Light Fall

Αναζητώντας το φως σε μια σκοτεινή εποχή
by Βασίλης Καμακάρης on 4 Μαΐου 2018

Τα platformers είναι μία κατηγορία που απολαμβάνουμε από την εποχή που πρωτοδημιουργήθηκαν video games. Πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία παλιών και νέων τίτλων για να μας προσφέρουν εμπειρίες γεμάτες πρόκληση και να μας συναρπάσουν. Ένας τίτλος που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των platformer παιχνιδιών είναι το Light Fall που θα σας παρουσιάσουμε στο παρακάτω review.

Το Light Fall είναι ένα hardcore fast-paced 2D platformer από τη Bishop Games και είναι διαθέσιμο για PC μέσω Steam και Nintendo Switch. Ο τίτλος αποτελεί το ντεμπούτο της καναδικής εταιρείας, και υπόσχεται να μας προσφέρει μία ιδιαίτερη και μοναδική εμπειρία.

Το Light Fall μάς ταξιδεύει στον κόσμο της Numbra, η οποία είναι μια λαμπερή ουτοπία προστατευόμενη από θεϊκές υπάρξεις, που πλέον έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Οπού υπάρχει σκοτάδι όμως, υπάρχει και φως και την ελπίδα για τον κόσμο της Numbra κρατά ένα μυστηριώδες μικρό αγόρι που κουβαλά μαζί του έναν κύβο. Στο ταξίδι του, θα το ακολουθήσει ο Stryx, ο τελευταίος πολεμιστής των Night Owl, μια εξόριστη κουκουβάγια που κουβαλά στις πλάτες της ένα σκοτεινό παρελθόν. Ο Stryx θα ξαναβρεί την ελπίδα για τη λύτρωσή του και τη σωτηρία του κόσμου στο πρόσωπο του αγοριού και θα το βοηθήσει να εκπληρώσει τον σκοπό του.

Το παιχνίδι της Bishop Games μάς μεταφέρει σε έναν ιδιαίτερο κόσμο γεμάτο μυστικά. Αν και κάθε πίστα είναι μικρή σε μέγεθος, διαθέτει αρκετά πράγματα για να ανακαλύψουμε, από τα απλά collectibles μέχρι και shortcuts για να κάνουμε τη διαδρομή μας καλύτερη. Ο ρόλος του Stryx είναι να αφηγηθεί την ιστορία του παιχνιδιού και να μας βοηθήσει να βρούμε τα κομμάτια του puzzle. Κάθε πίστα έχει το δικό της κομμάτι και όσο προχωράμε, τόσο ξεδιπλώνεται η ιστορία. Φυσικά αν αναζητούμε κάτι περισσότερο, τα Paddlewood memory shards μπορούν να μας δώσουν μια ακόμα ώθηση.

Τα Paddlewood memory shards είναι το collectible στοιχείο του τίτλου μαζί με τους Kamloops villagers, που καλούμαστε να διασώσουμε. Τα memory shards είναι τοποθετημένα σε κρυφές περιοχές και όταν τα εντοπίσουμε πρέπει να τα μεταφέρουμε στο πλησιέστερο checkpoint για να μας αποκαλύψουν διάφορα μυστικά. Σε αντίθεση με τους Kamloops villagers, αν σκοτωθούμε στην επιστροφή μας, θα πρέπει να εντοπίσουμε ξανά το shard.

Ο στόχος μας είναι να ελέγξουμε το αγόρι και με τη βοήθεια του κύβου να ολοκληρώσουμε το ταξίδι του. Ο κύβος και η ταχύτητά μας είναι σημαντικά τόσο για τη διαδρομή, όσο και για την επιβίωσή μας. Ο κύβος βοηθάει δίνοντάς μας μία ώθηση παραπάνω για να φτάσουμε σε μεγαλύτερα ύψη, προστατεύοντάς μας από απειλές και λειτουργώντας ως εργαλείο για ειδικούς μηχανισμούς. Οι παίχτες πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις κινήσεις τους, καθώς ο κύβος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απεριόριστα και πρέπει να βρίσκουν ένα καθαρό έδαφος για να ανανεώνεται. Η ταχύτητα στον ηρώα μας είναι σημαντική· το Light Fall δίνει μια fast paced εμπειρία και αυτό γίνεται αρκετά πιο έντονο στο speedrun mode στο οποίο ανταγωνιζόμαστε τους υπόλοιπους παίχτες για μια καλύτερη θέση στα leaderboards. Εντός του παιχνιδιού υπάρχουν στιγμές που πρέπει να γίνουμε γρήγοροι σαν τον άνεμο, να περάσουμε πολλαπλά εμπόδια ή projectiles και να πραγματοποιήσουμε μεγάλα άλματα.

Όσον αφορά στις προκλήσεις που μας δίνει, το Light Fall δεν διαφέρει πολύ από το συνηθισμένο καλούπι: σχετικά εύκολες περιοχές με διάσπαρτα δύσκολα σημεία. Όσο προχωράμε στο παιχνίδι, τόσο η πρόκληση αυξάνεται και η δυσκολία είναι ικανή να απωθήσει έναν παίκτη που αναζητά κάτι χαλαρό. Αν είστε λάτρης των hardcore platformer παιχνιδιών, είναι σίγουρο πως θα απολαύσετε τον τίτλο και με το παραπάνω. Το επίπεδο δυσκολίας του Light Fall κινείται ομαλά στην αρχή και κορυφώνεται στο τέλος.

Όσο βαδίζουμε στον κόσμο του παιχνιδιού, θα συναντήσουμε ορισμένες διαδρομές που ίσως μας δυσκολέψουν· ωστόσο τα checkpoints και τα patterns των περιοχών μπορούν να γίνουν εύκολα εργαλεία στα χέρια μας. Στις τελευταίες περιοχές, τα πράγματα αλλάζουν και όχι αρκετά θετικά για εμάς. Προς το τέλος οι διαδρομές μεγαλώνουν και τα checkpoints είναι αραιά, οπότε μένουμε με μοναδικό μας στήριγμα τις ικανότητές μας, για να φτάσουμε στον προορισμό μας αλώβητοι. Η θέση μας γίνεται πιο εύκολη εάν, πέρα από το να προσπαθούμε να περάσουμε την πίστα, αρχίσουμε να αποτυπώνουμε στο μυαλό μας τα patterns από δοκιμασίες και boss fights. Όσο καλά προετοιμασμένοι και να είμαστε, υπάρχουν φορές που το παιχνίδι θα μας βάλει τρικλοποδιές. Θα προσπαθήσουμε αρκετές φορές να ολοκληρώσουμε δύσκολα επίπεδα χωρίς να τα καταφέρουμε, και θα μπούμε σε μια κατάσταση συνεχούς επανάληψης. Ειδικά στην περίπτωση των boss fights, η αγωνία και η υπομονή μας θα χτυπήσουν κόκκινο και κάθε φάση τους θα μας βασανίζει όλο και περισσότερο.

Στο κομμάτι του performance, το Light Fall δοκιμάστηκε στην PC έκδοση του και ήταν αψεγάδιαστο. Ο τίτλος αν και δεν διαθέτει αρκετά εκτενές optimization για τα γραφικά, έτρεξε με ικανοποιητικό frame rate, χωρίς bugs και glitches. Τα παραπάνω ισχύουν όσο έχουμε απενεργοποιημένο το V-Sync, καθώς η ενεργοποίησή του κλειδώνει το παιχνίδι στα 30 fps. 

Το Light Fall διαθέτει μια όμορφη παλέτα σκούρων και έντονων χρωμάτων που χαρίζει μια ωραία αντίθεση στο οπτικό μέρος του παιχνιδιού. Η ροή του και η μουσική επένδυση, μαζί με την αφήγηση του Stryx δένουν αρμονικά, αυξάνοντας την καλλιτεχνική αξία του. Σίγουρα απολαυστική εμπειρία για κάποιους, αλλά ίσως δημιουργήσει προβλήματα σε παίκτες που έχουν ευαίσθητη όραση ή επιληψία, καθώς υπάρχουν αρκετές εναλλαγές έντονων χρωμάτων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Σαν συνολικό αποτέλεσμα, το Light Fall είναι αυτό που ζητά ένας fan του είδους στην πιο σκληροπυρηνική μορφή του: έντονη πρόκληση. Πολλοί παίκτες ίσως απογοητευτούν από τη δυσκολία του τίτλου, ωστόσο η χαρά της νίκης είναι ανεκτίμητη και ο τίτλος μάς την προσφέρει απλόχερα. Αν δεν σας πειράζει η αυξημένη του δυσκολία, το Light Fall θα σας ανταμείψει με την υπέροχη καλλιτεχνική επιμέλεια, την εξαιρετική αφήγηση και την ενδιαφέρουσα ιστορία του.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Light Fall

Author

Βασίλης Καμακάρης

Developer

Bishop Games

Publisher

Bishop Games

Πλατφόρμες

PC / Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

26 Απριλίου 2018

Είδος

Platformer

PEGI

12

Θετικά

+ Δυνατή πρόκληση
+ Η αφήγηση
+ Πανέμορφος σχεδιασμός
+ Το speedrun mode
+ Η μουσική επένδυσή του
+ Απλός χειρισμός

Αρνητικά

- Δεν προτείνεται σε άτομα με ευαίσθητη όραση
- Η δυσκολία ορισμένες φορές μπορεί να γίνει άδικη

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το Light Fall είναι ένας τίτλος γεμάτος χρώμα, πρόκληση και διασκέδαση. Ένα παιχνίδι που εστιάζει κατά κόρον στο κοινό των hardcore platformers, έτοιμο να προσφέρει ένα σαγηνευτικό χάος, κάτι που ενδεχομένως πολλοί να μην απολαύσουν εξίσου, λόγων της άδικης φύσης του. Παρ' όλα αυτά, το πόνημα της Bishop Games πέρα από τη μεγάλη πρόκληση, μάς προσφέρει μία όμορφη ιστορία, ιδιαίτερη μουσική και έναν σοφό καθοδηγητή, που με την αφήγησή του καταφέρνει να κάνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι ακόμη καλύτερο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας και φυσικά την υπομονή σας στα platformer παιχνίδια, το Light Fall είναι για εσάς.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1