Knowledge is Power

Καλώς ήρθατε στο Buz- στην Πυραμίδα της Γνώσης!
by Παναγιώτης Τριάντης on 23 Απριλίου 2018

Ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του PlayStation 3 στη χώρα μας ήταν το Buzz, ένας μοναδικός τίτλος που ήταν κυριολεκτικά το απόλυτο κουίζ γνώσεων στην κονσόλα. Με τα ξεχωριστά του buzzers, ήταν ένα από τα καλύτερα party παιχνίδια της εποχής και ακόμα κρατάει συντροφιά σε πολλές παρέες. Δυστυχώς όμως, έχουν πλέον κλείσει οι servers του παιχνιδιού και δεν μπορείτε να παίξετε online.

Κακά τα ψέματα, από τότε δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο, ούτε στο PlayStation 3, ούτε στο PlayStation 4 τα τέσσερα χρόνια που κυκλοφορεί στην αγορά. Το κενό αυτό έρχεται να γεμίσει η Wish Studios μέσα από το Knowledge is Power, γνωστό στην Ελλάδα και ως "Η Γνώση είναι Δύναμη", που εντάσσεται στη σειρά PlayLink της Sony. Η συγκεκριμένη σειρά σκοπεύει να ενώσει και πάλι την παρέα με το gaming, χρησιμοποιώντας τις έξυπνες συσκευές μας.

Ξεκινώντας με το παιχνίδι, δυστυχώς δεν βρίσκουμε και πολλά πράγματα. Μία οθόνη σύνδεσης των συσκευών, ρυθμίσεις για επιλογή τοπικού Wi-Fi hotspot, που μπορεί να δημιουργήσει η κονσόλα και την ένταση του ήχου. Αφού συνδέσουμε τις συσκευές μας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, γράφοντας το όνομα μας, επιλέγοντας έναν από τους διαθέσιμους χαρακτήρες και βγάζοντας μια selfie που θα συνοδεύσει το σώμα του. Το παιχνίδι ξεκινάει χωρίς καμία παραπάνω ρύθμιση. Σε αντίθεση με το That’s You, που δημιουργήθηκε από το ίδιο στούντιο και ανήκει επίσης στη σειρά παιχνιδιών PlayLink, το Η Γνώση είναι Δύναμη δεν προσφέρει καμία επιλογή ως προς τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στο That’s You, έχουμε τρεις επιλογές για σύντομο, μεσαίο και μεγάλης διάρκειας παιχνίδι. Στο Knowledge is Power, αυτό δεν ισχύει μιας και η διάρκεια κάθε παιχνιδιού είναι προκαθορισμένη και δεν αλλάζει. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 9 ερωτήσεις και τρία ειδικά “happenings”.

Ο Μαξ αναλαμβάνει τον ρόλο της παρουσίασης των παικτών και η σύγκριση με το Buzz είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να μην είμαστε σε ένα καλοστημένο στούντιο τηλεοπτικού παιχνιδιού, όμως μας δίνεται η αίσθηση αυτή και αντί για το στούντιο έχουμε την πυραμίδα της γνώσης, την οποία καλούμαστε να σκαρφαλώσουμε. Μετά από την εισαγωγή και πριν από κάθε ερώτηση, καλούμαστε να επιλέξουμε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που εμφανίζονται μπροστά μας σε μορφή πόρτας. Η πλειοψηφία κερδίζει, ενώ αν υπάρχουν ισάριθμοι παίκτες που επιθυμούν διαφορετικές κατηγορίες, τότε επιλέγεται μία τυχαία. Επιπλέον, το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παίκτη να επιβάλλει την επιλογή του μία φορά, έτσι ώστε να μην έχει παράπονο κανένας. Οι ερωτήσεις φαίνεται να κατευθύνονται με κάποιον τρόπο, μιας και πολλές φορές συναντήσαμε κατηγορίες σχετικές με την αμέσως προηγούμενη ερώτηση, κάτι που μπορεί να βολεύει αν όλοι συμφωνούν με τη θεματολογία, ή να λειτουργήσει και αρνητικά, αν δεν επιθυμούν τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το παιχνίδι αποτελείται από 12 γύρους. Οι εννιά από αυτούς είναι απλές ερωτήσεις, τις οποίες καλούμαστε να απαντήσουμε. Αυτό όμως δεν είναι τόσο απλό, μιας και σε όλους δίνεται η δυνατότητα να ρίξουν κάποιο εμπόδιο σε έναν αντίπαλό τους, προκειμένου να τον δυσκολέψουν. Αυτά τα εμπόδια αναφέρονται ως πλεονεκτήματα και μας δυσκόλεψαν αρκετά και πολλές φορές. Τα εμπόδια θα εμφανιστούν στην οθόνη απαντήσεων του παίκτη που επιλέξαμε, κάνοντας κυριολεκτικά τη ζωή του δύσκολη, μιας και ανάλογα με το πλεονέκτημα μπορεί να μην βλέπει την απάντηση εξαιτίας γλίτσας στην οθόνη του, να λείπουν γράμματα επειδή διάφορα πλασματάκια τα έφαγαν, να πρέπει να σπάσει τον πάγο για να επιλέξει την απάντηση και να αποφύγει κινούμενες βόμβες. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν, αλλά και να επιδεινώσουν ένα κοινό πλεονέκτημα. Φανταστείτε έναν παίκτη να βρίσκεται μπροστά στο σκορ και να στοχοποιείται από όλους τους αντιπάλους του, με αποτέλεσμα να πρέπει να σπάσει τον πάγο δύο φορές, να του εμφανίζονται ακόμα περισσότερες βόμβες κ.ο.κ. Αυτό κάνει αυτόματα το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό για την παρέα και πιο ενδιαφέρον.

Εκτός από τις εννιά ερωτήσεις, έχουμε και τρεις ακόμη ειδικούς γύρους. Στον πρώτο, οι παίκτες καλούνται να αντιστοιχίσουν επιλογές που τους δίνονται. Αυτές μπορεί να είναι αθλητές με ομάδες, συγγραφείς με βιβλία και άλλα. Στον δεύτερο γύρο, βρίσκουμε την ταξινόμηση και είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομα. Μας δίνονται δύο κατηγορίες, εμφανίζονται πράγματα που ανήκουν σε μία από αυτές, για παράδειγμα είδη ταινιών και τα ταξινομούμε σέρνοντάς τα δεξιά ή αριστερά. Σε αυτούς τους γύρους δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα, όμως υπάρχει μικρό χρονικό περιθώριο και πολλές φορές οι παίκτες δεν προλαβαίνουν να συνδέσουν ή να ταξινομήσουν όλες τις λέξεις. Οι γύροι αυτοί είναι διασκεδαστικοί και καταφέρνουν να ξεφύγουν από το κλασικό μοτίβο "ερώτηση, πλεονέκτημα, απάντηση, κατηγορία" και πάλι από την αρχή. Δυστυχώς, οι γύροι αυτοί είναι δεδομένοι. Σε κάθε παιχνίδι παίξαμε τα συγκεκριμένα mini-games χωρίς καμία διαφορά, πέρα από τις κατηγορίες. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια που περιλαμβάνουν πολλούς, διαφορετικούς και δημιουργικούς γύρους, θεωρούμε πως δεν έγινε η απαραίτητη προσπάθεια για τον εμπλουτισμό του παιχνιδιού στον συγκεκριμένο τομέα.

Τρίτος και τελευταίος γύρος είναι το “Φινάλε”, που για άλλη μια φορά θα ξυπνήσει αναμνήσεις από το Buzz. Απλά στο Buzz... έπεφτες, και εδώ προσπαθείς να ανέβεις την πυραμίδα της γνώσης. Οι πόντοι που συλλέξαμε στους προηγούμενους γύρους μετατρέπονται σε σκαλοπάτια τα οποία και ανεβαίνουμε. Από εκεί και πέρα, με κάθε σωστή και γρήγορη απάντηση ανεβαίνουμε προς τα πάνω, μέχρι κάποιος παίκτης να φτάσει στην κορυφή και να κερδίσει. Όπως και στους απλούς γύρους, οι παίκτες έχουν και εδώ πλεονεκτήματα που, όμως, καθορίζονται ανάλογα με τη θέση τους στην πυραμίδα, οδηγώντας μας σε "σφαγή". Στο τέλος κάθε παιχνιδιού, ο παίκτης που κέρδισε παίρνει έναν πάπυρο με ένα ενδιαφέρον γεγονός. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα προβολής των παπύρων που έχουν ξεκλειδωθεί, κάνοντάς το μια απλή πληροφορία που μπορεί να ξεχαστεί άμεσα.

Η συνολική αίσθηση του παιχνιδιού αφήνει αυτή του επιφανειακού, αλλά άμεσου party παιχνιδιού. Δεν υπάρχει βάθος και ο τίτλος βασίζεται πολύ στην ποικιλία των ερωτήσεων, παρά στις διαφορετικές εμπειρίες. Η επιλογή κατηγορίας πριν από κάθε ερώτηση δυστυχώς σταματά τον ρυθμό και συχνά κουράζει, όμως παράλληλα αυξάνει ελαφρώς τη διάρκεια του παιχνιδιού. Θα θέλαμε ίσως να δούμε παραπάνω ερωτήσεις σε κάθε γύρο, προτού αυτός αλλάξει.

Εντύπωση μας έκανε ο φαντασμαγορικός οπτικός τομέας του παιχνιδιού, που καταφέρνει να διασκεδάσει τόσο με τους χαρακτήρες, όσο και τα λαμπερά περιβάλλοντα. Οι χαρακτήρες είναι ευφάνταστα δημιουργημένοι και το παιχνίδι χρησιμοποιεί τεχνική physically based rendering με όλες τις υφές να μοιάζουν ρεαλιστικές παρά την κόμικ αισθητική του.

Όπως και με τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς PlayLink, έτσι και εδώ έχουμε να κάνουμε με πλήρη μεταγλώττιση του τίτλου. Τα μενού και οι ερωτήσεις είναι στα ελληνικά, όπως και ο σχολιασμός από τον παρουσιαστή του παιχνιδιού. Μπορούμε να πούμε πως στον συγκεκριμένο τομέα έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά, μιας και οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο Μαξ βγάζουν νόημα και στις ερωτήσεις δεν υπάρχουν λάθη. Δυστυχώς, ο παρουσιαστής δεν έχει καθόλου τον ενθουσιασμό όμως, στον οποίο μας είχε συνηθίσει ο Buzz. Παρά του γεγονότος ότι υπάρχουν ερωτήσεις αποκλειστικές για το ελληνικό κοινό, θα θέλαμε να δούμε περισσότερες, κάτι για το οποίο μάλλον μας είχε κακομάθει το Buzz.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Knowledge is Power

Συντάκτης
23 Απριλίου 2018
Developer

Wish Studios

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

7 Μαρτίου 2018

Είδος

Party Game

PEGI

3

Θετικά

+ Διασκεδαστικό gameplay που επηρεάζει το πόσο γρήγορα απαντάει κανείς
+ Εύκολο για όλη την παρέα
+ Αρκετά καλή δουλειά στη μεταγλώττιση

Αρνητικά

- Απουσία επιλογής διάρκειας παιχνιδιού
- Περιορισμένοι ειδικοί γύροι

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
8.9
Συνοψίζοντας

To Knowledge is Power, ή αλλιώς το "Η Γνώση είναι Δύναμη", είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ερωτήσεων που μπορεί να απολαύσει όλη η παρέα. Οι συγκρίσεις με το Buzz γίνονται σχεδόν αυτόματα, χωρίς αυτό να είναι κακό, μιας και καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες μας, με διασκεδαστικό gameplay και μετάφραση/μεταγλώττιση στα Ελληνικά. Τα μόνα παράπονα που έχουμε είναι η περιορισμένη ποικιλία των ειδικών γύρων, το γεγονός πως δεν μας δίνεται δυνατότητα επιλογής διάρκειας παιχνιδιού και ίσως θα θέλαμε λίγες παραπάνω ελληνικές ερωτήσεις. Κατά τα άλλα, το "Η Γνώση είναι Δύναμη" μπορεί να διασκεδάσει εσάς και την παρέα σας για πολλά βράδια.

7.5
Βαθμός
8.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1