Layers of Fear

Πινελιές τρόμου και παράνοιας
by Σπύρος Σελλάς on 23 Φεβρουαρίου 2016

Μπορείτε να δείτε το livestream μας για το παιχνίδι ΕΔΩ.

Στον χώρο των Video Games, οι Horror τίτλοι έχουν ένα αρκετά φανατικό κοινό, καθώς πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν την αδρεναλίνη, την οποία τους προκαλεί ο φόβος και η αγωνία. Τα Horror games έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά χρόνια τώρα. Εμπνέονται από ταινίες και λογοτεχνία τρόμου και εστιάζουν στον κεντρικό χαρακτήρα του παιχνιδιού, ο οποίος βρίσκεται ευάλωτος σε διάφορες μορφές κινδύνου. Τα τελευταία χρόνια όμως, η κατηγορία αυτή έχει δει μεγάλη άνθηση, καθώς είναι όλο και περισσότεροι οι τίτλοι και οι developers οι οποίοι δημιουργούν τέτοιου είδους παιχνίδια. Το Layers of Fear έρχεται από την Bloober Team, μία μικρή ομάδα προγραμματιστών από την Πολωνία που ιδρύθηκε το 2008. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν πρωτότυπα παιχνίδια τρόμου που δεν έχει ξαναδεί η αγορά, κάτι το οποίο κατάφεραν με το Layers of Fear.

ΣΕΝΑΡΙΟ

Τα horror games ταυτίζονται με τέρατα, τα οποία καταδιώκουν ή βασανίζουν τον πρωταγωνιστή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αρχίσετε να αναρωτιέστε αν συμβαίνουν πραγματικά όσα βλέπετε ή δεν είναι τίποτα άλλο παρά τεχνάσματα του μυαλού του χαρακτήρα μας…

Στο παιχνίδι, υποδυόμαστε έναν ζωγράφο ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι του με σκοπό να τελειώσει το έργο τέχνης του. Στο δωμάτιο, που δημιουργεί, υπάρχει ένα γράμμα το οποίο το μόνο που περιλαμβάνει στην αρχή είναι η φράση “FINISH IT”, και αναφέρεται προφανώς στην ολοκλήρωση του πίνακα ζωγραφικής που υπάρχει στο δωμάτιο. Έτσι ξεκινάτε λοιπόν ένα περίεργο, φανταστικό ταξίδι ανάμεσα σε σκοτεινά και περίεργα δωμάτια με αλλοιωμένους, κλασικούς πίνακες και γεμάτα χρώμα έπιπλα και τοίχους, κάτι το οποίο σε κάνει να νιώθεις άβολα και να παίρνεις βαθιές ανάσες σε κάθε στροφή και πόρτα.

Δεν αργείς να καταλάβεις πως ο πρωταγωνιστής μας έχει ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν. Γίνεται αμέσως αισθητός ο αλκοολισμός του ζωγράφου, καθώς παντού στο σπίτι υπάρχουν γεμάτα και άδεια μπουκάλια από ποτά, είτε κρυμμένα σε ντουλάπια και μπαούλα, είτε παρατημένα ή σπασμένα στο πάτωμα. Αλλά δεν είναι το μοναδικό του πρόβλημα ο αλκοολισμός. Πάσχοντας από μία μορφή παρανοϊκής σχιζοφρένειας, το περιβάλλον και οι σκέψεις του μετατρέπονται σε ένα ζωντανό εφιάλτη. Οράματα, φωνές, άγχος, θυμός και ζωντανές αναμνήσεις στοιχειώνουν το χαρακτήρα, ο οποίος πασχίζει να βρει τα μέσα και την έμπνευση να τελειώσει το πιο σημαντικό του έργο. Φιλικά, φωτεινά δωμάτια μεταμορφώνονται μέσα σε μια στιγμή σε αφιλόξενα και καταθλιπτικά. Κλασικοί πίνακες λιώνουν, αλλάζουν μορφή και μετατρέπονται σε αποκρουστικές εικόνες ή ακόμα και ζωντανεύουν. Τα ατελείωτα δωμάτια και επαναλαμβανόμενοι διάδρομοι, όπως και πολλές μορφές ή κινούμενα παιχνίδια είναι μέρος της ασθένειας του μυαλού του χαρακτήρα μας. Αντικείμενα, εικόνες, γράμματα και σημειώσεις μας δίνουν στοιχεία για τον αλλόκοτο χαρακτήρα του ζωγράφου, την ιστορία της ζωής του και τα μυστικά τα οποία κρύβει.

GAMEPLAY

Το gameplay του παιχνιδιού βασίζεται σε μία πολύ συγκεκριμένη δομή. Υπάρχουν 6 chapters και ένα intro. Κάθε chapter βασίζεται σε κάποιον κεντρικό θεματικό άξονα, όπως για παράδειγμα τη σύντροφο του, την κόρη του και το ταλέντο του στη ζωγραφική. Όλα τα κεφάλαια αρχίζουν και τελειώνουν στο ίδιο δωμάτιο, το δωμάτιο δημιουργίας του πίνακα. Κατά τη διάρκεια του chapter ο ζωγράφος περιπλανιέται μέσα σε δωμάτια και διαδρόμους, ανοίγοντας πόρτες, ανακαλύπτοντας στοιχεία για τη ζωή του και λύνοντας γρίφους, μέχρι τη στιγμή που θα ανακαλύψει ένα αντικείμενο απαραίτητο για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του έργου τέχνης του. Αφού, λοιπόν, έχει στα χέρια του το αντικείμενο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στον πίνακά του, πρέπει να βρει τον δρόμο του προς το δωμάτιο ζωγραφικής. Όταν τα καταφέρει, θα αξιοποιήσει το αντικείμενο που έχει κάθε φορά για να συνεχίσει και να εξελίξει το έργο τέχνης. Από εκεί ξεκινάει η περιπέτεια του για το επόμενο αντικείμενο και το επόμενο στάδιο δημιουργίας του πίνακα του.

Χρειαστήκαμε περίπου 4 ώρες παιχνιδιού για να το τελειώσουμε, κάτι το οποίο σημαίνει πως το κάθε chapter υπολογίζεται στα 40 λεπτά. Αν βέβαια σταματήσουμε να αναζητούμε αντικείμενα σε συρτάρια και βιβλιοθήκες και αγνοήσουμε τα κείμενα, τα γράμματα και τις εικόνες που βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την ιστορία που μας παρουσιάζει το παιχνίδι, η ώρα παιχνιδιού σίγουρα μειώνεται δραματικά. Επιπλέον, η κίνηση του χαρακτήρα είναι λίγο περίεργη. Όσον αφορά το aiming για την αλληλεπίδραση με έπιπλα, πόρτες και αντικείμενα είναι πολύ άβολο και καθόλου πρακτικό, γιατί είναι απαραίτητο να σημαδέψεις ακριβώς εκεί που θέλεις, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο. Επιπρόσθετα, οι γρίφοι του παιχνιδιού σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως δύσκολοι, καθώς το μόνο που απαιτούν συνήθως είναι μια απλή αναζήτηση μέσα στο χώρο ή τη λύση ενός πολύ απλού puzzle. Ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ χαμηλός και η αίσθηση που επικρατεί κατά τη διάρκεια κάθε chapter είναι ότι απλά περιπλανιόμαστε άσκοπα από δωμάτιο σε δωμάτιο.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Παρ’ όλα αυτά, τα jumpscares είναι πολλά και επιβραβεύουν όσους επέλεξαν να παίξουν το παιχνίδι μόνοι τους, στα σκοτεινά και με τα αγαπημένα τους ακουστικά. Η ατμόσφαιρα του Layers of Fear είναι εκπληκτική. Τα σκοτεινά δωμάτια με τον περίεργο φωτισμό σε συγκεκριμένα, σημαντικά για την ιστορία, αντικείμενα και η εντυπωσιακή διακόσμηση στα περισσότερα δωμάτια με πίνακες, αγαλματίδια και έπιπλα εποχής σε κάνουν να θέλεις εξερευνήσεις ακόμα περισσότερο. Από την άλλη υπάρχουν άλλα δωμάτια τα οποία σου κόβουν την ανάσα και σε τρέπουν σε φυγή το συντομότερο δυνατό ή διάδρομοι που το τελευταίο που θέλεις είναι να τους διασχίσεις, χωρίς να έχεις όμως άλλη επιλογή.

Η μουσική του παιχνιδιού είναι και αυτή εξαιρετική. Υποχθόνια, μακάβρια μουσικά κομμάτια βασισμένα στους ήχους του πιάνου, το οποίο κατέχει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του παιχνιδιού, σου προκαλούν ανατριχίλες και σε κάνουν να μουδιάζεις κάθε φορά που αλλάζει απότομα η μουσική υπόκρουση, καθώς αλλάζεις δωμάτια. Τα ηχητικά εφέ έχουν μεγάλη σημασία για δημιουργία της τρομακτικής και υποβλητικής ατμόσφαιρας που προσφέρει το παιχνίδι και είναι ακριβώς όπως κάθε horror game ή ταινία απαιτεί. Χωρίς τη συγκεκριμένη μουσική και τα ηχητικά εφέ η αίσθηση του παιχνιδιού αυτού δεν θα είχε καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε και σίγουρα δεν θα ήταν τόσο τρομακτικό και ατμοσφαιρικό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού υπάρχουν πολλά προβλήματα. Το frame rate του Layers of Fear είναι ανεξήγητα χαμηλό κατά τη διάρκεια όλου του παιχνιδιού και είναι αρκετά αισθητό. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, υπάρχουν και πάρα πολλά framedrops Τις περισσότερες φορές τα συναντήσαμε όταν γινόταν μία αλλαγή στο δωμάτιο ή περνούσαμε μέσα από κάποια πόρτα. Το παιχνίδι πάγωνε στιγμιαία και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μας έκανε να χάσουμε κάποιο jumpscare ή τη μεταμόρφωση του δωματίου που βρισκόμασταν. Το φαινόμενο αυτό αυξήθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της ιστορίας. Επιπρόσθετα βρέθηκε και ένα σημαντικό, ενοχλητικό bug στο δρόμο μας. Αντί να σπάσει το πάτωμα και να βρεθούμε στον από κάτω όροφο, όπως θα έπρεπε, η οθόνη μαύρισε και δεν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε καμία κίνηση, κάτι το οποίο μας οδήγησε στην χρήση του menu για να αρχίσουμε το συγκεκριμένο chapter από την αρχή. Μπορεί το συγκεκριμένο game να προέρχεται από μία μικρή ομάδα με μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά αυτή η τόσο χαμηλή επίδοση δεν δικαιολογείται και είναι το λιγότερο απαράδεκτη. Η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του παιχνιδιού είναι η Unity game engine.

To παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Aspyr Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Layers of Fear

Συντάκτης
23 Φεβρουαρίου 2016
Τίτλος

Layers of Fear

Author

Σπύρος Σελλάς

Developer

Bloober Team

Publisher

Aspyr Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

16 Φεβρουαρίου 2016

Είδος

Horror

PEGI

16

Θετικά

+ Άφθονα jumpscares και στιγμές τρόμου
+ Πολύ ατμοσφαιρικό και ωραία σχεδιασμένο
+ Όμορφες μεταμορφώσεις δωματίων
+ Ιδανικές μουσικές επιλογές

Αρνητικά

- Πολύ χαμηλό frame rate και συχνά frame drops
- Μόνο 4 ώρες gameplay
- Άβολο aiming για αλληλεπίδραση με αντικείμενα
- Ανούσια περιπλάνηση μεταξύ δωματίων
- Εύκολοι γρίφοι και έλλειψη δυσκολίας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Layers of Fear είναι ένα πολύ ατμοσφαιρικό παιχνίδι, το οποίο δεν χάνει την ευκαιρία να προκαλέσει χάος και πανικό, προσφέροντας άφθονες στιγμές τρόμου και jumpscares μέσα σε μία παράξενη αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία. Από την άλλη, ίσως κοιτάμε το χειρότερο σε επιδόσεις PS4 game, που μπορείτε να βρείτε, καθώς το frame rate είναι πολύ χαμηλό και τα frame drops συχνά, το οποίο δεν είναι για κανέναν λόγο αποδεκτό.

Επιπλέον, το Layers of Fear υπολογίζεται στις 4 ώρες παιχνιδιού, κάτι το οποίο πρέπει να υπολογίσετε πριν δώσετε 20€ για να το αγοράσετε. Τέλος, είναι ένα game το οποίο δεν απαιτεί κανένα είδος ικανοτήτων, καθώς το μόνο που στην πραγματικότητα έχετε να κάνετε την περισσότερη ώρα είναι να περπατάτε μέσα σε διαδρόμους και να ανοίγετε πόρτες.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1