Lapis X Labyrinth

Jump, jump, jump και πάλι jump
by Άρης Φουρναράκης on 22 Μαΐου 2019

Χαρούμενα χρώματα, εκατοντάδες νομίσματα, πετράδια και αντικείμενα να γεμίζουν την οθόνη του Nintendo Switch, την ίδια ώρα που χανόμαστε σε καλοσχεδιασμένους λαβυρίνθους ενώ ψάχνουμε την έξοδο υπό την πίεση του χρόνου και χιλιάδων τεράτων που μας κυνηγάνε. Καλώς ήρθατε στο Lapis X Labyrinth.

Ο νεότερος τίτλος της Nippon Ichi Software, που είναι γνωστή για σειρά Disgaea, είναι ένα 2D dungeon crawler με κύρια χαρακτηριστικά αυτά που αναφέραμε πιο πάνω.

Δυστυχώς η ευτυχώς, το Lapis X Labyrinth είναι από εκείνους τους τίτλους που δίνουν κύριο λόγο στο ανελέητο σκότωμα τεράτων, χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σενάριο να το συνοδεύει. Προσωπικά, θα θέλαμε να υπάρχει ένα υποτυπώδες σενάριο, για να δίνει κάποιο νόημα.

Ξεκινώντας, μέσα από ένα αναλυτικό tutorial ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή με τους gameplay μηχανισμούς του παιχνιδιού. Αυτό που σίγουρα θα σας κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή είναι ότι για να μπείτε στο κάθε dungeon χρειάζεστε μια ομάδα τεσσάρων χαρακτήρων, οι οποίοι βρίσκονται ο ένας πάνω στο κεφάλι του άλλου. Οι χαρακτήρες που μπορείτε να επιλέξετε είναι οχτώ στον αριθμό και ο καθένας έχει το δικό του ξεχωριστό class. Οι Hunter, Necromancer, Destroyer, Bishop, Shielder, Maid, Gunner και Witch, σας δίνουν την δυνατότητα να φτιάξετε μια ομάδα στα δικά σας γούστα.

Ο αρχηγός της ομάδας (τον επιλέγετε εσείς), αποτελεί τον κορμό και τα πόδια της ομάδας και ουσιαστικά είναι αυτός που χειρίζεστε κάθε στιγμή. Βέβαια, με το πάτημα ενός κουμπιού, αυτό μπορεί να αλλάξει και να κατέβει κάποιος άλλος χαρακτήρας της ομάδας σας για αρχηγός, ειδικά αν χρειάζεστε κάποια άλλη αντιμετώπιση στην μάχη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι χαρακτήρες είναι άχρηστοι όσο βρίσκονται στο κεφάλι του αρχηγού. Με το πάτημα του πλήκτρου Α, ενώ εσείς πολεμάτε, μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε ώστε να κάνουν την ειδική τους κίνηση και να συνεισφέρουν στη μάχη. Βέβαια, η κύρια βοήθειά τους βρίσκεται στο γεγονός ότι σας προσφέρουν παραπάνω jumps. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μέχρι και τέσσερα συνεχόμενα jumps, ώστε να ξεφύγετε από κάποια δύσκολη κατάσταση ή να φτάσετε ένα δύσβατο μέρος.

Ο σκοπός του Lapis X Labyrinth είναι πολύ απλός. Αναλαμβάνετε κάποιο quest, μπαίνετε στο dungeon, σκοτώνετε τα τέρατα μέσα σε πέντε λεπτά και κερδίζετε loot και εμπειρία. To ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε dungeon μπαίνετε σαν επίπεδο 0 και πρέπει να κερδίσετε αρκετά επίπεδα πριν αναμετρηθείτε με το τελικό boss. Αυτό συμβαίνει για να σας αποτρέψει το παιχνίδι από το αδιάκοπο φαρμάρισμα και το over-leveling.

Σε κάθε dungeon, εκτός από το να σκοτώσετε ό,τι βλέπετε μπροστά σας, πρέπει να βρείτε κάποια μοβ διαμάντια, τα οποία ουσιαστικά ανοίγουν τις πόρτες για το επόμενο επίπεδο. Ακόμα και αν τα βρείτε όμως, εφόσον έχετε ακόμα χρόνο, μπορείτε να συνεχίσετε να σκοτώνετε τέρατα ώστε να ανέβετε παραπάνω επίπεδα πριν προχωρήσετε στην επόμενη πίστα. Έτσι δεν θα δυσκολευτείτε στο τελικό boss το οποίο στην αρχή θα το βρίσκετε σχετικά γρήγορα, όμως αργότερα θα πρέπει να περάσετε αρκετά επίπεδα πριν φτάσετε σε αυτό. Και ένας ενδεχόμενος θάνατος σας αναγκάζει να ξεκινήσετε το quest από την αρχή.

Όσον αφορά τις μάχες, είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές, αν και μετά από ένα σημείο ίσως κουράσουν, καθώς βασίζονται στο ανελέητο button mashing. Κάθε χαρακτήρας έχει δυο βασικές επιθέσεις με τις οποίες μπορείτε να κάνετε combos, ενώ όταν σκοτώσετε αρκετά τέρατα ενεργοποιείται αυτόματα το Fever, το οποίο σας κάνει αόρατους για μερικά δευτερόλεπτα και κάθε σκότωμα σας προσφέρει άφθονα αντικείμενα και χρήματα.

Βέβαια, αυτό που δεν μας άρεσε καθόλου είναι το reward system. Μπορεί κατά τη διάρκεια του dungeon να βρούμε 200 αντικείμενα όλων των ιδιοτήτων (common, rare, very rare κ.λ.π), όμως πρακτικά δεν έρχονται πότε στην κατοχή μας. Αντίθετα, μετά το τέλος του quest, το παιχνίδι μάς επιβραβεύει με έναν αριθμό από κλειδιά, με τα οποία μπορούμε να ανοίξουμε σεντούκια που περιέχουν κάποιο αντικείμενο που έχουμε κερδίσει, τυχαία. Κανείς όμως δεν μας εγγυάται ότι θα είναι εκείνο το very rare που κερδίσαμε(!) μέσα στη μάχη, ενώ ό,τι δεν βγει από τα σεντούκια, αυτομάτως χάνεται. Μόλις τελειώσουμε το quest και ανοίξουμε και τα σεντούκια, μεταφερόμαστε στο κεντρικό hub του παιχνιδιού, στο οποίο μπορούμε να αναλάβουμε quests, να κάνουμε craft και enchant τα αντικείμενά μας, να φτιάξουμε την ομάδα μας και να την εξοπλίσουμε καταλλήλως.

Δυστυχώς, ένα στοιχείο που λείπει κατά τη γνώμη μας από το Lapis X Labyrinth είναι το co-op. Θα μπορούσε πολύ άνετα η Nippon Ichi Software να προσθέσει αυτό το χαρακτηριστικό και να μοιράζεται η ομάδα σε δυάδες ώστε να μπορείτε να παίξετε με κάποιον φίλο σας. Το παιχνίδι “φωνάζει” από μακριά ότι είναι φτιαγμένο για co-op. Ελπίζουμε να προστεθεί η δυνατότητα με κάποιο update.

Τέλος στο Lapis X Labyrinth θα βρείτε διαθέσιμα πάνω από 80 quests, τα οποία ξεδιπλώνονται σε 220 διαφορετικούς χάρτες, οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει αρκετό περιεχόμενο για να σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες -αν καταφέρετε να μην βαρεθείτε στην πορεία από την διαρκή επανάληψη.

Ο οπτικός τομέας του Lapis X Labyrinth είναι χάρμα οφθαλμών. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι, τα εφέ φαντασμαγορικά και τα backgrounds πολύχρωμα και γεμάτα λεπτομέρεια. Τα πολλά εφέ που εμφανίζονται κατά διαστήματα ζορίζουν λίγο το Nintendo Switch (οι ανεμιστήρες δουλεύουν σαν τρελοί), ειδικά σε docked μορφή που το παιχνίδι τρέχει σε μεγαλύτερες αναλύσεις, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα σας χαλάσει την εμπειρία.

Από την άλλη, το ηχητικό κομμάτι είναι αδιάφορο και πρακτικά δεν σας μείνει καμία μουσική στο μυαλό, ενώ όλες οι φωνές των χαρακτήρων είναι στα Ιαπωνικά.

Ο τίτλος μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Lapis X Labyrinth

Συντάκτης
22 Μαΐου 2019
Τίτλος

Lapis X Labyrinth

Author

Άρης Φουρναράκης

Developer

Nippon Ichi Software

Publisher

NIS America

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PS4 / Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

28 Μαΐου 2019

Είδος

Action / Platformer

PEGI

12+

Θετικά

+ Καλοσχεδιασμένος οπτικός τομέας
+ Απίστευτα διασκεδαστικό
+Πληθώρα από αντικείμενα, τέρατα και αποστολές
+ Αρκετά απλοϊκό

Αρνητικά

- Άδικο rewarding system
- Ανύπαρκτο σενάριο
- Σε κάποιους ίσως φανεί επαναλαμβανόμενο και κουραστικό
- Απουσία co-op που θα το απογείωνε

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.4
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι, μπορεί το Lapis X Labyrinth να μην ανακαλύπτει τον τροχό και να έχει τα προβληματάκια του, αλλά δεν παύει να είναι ένα dungeon crawler που προσφέρει ακριβώς αυτό που υπόσχεται: ανελέητη, γρήγορη και άμυαλη δράση, που σε όλους μας χρειάζεται έστω για μια ώρα τη μέρα.

7.0
Βαθμός
8.4
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1