Mafia III

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο
by Κώστας Βλάχος on 18 Οκτωβρίου 2016

Έτος: 1968

Τοποθεσία: Αμερική, Νέο Μπορντό

Το 3ο MAFIA κατέφθασε για να μας παρουσιάσει εξ ολοκλήρου τη ζωή στην Αμερική στα ‘60s. Βία, ναρκωτικά, μαύρο χρήμα, ρατσισμός και μαφία, όλα μαζί σ’ ένα πακέτο που δε θα έπρεπε να υφίσταται. Όμως έτσι είναι η ανθρωπότητα. Έχει τα καλά της, αλλά και τα άσχημά της. Όλα αυτά μπορούν ν’ αλλάξουν όταν υπάρχει θέληση. Τι γίνεται όμως όταν είσαι μπλεγμένος με σκοτεινές καταστάσεις που στερούν ανθρώπινες ζωές και με την αστυνομία να έχει ένα ρόλο κομπάρσου σε όλα αυτά; Αυτό το σύνολο θα πάρει σάρκα και οστά στο MAFIA 3 και θα κληθούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρει το παιχνίδι στο αναλυτικό μας Review.

Όπως αναφέρθηκε και πριν, το MAFIA 3 διαδραματίζεται στα ‘60s της Αμερικής όπου βασικός πυλώνας εκείνης της εποχής ήταν η μαφία. Συνεπώς, ετοιμαστείτε να βιώσετε τη σκληρή αυτή εποχή από πρώτο χέρι, χωρίς μάλιστα να δείξετε κανένα έλεος. Ξεκινώντας, ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο Lincoln Clay, ένας ορφανός Αφροαμερικανός, ο οποίος έχει υιοθετηθεί από μια οικογένεια μαύρων εγκληματιών (η ορολογία είναι black mobsters). Αργότερα υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις και μάλιστα βρέθηκε στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Χωρίς ν’ αναφέρονται πολλά στοιχεία για το παρελθόν του καταλαβαίνουμε πως ξεχωρίζει για τις πολεμικές του ικανότητες.

Τόσο ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα πράγματα ο πρωταγωνιστής, όσο και τα γεγονότα που συμβαίνουν, είναι αρκετά για να σας βάλουν στο πετσί του ρόλου και ταυτόχρονα να σας καθηλώσουν μπροστά στην οθόνη.

Το VG24 λέει
Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, επέστρεψε πίσω στην οικογένειά όπου συνάντησε συγγενείς και φίλους. Θέλοντας και μη, ο Lincoln βρέθηκε ξαφνικά σ’ έναν πόλεμο συμμοριών μεταξύ της συμμορίας του θετού του πατέρα κι εκείνη των Haitians. Και κάπου εδώ αρχίζει να γράφεται η ιστορία του πρωταγωνιστή μας. Το καλό με το MAFIA 3 είναι πως προσπαθεί εξ’ αρχής να μας βάλει στη δράση και γι’ αυτό δεν ξεκινάει έτσι όπως σας το διηγηθήκαμε στις προηγούμενες σειρές του κειμένου. Μας τοποθετεί στην πρώτη κρίσιμη αποστολή του παιχνιδιού και με κάποια throwbacks μας εξηγεί σιγά σιγά την όλη πλοκή. Μάλιστα, η αφήγηση είναι αρκετά εντυπωσιακή αφού εκτελείται από κεντρικά πρόσωπα του παιχνιδιού που έμειναν στη ζωή και στη συνέχεια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία τόσο του Lincoln, αλλά και ολόκληρης της πολιτείας.

Φυσικά δεν θα προβούμε σε κάποιο spoiler, όμως αν κάτι ξεχωρίζει στο MAFIA 3, αυτό είναι το story του. Η ιδέα είναι αρκετά καλή μιας και βασίζεται στην πίστη και την αφοσίωση, αφού ο άνθρωπος όσο καλός και να είναι, αν κοιτάξει τον εαυτό του μόνο, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο κακό. Τόσο ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα πράγματα ο πρωταγωνιστής, όσο και τα γεγονότα που συμβαίνουν, είναι αρκετά για να σας βάλουν στο πετσί του ρόλου και ταυτόχρονα να σας καθηλώσουν μπροστά στην οθόνη. Όπως θα καταλάβατε, μιλάμε για την ένταξη του Lincoln Clay στον κόσμο της μαφίας.

Το κακό είναι πως ενώ οι σκέψεις των developers είναι αρκετά καλές, στην υλοποίηση τους χωλαίνουν. Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια καλή επιλογή για να κρατήσει ζοφερό το ενδιαφέρον των παικτών, όμως η επανάληψη κάνει αισθητή την παρουσία της από νωρίς. Προκειμένου ο Lincoln να αναρριχηθεί στα υψηλά κλιμάκια της μαφίας και να πετύχει το στόχο του, θα πρέπει να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά. Σιγά σιγά θα γνωρίζει αρχηγούς συμμοριών και αδίστακτα αφεντικά που τελικά φαίνεται πως έχουν κι εκείνοι κοινό στόχο με τον Lincoln.

Όσο περνάει η ώρα, θα καταλάβουμε πως γυρνάμε γύρω από τον εαυτό μας λόγω της επαναληψιμότητας.

Το VG24 λέει
Θα προσπαθήσει να τους στρέψει όλους με το μέρος του, ώστε να είναι έτοιμος για την τελική μάχη. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει και η ροή του παιχνιδιού, η οποία μετά από κάποια στιγμή θα κουράσει. Στην αρχή θα νιώσετε κι εσείς ένας από αυτούς που θα θέλει να πάρει το αίμα του πίσω και θα κάνει τα πάντα γι’ αυτό. Όμως όσο περνάει η ώρα θα καταλάβουμε πως γυρνάμε γύρω από τον εαυτό μας λόγω της επαναληψιμότητας. Μπορεί τα πρόσωπα να εναλλάσσονται, όμως ο σκοπός είναι ίδιος. Γνωρίζω κάποιον που θέλει να βγάλει κάποιον άλλον από τη μέση, σαμποτάρω τις δουλειές του για να τον περιορίσω μέχρι να τον σκοτώσω. Έτσι μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες που είναι κομβικές για τη συνέχεια.

Το stealth στοιχείο σε συνδυασμό με το ωραίο cover system, αλλά και το «σφυριγματάκι» κάνει το έργο σας πιο εύκολο.

Το VG24 λέει
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δεν απολαύσαμε κάποια πράγματα πάνω στις αποστολές. Πρώτον, μπορούν να εκτελεστούν με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι ο ήσυχος κατά τον οποίο μπορούμε να κινηθούμε σιγά σιγά με χαμηλό προφίλ και να προβούμε σε αθόρυβους θανάτους, όπως σπάσιμο αυχένα, περιορισμός οξυγόνου αλλά και κάρφωμα με το μαχαίρι πισώπλατα. Έτσι ελαττώνουμε το πιστολίδι και λιγοστεύει ο κίνδυνος να μας περικυκλώσουν οι εχθροί.

Θα δείτε πως πολλές φορές θα καταφύγετε σ’ αυτή τη λύση, αφού πάντα στην περιοχή της αποστολής θα υπάρχουν 2-3 εχθροί που μόλις σας δουν θα φωνάξουν ενισχύσεις, με αποτέλεσμα να φορτωθεί τουλάχιστον μισή ντουζίνα οπλισμένων στην πλάτη σας. Παράλληλα, το stealth στοιχείο σε συνδυασμό με το ωραίο cover system, αλλά και το «σφυριγματάκι» κάνει το έργο σας πιο εύκολο. Κρύβεστε, σφυράτε, έρχεται ένας κακός και…one down. Ο άλλος τρόπος είναι να μπείτε και ν’ αρχίζετε να θερίζετε κόσμο και κοσμάκη. Προφανώς και είναι πιο δύσκολη, αλλά το στοιχείο της δράσης κορυφώνεται.

Όταν τελικά ολοκληρώνετε τις αποστολές σας και το άτομο, το οποίο σας τις ανέθεσε μείνει ικανοποιημένο από τη δουλειά σας, θα σας δώσει μερίδιο χρημάτων αλλά και αρκετές διευκολύνσεις μέσω υπηρεσιών. Για παράδειγμα θα μπορείτε όπου και να είστε, να καλείτε μέσω τηλεφώνου ένα όχημα που θα περιέχει βαρύ οπλισμό για ν’ αγοράσετε. Χειροβομβίδες, μολότοφ, handguns, snipers, shotguns, auto-rifles, SMGs κτλ. Επίσης μπορείτε να καλείτε ομάδα ατόμων που θα σας βοηθήσει με την εμπειρία της να «καθαρίσετε» τους στόχους. Επίσης, λάβετε υπόψη πως εκτός από τις διευκολύνσεις, ο παίκτης μοιάζει σαν να ανεβαίνει επίπεδο. Πχ ανεβαίνει η μπάρα ζωής, βελτιώνεται το shooting accuracy και άλλα που θα δείτε στη συνέχεια.

Στα θετικά των αποστολών είναι και το shooting. Όταν βρισκόμαστε με τα πόδια, η πληθώρα των όπλων είναι τέτοια που η εποχή ζωντανεύει στα μάτια μας ολοένα και περισσότερο. Το Thompson ήταν βασικό όπλο των μαφιόζων και έχει την τιμητική του. Οποιοδήποτε όπλο και να έχετε στην κατοχή σας, θα σας ανταμείψει αφού ο μηχανισμός του στόχου είναι τέτοιος που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Βιαστικές κινήσεις και θα χάσετε το στόχο. Αν είστε όμως ψύχραιμοι, έχετε το headshot στο τσεπάκι σας. Μέσα από το όχημα ο στόχος είναι σχετικά εύκολος και είτε μπορείτε να πυροβολήσετε στο "ψαχνό", είτε τα λάστιχα του αυτοκινήτου, ώστε ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο και να συγκρουστεί.

Φυσικά, μιλάμε για ένα open-world game, που διαθέτει μέτρια προς καλά στοιχεία, τα οποία δυστυχώς το κατατάσσουν κάτω από τους μέχρι τώρα ανταγωνιστές του της παρούσας γενιάς, Watch Dogs και GTA V. Η δημιουργία εκείνης της πόλης της Αμερικής μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως είναι αρκετά εύστοχη, αλλά και καλοσχεδιασμένη. Όμως, ο μικρός χάρτης, αλλά και οι μηδαμινές δραστηριότητες που μπορεί ο παίκτης να ασχοληθεί, μας κάνουν να απορούμε. Το να κλέβουμε αμάξια όμως θα μπορούσαμε να το κάνουμε ώρες. Γιατί; Πολύ απλά τις περισσότερες φορές, υπάρχουν πολίτες που τρέχουν να καλέσουν την αστυνομία. Εμείς τρέχουμε και τους αφοπλίζουμε ώστε να μην προβούν σε αυτή την ενέργεια.

Βλέπουμε σκηνές βίας και ρατσισμού να ζωντανεύουν μπροστά μας και από μέσα μας να λέμε «τι ζούσαν εκείνοι οι άνθρωποι;». Ειδικά η αντιμετώπιση των Αφροαμερικανών της εποχής είναι από τα μαύρα εκείνα στοιχεία των παλαιότερων ετών. Θα δούμε τον Lincoln να μπαίνει σε εστιατόριο και ο υπάλληλος να τον απειλεί πως θα καλέσει την αστυνομία επειδή το μαγαζί είναι μόνο για λευκούς. Ακόμα, η ίδια η αστυνομία περνώντας δίπλα από τον Lincoln θα τον χλευάζει, λέγοντας τον «νέγρο», ενώ υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα όργανα της τάξης πρώτα θα πυροβολούν και μετά θα κάνουν ερωτήσεις. Σκληρή αλήθεια της εποχής με περιστατικά που γίνονται μέχρι και σήμερα, 50 χρόνια μετά.

Κι εδώ τελειώνει το όποιο ωραίο έχει αυτή η μεγάλη πόλη. Μπορεί να μας δίνεται η επιλογή να μαζεύουμε κάποια collectibles, αλλά πέραν τούτου δεν έχουμε με τίποτε άλλο ν’ ασχοληθούμε. Ούτε κάποιο mini-game, ούτε ν’ αγοράσουμε κάποιο άλλο safe-house, ούτε τίποτα. Μήπως γλυκαθήκαμε από τη σειρά Grand Theft Auto; Όχι, απλά η Hangar 13 μάλλον δεν υλοποίησε σωστά το σχέδιο της γι’ αυτό βρίσκεται και πίσω στον ανταγωνισμό με αυτό το παιχνίδι. Και δεν υπάρχει και online στοιχείο για να ελαφρύνει κάπως το κλίμα και να εκμεταλλευθούμε το Νέο Μπορντό στο έπακρο.

Cutscenes…Θυμηθείτε αυτή τη λέξη όταν θα ξεκινήσετε το παιχνίδι. Η λεπτομέρεια των προσώπων κατά τη διάρκεια των cutscenes είναι εντυπωσιακή. Ίσως η καλύτερη που έχουμε δει στην τωρινή γενιά. Κάθε λεπτομέρεια του προσώπου είναι φτιαγμένη έτσι ώστε ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σημάδια, ουλές, μακιγιάζ, αίματα, όλα είναι ένα κι ένα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι στόμα και διάλογοι συνεργάζονται άψογα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως έχουμε από τις καλύτερες εμπειρίες αφήγησης σε παιχνίδι.

Όσον αφορά τα τεχνικά, να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος framedrop και το Νέο Μπορντό είναι καλοσχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει στον παίκτη τη μέγιστη δυνατή εμπειρία. Αρτιστικά, βρίσκεται σε καλά επίπεδα αφού τόσο οι περιοχές, τα μαγαζιά αλλά και τα αυτοκίνητα είναι καλοσχεδιασμένα και θυμίζουν πέρα για πέρα ‘60s. Κι όταν αυτά συνδυάζονται με ωραίο ραδιόφωνο, τότε έχουμε όλο το πακέτο. Το ραδιόφωνο κάνει καλή δουλεία γιατί μεταφέρει όλη την καλτ σκηνή με μεγάλη επιτυχία. Εξάλλου, τι πιο ωραίο να κάνεις μια αποστολή και ν’ ακούς το Born to be wild ή το I feel good;

Σε γενικές γραμμές, οπτικά είναι καλό, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Κι αυτό γιατί υπάρχουν αρκετά προβλήματα στον τομέα αυτό. Έγινε μια προσπάθεια να υλοποιηθεί το στοιχείο των dynamic weather και dynamic time of day. Δυστυχώς τ’ αποτελέσματα δεν ήταν το ιδανικό διότι από εκεί που είναι πρωί, μπορεί ξαφνικά να πέσει το σκοτάδι και αντίστροφα. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο καιρός. Μπορεί να έχει ήλιο και ξαφνικά σε δευτερόλεπτα ν’ αρχίσει η βροχή. Παρεμπιπτόντως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στον βροχερό καιρό. Oι αντανακλάσεις του νερού κατά την βροχή είναι πολύ καλές.

Ο σχεδιασμός των οχημάτων είναι πραγματικά όμορφος, όμως τα προβλήματα γύρω από αυτά δεν λείπουν.

Το VG24 λέει
Το draw-distance ενώ βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και κυλάει ομαλά στο μάτι, το γεγονός πως ο ουρανός φαίνεται «πιξελιασμένος» του ρίχνει την τελική του ποιότητα. Είναι άσχημο να βλέπουμε τετραγωνισμένα σύννεφα εν έτει 2016. Παράλληλα, σε εντελώς τυχαία σημεία εμφανίζεται ένα πρόβλημα στο φωτισμό. Θα δείτε κάτι που μοιάζει σε φως φακού και εμφανίζεται όταν στρέφετε την κάμερα κάπου. Μετά από κάποια δευτερόλεπτα εξαφανίζεται και είναι ορατό τη νύχτα. Tα τεχνικά προβλήματα συνεχίζονται με τα animations που όσο καλά μπορεί να είναι όταν λειτουργούν σωστά, άλλο τόσο μπορούν να προκαλέσουν γέλιο, αν κάτι πάει στραβά. Για παράδειγμα στα stealth kills, μερικές φορές ο Lincoln σπάει τον αυχένα του αέρα (!) αλλά τελικά ο εχθρός πεθαίνει. Πολλές φορές το μισό σώμα των NPCs είναι εντός κάποιου τοίχου, ενώ οι εχθροί μπορεί να βρίσκονται νεκροί με τα χέρια ή τα πόδια τους να είναι σε ακανόνιστες θέσεις, λες και τους χτύπησε ρεύμα.

Επειδή όμως η AI του συγκεκριμένου παιχνιδιού παίζει μεγάλο ρόλο στην εμπειρία των αποστολών, θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Γνωρίζουμε πως το παιχνίδι δεν είναι στυλ tactical espionage, όπως τα Splinter Cell ή τα Metal Gear Solid, όμως όταν σε βλέπει κάποιος εχθρός για 1-2 δεύτερα δεν πρέπει να γίνει αυτό που λέμε “alerted”; Μας φαίνεται αξιοπερίεργο που ενώ βλέπουν τον Lincoln για λίγα δεύτερα, πάνε προς το μέρος του σαν να είδαν κάποιο μπουκαλάκι να κύλησε. Έτσι μπορούμε να τους σκοτώσουμε άφοβα. Παράλληλα, αν κάποια αποστολή είναι κοντά στο δρόμο και αρχίσουμε τα stealth kills, οι μόνοι που θα τρομάξουν είναι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της αποστολής. Εκείνοι που είναι στο δρόμο, απλά συνεχίζουν τη βόλτα τους κι ας είναι η σκηνή του εγκλήματος, 20 μέτρα μακριά τους.

Τα splatter effects των stealth kills αλλά και η πληθώρα των ήχων από τα όπλα μας δίνουν αυτό ακριβώς που θέλουμε ν’ ακούσουμε.

Το VG24 λέει
Ο σχεδιασμός των οχημάτων είναι πραγματικά όμορφος, όμως τα προβλήματα γύρω από αυτά δε λείπουν. Πρώτον, υπάρχουν στιγμές που βγαίνουμε από το όχημα είτε για να πάμε στο safe-house είτε σε κάποιο μαγαζί για τα collectibles και όταν τελικά επιστρέψουμε, το όχημα θα έχει εξαφανιστεί. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κλέψουμε κάποιο άλλο, με το ρίσκο μήπως κάποιος πολίτης πάρει τηλέφωνο την αστυνομία. Δεύτερον, οι ζημιές που υφίστανται είναι δυσανάλογες με τις συγκρούσεις. Μπορεί να πέσουμε σε κάποιον τοίχο ή σε άλλο αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα και απλά να δημιουργηθούν βαθουλώματα στο καπό. Τρίτον, υπήρχαν στιγμές που στη διάρκεια κάποιας αποστολής τα οχήματα δεν έπαιρναν μπρος. Ακουγόταν ο ήχος της μίζας αλλά μέχρι εκεί. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ρεαλιστικό, όμως τώρα είναι ενοχλητικό. Τέλος, ενώ βρισκόμασταν σε όχημα σε μια αποστολή, το επόμενο objective χάθηκε από τον χάρτη, οπότε έπρεπε να πεθάνουμε και restart το checkpoint για να εμφανιστεί ξανά. Πιθανότατα να μην έχει σχέση με το αυτοκίνητο, αλλά μάλλον ήταν η κακιά στιγμή.

Αναφορικά με τον χειρισμό, μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι, αφού τα stealth kills επιτυγχάνονται με ένα και μόνο κουμπί, η εναλλαγή των cover points είναι εύχρηστη και φυσικά το shooting είναι αρκετά ρεαλιστικό και εύκολο να μαθευτεί. Από κει και έπειτα η οδήγηση βρίσκεται σε καλά επίπεδα και τα αυτοκίνητα παρά την παλαιότητά τους, υπακούν πλήρως στις κινήσεις μας. Τέλος, ο ήχος είναι από τα πολύ θετικά του παιχνιδιού, αφού οι μηχανές των οχημάτων, τα splatter effects των stealth kills αλλά και η πληθώρα των ήχων από τα όπλα μας δίνουν αυτό ακριβώς που θέλουμε ν’ ακούσουμε.


Το Mafia III διαθέτει 56 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: 4/10
Let the Good Times Roll
Obtained All Mafia III Trophies (11)
Sure Thing, Boss
Unlocked all Associates
IRA Don't Ask
Completed all of Burke's side-missions
I Need a Favor
Completed all of Vito's side-missions
.45 in My Hand
Completed all of Cassandra's side-missions (1)
Cash in Hand
Saved $150,000 between your wallet and the bank
Baby, You're a Rich Man
Earned $500,000 (1)
Racketeer
Got the maximum earn from one of your Rackets
Hole in Your Pocket
Spent at least $500,000
Big Earner
Received $10,000 in earn from one Underboss (5)
The New Boss
Flipped 16 Racket Bosses (7)
Live Another Day
Recruited 15 Racket Informants
No Loose Ends
Killed all of the Racket Bosses (4)
Can't Trust a Rat
Killed 15 Racket Informants
Custom 358
Drove at 120 mph or faster for 20 seconds (5)
Testing the Shocks
While driving, performed a 50-meter jump and landed on your wheels (4)
New Bordeaux Drifter
While driving, drifted for at least 5 seconds (4)
One Good Turn
Made a 180 degree turn at high speed without hitting anything (4)
Wrecker
Executed 10 Vehicle Takedowns (2)
Combat Specialist
Killed 300 enemies via Takedowns (3)
Shh, shh
Performed 100 Stealth Takedowns on enemies
Closed Casket
Performed 50 Brutal Takedowns (1)
Softened 'Em Up
Completely weakened a racket by killing all of its Enforcers (1)
I'm Goin' In!
Attacked a Racket without killing any Enforcers (1)
Standard Communication Grid
Wiretapped the Delray Hollow Smack Racket
Recruited to 5th SFG
Performed 5 headshots in 5 seconds (7)
Bon Appétit!
Fed a body to an alligator (4)
Next Time Swim Faster
Got eaten by an alligator (3)
Sending A Message
Chained together 3 or more Brutal Takedowns (1)
Code 112
Stole a Police car
Insurance Risk
Escaped a Police Zone after being chased for 2 minutes
Never Saw it Coming
Killed an enemy within 2 seconds of kicking open a door (3)
Flambé
Made 10 enemies kill themselves with their own Molotovs (2)
Secret Trophies
Before They Bury You
Decided Lincoln's fate
Pray on the Way Up
You hung Ritchie Doucet from a Ferris wheel (1)
It's a Brave New World
You turned the Butcher over to Burke (1)
Fish Gotta Eat
You helped Vito capture Michael Grecco (1)
Everyone Will Notice
You tossed Derazio out his penthouse window
My Name is Lincoln Clay
You jammed a knife through Santangelo's head
Little Late for That
You helped Enzo escape
The Poor Sumb****
You killed Judge Holden
Burn Like Napalm
Tommy Marcano was burned beyond recognition
Certainly Was Exciting
You left Olivia Marcano to her fate
Yet Here We Are
You have avenged Sammy and Ellis
Somethin' I've Gotta Do
You collected your things from Sammy's (1)
For Old Time's Sake
Cassandra agreed to help you kill Marcano (1)
Cut & Run
Burke agreed to help you kill Marcano
We Partners Now
Vito agreed to help you kill Marcano
We're in This Together
Kept all Underbosses alive until "Yet Here We Are"
Just You and Me
Kept only one Underboss alive until "Yet Here We Are" (3)
Trust
Reached the Loyal state with one Underboss
Family
Reached the Loyal state with all three Underbosses
Real Nice Time
You gutted Lou Marcano like a catfish
The Connection to Cuba
You chased down and killed Frank Pagani
There's a War Goin' On
You burned Remy Duvall on a cross
Jesuit in New Mexico
You helped Alvarez escape
Το Mafia III διαθέτει 55 Achievements
Βαθμός δυσκολίας για το 1000: 4/10
Before They Bury You100
Complete "Before They Bury You    (1)
Pray on the Way Up15
Complete "Pray on the Way Up"    (1)
It's a Brave New World15
Complete "It's a Brave New World"   
Fish Gotta Eat15
Complete "Fish Gotta Eat"    (1)
Everyone Will Notice15
Complete "Everyone Will Notice"   
My Name is Lincoln Clay15
Complete "My Name is Lincoln Clay"    (1)
Little Late for That15
Complete "Little Late for That"   
The Poor Sumb****15
Complete "The Poor Sumb****"   
Burn Like Napalm30
Complete "Burn Like Napalm"   
Certainly Was Exciting30
Complete "Certainly Was Exciting"   
Yet Here We Are40
Complete "Yet Here We Are"   
Somethin' I've Gotta Do15
Complete "Somethin' I've Gotta Do"   
For Old Time's Sake15
Complete "For Old Time's Sake"   
Cut & Run15
Complete "Cut & Run"   
We Partners Now15
Complete "We Partners Now"   
Sure Thing, Boss15
Unlock all Associates   (1)
IRA Don't Ask25
Complete "IRA Don't Ask"   
I Need a Favor25
Complete "I Need a Favor"   
.45 in My Hand25
Complete ".45 in My Hand"   
Cash in Hand10
Save $150,000 between your wallet and the bank  
Baby, You're a Rich Man10
Earn $500,000  
Racketeer15
Get the maximum earn from one of your Rackets  
Hole in Your Pocket15
Spend at least $500,000  
Big Earner15
Receive $10,000 in earn from one Underboss   
The New Boss15
Flip 16 Racket Bosses    (4)
Live Another Day15
Recruit 15 Racket Informants   
No Loose Ends15
Kill all of the Racket Bosses   
Can't Trust a Rat15
Kill 15 Racket Informants   
Custom 35815
Drive at 120 mph or faster for 20 seconds   (3)
Testing the Shocks15
While driving, perform a 50-meter jump and land on your wheels   (3)
New Bordeaux Drifter15
While driving, drift for at least 5 seconds   (2)
One Good Turn15
Make a 180 degree turn at high speed without hitting anything   (2)
Wrecker15
Execute 10 Vehicle Takedowns   (1)
Combat Specialist15
Kill 300 enemies using Takedowns   (1)
Shh, shh15
Perform 100 Stealth Takedowns on enemies  
Closed Casket15
Perform 50 Brutal Takedowns  
Softened 'Em Up15
Completely weaken a Racket by killing all of its Enforcers   
I'm Goin' In!15
Attack a Racket without killing any Enforcers    (2)
Standard Communication Grid15
Wiretap the Delray Hollow Smack Racket   
Recruited to 5th SFG15
Perform 5 headshots in 5 seconds   (5)
Bon Appétit!15
Feed a body to an alligator   (4)
Next Time Swim Faster15
Get eaten by an alligator   (3)
Sending A Message15
Chain together 3 or more Brutal Takedowns   (2)
Code 11215
Steal a Police car   (1)
Insurance Risk15
Escape a Police Zone after being chased for 2 minutes  
Flambé15
Make 10 enemies kill themselves with their own Molotovs    (2)
Real Nice Time30
Complete "Real Nice Time"   
The Connection to Cuba15
Complete "The Connection to Cuba"   
There's a War Goin' On15
Complete "There's a War Goin' On"   
Jesuit in New Mexico15
Complete "Jesuit in New Mexico"   
Never Saw it Coming15
Kill an enemy within 2 seconds of kicking open a door    (2)
Secret Achievements
We're in This Together15
Keep all Underbosses alive until "Yet Here We Are"    (1)
Just You and Me15
Keep only one Underboss alive until "Yet Here We Are"   
Trust15
Reach the Loyal state with one Underboss    (1)
Family15
Reach the Loyal state with all three Underbosses   

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Mafia III

Author

Κώστας Βλάχος

Developer

Hangar 13 / 2K Czech

Publisher

2K Games

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One / PC

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

7 Οκτωβρίου 2016

Είδος

Action-Adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Ωραίο στόρυ με εξαιρετική αφήγηση
+ Πλήρης αναβίωση της Αμερικής των '60s
+ Shooting και stealth στοιχείο
+ Απίστευτα cutscenes

Αρνητικά

- Επαναλαμβανόμενες αποστολές
- Open-World χωρίς καμία δραστηριότητα
- Προβλήματα με την ΑΙ και τον φωτισμό

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
5.1
Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές, το MAFIA 3 φάνηκε κατώτερο των προσδοκιών. Η σειρά επέστρεψε στην τωρινή γενιά και ενώ όλοι περιμέναμε να κάνει το μεγάλο μπαμ, το μόνο που κατάφερε είναι να δείξει ένα καλό παιχνίδι με πολλά προβλήματα. Όταν σε έναν ανοιχτό κόσμο δεν μπορείς να κάνει απολύτως τίποτα, εκτός από missions και συλλογή colectibles, τότε κάτι δεν πάει καλά. Όταν οι αποστολές αρχίζουν και εμφανίζουν κοινούς παρονομαστές με αποτέλεσμα να μεταμορφώνονται σε μια επανάληψη των προηγούμενων, τότε πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Η παρουσίαση εκείνης της Αμερικής πέτυχε στο 100% και η αναπαράσταση της Νέας Ορλεάνης ήταν εξαιρετική, ενώ κι άλλα θετικά στοιχεία, όπως τα cutscenes, το stealth και η επίκληση στο συναίσθημα του παίκτη κοντράρονται με τα τεχνικά προβλήματα και την επαναληψιμότητα και δεν αρκούν για να κάνουν το MAFIA 3 ένα από τα must-buy παιχνίδια της αγοράς.

7.0
Βαθμός
5.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
25%
Cheers
50%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
25%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1