Knights and Bikes

...είχα τ' όνειρό μου, το ποδήλατό μου...
by Βαγγέλης Λερός on 4 Σεπτεμβρίου 2019

Θα μπορούσα να σκεφτώ αμέτρητους τρόπους για να προλογίσω το Knights and Bikes, μα όποιον κι αν διάλεγα, σίγουρα δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο, από εκείνον που επέλεξαν οι ίδιοι οι developers να μας παρουσιάσουν το παιχνίδι τους στο digital press kit που μάς απέστειλαν μαζί με το promo.

Σε ένα επιμελώς ατημέλητο σημείωμα, με παιδικό ύφος, μουτζούρες, ζωγραφιές και χρώματα, o Rex Crowle, Creative Director για το LittleBigPlanet και το Tearaway της Media Molecule, μάς συστήνει το νέο του studio, Foam Sword. Η ιδέα για τη σύσταση μιας νέας ομάδας ανάπτυξης γεννήθηκε από κοινού με τον προσωπικό φίλο του Rex, συνεργάτη του στη M.M. αλλά και gameplay programmer του Rachet & Clank, Moo Yu.


Το development του indie game τους ξεκίνησε, όπως σχεδόν όλα τα αντίστοιχα project, με crowd funding καμπάνια, η οποία πήγε εξαιρετικά καλά, πριν τελικά τραβήξει την προσοχή της Double Fine, που ενέταξε τη Foam Sword στο ειδικό της πρόγραμμα για indie projects και ανέλαβε ως εκδότρια εταιρία τον τίτλο.

Φιλοδοξία των δύο ταλαντούχων δημιουργών του Knights and Bikes ήταν να αναπτύξουν ένα ιδιαίτερο video game, που όμοιό του σπανίως συναντάμε. Ένα παιχνίδι με έντονο το στοιχείο της αφήγησης, που θα απευθύνεται σε φίλους, οικογένειες ή ζευγάρια, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά καθώς συνεργάζονται για να ξετυλίξουν το κουβάρι της πλοκής μιας φανταστικής ιστορίας δύο μικρών κοριτσιών.

Με σαφείς επιρροές, το σενάριο του Knights and Bikes εμπνέεται από τη βασική ιδέα του The Goonies, ενώ το gameplay του φανερώνει την αγάπη των κάποτε νεαρών developers σε τίτλους όπως το Earthbound και το Secret of Mana.

Η Demelza

Η φαντασία της μικρής Demelza, όπως είναι φυσικό για την ηλικία της, οργιάζει. Ζει με τον πατέρα της στο φανταστικό νησί Penfurzy, ένα μέρος εμπνευσμένο από τον τόπο καταγωγής του Crowle, το Cornwall του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως συμβαίνει και στο Cornwall, το Penfurzy μαστίζεται από τις επιπτώσεις της βιομηχανοποίησης που έχει πλήξει την τοπική παραγωγή και κατ’ επέκταση τους κατοίκους του νησιού. Η φτώχεια και η υποβάθμιση του τόπου της, όμως, δεν δείχνουν να απασχολούν τη μικρή, μπροστά στο κενό που έχει αφήσει η απώλεια της μητέρας της.

H Nessa

Η ζωή της Demelza δείχνει να κυλά ήρεμα, ίσως βαρετά για την ίδια, μέχρι την ώρα που συναντά τη Nessa, ένα κορίτσι που έρχεται μόνο του(!) με το πλοίο στο νησί και ψάχνει μέρος να μείνει. Μια απλή συνάντηση θα γεννήσει μια δυνατή φιλία, ενώ ένα παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού θα φανερώσει νέες απειλές για το Penfurzy και τους κατοίκους του. Η Demelza θα βρει, επιτέλους, «partner in crime» για τις φανταστικές της εξορμήσεις, ρίχνοντας φως στα ερωτήματα που δημιουργούν οι σκοτεινές πτυχές της ιστορίας.

Τα πραγματικά κοινωνικά θέματα που αγγίζει το Knights and Bikes είναι σκοτεινά και δύσπεπτα, όμως υπό το πρίσμα μιας χιουμοριστικής εξιστόρησης, γεμάτης συμβολισμούς, περνά σπουδαία μηνύματα στον παίκτη, χωρίς να «σκοτώνει» το mood. Επιβεβαιώνεται, έτσι, η πρόθεση της Foam Sword να δημιουργήσει ένα οικογενειακό παιχνίδι που μπορεί, εκτός των άλλων, να έχει και διδακτικό χαρακτήρα, γεφυρώνοντας, παράλληλα, ηλικιακά χάσματα. Εν ολίγοις, συστήνεται ανεπιφύλακτα σε γονείς που θέλουν να παίξουν κάτι ανάλαφρο και εποικοδομητικό με το παιδί τους, επενδύοντας τον πολύτιμο χρόνο τους σε μια βιωματική εμπειρία που θα τους φέρει πιο κοντά. Το πώς θα ξεκολλήσετε τον προ-έφηβο γιο σας από το Fortnite για να παίξει ένα indie action-adventure τώρα, είναι ένα θέμα για άλλο άρθρο.

Με την πλούσια ιστορία του και το ταξιδιάρικο setting του, θέτει ισχυρές βάσεις για να πετύχει ως adventure game· και το καταφέρνει, έχοντας υποστήριξη από ένα στιβαρό σύστημα μηχανισμών gameplay, που διακρίνεται για την απλότητά του. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα καβαλάτε ποδήλατα ή θα πολεμάτε φανταστικούς εχθρούς που παραπέμπουν σε ιπποτική μυθοπλασία. Υπάρχει μια υποτυπώδης διάδραση με τον κόσμο, ο οποίος είναι… σχεδόν ανοικτός. Η περιπέτεια χωρίζεται σε chapters (μέρες) και κάθε φορά αποκτάτε πρόσβαση σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Τα objectives που έχετε είναι πολύ συγκεκριμένα, αλλά συνήθως εμπλουτίζονται από δευτερεύοντα. Τις μικρές φίλες ακολουθεί και μια... χήνα, η οποία δείχνει τη χρησιμότητα της ως... λαγωνικό, υποδεικνύοντας την τοποθεσία αυτού που ψάχνουμε, σε συγκεκριμένα σημεία της ιστορίας.

Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν το παιχνίδι εστίαζε περισσότερο στους κατοίκους του νησιού, προσθέτοντας επιπλέον side activities, ωστόσο μπορούμε να καταλάβουμε ότι η γραμμικότητα του συγκεκριμένου τίτλου αποδίδεται στη συνοχή που επιδιώκει σεναριακά.

Το πνεύμα συνεργασίας διαφημίζεται και αναδεικνύεται μέσα από το Knights and Bikes. Οι ίδιοι οι δημιουργοί συστήνουν να απολαύσουμε το παιχνίδι μαζί με παρέα και εμείς δεν μπορούμε παρά να συνυπογράψουμε.

Δοκίμασα το παιχνίδι μόνος, σε μια λειτουργία που μου επέτρεψε να διαχειρίζομαι και τις δύο πρωταγωνίστριες εναλλάσσοντας εκείνη που ελέγχω με τα RB/LB buttons. Οφείλω να ομολογήσω πως παρά την, ομολογουμένως, «έξυπνη» Α.Ι., η εμπειρία μου δεν άγγιξε εκείνη που είχα όταν έπαιξα με φίλους ή με την κοπέλα μου. Το Knights and Bikes είναι ξεκάθαρα ένα παιχνίδι φτιαγμένο για δύο. Ακόμα κι αν δεν βρείτε κάποιον πρόθυμο να σας συνοδέψει, υπάρχει online λειτουργία που σας κάνει match με κάποιον εξ αποστάσεως.

Είναι, πάντως, το co-op το σημείο που λάμπει ο τίτλος, αφού το gameplay έχει χτιστεί γύρω από το well-timed συνεργατικό παιχνίδι. Οι ικανότητες των χαρακτήρων, που εμπλουτίζονται κατά την πρόοδο, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά μεταξύ τους, ενώ κάποιοι γρίφοι/εχθροί απαιτούν την εναρμόνιση των κινήσεων.

Μη φανταστείτε, βέβαια, πως οι παραπάνω απαιτήσεις είναι παράλογες. Τουναντίον, μιλάμε ίσως για ένα από τα πιο εύκολα games που έχω συναντήσει στο είδος, κάτι που εξυπηρετεί τη συνεργασία με κάποιον άπειρο παίκτη που μυείται στο gaming, αλλά μπορεί να απογοητεύσει τους πιο έμπειρους που αποζητούν μια πρόκληση. Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπ' όψιν πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο κι αν ακουστεί κλισέ, «σημασία έχει το ταξίδι».

Ευχάριστη νότα για το gameplay αποτελεί η δυνατότητα customize του ποδηλάτου που οδηγούν οι πρωταγωνίστριες, για την κάθε μία ξεχωριστά. Έτσι, μπορούμε να προσωποποιήσουμε ελαφρώς τον κάθε χαρακτήρα και να έρθουμε πιο κοντά σε εκείνον. Επίσης, το γεγονός πως τα upgrades εξοφλούνται με τα «σκουπίδια» (θησαυρός για κάποιες) που μαζεύουμε από την εξερεύνηση, μάς δίνει ώθηση να ασχοληθούμε ακόμα περισσότερο, με το «grinding» να παραμένει συγκρατημένο και εθιστικό.

Δυστυχώς, στη σχετικά μικρή του διάρκεια (7-9 ώρες), ο τίτλος δεν καταφέρνει να επιδείξει ποικιλία στα πράγματα που μπορείς να κάνεις, ενώ, όπως ήδη ανέφερα, δεν μας επιτρέπει να αναλωθούμε σε δευτερεύουσες αποστολές. Παρότι η ιστορία είναι άκρως ενδιαφέρουσα, οι μάχες έχουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που θα μπορούσε εύκολα να εμπλουτιστεί με περισσότερα mini-games και γρίφους.

Η αισθητική του Knights and Bikes είναι εμφανώς ένα από τα πιο δυνατά του σημεία. Η χρήση του στοπ-καρέ εφέ, σε συνδυασμό με το ύφος χειροτεχνίας, συνθέτουν έναν κόσμο που μοιάζει βγαλμένος από τη φαντασία ενός μικρού παιδιού. Το art direction έχει γενικότερα μια τέτοια προσέγγιση, με τον κόσμο να αλλάζει δυναμικά, καθώς η φαντασία της Demelza «γεννάει» δράκους μέσα από οχήματα, κάστρα μέσα από χωματερές και εχθρούς από απλά καθημερινά αντικείμενα.

Το soundtrack, σε όσα σημεία υπήρχε, ήταν εξαιρετικό και αρμόζον στο ύφος, συνολικά, και στις περιστάσεις, ειδικά. Υπήρξαν μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού σε κάθε chapter που δεν είχαν μουσική επένδυση, ενώ τα ambient sounds ήταν σχετικά φτωχά. Δεν υπάρχει voice over για κανέναν χαρακτήρα, παρά μόνο κάποιες κραυγές που έχουν ηχογραφηθεί και παίζουν σε λούπα. Οι διάλογοι, που περιορίζονται αποκλειστικά σε κείμενο, συνοδεύονται από κάποιους τσίγκινους ήχους καθώς οι λέξεις απλώνονται στην οθόνη. Τολμώ να πω πως αυτή η επιλογή βγάζει μια μονότονη μιζέρια, παραπέμποντας σε τίτλους 20ετίας και… βάλε, καθιστώντας για ακόμα μια φορά σαφείς τις επιρροές τους, μην καταφέρνοντας να εκμοντερνίσει τα tropes του παρελθόντος.

Συνοψίζοντας, το Knights and Bikes είναι ένα εξαιρετικό indie game που εστιάζει στην αφήγηση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο παικτών που το απολαμβάνουν. Με καλόγουστη αισθητική και χαρακτηριστικό ύφος, αξίζει τον χρόνο σας, ειδικά αν τον μοιραστείτε με κάποιον που αγαπάτε. Η μικρή του διάρκεια και η ευκολία του είναι δυο παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρία για τις ανάγκες του Review.


Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Knights and Bikes

Συντάκτης
4 Σεπτεμβρίου 2019
Developer

Foam Sword

Publisher

Double Fine Productions

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

27 Αυγούστου 2019

Είδος

Action-adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Ενδιαφέρουσα ιστορία

+ Υποδειγματικό co-op, ο,τι πρέπει για παιχνίδι με αρχάριους

+ Πανέμορφο αισθητικά

Αρνητικά

- Σχετικά μικρή διάρκεια, μονότονο σε κάποια σημεία

- Υπερβολικά εύκολο για τους έμπειρους παίκτες

- Μέτριος ηχητικός τομέας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Tο Knights and Bikes είναι ένα εξαιρετικό indie game που εστιάζει στην αφήγηση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο παικτών που το απολαμβάνουν. Με καλόγουστη αισθητική και χαρακτηριστικό ύφος, αξίζει τον χρόνο σας, ειδικά αν τον μοιραστείτε με κάποιον που αγαπάτε. Η μικρή του διάρκεια και η ευκολία του είναι δυο παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1