LEGO Dimensions

Τουβλάκια κυριολεκτικά παντού!
by Μιχάλης Παγκίδης on 26 Νοεμβρίου 2015

Όσο μικροί ή μεγάλοι είστε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποτε, κάπου, είχατε ασχοληθεί με τα δημοφιλή τουβλάκια, καθώς μέχρι και σήμερα προσφέρουν διασκέδαση σε εκατομμύρια παιδιά, μεγάλωσαν γενιές και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να το κάνουν για πολλά ακόμα χρόνια. Έπειτα από τον τελευταίο τίτλο Lego Jurassic World, η Traveller’s Tales είπε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό απ’ αυτά που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια και να δώσει μια άλλη πινελιά γύρω από τα αγαπητά τουβλάκια. Πολλοί που έχετε ασχοληθεί με τα Amiibo της Nintendo ή το Disney Infinity ξέρετε πολύ καλά πως λειτουργούν οι πλαστικές φιγούρες. Τις τοποθετείς πάνω στο Pad ή στο portal αντίστοιχα, ζωντανεύουν στην οθόνη σας and that’s all. Η εταιρεία ανάπτυξης δεν αρκέστηκε λοιπόν μόνο σε αυτό. Ήθελε κάτι παραπάνω στην χρήση αυτού του μυστικού και της τρέλας με τις διάφορες φιγούρες που απλά μπορείς να ασχοληθείς για κάποιες ώρες μαζί τους και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να κάτσουν σε κάποιο ράφι να το διακοσμούν. Έτσι, πήρε το μεγάλο ρίσκο με το πέμπτο μέρος για το 2015, το Lego Dimensions. Όπως το θέλει η μόδα χρησιμοποιεί και αυτό με την σειρά του τις δικές του φιγούρες αλλά και με τον δικό του τρόπο ήρθε να μπει ανταγωνιστικά στο ‘’παρκέ’’ και γιατί όχι να κερδίσει αν θέλετε τις εντυπώσεις, αλλά και τους αντιπάλους του. Τι θέλουμε να πούμε; Ας τα πάρουμε όλα απ’ την αρχή..

Στον πλανήτη Foundation Prime στο κέντρο του Lego Multiverse ο Lord Vortech αναζητεί τα Foundations Elements, τους λίθους του χρόνου και του χώρου σε μια προσπάθεια του να έχει τον έλεγχο από το κάθε σύμπαν που βρίσκεται γύρω του. Οι λίθοι αυτοί, όπως για παράδειγμα ο κρυπτονίτης, διασκορπίστηκαν σε όλες τις διαστάσεις και αν συγκεντρωθούν όλοι μαζί στον πλανήτη Foundation ο παμπόνηρος Vortech θα μπορέσει να ξεκλειδώσει την δύναμη τους για να ελέγχει τα πάντα γύρω από τους πλανήτες. Έτσι, για να πετύχει τον στόχο του ανοίγει διάφορες πύλες αναζητώντας διάσημους κακοποιούς για να τον βοηθήσουν στο καταστροφικό σχέδιό του. Σεναριακά η ιδέα είναι πολύ καλά υλοποιημένη, καθώς εξελίσσεται πολύ ομαλά, χωρίς να χάνεται ο παίκτης με το τι γίνεται και φυσικά οι ευχάριστες εκπλήξεις κάνουν και εκείνες την εμφάνισή τους. Θα μπορούσαμε να πούμε κιόλας ότι επικρατεί και ένα spooky στοιχείο με τους τόσους κακοποιούς παντού και το σίγουρο είναι πως κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του παίκτη με το σκεπτικό να φύγουν τα cutscenes και να ριχτεί απευθείας στην δράση. Με τόσο υλικό που περιέχει ο τίτλος είναι αδύνατον να τον αφήσεις μισοτελειωμένο και επιπλέον με άλλα τόσα ακόμα που ετοιμάζει η εταιρεία ανάπτυξης θα σας κάνει να εθίζεστε ακόμη περισσότερο.

Έτσι λοιπόν ξεκινάει η περιπέτειά  σας και η αρχή γίνεται με το λεγόμενο starter pack που έχετε στα χέρια σας, με το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: Το χτίσιμο των LEGO. Πριν ριχτείτε στις μάχες κλπ. θα πρέπει να κατασκευάσετε – χτίσετε in real life - το portal, στο οποίο θα δώσετε ζωή στους ήρωές σας, που είναι οι παρακάτω: Batman, Gandalf, Wildstyle οι οποίοι είναι το βασικό σας team για όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι ένας παράξενος συνδυασμός, αλλά το συγκεκριμένο τρίο είναι από τους πιο δημοφιλείς στις σειρές Lego. Όσοι δεν γνωρίζετε την Wildstyle, είναι παρμένη από την γνωστή ταινία The Lego Movie. Θαρραλέα, με αποφασιστικότητα, πυγμή και άρτια στις πολεμικές τέχνες. είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Batman οποιαδήποτε στιγμή και με ένα δικό της gadget, που δεν είναι άλλο από ένα scanner, για να βάλουν ένα τέλος στα σχέδια του Vortech. O Gandalf, o λατρεμένος μάγος από το The Lord of The Rings που όλοι ξέρετε, με το δικό του χιούμορ σε αυτήν την τρελή περιπέτεια θα κάνει και εκείνος τα δικά του μαγικά, καθώς το κατέχει καλύτερα από τους υπόλοιπους. Τέλος, ο Batman δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς το ύφος του τα λέει όλα! Εξάλλου... He is Batman! Το storyline μπορείτε να το ολοκληρώσετε μόνο με αυτούς τους τρεις ήρωες, αν και υπάρχει τεράστιο περιεχόμενο γύρω από το ταξίδι σας. Εκτός των τριών ηρώων βέβαια, θα έχετε και στην κατοχή σας ένα γρήγορο και θωρακισμένο όχημά που δεν είναι άλλο από το Batmobile. Κάθε επίπεδο στην ιστορία θα σας οδηγήσει σε διαφορετικές σκηνές που βασίζονται στο σύμπαν των Lego αν και υπάρχουν κάποιες απώλειες όπως π.χ το σύμπαν του Star Wars, Indiana Jones αλλά και Harry Potter.

Σχετικά με το gameplay, ο βασικός του πυρήνας παραμένει ο ίδιος με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια Lego. Οι παίκτες απλά πρέπει να διαλύσουν οτιδήποτε βρουν μπροστά τους φανερώνοντας έτσι διάφορα τουβλάκια που θα τα χρησιμοποιήσουν για την δημιουργία διαφόρων χρήσιμων αντικειμένων για την εξέλιξη του παιχνιδιού, όπως σκάλες, δημιουργία υπολογιστών και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, όσο περισσότερα αντικείμενα διαλύουν, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο λογαριασμός τους στη Lego Bank. Με τα χρήματα, αυτήν την φορά σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους, που αγόραζαν χαρακτήρες και οχήματα, θα μπορούν να ‘’νοικιάσουν’’ για λίγο κάποιον συγκεκριμένο ήρωα για να τους δώσει το κρυφό αντικείμενο που ψάχνουν, καθώς οι δικές τους ικανότητες δεν χρησιμεύουν την στιγμή εκείνη. Μια νέα βελτίωση εδώ σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους είναι ότι όταν βρίσκετε κάποιο κρυφό αντικείμενο για την εξέλιξη της ιστορίας, το portal σας θα αρχίσει να αναβοσβήνει με το κατάλληλο χρώμα που ισοδυναμεί με το χρώμα της βάσης του κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, όταν έχετε στον έλεγχο σας τον Gandalf, ένα γκρι χρώμα θα κάνει την εμφάνισή του για να σας ειδοποιήσει ότι θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε. Ένα ακόμα κομμάτι από το οποίο απαρτίζονται τα παιχνίδια Lego είναι τα πολλά puzzles και οι διάφοροι γρίφοι που εξακολουθούν να είναι πανεύκολοι στην επίλυσή τους. Για παράδειγμα, όταν έχετε στην κατοχή σας την Wildstyle και βρίσκεστε κοντά σε κάποιο κρυφό αντικείμενο, το scanner που έχει στα χέρια της σας ειδοποιεί και έτσι θα πρέπει να κάνετε έναν συνδυασμό κινήσεων που θα σας ζητηθεί πάνω στο portal για να μπορέσετε να βρείτε αυτό το οποίο ψάχνετε που στην τελική μπορεί να είναι σκορπισμένα τουβλάκια που πρέπει να χτίσετε για την δημιουργία κάποιου ειδικού gadget που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει η ίδια ή κάποιος από τους άλλους 2 ήρωές σας. Το χιουμοριστικό υπερθέαμα του Lego Dimensions είναι κατασκευασμένο για να διαρκεί τόσο ώστε να γεμίζει τον παίκτη με ευχάριστες στιγμές αλλά ταυτόχρονα να μην τον κουράζει ποτέ. Η συνεργασία δύο φίλων στο παιχνίδι είναι ένα σκηνικό που δεν πρέπει να χάσετε. Η οθόνη χωρίζεται στα δύο και κάθε παίκτης βλέπει τον ήρωα του να δρα στο δικό του μισό της οθόνης. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να μπουκάρει ο δεύτερος παίκτης και το ωραίο είναι ότι τίποτα δεν τον δεσμεύει στο να συνεργάζεται με τον φίλο του, ειδικά όταν κινούνται στον ανοικτό κόσμο. Βέβαια να προσθέσουμε ότι η δυνατότητα για δικτυακό παιχνίδι συνεργασίας συνεχίζει να μην υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Όσο προχωράτε στο ταξίδι σας για να βάλετε ένα τέλος σε όλο αυτό, θα αναρωτηθείτε πώς και δεν έχετε ξεκλειδώσει κάποιον άλλο χαρακτήρα για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Εδώ λοιπόν η Traveller’s Tales ήθελε να κάνει την έκπληξη (μάλλον όχι ευχάριστη για όλους) καθώς για να αποκτήσετε κάποιον άλλο χαρακτήρα πέρα των τριών που έχετε και να έχετε και πρόσβαση σε περισσότερη εξερεύνηση και περιεχόμενο, θα πρέπει να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Το κόστος ξεκινάει από τα 18 και φτάνει μέχρι και τα 35 ευρώ για ένα από τα παρακάτω τρία πακέτα: Level, Fun και Τeam packs, τα οποία σας δίνουν έναν ή δυο παραπάνω ήρωες, κάποιο gadget ή κάποιο όχημα με τα οποία μπορείτε να κάνετε είσοδο στον κόσμο. Για παράδειγμα με αυτό του Scooby- Doo μπορείτε να έχετε τον λατρεμένο και αγαθό σκύλο υπό τον έλεγχό σας. Κοντά στις 10 ώρες θα χρειαστείτε για να ‘’καθαρίσετε’’ το campaign και να τις διπλάσιες για να μαζέψετε όλα τα extras που βρίσκονται διασκορπισμένα παντού. Αν αγοράσετε κι άλλες φιγούρες, η διάρκεια αυξάνεται ιδιαίτερα.

Αποτελεί  ένα από τα καλύτερα LEGO games της νέας γενιάς.

Το VG24 λέει
Στα του τεχνικού τομέα τα πράγματα είναι αρκετά έως πολύ καλά. Τα γραφικά φαίνονται υπέροχα και σε συνδυασμό με το φωτισμό δένουν άρτια πάνω σε περιοχές και χαρακτήρες. Η AI δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενους, όπου οι "κακοί" σας χτυπούν ασυστόλως, ακόμα και όταν χάσετε όλες σας τις ζωές. Ένα αρνητικό στοιχείο που παρατηρήσαμε, καθώς προχωρούσαμε την περιπέτειά μας είναι ότι πολλές φορές θα χρειαστείτε είτε να ανεβείτε σκαλωσιές, είτε να περάσετε πάνω από γέφυρες. Ε λοιπόν, να είστε σίγουροι πως θα έρθετε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα στο σχεδιασμό, καθώς η σκαλωσιά για παράδειγμα που θα βρεθεί στο διάβα σας για να να πιαστείτε και να σκαρφαλώσετε θα είναι τοποθετημένη λίγο πιο μέσα στον τοίχο με συνέπεια εσείς να μην μπορέσετε να την ανεβείτε για να προχωρήσετε παρακάτω. Έτσι θα πρέπει αναγκαστικά να ξεκινήσετε το παιχνίδι από κάποιο checkpoint ή ακόμα και από την αρχή της πίστας γιατί το να πεθάνετε και να δείτε κάποιο retry ή gameover στην οθόνη σας θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στα του ήχου βέβαια όλα κυλάνε ρολόι διότι είναι εξαιρετικός και σε συνδυασμό με τους τόσους επώνυμους ηθοποιούς να δανείζουν τις φωνές τους στα λατρεμένα Lego, θα νομίζετε ότι βλέπετε ταινία κινουμένων σχεδίων.

Ολοκληρώνοντας, η Traveller’s Tales έκανε μια στροφή θα λέγαμε να αλλάξει το μοτίβο που ακολουθεί σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους, προσθέτοντας έτσι φιγούρες που ζωντανεύουν μέσα στην τηλεόρασή σας, καθώς φέρνουν στο τραπέζι κάτι φρέσκο για την σειρά. Η σύγκρουση των διαφόρων κόσμων είναι πολύ έξυπνη ιδέα και θα καθηλώσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και ολόκληρη την οικογένεια. Πολλές ώρες εξερεύνησης και πολλά μυστικά προς ανακάλυψη θα σας κάνουν σίγουρα να το αγαπήσετε, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα LEGO games της νέας γενιάς. Κάπου εδώ θα λέγαμε ότι Traveller’s Tales χρησιμοποιεί τα δικά της τουβλάκια – φιγούρες με καλύτερο τρόπο απ’ ότι κάνει η Disney ή η Activision με το Skylanders καθώς δεν κάθονται απλά πάνω στο portal που όταν ο παίκτης βαρεθεί ή τον ‘’σκοτώσουν’’ στο παιχνίδι θα πρέπει να αλλάξει φιγούρα. H δομή του Lego Dimensions είναι τελείως διαφορετική. Κάθε εμπόδιο που θα βρίσκετε, το portal θα είναι εκεί να σας δίνει την δυνατότητα να το αξιοποιήσετε πλήρως για να πάτε παρακάτω ακόμα και για κάποιον γρίφο που θα βρεθεί μπροστά σας. Εκτός όλων αυτών, το portal σας μπορεί να συγκεντρώσει πάνω του μέχρι και 7 χαρακτήρες ταυτόχρονα. Δηλαδή 7 ζωντανοί ήρωες επί της οθόνης και αν δεν σας αρέσει έτσι όπως το διαβάζετε απλά κοιτάξτε το. Μόνο και μόνο η εικόνα είναι μαγική: Τόσες φιγούρες μαζεμένες και (γιατί όχι) διακοσμούν και το δωμάτιό σας. Απ’ την άλλη όπως αναφέραμε: Προσοχή! Το starter pack θα σας προσφέρει όλη την απαραίτητη διασκέδαση που θα χρειαστείτε, αλλά όσο παίζετε με τους τρεις ήρωες που έχετε στην κατοχή σας, σίγουρα θα σας βάλει σε σκέψεις να αγοράσετε κάποιο extra pack από τα αναγραφόμενα πιο πάνω.

H επίσημη αντιπροσωπεία της Warner Bros. Interactive Entertainment στη χώρα μας, Zegetron S.A., δεν εισάγει τον τίτλο στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς. Μπορείτε να βρείτε το παιχνίδι όμως στο κατάστημα Gamescom, μαζί με πολλά από τα packs που υποστηρίζει το παιχνίδι.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από το κατάστημα GamesCom για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

LEGO Dimensions

Author

Μιχάλης Παγκίδης

Developer

Traveller's Tales

Publisher

Warner Bros. Interactive Entertainment

Πλατφόρμες

PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360 / Wii U

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

29 Σεπτεμβρίου 2015

Είδος

Action Adventure

PEGI

7

Θετικά

- Το portal και οι ήρωες φτιάχνονται αποκλειστικά από εσάς
- Τεράστιοι κόσμοι
- Πληθώρα περιεχομένου
- Πανέμορφο παιχνίδι για όλη την οικογένεια
- Συχνή χρήση του portal
- Ξεκαρδιστικό Co-Op
- Ανανεωμένη ΑΙ

Αρνητικά

- Ακριβό starter pack / ακριβά extra packs
- Κάποια προβλήματα στο σχεδιασμό

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
8.6
Συνοψίζοντας

Ένα ακόμη παιχνίδι Lego κάνει την εμφάνισή του αυτήν την φορά με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ όσο ξέραμε μέχρι πρότινος και απ’ την πρώτη στιγμή κερδίζει τις εντυπώσεις. Αν δεν έχετε πιάσει στα χέρια σας κάποιο παιχνίδι της σειράς, τότε ήρθε η στιγμή να το κάνετε με το Lego Dimensions, καθώς συνδυάζει πολλούς ήρωες από ταινίες και κινούμενα σχέδια σε πολλούς παράλληλους κόσμους με το δικό τους χιούμορ και καθένας από αυτούς κατέχει την δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα. Αγοράστε, συναρμολογήστε, τελειώσατε! Η περίοδος των εορτών που έρχεται είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να σπαταλήσετε μερικά από τα χρήματά σας σε ένα παιχνίδι που περιέχει κυριολεκτικά τα πάντα από το LEGO Universe, αλλά πιο πολύ για την χαρά που θα προσφέρετε στην οικογένειά σας!

8.5
Βαθμός
8.6
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1