LEGO Worlds

Προσοχή μην τα πατήσετε. Θα την πατήσετε.
by Παναγιώτης Τριάντης on 2 Απριλίου 2017

LEGO από εδώ, LEGO από εκεί. Πολλά τουβλάκια στο πάτωμα, πολλά τουβλάκια στις οθόνες μας, είτε μέσω των παιχνιδιών είτε μέσω των ταινιών. Είναι πλέον γνωστό πως τα LEGO εκτός από παιδικά παιχνίδια έχουν ανθήσει και στα video games μέσα από διάφορες μεταφορές γνωστών ηρώων και το εξαιρετικό τους χιούμορ, τόσο στις παιδικές ηλικίες, όσο και τις μεγαλύτερες. Μέσα σε όλη αυτήν τη μανία δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε κάποια spin-offs από τις κλασικές περιπέτειες των τίτλων της σειράς LEGO, όπως το LEGO Rock Band.

Στο πλαίσιο αυτό, η Traveller’s Tales αποφασίζει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσει την τύχη της με το LEGO Worlds. Ο νέος τίτλος της εταιρίας έχει σκοπό να επιτρέψει στους παίκτες να χτίσουν τον δικό τους φανταστικό κόσμο γεμάτο από τουβλάκια όπως ακριβώς εκείνοι τον θέλουν. Πολλοί το παρομοιάζουν με το Minecraft, είναι όμως κάτι αντίστοιχο;

Το LEGO Worlds ανοίγει με ένα cutscene στο οποίο βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή μας, έναν αστροναύτη ο οποίος περιπλανιέται στο διάστημα. Καθώς ταξιδεύει βρίσκει τον εαυτό του σε μία βροχή από κομήτες οι οποίοι πέφτουν πάνω στο σκάφος του, με αποτέλεσμα να χάσει όλο τον εξοπλισμό του και το σκάφος του να έχει σχεδόν καταστραφεί. Μετά από μία γρήγορη επιλογή για το φύλο του πρωταγωνιστή, προσγειωνόμαστε στον πρώτο πλανήτη.

Αν υπάρχει κάποιος στόχος, αυτός είναι να συλλέξουμε χρυσά τουβλάκια, με τα οποία θα επαναφέρουμε το διαστημόπλοιό μας στην αρχική του κατάσταση. Ανάλογα με τον αριθμό που έχουμε συλλέξει, ξεκλειδώνουμε και διάφορες βαθμίδες από μεγέθη των κόσμων που επισκεπτόμαστε. Για παράδειγμα, στην αρχή οι κόσμοι είναι αρκετά μικροί, αλλά καθώς συλλέγουμε χρυσά τουβλάκια και αναβαθμίζουμε το αεροσκάφος μας, θα μπορούμε να επισκεφτούμε μεγαλύτερους πλανήτες με περισσότερο περιεχόμενο.

Εκτός από τις αναβαθμίσεις του σκάφους, έχουμε και την αύξηση του rank μας, κάτι που δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία αν εξαιρέσει κανείς πως ξεκλειδώνονται τα αντίστοιχα τρόπαια/επιτεύγματα. Τέλος, ορισμένα αντικείμενα, όπως η φωτογραφική μηχανή, ξεκλειδώνονται με τη συλλογή συγκεκριμένου αριθμού χρυσών τουβλακίων.

Οι πρώτοι τρεις κόσμοι που επισκεπτόμαστε είναι συγκεκριμένοι και κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του ξεχωριστό θέμα. Με πειρατές, ηφαίστεια και πολλά γλυκά, καταφέρνουμε και συλλέγουμε όλα τα βασικά όπλα-εργαλεία που μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε τον κάθε κόσμο. Όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσα από ένα διακριτικό tutorial μέσα στους τρεις αυτούς κόσμους με την μορφή αποστολών από NPCs.

Ας δούμε αναλυτικά τι κάνει το κάθε εργαλείο:

DISCOVERY TOOL

Το discovery tool είναι ίσως το βασικότερο και πιο σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο παιχνίδι. Με τον στόχο ενός όπλου, απλά στοχεύουμε σε ένα αντικείμενο και αυτόματα το προσθέτουμε στη λίστα των αντικειμένων που έχουμε ανακαλύψει. Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αντικείμενα θα πρέπει να τα αγοράσετε με τα studs που έχετε συλλέξει, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από το νόμισμα που έχουμε συναντήσει σε όλους τους μοντέρνους τίτλους LEGO. Όταν το αντικείμενο αγοραστεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα όσες φορές θέλουμε. Εκτός από την ανακάλυψη αντικειμένων, το discovery tool μπορεί να τοποθετήσει και τα αντικείμενα αυτά όπου στοχεύσουμε.

LANDSCAPE TOOL

To landscape tool μας επιτρέπει να παραμετροποιήσουμε μεγάλες επιφάνειες σε έναν κόσμο. Με τη μορφή ενός κύβου μπορούμε είτε να κόψουμε ότι βλέπουμε, είτε να προσθέσουμε υλικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό σε περίπτωση που δεν μας αρέσει τίποτα σε έναν κόσμο και θέλουμε κυριολεκτικά να τα ισοπεδώσουμε όλα. Εκτός από αυτά, μπορούμε να δώσουμε και άλλες μορφές εκτός του κύβου, δημιουργώντας, για παράδειγμα, λόφους ή ακόμα και να αντικαταστήσουμε επιφάνειες με διαφορετικό υλικό.

PAINT TOOL

To paint tool δεν χρειάζεται και πολλές εξηγήσεις. Είναι αυτό που λέει το όνομα του και κάνει την πιο απλή δουλειά. Χρωματίζει τα τουβλάκια μας. Εκτός από το θέμα της δημιουργικότητας, το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιείται και σε quests στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

COPY TOOL

Όπως και με το προηγούμενο εργαλείο, το όνομα του περιγράφει πλήρως τη λειτουργία του. To copy tool μας δίνει τη δυνατότητα να αντιγράψουμε όχι απλά μερικά τουβλάκια, αλλά ολόκληρες κατασκευές όπως σπίτια, κάστρα, οχήματα και άλλα. Είναι αρκετά χρήσιμο για όσους θέλουν να χτίσουν πόλεις με πολλά ίδια κτήρια, ενώ χρησιμοποιείται και σε κάποια quests.

BUILD TOOL

Το build tool είναι το νούμερο ένα εργαλείο για όσους τρελαίνονται για λεπτομέρειες. Με το συγκεκριμένο εργαλείο, οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τουβλάκια τόσο ως προς τις διαστάσεις τους όσο και ως προς το είδος τους. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να αφαιρέσουμε και να προσθέσουμε ένα ένα τα τουβλάκια που επιθυμούμε, κάτι αρκετά χρονοβόρο που πιστεύουμε πως ο μέσος παίκτης δεν θα χρησιμοποιήσει.

FREE BUILD MODE

Μέσα από τη συγκεκριμένη επιλογή οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στο χτίσιμο και γενικότερα, στην αλλαγή του κόσμου, χωρίς να πρέπει να ανησυχούν για τα υπόλοιπα. Στο πάνω μέρος της οθόνης εμφανίζεται μια μπάρα με τα εργαλεία που προσφέρονται και η πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ πιο άμεση κάνοντας το πιο εύκολο να δημιουργήσουμε πράγματα.

Όλα αυτά τα εργαλεία είναι αρκετά χρήσιμα αν θέλει κανείς να επεξεργαστεί τον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει τίποτα βοηθητικό σχετικά με την εξερεύνηση σου, όπως για παράδειγμα η αξίνα στο Minecraft που επιτρέπει στους παίκτες να σκάψουν. Κατά την περιήγηση των κόσμων βρεθήκαμε πολλές φορές σε αδιέξοδο ή σε δύσβατα σημεία τα οποία εάν δεν αφαιρούσαμε τουβλάκια με κάποιον τρόπο δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Όπως αναφέρθηκε πριν, δεν υπάρχει κάποιου είδους αξίνα, άρα πηγαίνουμε σε ένα από τα δυο εργαλεία που αφαιρεθούν και προσθέτουν τουβλάκια. Δυστυχώς (ξανά) το landscape tool δεν βολεύει μιας και σε δελεάζει να αφαιρέσεις μεγάλα κομμάτια ισοπεδώνοντας το όλο κλίμα, και το build tool είναι υπερβολικά αργό για να αφαιρέσει κανείς τα τουβλάκια ένα ένα μέχρι να δημιουργήσει τον δρόμο που θέλει. Λύσεις, λοιπόν, υπάρχουν ωστόσο καμία από τις δυο δεν είναι βολικές.

Περνώντας στον τομέα των κόσμων, η εκκίνηση με τους θεματικούς κόσμους σε κάνει να πιστεύεις πως έτσι θα συνεχιστεί το παιχνίδι. Ηφαίστεια, πειρατές, κόσμοι δημιουργημένοι από γλυκίσματα, έρημοι και άλλα περιμένουν τον παίκτη. Έτσι, “φεύγοντας” από τους εισαγωγικούς κόσμους πέσαμε πάνω στον πρώτο κόσμο που φάνηκε να είναι μια απλή πεδιάδα με φάρμες και τα αντίστοιχα ζώα. Αφού θεωρήσαμε πως ολοκληρώσαμε την εξερεύνηση στον συγκεκριμένο κόσμο, αποφασίσαμε να ψάξουμε για έναν άλλο. Οι επόμενοι δύο κόσμοι, όμως, ήταν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο. Ίδιο θέμα, παρόμοια διάταξη, ακόμα και ίδια quests. Όλα αυτά άλλαξαν όταν ξεκλειδώσαμε την τρίτη βαθμίδα μεγέθους κόσμων. Ξαφνικά βρισκόμαστε σε έναν αρκετά μεγάλο κόσμο, με πολλές διαφορετικές θεματικές περιοχές, πόλεις και άλλα.

Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως υπάρχει και κόσμος κάτω από την επιφάνεια που βλέπουμε, και μπορεί να κρύβονται διάφορα πράγματα. Τη μαγεία της εξερεύνησης αυτής χαλάνε πολλοί παράγοντες. Αρχικά, τα μη-βολικά εργαλεία που αναφέρθηκαν, η μονοτονία και η επαναληψιμότητα του τι μπορούμε να βρούμε εκεί κάτω που περιορίζεται σε μερικά είδη εχθρών και ένα μικρό κουτί με studs ή έναν θησαυρό με αντικείμενα ή χρυσά τουβλάκια. Μία επιπλέον σήμανση έρχεται να ισοπεδώσει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον του να ψάξεις για θησαυρούς μιας και υπάρχει μια τεράστια κίτρινη ακτίνα που δείχνει την ακριβή τοποθεσία τους. Σε συνδυασμό με το landscape tool, βρεθήκαμε πολλές φορές στη θέση να ανοίγουμε τεράστιες τρύπες στον κόσμο προκειμένου να φτάσουμε στον θησαυρό χωρίς καμία δυσκολία μιας και ο ήρωας δεν παθαίνει τίποτα από πτώση μεγάλου ύψους.

Κάθε κόσμος έχει και διάφορα quests με NPCs τα οποία προτίθενται να σας προσφέρουν είτε studs, είτε χρυσά τουβλάκια αν ολοκληρώσετε το έργο που θα σας ζητήσουν. Τα quests αυτά επαναλαμβάνονται με τους χαρακτήρες να σας ζητούν είτε να τοποθετήσετε αντικείμενα που έχετε ανακαλύψει σε έναν συγκεκριμένο χώρο, είτε να βάψετε κάποια επιφάνεια, είτε να χτίσετε κάτι. Κάποιες φορές γίνονται αρκετά βαρετά και αν δεν προσφέρουν χρυσά τουβλάκια, δύσκολα θα ασχοληθείτε με αυτά.

Φυσικά δεν είναι όλα χαρούμενα και ήσυχα στους κόσμους που επισκεφτήκαμε. Συγκεκριμένα, οι εχθροί πάνε και έρχονται με πολλούς να βρίσκονται κάτω από τη γη, και άλλους να εμφανίζονται είτε όταν έρθει το βράδυ, είτε όταν υπάρχει κάποιο event σχετικό με NPC και ένα χρυσό τουβλάκι. Οι εχθροί ποικίλουν από ζόμπι και σκελετούς, μέχρι και μονόφθαλμα τέρατα. Η ποικιλία των όπλων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χαρακτήρας μας είναι αρκετά μεγάλη, μιας και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε σπαθιά, τσεκούρια, πολυβόλα, μέχρι και… μουσικά όργανα! Για κακή τύχη του τίτλου όμως, νιώθουμε πως δεν έχει δοθεί αρκετή σημασία στο σύστημα μάχης. Στις περισσότερες περιπτώσεις που ήρθαμε αντιμέτωποι με δύο ζόμπι, ήταν σχεδόν αδύνατο να εξοντωθούν με απλές επιθέσεις με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουμε μία μονάχα κίνηση, και συγκεκριμένα ένα slam στο έδαφος, προκειμένου να τα νικήσουμε.  

Ως προς το τεχνικό κομμάτι, έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική αναπαράσταση των LEGO και έναν φανταστικό editor για την δημιουργία των κόσμων, που μπορεί να μην είναι τόσο βολικός με το χειριστήριο της κονσόλας, ωστόσο κάνει τη δουλειά του. Προβλήματα με την κάμερα και τα γραφικά υπήρξαν μιας και κάποιες φορές που βρισκόμασταν στον βυθό -μεταξύ άλλων-, το layer του νερού χανόταν με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα φυτά και τα ζώα του βυθού σαν να βρίσκονται στην επιφάνεια της γης. Επίσης κάτω από τον βυθό, εντοπίσαμε και κάποια frame drops τα οποία όμως ήταν λίγα και σπάνια με αποτέλεσμα να μην ενοχλήσουν και πολύ.

Τo LEGO Worlds είναι μια καλή προσπάθεια της Traveller’s Tales να ανοίξει τον κόσμο των διάσημων τουβλακίων στους δημιουργικούς παίκτες, αλλά μια πολύ μέτρια προσπάθεια για παίκτες που θέλουν απλά να παίξουν ένα παιχνίδι. Η επανάληψη των quests, το αδιάφορο σύστημα μάχης, και η απώλεια εργαλείων αφιερωμένα στην εξερεύνηση του κόσμου μπορεί να κάνουν τον παίκτη να παρατήσει εύκολα τον τίτλο. Αν… αντέξει μετά τις πρώτες ώρες και αφού ξεκλειδώσει τους μεγαλύτερους κόσμους που παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον ίσως το ευχαριστηθεί.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

LEGO Worlds

Συντάκτης
2 Απριλίου 2017
Developer

Traveller's Tales

Publisher

Warner Bros. Interactive Entertainment

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PC, PlayStation 4, Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

7 Μαρτίου 2017

Είδος

Sandbox

PEGI

7

Θετικά

+ Εξαιρετική αναπαράσταση των LEGO
+ Μεγάλη ποικιλία αντικειμένων
+ Εξαιρετικός editor
+ Τιμή

Αρνητικά

- Κίνδυνος να χαθεί το ενδιαφέρον του παίκτη στις πρώτες ώρες
- Βαρετή εξερεύνηση
- Επανάληψη αποστολών
- Αδιάφορο σύστημα μάχης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
5.4
Συνοψίζοντας

Το LEGO Worlds φαίνεται πως έχει βασιστεί στην λογική του Minecraft, χωρίς όμως να το αντιγράφει και χωρίς να προσφέρει κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Οι παίκτες που τους αρέσει να δημιουργούν δικούς τους κόσμους θα το απολαύσουν στο έπακρο, ενώ όσοι θέλουν να απολαύσουν μια ακόμα gaming εμπειρία καλύτερα να το προσπεράσουν μιας και υπάρχει η πιθανότητα να το βαρεθούν εύκολα εξαιτίας της επανάληψης.

Η μονοτονία των quests, το κακό σύστημα μάχης, και η αδυναμία του να προσελκύσει το ενδιαφέρον του παίκτη να εξερευνήσει τον κάθε κόσμο σίγουρα δεν βοηθούν τον μέσο παίκτη. Απ'ότι φαίνεται έχουμε να κάνουμε περισσότερο με έναν world editor, παρά με ένα παιχνίδι.

6.5
Βαθμός
5.4
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1