Life is Strange - Episode 5: Polarized

The end is here
by Χρήστος Μπακατσέλος on 22 Οκτωβρίου 2015

Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι για το Life is Strange. Ένα ταξίδι που, αν και είχε κάποια σκαμπανεβάσματα, παρέμενε μια από τις πιο μοναδικές εμπειρίες που ζήσαμε φέτος. Ένα coming of age δράμα το οποίο αντιμετώπιζε και πολλά σοβαρά ζητήματα, όπως το bullying, με την προσέγγιση που τους αρμόζει. Αλλά, μέσα σε όλα αυτά, υπήρχε και η φιλία μεταξύ της Max και της Chloe, μια από τις πιο αληθινές και όμορφες στιγμές του παιχνιδιού, η οποία αποτελεί και την καρδιά του Life is Strange. Και όλα αυτά περιτυλιγμένα ευφάνταστα με το στοιχείο του time traveling. Είναι από τα λίγα παιχνίδια που οι αποφάσεις που έπρεπε να πάρω κατά την διάρκειά του να με κάνουν να αφήσω κάτω το χειριστήριο και να σκεφτώ για ώρα. Όλες λοιπόν οι αποφάσεις μας, όλοι οι δρόμοι που διαλέξαμε, το ταξίδι που κράτησε 10 μήνες περίπου επιτέλους μας έφεραν εδώ, στο τέλος. Τελικά αξίζει ο προορισμός όσο άξιζε και όλο τα ταξίδι;

Θα προσπαθήσω να μην πω πολλά για την ιστορία και το τι συμβαίνει στο τελευταίο επεισόδιο. To μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι η Max ξυπνά δεμένη σε μια καρέκλα στο σκοτεινό δωμάτιο του δολοφόνου και ταυτόχρονα, μια δυνατή καταιγίδα πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά την πόλη της Arcadia Bay. Και όπως είναι φυσικό, η Max θα προσπαθήσει όχι μόνο να γλυτώσει την ίδια από τα σαδιστικά χέρια του δολοφόνου, αλλά και ολόκληρη την πόλη από την επικείμενη καταιγίδα.

Το τελευταίο αυτό επεισόδιο αποτελεί και το μεγαλύτερο σε διάρκεια. Πάνω από 3 ώρες gameplay, στο οποίο προσπαθεί να καλύψει τις όποιες εκκρεμότητες παραμένουν αλλά και να δώσει ένα τέλος στις ιστορίες των χαρακτήρων της. Κατά την διάρκειά του μην περιμένετε να πάρετε κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα αλλάξουν την ιστορία. Και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονται πια. Για να καλύψει όμως το κενό των επιλογών στο επεισόδιο αυτό εισάγονται κάποιες έξυπνες ιδέες στο gameplay. Το σκηνικό αλλάζει συνεχώς και σχεδόν ποτέ δεν μένετε στο ίδιο μέρος για πολύ, ενώ αργότερα υπάρχει και ένα stealth section που, αν και ακούγεται εκνευριστικό για ένα τέτοιο είδους παιχνίδι, δεν παρουσιάζει και καμιά ιδιαίτερη δυσκολία χάρη στην δυνατότητα του rewind. Υπάρχουν κι άλλα, που αν αναφερθούν, ίσως χαλάσουν από την μοναδική εμπειρία του παιχνιδιού.

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα δείτε είναι ίσως η αλλαγή του τόνου και της ατμόσφαιρας σε αυτό το επεισόδιο. Εδώ αποκτά ένα τελείως εφιαλτικό ύφος, σχεδόν καφκικό, το οποίο καταφέρνει να χτίζεται σιγά σιγά και στο τέλος απλά μοιάζει κάτι το τελείως διαστροφικό, ενώ σκηνή με σκηνή γκρεμίζεται σιγά σιγά ο τέταρτος τοίχος μεταξύ του παίχτη και της Max. Μέσα σε όλη αυτή την εξαιρετική αλληγορία του πως ένας έφηβος μεγαλώνει, με τις ανασφάλειές και φόβους του, αλλά και αποδέχεται τον εαυτό του για αυτό που είναι, είτε αφορά την σεξουαλικότητά του είτε από την συνεχή πίεση που βάζει τον εαυτό του για να γίνει αποδεκτός στους γύρω του, η Dontnod χτυπά τις σωστές νότες την κατάλληλη στιγμή με υπέροχους και δυνατούς μονολόγους, γεμάτους ένταση και συναισθηματισμό, αλλά και στιγμές αληθινής ομορφιάς.

Το τέλος δεν εκπλήσσει βέβαια μιας και έτσι όπως φτάνει προς το φινάλε καταλαβαίνεις πολύ γρήγορα πως υπάρχουν μόνο κάποιοι συγκεκριμένοι τρόποι με το οποίο μπορεί να τελειώσει. Μπορεί να μοιάζει πως η Dontnod δεν ασχολήθηκε αρκετά με το να δημιουργήσει φινάλε ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε παίχτη. Αυτό όμως δεν πειράζει σχεδόν καθόλου μιας και ακόμα κι έτσι όλο αυτό λειτουργεί μια χαρά. Τα δυο φινάλε, το καθένα για τους δικούς του λόγους – συναισθηματικούς ή μη – στέκουν ως κλείσιμο της ιστορίας.

Οπότε αυτό ήταν. Ένα υπέροχο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Η Dontnod κέρδισε το στοίχημα που έβαλε τον Γενάρη με την κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου. Οι αμφιβολίες υπήρχαν τότε, αλλά επεισόδιο με το επεισόδιο η Max και η Chloe κατάφεραν να τις διώξουν μακριά. Το φινάλε αξίζει κάθε λεπτό. Γεμάτο από αφηγηματική μαεστρία και κάποιες πραγματικές αριστουργηματικές σκηνές – όπως αυτός ο διάλογος στο diner κοντά στο φινάλε – κάνουν το Life is Strange ένα τα πιο συναισθηματικά και καλύτερα παιχνίδια του 2015. Σας ευχαριστώ Max και Chloe για μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Square Enix στη χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Life is Strange - Episode 5: Polarized

Author

Χρήστος Μπακατσέλος

Developer

Dontnod Entertainment

Publisher

Square Enix

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

20 Οκτωβρίου 2015

Είδος

Graphic adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Ένα τέλειο φινάλε για μια από τις καλύτερες αφηγηματικές εμπειρίες φέτος

+ Ένα πιο εφιαλτικό, καφκικό, επεισόδιο

+ Εξαιρετικοί διάλογοι/μονόλογοι και καλογραμμένο σενάριο

+ Συναισθηματικά φινάλε

+Υπέροχο voice acting

Αρνητικά

- Ήταν το τελευταίο επεισόδιο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.0
Συνοψίζοντας

Με το τελευταίο επεισόδιο, το Life is Strange αποδεικνύει ότι ήταν το αουτσάιντερ το οποίο κέρδισε τις καρδιές μας από το πουθενά. Αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής χρόνιάς. Η Dontnod δημιούργησε την καλύτερη αφηγηματική εμπειρία με υπέροχους χαρακτήρες και ένα πανέμορφο coming of age σενάριο. Το τελευταίο επεισόδιο αποτελεί το απόγειο της εμπειρίας αυτής, με καλογραμμένους διαλόγους, αριστουργηματικές σκηνές και δυο υπέροχα συναισθηματικά φινάλε. Το ταξίδι έφτασε το τέλος του και άξιζε κάθε λεπτό.

9.0
Βαθμός
9.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
20%
Cheers
60%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
20%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1