Knowledge is Power: Decades

by Βαγγέλης Λερός on 21 Νοεμβρίου 2018
Δείτε το Video Review:
Διαβάστε επίσης τo Review του πρώτου τίτλου:
Η Γνώση είναι Δύναμη

Το Knowledge is Power, ή αλλιώς Η Γνώση είναι Δύναμη, έφερε τα party games ξανά στο προσκήνιο μετά από χρόνια, καταφθάνοντας πλήρως εξελληνισμένο και αποκλειστικά για το PlayStation 4, ως μέρος του πρώτου κύματος παιχνιδιών για το Playlink.

Ξεχωρίζοντας αμέσως, χάρη στη διασκεδαστική δομή του quiz ερωτήσεων που προσφέρει, σημείωσε σημαντική επιτυχία, ενθαρρύνοντας την εκδότρια εταιρία να εμπιστευτεί στη Wish Studios την κυκλοφορία ενός δεύτερου παιχνιδιού, ή καλύτερα, μιας νέας, ανανεωμένης έκδοσης του πρώτου.

Με τον υπότιτλο "Decades", η φρέσκια version του "Η Γνώση είναι Δύναμη" εξειδικεύεται σε ερωτήσεις χωρισμένες ανά δεκαετία, ξεκινώντας από τα 80's και καταλήγοντας σε αυτή που διανύουμε. Οι αλλαγές που παρουσιάζει είναι λίγες αλλά ουσιαστικές, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία παιχνιδιού, σε σημεία που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.


Λίγα λόγια για το Playlink

Υπενθυμίζουμε πως το Playlink είναι μια, σχετικά, νέα υπηρεσία από τη Sony που επιτρέπει το ομαδικό παιχνίδι στην κονσόλα της, με τη χρήση smartphone ή tablet αντί χειριστηρίου. Τα παιχνίδια που υποστηρίζουν ή βασίζονται στο Playlink συνοδεύονται από σχετικό companion app, το οποίο κατεβάζετε και χρησιμοποιείτε, αξιοποιώντας πολλές από τις δυνατότητες της συσκευής σας, όπως η κάμερα, η οθόνη αφής και το γυροσκόπιό της.

Το δεύτερο κύμα των Playlink Games κατέφθασε στις 14 του Νοέμβρη, διατηρώντας τα πολύ θετικά στοιχεία που συναντήσαμε στους τίτλους που "ντεμπούταραν" την υπηρεσία, όπως την πρακτικότητα, την εξαιρετική μεταγλώττιση στα ελληνικά και το πόσο εύπεπτοι γίνονται για τους άπειρους, casual gamers που μπορεί να συμμετέχουν απλά ...για την παρέα.

Μπορείτε να διαβάσετε reviews για τα παιχνίδια του Playlink στο VG24.gr, ή να δείτε βίντεο με κάποια από αυτά στο YouTube κανάλι μας.

Η φιλοσοφία του Decades, όπως και η βασική ιδέα που στηρίζεται το gameplay του, παραμένει ίδια με του προκατόχου του.

Ένα φανταχτερό show παρουσιάζεται από τον ίδιο ιδιόρρυθμο τύπο με τις λευκές ανταύγειες, ενώ μια παρέα μασκαρεμένων χαρακτήρων, που ενσαρκώνουν οι παίκτες χρησιμοποιώντας το κινητό τους, μάχονται για την πρώτη θέση με μόνο όπλο τις γνώσεις τους και την ταχύτητά τους στην απάντηση.

Το μοτίβο των 12 γύρων ερωτήσεων διατηρείται. Δύο special events (Προκλήσεις) παρενθέτονται 9 απλών ερωτήσεων, με το show να κορυφώνεται στην πυραμίδα της γνώσης, όπου οι βαθμοί που μαζεύονται δίνουν το πλεονέκτημα στον πιο έξυπνο, γρήγορο και πονηρό παίκτη. Οι παγίδες και τα Power Ups αλλάζουν τις ισορροπίες, καθώς χρησιμοποιούνται σε κάθε γύρο, πονοκεφαλιάζοντας, συνήθως, εκείνους που παίρνουν το προβάδισμα από νωρίς.

Που διαφέρει όμως το Decades από το αρχικό παιχνίδι;

Λοιπόν, πέρα από τη θεματολογία των ερωτήσεων που περιορίζονται χρονολογικά σε κάθε γύρο, μετά από ψηφοφορία, έχουν γίνει καίριες παρεμβάσεις στον τρόπο που ο τίτλος μπορεί να παραμετροποιηθεί, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται από νέες Προκλήσεις και Πλεονεκτήματα Παίκτη. Προσωπικά, με χαροποίησε το γεγονός πως, πλέον, μπορούμε από τις ρυθμίσεις να αφαιρέσουμε κάποιες από τις παγίδες και τα power ups. Αν σας έχει κουράσει να δέχεστε σε κάθε γύρο τις βόμβες και την μπογιά των αντιπάλων σας, απενεργοποιείτε, απλά, την εμφάνισή τους και φέρνετε το παιχνίδι στα μέτρα σας.

Μπορούμε έτσι να μετατρέψουμε το Decades σε ένα αμιγώς γνωσιοκεντρικό quiz, ενάντια στην τάση του να ευνοεί την τύχη ή τις "κλίκες" που στοχοποιούν τους ικανότερους. Από την άλλη, αν η ίντριγκα σας εξιτάρει και πιστεύετε πως οι φιλίες είναι ...για να χαλάνε, μπορείτε να κρατήσετε μόνο τις παγίδες και να κονταροχτυπηθείτε μέχρι τέλους. Υπάρχει, επιπροσθέτως, η δυνατότητα εναλλαγής της Λειτουργίας Παιχνιδιού, μεταξύ του συνηθισμένου mode 12 γύρων και κάποιων άλλων που περιορίζονται στις απλές ερωτήσεις ή τις Προκλήσεις κατ' αποκλειστικότητα.

Αισθητικά, το Decades παραμένει το ίδιο εντυπωσιακό, ενώ το περιτύλιγμά του προσαρμόζεται στο vintage περιεχόμενο, παραπέμποντας σε show προηγούμενων δεκαετιών. Οι αλλαγές αφορούν το setting, τον φωτισμό και τα χρώματα που είναι ελαφρώς ξεθωριασμένα και σε 80's fashion, τη μουσική επένδυση και τους playable χαρακτήρες - εποχής - που αντικαθιστούν τους αρχικούς και θυμίζουν σημεία σταθμούς της pop κουλτούρας ανά τις δεκαετίες. Το Knowledge is Power ήταν πάντα αρκετά όμορφο και το Decades εξακολουθεί να είναι, ίσως με μικρές βελτιώσεις σε λεπτομέρειες, όπως οι υφές που έχουν αποκτήσει πλέον τα textures, χωρίς όμως να γίνεται ξεκάθαρο αν αφορά τεχνική βελτίωση ή αισθητική επιλογή του art design.

Η μετάφραση και η μεταγλώττιση συνεχίζει να μας πείθει πως γίνεται σοβαρή δουλειά από τη Sony στο localization. Αυτό το "άνοιγμα" που γίνεται προς το casual κοινό, χωρίς καλές γνώσεις αγγλικών και εμπειρία στο gaming, φανερώνει την ύπαρξη ενός νέου target group στην αγορά που, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, βάζοντάς την στα πλάνα της Sony και τον ευρύτερο χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών που χαίρουν localized περιεχομένου στα video games τους.

Συμπερασματικά, το Decades μοιάζει, φαινομενικά, περισσότερο με expansion παρά με stand alone τίτλο. Στην πραγματικότητα, όμως, προσθέτει όλες εκείνες τις λειτουργίες που έλειπαν από την αρχική του έκδοση, εμπλουτίζοντας, ταυτόχρονα, το περιεχόμενο και βελτιώνοντας αμυδρά τον αισθητικό του τομέα. Ένα party game που δεν θα πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας αν τα παιχνίδια γνώσεων διασκεδάζουν εσάς και την παρέα σας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Knowledge is Power: Decades

Συντάκτης
21 Νοεμβρίου 2018
Developer

Wish Studios

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

14 Νοεμβρίου 2018

Είδος

Party Game

PEGI

3

Θετικά

+ Νέο περιεχόμενο σε κατηγορίες
+ Παραμετροποιήσιμες λειτουργίες παιχνιδιού
+ Βελτιωμένο αισθητικά
+ Διασκεδαστικό και με μεγάλο replayability

Αρνητικά

- Full price για περιεχόμενο που θα μπορούσε να είναι expansion, αν όχι απλό update

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το Decades μοιάζει, φαινομενικά, περισσότερο με expansion παρά με stand alone τίτλο. Στην πραγματικότητα, όμως, προσθέτει όλες εκείνες τις λειτουργίες που έλειπαν από την αρχική του έκδοση, εμπλουτίζοντας, ταυτόχρονα, το περιεχόμενο και βελτιώνοντας αμυδρά τον αισθητικό του τομέα. Ένα party game που δεν θα πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας αν τα παιχνίδια γνώσεων διασκεδάζουν εσάς και την παρέα σας.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1