Little Nightmares

Παραμύθια τρόμου και φρίκης
by Παύλος Κρούστης on 27 Απριλίου 2017

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς σκηνοθέτες κινηματογραφικών παραγωγών των τελευταίων δεκαετιών είναι ο ταλαντούχος Tim Burton. Οι ταινίες του διακρίνονται από μια διαφορετική αρτιστικότητα και μια σμιλευμένη αίσθηση τρόμου και παραμυθιού ταυτόχρονα. Κάπως έτσι κατασκεύασε τη δική του αισθητική, που πλέον αποτελεί «σχολή» για πολλούς δημιουργούς. Δεν επηρέασε όμως μόνο ταινίες, καθώς στο ίδιο πνεύμα κυκλοφόρησαν και αρκετά παιχνίδια.

Ένα από αυτά ήταν το αξιοθαύμαστο Limbo, που κυκλοφόρησε το 2010 από την Playdead. Το παιχνίδι προσδιόρισε ένα νέο ύφος με αισθητική υψηλού επιπέδου, λέγοντας την ιστορία ενός μικρού παιδιού μέσα από ένα πολύ σκοτεινό παραμύθι. Η επιτυχία του επηρέασε κι άλλους τίτλους του είδους, ενώ πρόσφατα είδαμε και τον πνευματικό του διάδοχο, το εξαιρετικό Inside.

Little Nightmares_20170425032418 (Custom)

Η Tarsier Games, δημιουργός του Little Nightmares, αποτελεί ένα νέο σχετικά στούντιο, που είχε δημιουργήσει DLC για τα LittleBigPlanet, αλλά και το μοναδικό LittleBigPlanet για το PS Vita, που είναι ένας από τους καλύτερους τίτλους της φορητής κονσόλας της Sony. Η Tarsier αποφάσισε για το επόμενο βήμα της να χρησιμοποιήσει όσα έμαθε από το LBP και να φτιάξει έναν τίτλο πιο... ενήλικο. Έτσι δημιούργησε το Hunger, το οποίο τράβηξε το βλέμμα της Bandai Namco Entertainment, η οποία το χρηματοδότησε, ώστε τελικά να γίνει το Little Nightmares. Γιατί πρέπει όμως να αφιερώσετε το χρόνο σας σε αυτό το εγχείρημα; Διαβάστε παρακάτω.

Σενάριο

Αναλαμβάνετε το ρόλο της Six, ενός μικρού 9χρονου κοριτσιού, που φορά ένα χαρακτηριστικό κίτρινο φουσκωτό μπουφάν με τριγωνική κουκούλα. Το κοριτσάκι βρίσκεται παγιδευμένο μέσα σε έναν τεράστιο υποβρύχιο χώρο (The Maw), απ' όπου θα πρέπει να δραπετεύσει, αλλά και να καταφέρει να νικήσει την πείνα της. Ξυπνάτε, λοιπόν, έπειτα από έναν εφιάλτη που βλέπατε με μια μυστηριώδη γκέισα με λευκή προσωπίδα, μέσα σε μια βρώμικη... βαλίτσα. Δεν αναφέραμε κάτι ουσιαστικό. Η μικρή μας πρωταγωνίστρια, είναι μικρή και σε μέγεθος. Πιο μικρή από τους υπόλοιπους κατοίκους (πλην εξαιρέσεων) του The Maw. Το ύψος της φτάνει μόνο μέχρι μερικά εκατοστά, κάτι το οποίο θα τη δυσκολέψει, αλλά και θα τη διευκολύνει ανά περιστάσεις, στο ταξίδι της.

Η Six θα ξεκινήσει από τα βαθιά έγκατα της υποβρύχιας αυτής κατασκευής, που ταρακουνιέται πέρα δώθε (μετακινώντας παράλληλα τα αντικείμενα εντός - κάτι το οποίο θα παίξει ρόλο στο gameplay) για να βρει εκτός από φαγητό και την έξοδο από αυτήν τη φυλακή. Στον δρόμο της θα βρεθούν τα Nomes, μικρά πλασματάκια που θυμίζουν τον Pyramid Head σε βρεφική ηλικία. Εκτός από τα Nomes, η Six θα βρει στο δρόμο της μέσα στα πέντε κεφάλαια/περιοχές του παιχνιδιού και τους κατοίκους αυτού του ιδιόρρυθμου κόσμου: κάποιες μίζερες και τρομακτικές μορφές, άλλοτε αλλοιωμένες από το λίπος και άλλοτε σαν να έχουν ξεφύγει από φρικιαστικά παραμύθια, που φαίνεται να έχουν το νου τους μόνο στο φαγητό και που θέλουν μόνο το κακό της (και των Nomes), είτε για τη διασκέδασή τους ή γιατί φοβούνται το κοριτσάκι σαν να ήταν έντομο.

Το σενάριο του Little Nightmares βασίζεται στον αγώνα της Six για την επιβίωσή της, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει τους αμέτρητους κινδύνους και μυστηριώδεις δυνάμεις που κρύβονται στις σκοτεινές γωνιές αυτού του κόσμου. Χωρίς ίχνος διαλόγου (όπως και τα παιχνίδια από τα οποία επηρεάστηκε) και με μόνο δείκτη τις αντιδράσεις των χαρακτήρων, θα αντιληφθείτε λιγότερα πράγματα ως το τέλος, απ' όσα θα επιθυμούσατε.

Φτιάξαμε λουκάνικα για ένα puzzle. Αλήθεια.

Φτιάξαμε λουκάνικα για ένα puzzle. Αλήθεια.

Ενώ η δομή φαίνεται καλοδουλεμένη, τα πέντε κεφάλαια, που διαρκούν 3 με 4 ώρες σύνολο φαντάζουν λίγα για τον αξιοπερίεργο αυτόν κόσμο και τα όσα θα μάθετε μαζί με το μυστήριο που τα συνοδεύει θα σας κάνουν να... πεινάσετε για περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες δυστυχώς δεν θα πάρετε ποτέ. Οι μετρημένες αποκαλύψεις γίνονται με τρόπο που προκαλεί έκπληξη, ενώ διαθέτει πολλές αξιομνημόνευτες σκηνές, κυρίως λόγω του σοκ που προκαλούν. Το Little Nightmares δεν είναι παιχνίδι για παιδιά...

Ο ρόλος της γκέισας, την οποία θα πετύχετε και αργότερα στο παιχνίδι, σε συνδυασμό με ένα κρυφό δωμάτιο περίπου στη μέση του παιχνιδιού, αυξάνουν το επίπεδο της ίντριγκας, χωρίς όμως να δίνουν σαφή εικόνα. Η κλιμάκωση μέχρι ενός σημείου είναι ικανοποιητική, μέχρι το απότομο και σπασμωδικό ερχομό του τέλους, το οποίο νιώσαμε ότι είχε να πει περισσότερα, αλλά... κάτι κόπηκε στην πορεία.

Τέλος, να να μην έχετε καμία αμφιβολία, μιλάμε για ένα παιχνίδι που θα σας κάνει να νιώσετε φόβο, χρησιμοποιώντας μεγάλες δόσεις φαντασίας τουλάχιστον σε εικαστικό επίπεδο. Οι χαρακτήρες που θα αντιμετωπίσετε είναι βγαλμένοι από τους χειρότερους εφιάλτες σας και η Tarsier αξίζει πολλά συγχαρητήρια για την προσέγγισή της. Απλά θα θέλαμε... περισσότερο.

Gameplay

Το Little Nightmares όσον αφορά το gameplay του, θυμίζει περισσότερο LittleBigPlanet, παρά Limbo. Σκεφθείτε ένα πολύ τρομακτικό όμως LBP με εφιαλτικούς χαρακτήρες να σας κυνηγούν και να ουρλιάζουν θέλοντας να σας φάνε... Εν αντιθέσει με τα Limbo και Inside, η κίνηση είναι τρισδιάστατη, καθώς μπορείτε να μεταφερθείτε και σε βάθος εκτός από αριστερά-δεξιά, κάτι το οποίο θα σας δυσκολέψει στα platforming sections ελαφρώς, αφού η κάμερα (όπως και στο LBP) δεν ενδείκνυται για 3D platforming.

Ευτυχώς, δεν είναι τόσο περίπλοκο ή απαιτητικό, όμως τα control schemes θα σας παιδέψουν ελαφρώς παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε. Η Six σκαρφαλώνει πιάνοντας σκάλες και τραβώντας κουτιά, κρατώντας πατημένο το R2 (RT σε PC / Xbox One). Οπότε αν πρέπει να πηδήξετε για να πιαστείτε από μια πλατφόρμα θα πρέπει να πατήσετε και το R2. Αν το συνδυάσετε και με το κουμπί του τρεξίματος που είναι το "τετράγωνο", τότε καταλαβαίνετε ότι ενδέχεται να στραμπουλήξετε κάπου τα δάχτυλά σας. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο ενοχλητικό, όμως σίγουρα δεν είναι ιδανικό (ακόμα κι αν μπορούμε να αλλάξουμε το control scheme μέσω του PS menu).

O τίτλος είναι puzzle platformer με έμφαση στο platformer, καθώς τα puzzles είναι ιδιαίτερα απλά και μάλιστα πιο απλά από αντίστοιχους τίτλους, όπως το Inside (που είναι με τη σειρά του πολύ πιο εύκολο από το Limbo) ή το Unravel, το οποίο επίσης δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό. Αν σε κάποια σημεία κολλήσετε, αρκεί να κάνετε μια γύρα στο δωμάτιο που βρίσκεστε και η λύση θα φανεί άμεσα. Η Six διαθέτει και έναν αναπτήρα, που δυστυχώς δεν θα χρησιμοποιήσει σε puzzles, αλλά μόνο για να φωτίσετε κάποια πολύ σκοτεινά μέρη. Επίσης το παιχνίδι διατηρεί μια δομή, που χωρίζεται σε δωμάτια, χωρίς να υπάρχει κάτι πιο πολύπλοκο συνδυάζοντας πολλαπλά puzzle στοιχεία ή κάτι τέτοιο, όμως από την άλλη, η ροή του είναι αρκετά καλή, αφού παρουσιάζει νέες ιδέες με καλό ρυθμό.

Little Nightmares_20170424030756 (Custom)

Όσον αφορά τα puzzles, θα χρειαστεί να γυρίσετε διακόπτες, να βάλετε κάποια βαρίδια, να ανοίξετε πόρτες και να μεταφέρετε κάποια κλειδιά. Τίποτα δεν είναι τόσο ευφάνταστο στον τομέα των puzzles, όσο στον τομέα των εικαστικών. Παρόλα αυτά, το Little Nightmares διαφοροποιείται ελαφρώς από τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους, καθώς έχει κάποια τμήματα με stealth ή κυνηγητό, τα οποία μπορεί να σας χαρίσουν και μεγάλες εντάσεις. Χάρη στην AI, τα πράγματα δεν είναι τόσο προβλέψιμα, κάτι το οποίο ευτυχώς δίνει ένα βάθος στο gameplay και μια παραπάνω ικανοποίηση.

Απογοητευτήκαμε από το τέλος τόσο σε σεναριακό επίπεδο, όσο και σε gameplay. Εκτός από την ιστορία, ξαφνικά κάνει ένα απότομο γύρισμα και στο gameplay, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα απλό "boss fight", μετά το τέταρτο πολύ μικρό κεφάλαιο. Συνολικά, το τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο διαρκούν το πολύ 20 λεπτά, κάτι το οποίο δεν συνάδει με τα πρώτα τρία -ομολογουμένως πιο ολοκληρωμένα σε ιδέες- κεφάλαια.

Το Little Nightmares διαθέτει τριών ειδών collectibles, δύο "επίσημα" και ένα πιο... ανεπίσημο. Το πρώτο είναι τα Nomes, τα οποία θα πρέπει να βρείτε και να αγκαλιάσετε. Θα τα δείτε διάσπαρτα στις πίστες να τρέχουν μόλις σας δουν. Εσείς θα πρέπει να βρείτε πού ακριβώς κρύφτηκαν και να τα πάρετε αγκαλιά. Το δεύτερο αποτελεί πιο τυπικό collectible και είναι κάποιες πορσελάνινες κούκλες, που θα πρέπει να βρείτε σε μέρη με πιο δύσκολη πρόσβαση και τις οποίες θα πρέπει να σπάσετε. Τρίτη κατηγορία και πιο... ανεπίσημη, μιας και δεν μετράει κάπου στο μενού, είναι τα κεριά και οι λάμπες που ανάβετε με τον αναπτήρα σας. Τα collectibles δίνουν μια έξτρα δόση αλατοπίπερου, αφού παρουσιάζουν και περισσότερο puzzle platforming, όμως είναι λίγα σχετικά, με το σύνολο να φτάνει τα περίπου 20.

Τεχνικός Τομέας

Το Little Nightmares έχει αναπτυχθεί στην Unreal Engine 4 και σε συνδυασμό με την φαινομενικά απύθμενη φαντασία των artists της Tarsier, έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι φρικιαστικοί χαρακτήρες κινούνται, ουρλιάζουν και σας κυνηγούν με μεγάλη πειστικότητα, πολύ όμορφα animations και ταυτόχρονα αυξάνεται η απειλητικότητά τους. Τα περιβάλλοντα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, που χτίζουν τον κόσμο γύρω σας με μια σχετική ποικιλία και κάνουν το Maw ένα ιδιαίτερα φρικιαστικό μέρος. Το στοιχείο gore δεν επικρατεί, αλλά κρύβεται σε κάθε γωνιά, κάτι το οποίο κάνει ακόμα πιο τρομακτική την κατάσταση.

Little Nightmares_20170425043108 (Custom)

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα physics, που σηκώνουν όλο το gameplay στις... πλάτες τους. Ευτυχώς ο τίτλος είναι εξαιρετικά καλογυαλισμένος και δεν θα δείτε σχεδόν καθόλου λάθη ή bugs, έστω και μικρά. Ο φωτισμός κρατά επίσης μεγάλο μερίδιο της επίτευξης της ατμόσφαιρας, με τη μουσική, αν και αραιή, να κρατά τον πήχη ψηλά, συνοδευόμενη από τα ουρλιαχτά των χαρακτήρων ή τα φρικιαστικά εφέ γλίτσας και σάρκας να ολοκληρώνουν την αηδία που θα νιώσετε. Ο χειρισμός είναι αρκετά ακριβής, παρά το περίεργο στήσιμό του και δε θα σας δυσκολέψει, παρά μόνο σε μερικά σημεία που θα χρειαστούν πιο λεπτεπίλεπτες κινήσεις.

 

***

Το Little Nightmares μάς άνοιξε την όρεξη, χωρίς να μας χορτάσει, όμως δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας horror puzzle platformer, που βασίζεται ιδιαίτερα στον εικαστικό του τομέα για να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα του είδους. Θα θέλαμε 2-3 παραπάνω κεφάλαια και λίγο πιο πολύπλοκες puzzle ιδέες, που θα χρησιμοποιούσαν τα απίθανα physics του. Τότε ο τίτλος ίσως να ξεπερνούσε τους ανταγωνιστές του. Ακόμα κι έτσι όμως, αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Little Nightmares

Συντάκτης
27 Απριλίου 2017
Developer

Tarsier Studios

Publisher

Bandai Namco Entertainmet

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

28 Απριλίου 2017

Είδος

Puzzle Platformer

PEGI

16

Θετικά

+ Μοναδική ατμόσφαιρα φρίκης
+ Εξαιρετικά ευφάνταστα εικαστικά (περιβάλλον/χαρακτήρες)
+ Καλογυαλισμένο τεχνικό αποτέλεσμα
+ Εξαιρετικά physics, στα οποία βασίζονται σχεδόν όλα τα puzzles

Αρνητικά

- Μικρότερη διάρκεια ακόμα κι από το αναμενόμενο
- Απότομο τέλος
- Υπερβολικά απλοϊκά puzzles
- Το control scheme δεν είναι ιδανικό

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.8
Συνοψίζοντας

Το Little Nightmares παντρεύει στοιχεία από το LittleBigPlanet με τον κόσμο των Limbo/Inside και φέρνει ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην διαθέτει την αρτιότητα των προαναφερθέντων τίτλων, αλλά διαθέτει χαρακτήρα και αυτό είναι το μεγαλύτερο ατού του.

Ο άψογος οπτικοακουστικός τομέας τονίζει τα ευφάνταστα εικαστικά του τίτλου, ενώ τα puzzles βασίζονται στην εξαιρετική φυσική του ως επί το πλείστον. Δυστυχώς, η πολύ μικρή διάρκεια σε συνδυασμό με το απότομο τέλος, αφήνουν μια περίεργη γεύση. Η όχι και τόσο προβλέψιμη AI σε συνδυασμό με τους φρικιαστικούς χαρακτήρες και τις εκπλήξεις, που σας επιφυλάσσει η Tarsier, τελικώς είναι αυτά που θα σας κερδίσουν.

Αν σας άρεσαν τα Limbo και Inside, μην το χάσετε.

7.5
Βαθμός
7.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
67%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
33%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1