Lost Ember

Ένα παιχνίδι σαν παραμύθι
by Άρης Φουρναράκης on 29 Δεκεμβρίου 2019

Τα τελευταία χρόνια η indie βιομηχανία βρίσκεται σε άνθηση, με τίτλους όπως το Celeste (πέρυσι) και το Disco Elysium (φέτος) να διεκδικούν είτε τον τίτλο του Game of the Year, είτε μια σειρά από βραβεία σε άλλες κατηγορίες. Σίγουρα όλοι αγαπάμε να παίζουμε καλογυαλισμένους AAA τίτλους, οι οποίοι μας θαμπώνουν με τα εκπληκτικά γραφικά τους ή το πρωτότυπο gameplay τους, όμως όσοι πουν ότι δεν λαχταρούν να ανακαλύπτουν και να παίζουν μικρά διαμάντια άγνωστων εταιριών, θα πουν ψέματα.

Στην παραπάνω κατηγορία ανήκει εν μέρει και το Lost Ember που αποτελεί τον πρώτο τίτλο της Mooneye Studios, μιας ομάδας πέντε μόλις ατόμων από τη Γερμανία. Η εταιρεία ξεκίνησε την ανάπτυξη του τίτλου πριν από περίπου τρία χρόνια και όντας νεοσύστατη ομάδα χωρίς υψηλό budget, ζήτησαν τη βοήθεια του κοινού ξεκινώντας μια καμπάνια μέσω Kickstarter. Μετά από τρεις αναβολές και αρκετά προβλήματα, το Lost Ember κυκλοφόρησε εντελώς αθόρυβα και έφτασε στα χέρια μας, υποσχόμενο μια συγκινητική ιστορία.

Στο Lost Ember η ανθρωπότητα έχει εκλείψει, όμως κάποιες ανθρώπινες ψυχές παραμένουν στη Γη, έχοντας μια ιδιαίτερη μορφή (ονομάζονται lost embers). Πολλές μπορούν να αναγεννηθούν σαν κάποιο ζώο, ενώ άλλες μένουν σε άυλη μορφή μέχρι να λύσουν τους δεσμούς που τις κρατάνε πίσω, ώστε να φτάσουν στη City of Light ή αλλιώς τον Παράδεισο.

Πρωταγωνιστές του παιχνιδιού είναι δύο ψυχές από τις κατηγορίες που αναφέραμε πιο πάνω. Από τη μια έχουμε την ψυχή της Kalani, πολεμίστρια μιας αρχαίας φυλής, η οποία έχει μετενσαρκωθεί σε λύκο, και από την άλλη έχουμε μια άγνωστη ψυχή η οποία έχει ξεμείνει στη Γη χωρίς να γνωρίζει τον λόγο. Έτσι θεωρεί ότι αν βοηθήσει την Kalani να γιατρέψει τις πληγές που της απαγορεύουν την είσοδο στη City of Light, θα καταφέρει και αυτή να προχωρήσει. Για να το καταφέρουν αυτό θα πρέπει να «ξαναζήσουν» την ιστορία της Kalani μέσα από διάφορα memories που βρίσκονται διάσπαρτα στον κόσμο, ώστε να μπορέσει η ηρωίδα μας να λυτρωθεί από το παρελθόν της.

Το σενάριο του Lost Ember και η εξέλιξή του, είναι από τα πιο δυνατά στοιχεία του τίτλου, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια συγκινητική ιστορία που περιέχει τα πάντα. Από αγάπη μέχρι απογοήτευση, θάνατο, ενοχές, οργή, λύπη και άλλα, το Lost Ember θα επιχειρήσει και μάλλον θα τα καταφέρει, να σας παρασύρει σε ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα. Το μόνο που ζητάει είναι να είστε «ανοιχτοί», ώστε να τα βιώσετε στο έπακρο.

Στον κόσμο του Lost Ember θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε τόσο σαν λύκος, όσο και σαν αρκετά άλλα ζώα, όπως διάφορα είδη πουλιών και ψαριών, χελώνες, ελέφαντες, κριάρια και άλλα. Η ψυχή της Kalani έχει μετενσαρκωθεί σε λύκο, όμως μπορεί να κυριεύει οποιοδήποτε ζώο δει. Μπορεί ο λύκος να είναι γρήγορος και να έχει αντοχές, όμως δεν μπορεί να πετάξει ή να κολυμπήσει κάτω από το νερό, οπότε η παραπάνω ικανότητα είναι πολύ χρήσιμη ώστε η Kalani και το lost ember να καταφέρουν να συνεχίσουν την πορεία τους στον κόσμο.

Η παραπάνω λειτουργία αποτελεί ίσως τη μοναδική, χρήσιμη, gameplay πτυχή που θα συναντήσετε στο Lost Ember, καθώς ο τίτλος βασίζεται πιο πολύ στην εξερεύνηση και στην αφήγηση της ιστορίας. Μπορεί η Mooneye Studios να χαρακτηρίζει το παιχνίδι action-adventure, όμως η αλήθεια είναι ότι θα το χαρακτηρίζαμε πιο πολύ walking simulator, απλά όχι στη συνηθισμένη του μορφή. Αυτό γιατί κάθε ζώο έχει μια συγκεκριμένη «ικανότητα», η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσετε. Πέρα από αυτές τις δύο λειτουργίες όμως, κυρίως θα προχωράτε μπροστά, θα ξεκλειδώνετε αναμνήσεις και θα βλέπετε την ιστορία να εξελίσσεται.

Παρ' όλα αυτά, η Mooneye Studios έχει κάνει εξαιρετική δουλεία στην απόδοση και στην κίνηση των ζώων, αφού κάθε ζώο συμπεριφέρεται διαφορετικά και κάθε κυρίευση αποτελεί μια ευχάριστη και ξεχωριστή εμπειρία. Στα highlights το μικρό παπάκι που δεν μπορεί ακόμα να πετάξει ή να επιπλεύσει, όμως είναι πολύ γρήγορο και χαριτωμένο.

Το Lost Ember χωρίζεται σε έξι κεφάλαια, συν τον επίλογο και σε κάθε κεφάλαιο σκοπός σας είναι να βρείτε και να δείτε τις αναμνήσεις της Kalani, κάτι το οποίο δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να κάνετε. Γενικά, τερματίζοντας το παιχνίδι η αίσθηση που μας έμεινε είναι ότι το Lost Ember είναι υπερβολικά εύκολο. Σας παίρνει από το χεράκι και απλά σας ταξιδεύει, χωρίς να σας αφήνει να χαθείτε ή να δυσκολευτείτε πουθενά, κάτι που το κάνει ιδανικό και για τους αρχάριους gamers. Ακόμα και αν πέσετε από κάποιο γκρεμό σας επαναφέρει σε δευτερόλεπτα στο έδαφος, χωρίς κάποιο κόστος.

Στον κόσμο του Lost Ember υπάρχουν αρκετά collectibles, τα οποία δίνουν πληροφορίες για το σενάριο και τον κόσμο του παιχνιδιού και μπορείτε να τα ανακαλύψετε αν παρεκκλίνετε από το βασικό μονοπάτι. Στο έμφυτο στοιχείο της περιέργειας που έχουμε όλοι, βασίζεται και η Mooneye Studios για να αυξήσει τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς από μόνη της είναι αρκετά μικρή. Συνολικά, χωρίς να ψάξουμε τα πάντα, είδαμε τους τίτλους τέλους σε μόλις ένα απόγευμα (περίπου τέσσερις ώρες), με την εταιρεία να αναφέρει ότι η διάρκεια φτάνει συνολικά τις έξι, αν θελήσετε να τα ψάξετε όλα. Όμως, παρόλο που η διάρκεια δεν ικανοποιεί, η ιστορία προλαβαίνει να εξελιχθεί περίφημα και τελειώνει ακριβώς πριν κουράσει.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα στο Lost Ember, καθώς στην ενασχόλησή μας με το παιχνίδι παρατηρήθηκε αρκετά το φαινόμενο του clipping, με αντικείμενα να βρίσκονται μέσα σε άλλα, ενώ διαπιστώθηκαν και αρκετά glitches όπου δεν εμφανιζόταν ο λύκος μετά από cutscenes. Έπειτα, κάθε φορά που εισερχόμασταν σε νέα περιοχή το παιχνίδι πάγωνε για 2 με 3 δευτερόλεπτα, προφανώς στην προσπάθειά του να φορτώσει την επόμενη περιοχή. Το παιχνίδι δοκιμάστηκε τόσο σε SSD, όσο και σε μηχανικό δίσκο με παρόμοια αποτελέσματα, οπότε σίγουρα δεν ήταν θέμα του hardware.

Οπτικά, στο Lost Ember έχει χρησιμοποιηθεί η Unreal Engine και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Μπορεί να μην πλησιάζει την ποιότητα άλλων παιχνιδιών, αλλά με τον δικό της τρόπο η Mooneye Studios έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό οπτικό τομέα. Τα τοπία κόβουν την ανάσα με το βάθος και τα χρώματά τους, ενώ και οι φωτισμοί διαχέονται εξαιρετικά. Υπάρχει μια βραδινή σκηνή, στη μέση περίπου του παιχνιδιού, όπου το «κόβει την ανάσα» είναι λίγο.

Καλοσχεδιασμένα είναι και τα ζώα του παιχνιδιού, αν και δεν βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο λεπτομέρειας. Κάτι που παρατηρήθηκε και σε ορισμένα περιβάλλοντα, τα οποία η Mooneye Studios έχει καλύψει επίτηδες με ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να μην φαίνεται η γύμνια τους.

Εξαιρετική δουλεία έχει γίνει και στο soundtrack του παιχνιδιού, με τις μελωδίες που ακούγονται να δένουν άρτια με το οπτικό κομμάτι και να προσφέρουν ζεστασιά και ένα συναίσθημα ολοκλήρωσης. Η κραυγή του λύκου, κάθε φορά που γινόταν κάτι δυσάρεστο, ακόμα μας σηκώνει την τρίχα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Lost Ember

Συντάκτης
29 Δεκεμβρίου 2019
Developer

Mooneye Studios

Publisher

Mooneye Studios

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

22 Νοεμβρίου 2019 (PC / PlayStation 4 / Xbox One)

Είδος

Action-adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Ιδιαίτερο και γεμάτο συναισθήματα σενάριο
+ Πανέμορφα τοπία
+ Εξαιρετικό soundtrack
+ Μπορούν να το απολαύσουν όλοι

Αρνητικά

- Μικρή διάρκεια
- Ορισμένα τεχνικά προβλήματα
- Υπερβολικά εύκολο και μονοδιάστατο gameplay
- Δεν έχει δοθεί η ίδια προσοχή σε όλα τα ζώα και περιβάλλοντα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.5
Συνοψίζοντας

Η πρώτη προσπάθεια της Mooneye Studios, παρόλο που πέρασε από χίλια κύματα, είναι πέρα για πέρα επιτυχημένη. Αν και μικρή σε διάρκεια, η περιπέτεια που θα ζήσετε παίζοντας το Lost Ember θα σας κάνει να αναθεωρήσετε για πολλά πράγματα και θα σας γεμίσει συναισθήματα.

Μπορεί τα προβλήματα να μην απουσιάζουν και το gameplay να είναι αρκετά απλοϊκό, όμως ο εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας και το ιδιαίτερα δυνατό σενάριο είναι ό,τι ακριβώς επιζητούμε σε ένα παιχνίδι που θυμίζει πιο πολύ παραμύθι.

7.5
Βαθμός
7.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1