LocoRoco Remastered

They see me rolling...

Ποιος δεν θυμάται το LocoRoco, ένα από τα πιο διάσημα platform παιχνίδια που είχαν αναπτυχθεί για το PSP, με τα έντονα χρώματά του, τους χαλαρωτικούς ήχους του, τους γρίφους του... και όλα αυτά στην παλάμη του χεριού σας. Ήταν ένας πολύ ευχάριστος τίτλος για μία φορητή κονσόλα και παρόλα αυτά, υπήρξε η ανάγκη κάπου στη πορεία να μεταφερθεί αυτό στις 30" και 50" οθόνες που χρησιμοποιούμε σήμερα στο σαλόνι μας. Μπορεί το LocoRoco να επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη οθόνη και να σας κρατήσει το ενδιαφέρον αρκετά για να ξεχάσετε τα υπόλοιπα παιχνίδια σας έστω και για τρεις ώρες;

Η ιστορία στο LocoRoco είναι αρκετά απλή. Βρισκόμαστε σε έναν πλανήτη, όπου τα LocoRoco (αυτές οι μικρές χρωματιστές μπάλες ζελέ με το χαμόγελο) και οι φίλοι τους, οι MuiMui, ζουν μαζί ειρηνικά καθώς φροντίζουν τη φύση φυτεύοντας δέντρα και λουλούδια. Όμως όταν εισβάλλουν οι Moja Troop, τα LocoRoco δεν ξέρουν πώς να αμυνθούν και έτσι εμείς αναλαμβάνουμε δράση και ελέγχουμε τον πλανήτη, προσπαθώντας να οδηγήσουμε τα LocoRoco στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αυτά κυλάνε και πηδάνε προς τη σωτηρία, βρίσκοντας στην πορεία και άλλα LocoRoco. Ο στόχος σας είναι να αυξήσετε τον αριθμό των LocoRoco, βρίσκοντας και τρώγοντας συγκεκριμένα φρούτα και παράλληλα να ανακαλύψετε τους χαμένους MuiMui.

Το LocoRoco χωρίζεται σε 5 επίπεδα με 8 πίστες το καθένα και ο στόχος είναι φυσικά να φτάσετε στο τέλος κάθε level, όπου και μπορείτε να δείτε διάφορες πληροφορίες, όπως πόσα LocoRoco βρήκατε και πόσο χρόνο σημειώσατε για την ολοκλήρωση του level, μεταξύ άλλων. Καθώς ανακαλύπτετε καινούργιους κόσμους θα αποκτάτε πρόσβαση και σε νέα LocoRoco, η διαφορά των οποίων από το βασικό κίτρινο LocoRoco είναι το χρώμα και η φωνή. Στη πορεία θα βρείτε κάποια φρούτα και μόλις τα φάτε, αυτά θα αυξήσουν τον αριθμό LocoRoco που χρησιμοποιείτε και ταυτόχρονα, θα μεγαλώσουν το μέγεθος της μπάλας σας. Όσο περισσότερα φρούτα τρώτε, τόσα περισσότερα LocoRoco μαζεύετε και τόσο μεγαλώνει η μπάλα σε σημείο που δεν θα μπορείτε να χωρέσετε σε κάποια σημεία της πίστας. Παρόλα αυτά, πατώντας το 18px-PlayStationCircle.svg  θα σπάσει η μπάλα σε πολλά μικρά LocoRoco, τα οποία ελέγχετε όλα μαζί ταυτόχρονα, ενώ κρατώντας πατημένο το 18px-PlayStationCircle.svg θα ενώσει όλα τα LocoRoco μαζί στη μεγάλη μπάλα που είχατε πριν. Η μπάλα μπορεί να σπάσει και με άλλους τρόπους, κάποιες φορές από καρφιά στο περιβάλλον ή αν καταφέρει ένα Moja Troop να δαγκώσει την μπάλα, στην οποία περίπτωση θα χάσετε ένα LocoRoco, ενώ αν χάσετε όλα τα LocoRoco, τότε είναι game over.

Για τους παλιούς, το LocoRoco παίζει ακριβώς όπως στο PSP. Χρησιμοποιείτε τα L1 και R1 για να δώσετε αντίστοιχα αριστερή ή δεξιά κλίση στη πίστα και τα L1 + R1 μαζί για να κάνετε τα LocoRoco να αναπηδήσουν. Βέβαια έχετε και την επιλογή για motion controls, αλλά δεν είναι τόσο άμεσα ή ακριβή όσο τα κουμπιά. Δίνοντας κλίση στο κόσμο επηρεάζετε και άλλα στοιχεία του και physics μέσα στη πίστα, όπως νερό και ορισμένα συμπαγή κομμάτια, τα οποία και θα χρησιμοποιήσετε για να μπορέσετε να συνεχίσετε. Προσωπικά κάποιες φορές ένιωσα... άβολα δίνοντας κλίση στο κόσμο, όχι από θέμα χειρισμού, αλλά είναι διαφορετικό να γέρνει ολόκληρο το stage προς μία πλευρά σε μία οθόνη 4.3" και διαφορετικά σε μία τηλεόραση 49".

Τα controls αυτά φυσικά δημιουργήθηκαν με το PSP ως επίκεντρο αλλά ακόμα και σήμερα, ο απλοϊκός χειρισμός του παιχνιδιού δουλεύει πολύ καλά. Θα δυσκολευτείτε να πραγματοποιήσετε κάποια άλματα ακριβείας, καθώς προσπαθείτε να δώσετε τη κατάλληλη κλίση, ενώ ταυτόχρονα αναπηδάτε για να ανεβείτε στο πιο ψηλό επίπεδο και εκεί είναι που το παιχνίδι χάνει λίγο τη ροή που τόσο πολύ έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει. Ορισμένα από τα επίπεδα απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και καλύτερο χειρισμό από άλλα.

Το ένα κοινό όμως που έχουν όλα τα επίπεδα μεταξύ τους; Κορυφαία παρουσίαση. Το art style του παιχνιδιού αποτελείται από κυρίως απαλά, βασικά και επίπεδα χρώματα, τα οποία μπορεί να φαίνονται απλοϊκά στην αρχή, αλλά στην πραγματικότητα βοηθούν πολύ στο gameplay και την παρουσίαση. Το παιχνίδι όμως υπερέχει και στο ακουστικό τμήμα, με ανυψωτικά J-Pop τραγούδια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ακούσετε τα LocoRoco να τραγουδούν συγχρονισμένα. Τα γραφικά και η μουσική λειτουργούν μαζί και παρουσιάζουν μια εμπειρία, η οποία είναι απόλυτα χαλαρωτική.

Κατά τη διάρκεια των βασικών επιπέδων υπάρχουν περιοχές όπου θα χρειαστείτε συγκεκριμένο αριθμό από LocoRoco για να ξυπνήσετε έναν από τους κατοίκους, ο οποίος θα σας επιβραβεύσει με ένα κομμάτι για το Loco House, μία παιδική χαρά, όπου τα LocoRoco μπορούν να παίζουν μόνιμα. Άλλα collectibles περιλαμβάνουν τα Pickories,τα οποία τα χρησιμοποιείτε ως νομίσματα για να παίξετε τα δύο minigames του παιχνιδιού και τα MuiMui, τα οποία θα ξεκλειδώσουν αυτά τα minigames για εσάς πίσω στο αρχικό μενού. Το MuiMui Crane σάς δίνει τη δυνατότητα να βρείτε ορισμένα από τα καλύτερα κομμάτια στο παιχνίδι για το Loco House. Θα μπορείτε να βρείτε κομμάτια απλά παίζοντας τα επίπεδα, αλλά το MuiMui Crane σάς δίνει περισσότερες πιθανότητες για πιο σπάνια κομμάτια.  Επίσης υπάρχει το Chuppa Chuppa, όπου χρησιμοποιείτε το Chuppa για να εκτοξεύσετε τα LocoRoco και το οποίο θυμίζει μία μικρότερη έκδοση του golf. Αυτά τα δύο minigames σας επιβραβεύουν με κομμάτια, τα οποία εσείς μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μία δικιά σας πίστα στο Loco Editor.

Πως λειτουργεί όμως το Remaster στο PS4; Είναι όμορφο, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς. Το παιχνίδι επίσης έχει αναβαθμιστεί για τις σημερινές 4K οθόνες, με τα χρώματα να είναι φωτεινά και τις γραμμές έντονες και καθαρές και τη PS4 Pro έκδοση να τρέχει σε 4K ανάλυση. Αυτό δυστυχώς ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια του gameplay, καθώς τα cutscenes δεν είναι HD και μας θυμίζουν οτι πρόκειται όντως για ένα παιχνίδι 11 ετών. Κατά τη διάρκεια του gameplay θα παρατηρήσετε οτι το παιχνίδι μένει σταθερά στα 60fps και αυτό συμβάλλει σε μία εξαιρετικά ομαλή εμπειρία. Αλλού, το παιχνίδι χρησιμοποιεί και το ηχείο του Dualshock 4 για κάποια τραγούδια και η ένταση του ήχου είναι πολύ δυνατή, εκτός αν τη μειώσετε από τα Settings της κονσόλας, καθώς δεν υπάρχει επιλογή μέσα στο μενού... την πρώτη φορά με βρήκε τελείως απροετοίμαστο.

 

***

Το LocoRoco είναι ένα παιχνίδι του 2006, σχεδιασμένο για ένα φορητό σύστημα μίας άλλης εποχής και αυτό το δείχνει σε ορισμένα σημεία. Όταν βρίσκεστε έξω ή κάπου μακριά από τη κονσόλα σας, το LocoRoco είναι όντως από τις καλύτερες προτάσεις, αλλά μέσα στο σαλόνι σας και στο PS4 σας, σίγουρα έχετε πιο ελκυστικές επιλογές. Παρόλα αυτά, με εξαίρεση τη χαμηλή ποιότητα στα cutscenes, το LocoRoco μοιάζει με μοντέρνο τίτλο και αυτό φαίνεται στον απλό, αλλά άμεσο χειρισμό, στα έντονα και φωτεινά χρώματα και στη χαρούμενη και, ορισμένες φορές, εθιστική μουσική του. Το παιχνίδι θα το χαρούν οι μικρότεροι σε ηλικία, λόγω του προσβάσιμου gameplay, αλλά και οι μεγάλοι λόγω της χαλάρωσης που προσφέρει.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

LocoRoco Remastered

Συντάκτης
27 Μαΐου 2017
Developer

SCE Japan Studio

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

9 Μαΐου 2017

Είδος

Platform, Puzzle

PEGI

3

Θετικά

+ Διαπρέπει ο οπτικός τομέας, με φωτεινά και έντονα χρώματα, αλλά και σταθερό framerate
+ Η μουσική σε συνδυασμό με τα γραφικά συνδράμει στο συνολικό αποτέλεσμα για μία πολύ ωραία παρουσίαση
+ Ο απλός, αλλά εύστοχος χειρισμός των LocoRoco ανυψώνει το gameplay κομμάτι
+ Καθώς ξεκλειδώνονται καινούργια επίπεδα, το παιχνίδι παρουσιάζει νέες ιδέες και mechanics για την επίλυση των γρίφων

Αρνητικά

- Χαμηλής ποιότητας cutscenes
- Τα minigames δεν έχουν διάρκεια και γρήγορα γίνονται επαναλαμβανόμενα
- Το παιχνίδι δεν έχει autosave

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το LocoRoco είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι για να χαλαρώσετε για 2-3 ώρες από τους υπόλοιπους τίτλους της συλλογής σας. Ξεκίνησε ως παιχνίδι για φορητή κονσόλα άλλωστε. Να είστε σίγουροι όμως οτι αυτές οι 3 ώρες θα είναι γεμάτες χαρούμενους ήχους, χαμόγελα και χρώματα να πετάγονται από την οθόνη.

Το παιχνίδι θα το χαρούν οι μικροί λόγω του προσβάσιμου gameplay, αλλά και οι μεγάλοι λόγω της χαλάρωσης που προσφέρει.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1