει τη δική της ταυτότητα με μυστικά, ξεχωριστούς εχθρούς και διαφορετική δομή χωρίς να επαναλαμβάνεται. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τα boss fights τα οποία χωρίζονται πάντα σε δύο φάσεις, με ορισμένα από αυτά να ακολουθούν ακριβώς την ίδια τακτική. Απλές επιθέσεις μέχρι να μειώσουμε τη ζωή τους στο μισό, στη συνέχεια μεγαλώνουν και μετά μας επιτίθενται με πολλά υλικά ταυτόχρονα. Αυτό επαναλήφθηκε σε τρία με τέσσερα boss fights κάνοντας μας να αναρωτηθούμε γιατί να υπάρχει αυτή η ανακύκλωση και να μην έχουμε κάθε φορά κάτι ξεχωριστό. Απορία μας προκάλεσε και ο διαμοιρασμός των επιπέδων. Στους δύο πρώτους κόσμους είχαμε τέσσερα κύρια επίπεδα, ένα επιπλέον επίπεδο που ξεκλειδώνεται μέσα από έναν διακόπτη που κρύβεται μέσα σε μία πίστα, και το Dream Palace όπου μπορούμε να βάλουμε στην ομάδα μας κλασικούς χαρακτήρες που έχουμε νικήσει, όπως τον King Dedede. Στον τρίτο κόσμο έχουμε λίγα περισσότερα επίπεδα. Στον τέταρτο και τελικό κόσμο είχαμε περιεχόμενο ισάξιο με αυτό των προηγούμενων τριών. Παρά το συγκεκριμένο γεγονός, η διάρκεια του τίτλου παραμένει μικρότερη της αναμενόμενης.

Την κατάσταση έρχονται να σώσουν επιπλέον modes που εμφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της κύριας ιστορίας. Το πρώτο ονομάζεται Guest Star ???? Star Allies Go! μέσα από το οποίο μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε με όποιον χαρακτήρα θέλουμε, είτε μιλάμε για εχθρό που γίνεται φίλος μας, είτε μιλάμε για τον King Dedede. Μέσα από το συγκεκριμένο mode, καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δηλαδή ένα time attack mode για ολόκληρο το παιχνίδι, με διάφορα power ups να μας κάνουν πιο γρήγορους και πιο δυνατούς. Επιπλέον, δίνεται η επιλογή να σταματήσουμε στο τέλος μιας πίστας και να συνεχίσουμε αργότερα κάτι που μας χαροποίησε μιας και μιλάμε για speedrun ολόκληρου του παιχνιδιού, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όλοι μέσα σε μια “καθισιά”.

Το επόμενο mode ονομάζεται The Ultimate Choice, και στην πραγματικότητα είναι ένα boss rush. Με λίγα λόγια, ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν αριθμό από bosses που συναντήσαμε στην κύρια ιστορία και πρέπει να τα εξουδετερώσουμε. Ένα πετυχημένο πέρασμα, μας επιβραβεύει με puzzle pieces που ξεκλειδώνουν το artwork που αναφέρθηκε προηγουμένως. Τέλος, έχουμε δύο mini-games: το Star Slam Heroes και το Chop Champs. Στο πρώτο, καλούμαστε να εκτοξεύσουμε έναν μετεωρίτη πίσω στο διάστημα, με αυτόν με τα περισσότερα έτη φωτός μακριά να κερδίζει, και στο δεύτερο να κόψουμε κορμούς δέντρων με αυτόν που κόβει τα περισσότερα να κερδίζει. Τα δύο αυτά παιχνίδια μπορούν να παιχτούν με τέσσερις παίκτες, ενώ υποστηρίζουν και τα motion controls των Joy-Cons.

Ως προς τον τεχνικό του τομέα, το Kirby Star Allies θα μπορούσαμε να πούμε πως τρέχει ομαλά, αν και είναι στα 30fps και όχι στα 60 όπως μας έχει συνηθίσει η Nintendo. Δεν συναντήσαμε frame drops και τα γραφικά -τόσο στη φορητή λειτουργία της κονσόλας, όσο και στην τηλεόραση- δεν απογοητεύουν σε καμία περίπτωση, προσφέροντας μας ένα κλασικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα για τη σειρά. Το παράπονο που έχουμε να κάνουμε είναι για τα loading times, όχι επειδή είναι μεγάλα, αλλά εξαιτίας της εμφάνισης τους εντός των επιπέδων. Συγκεκριμένα, σε όλες τις πίστες όταν μεταφερόμασταν από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ή γενικότερα περνούσαμε μέσα από πόρτα, εμφανιζόταν η οθόνη φόρτωσης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τον λόγο που γίνεται αυτό, μιας και δεν θα λέγαμε πως τα επίπεδα είναι φορτωμένα με πάρα πολλές πληροφορίες ή αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη οθόνη.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Kirby Star Allies

Συντάκτης
29 Μαρτίου 2018
Developer

HAL Laboratory

Publisher

Nintendo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

16 Μαρτίου 2018

Είδος

Platformer

PEGI

7

Θετικά

+ Ιδιαίτερο βάθος στο gameplay με τον συνδυασμό δυνάμεων
+ Τα Guest Star ???? Star Allies Go! και The Ultimate Choice ως επιπλέον modes
+ Η δυνατότητα να πειραματιστούμε με χαρακτήρες εκτός του Kirby

Αρνητικά

- Μικρή ιστορία
- Loading times

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

To Kirby Star Allies είναι ένα εξαιρετικό 2D platformer που μένει πιστό στη σειρά, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και νέα πράγματα. Η δυνατότητα συνδυασμού των ικανοτήτων, αλλά και η συνύπαρξη μιας ομάδας προσφέρει ένα ιδιαίτερο βάθος στο gameplay το οποίο όμως δεν προλαβαίνει να αναδειχθεί εξαιτίας της μικρής ιστορίας. Ωστόσο, τα επιπλέον modes επιτρέπουν στους παίκτες να πειραματιστούν παραπάνω με το σύμπαν, τόσο με τον ίδιο τον Kirby όσο και με άλλους χαρακτήρες μέσα από τα Time Attack και Boss Rush modes.

Πρόκειται για μια ακόμα εξαιρετική προσθήκη στη σειρά, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1