Maneater - Review

Shark Souls
by Αντώνης Κοντοδήμας on 23 Ιουνίου 2020

Δε θα χαρακτηρίζαμε το Maneater ως ένα απλό παιχνίδι. O καλύτερος προσδιορισμός είναι μάλλον “playable mockumentary”, αφού το Parks and Recreation συναντά το Animal Planet και το Grand Theft Auto. O νέος τίτλος της Tripwire και της Blindside Interactive είναι βαθιά εμπνευσμένος από cult classics όπως τα Σαγόνια του Καρχαρία και B-Movies, όπως οι ταινίες Piranha. Το Maneater είναι ένας action (sha)R(k)PG τίτλος και κυκλοφορεί από τις 22 Μαΐου για PlayStation 4, Xbox One και PC ενώ το παιχνίδι αναμένεται να αφήσει το στίγμα του και στο Nintendo Switch κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.

Το Maneater μας βάζει να βιώσουμε μια δραματική ιστορία εκδίκησης, γεμάτη πόνο, αίματα, και κομμένα άκρα, πολλά κομμένα άκρα! Το παιχνίδι ξεκινάει με έναν ενήλικο πεινασμένο καρχαρία δείχνοντας μας τις βασικές λειτουργίες του χειρισμού έως ότου να βρεθούμε στο τσιγκέλι του περίτρανου κυνηγού καρχαριών, του Scaly Pete. O Scaly Pete είναι ξακουστός για τη δουλειά του και το ντοκιμαντέρ του Maneater ακολουθεί τον Pete στη βάρκα του, στο πλαίσιο γυρισμάτων. O Pete έχει πιάσει στα δίχτυα του έναν θηλυκό καρχαρία, που έχει στα σπλάχνα της έναν μικρό. Ο ενήλικος καρχαρίας παλεύει μάταια για να ξεφύγει από τον Pete, ο οποίος αφήνει το μωρό να ξεφύγει και χάνει το χέρι του στη πορεία.

Το παιχνίδι ξεκινάει επίσημα με το... μωρό-καρχαρία και τον κυνηγό να ορκίζονται εκδίκηση ο ένας στον άλλον. Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από την ανάπτυξη του καρχαρία από μωρό σε ενήλικο, τις δυσκολίες που κρύβει η θάλασσα και τη βιοπάλη ενός ορφανού ενάντια σε άλλα θηρία που κρύβονται κάτω από τα κύματα.

Το Maneater δε παίρνει τον εαυτό του καθόλου στα σοβαρά. Στο κάτω κάτω έχουμε το ρόλο ενός "βιοπαλαιστή" καρχαρία ο οποίος θέλει να πάρει εκδίκηση από έναν κοκκινοτρίχη επαρχιώτη με γαλλική προφορά, κατασπαράζοντας μικρότερα ψάρια, μεγαλύτερους θηρευτές, λουόμενους, και τη μάστιγα του Καλοκαιριού, τα φουσκωτά φλαμίνγκο. Η ιστορία είναι πολύ μικρή σε διάρκεια, όμως μας κρατάει το ενδιαφέρον με το χιούμορ που ξεχειλίζει από παντού. Μέχρι να δούμε τους τίτλους τέλους το Maneater, παρά τον χιουμοριστικό χαρακτήρα του, θέλει να μας περάσει και ένα υποσυνείδητο μήνυμα, να κρατήσουμε τα νερά και τις θάλασσες μας καθαρές. Όσο κλισέ και αν φαίνεται το μήνυμα μας το σερβίρει με έναν πολύ κομψό τρόπο.

Την αφήγηση του παιχνιδιού κάνει ο Chris Parnell. O πρώην ηθοποιός του SNL και η φωνή των Jerry Smith και Cyril Figgis κλέβει την παράσταση με τα εύστοχα σχόλια που κάνει καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε εμπλοκή με άλλα ψάρια ή ανθρώπους, σε εξερεύνηση ενός νέου point of interest ή απλά όταν εμφανίζεται η οθόνη του Game Over, ο Parnell θα σχολιάζει αναλόγως με πολύ σοβαρή φωνή, αλλά ταυτόχρονα με καυστικά σχόλια.

Στο Maneater έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε οχτώ περιοχές, κάθε μία με το δικό της θέμα. Θα βρεθούμε σε βάλτους με εχθρικούς αλιγάτορες, στον μεγάλο κόλπο αντιμέτωποι με όρκες και φάλαινες-φυσητήρες αλλά και παραλίες, πλούσιες από λουόμενους. Ο κόσμος του Maneater απαρτίζεται από πάρα πολλές λεπτομέρειες τόσο στον οπτικό όσο και στον ηχητικό τομέα. Η θαλάσσια ζωή είναι πλούσια σε ψάρια που περιμένουν να γίνουν τροφή μας και σε θηρευτές που περιμένουν να γίνουμε η δική τους τροφή. Η πανίδα διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, στις οποίες αποκτούμε πρόσβαση αφού φτάσουμε σε μεγαλύτερα level. Ο χάρτης εκτός από ψάρια-τροφή είναι γεμάτος και από τοποθεσίες που λειτουργούν ως collectibles. Εκτιμήσαμε κάθε easter egg και αναφορά στη ποπ κουλτούρα μέσω των απείρων συλλεκτικών αντικειμένων, αλλά φυσικά και από τον αφηγητή.

Ο καρχαρίας μας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε καρχαρίας, αλλά ένας Ταυροκαρχαρίας ο οποίος για να μεγαλώσει και να γίνει ο φόβος και ο τρόμος του ωκεανού θα πρέπει να τραφεί με ανθρώπους και άλλα ψάρια, τα οποία είναι πηγή θρεπτικών στοιχείων που θα βοηθήσουν τον καρχαρία μας να μεταλλαχθεί σε Μεγαλόδοντα. Πάνω από την επιφάνεια του νερού υπάρχουν κυνηγοί οι οποίοι μας αναζητούν. Όσο μεγαλύτερο το χάος που θα προκαλέσουμε σε ανθρώπινους στόχους, άλλη τόση προσοχή θα έχουμε τραβηγμένη πάνω μας, με τις βάρκες των κυνηγών να μας ακολουθούν. Αφού έχουμε προκαλέσει αρκετό χάος, τότε βγαίνουν μεγαλύτεροι κυνηγοί που λειτουργούν ως bosses. Αν τους βυθίσουμε και τους κάνουμε γεύμα, τότε το παιχνίδι μάς επιβραβεύει με μεταλλάξεις, οι οποίες και καθορίζουν το gameplay, τις κινήσεις του καρχαρία μας και φυσικά σημαντικά στατιστικά. Εδώ είναι που το RPG στοιχείο παίρνει θέση.

Οι μεταλλάξεις αυτές χωρίζονται σε τρία σκέλη με κάθε ένα να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, όπως να μας δίνει ταχύτητα, να έχουμε περισσότερη δύναμη ή να έχουμε ιαματικές και δηλητηριώδης ικανότητες. Μπορούμε να κάνουμε και μια μίξη των παραπάνω αν είναι ανάγκη. Για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε μια ηλεκτροφόρα ουρά που παραλύει ψάρια με κάθε χτύπημα. Μπορούμε ας πούμε, από το Bone set να χρησιμοποιήσουμε τα σαγόνια κάνοντας τις επιθέσεις μας πιο δυνατές και βίαιες ενάντια σε ψάρια και βάρκες, από το Shadow set πτερύγιο που αφήνει πίσω του δηλητήριο και ένα σώμα από το Bio-Electric set το οποίο θα μας κάνει πιο γρήγορους. Τα set αυτά ξεκλειδώνονται έπειτα από αποστολές, ενώ μπορούν να γίνουν upgrade αλλάζοντας τους αριθμούς και την εμφάνιση τους. Τέλος ο καρχαρίας μας έχει και δύο ειδικές ικανότητες. Η πρώτη είναι το Sonar με το οποίο εντοπίζει τη λεία του και τυχόν objectives που βρίσκονται κοντά. Η δεύτερη ικανότητα διαφοροποιείται με κάθε τύπο σώματος που χρησιμοποιείται.

Τα objectives που μας δίνει το παιχνίδι είναι δυστυχώς επαναλαμβανόμενα και το μόνο που αλλάζει είναι ο βαθμός δυσκολίας τους όσο μεγαλώνουμε σε level. Τα quests μπορεί να μας στείλουν να φάμε μερικούς αθώους ανθρώπους που απολαμβάνουν το μπάνιο τους ή να καταναλώσουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό από άλλα ζώα. Στο τέλος θα μας ζητηθεί να τα βάλουμε με κάποιον υποβρύχιο θηρευτή και πάλι από την αρχή. Μπορεί η δομή να είναι μονότονη, όμως έχουμε ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίοδι, με διάφορα απρόοπτα, όπως για παράδειγμα να εμφανιστούν κυνηγοί ή μεγαλύτερα ζώα που θέλουν να μας κάνουν μεζέ. Θα θέλαμε όμως και παραπάνω περιεχόμενο. Το Maneater κρατάει περίπου 10 ώρες, με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Η ομάδα ανάπτυξης έχει υποσχεθεί πως θα επανέλθει με νέο υλικό, στηρίζοντας τον τίτλο της, όμως αυτήν τη στιγμή κρίνεται ανεπαρκές.

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός και οι κινήσεις του καρχαρία μας είναι ακριβείς και φυσικές, ενώ φαίνεται πως έχει δοθεί αρκετή προσοχή στο πώς συμπεριφέρεται ο καρχαρίας μας τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό. Παρόλα αυτά υπάρχει μια μικρή σύγχυση όταν συμβαίνουν υποβρύχιες μάχες αφού ο στόχος από τα αντίπαλα θαλάσσια θηλαστικά χάνεται, καθώς κινούνται παρόμοια με εμάς με αποτέλεσμα η μανούβρα για επανεστίαση να γίνεται με αργό τρόπο και μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι μάχες εκτυλίσσονται και πάνω από το νερό. Πάνω από την επιφάνεια θα έχουμε τους κυνηγούς με τις βάρκες να μας καταδιώκουν με όπλα και ρουκέτες ενώ όσο μεγαλώνουμε σε levels θα μεταφέρουν τη μάχη και υποβρυχίως. Οι άνθρωποι είναι μεγαλύτερος μπελάς από ότι είναι οι κροκόδειλοι, τα μπαρακούντα και άλλοι καρχαρίες. Όσο μεγάλη και αν είναι η μάχη, ο καρχαρίας μας ανακτά υγεία κάθε φορά που κολατσίζει είτε με ανθρώπους είτε με άλλα ζώα. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και ο Μεγαλόδοντας τα τρώει όλα. Η δυσκολία του παιχνιδιού δεν είναι τόσο μεγάλη. Υπάρχουν φορές που θα μας ζορίσει όμως, ενώ ακόμη και στην τελική μάχη τα πράγματα θα είναι σχετικά εύκολα, ειδικά αν έχει γίνει σωστό grind. Η A.I. του παιχνιδιού μας αφήνει με ανάμεικτα συναισθήματα. Τα ψάρια φαίνεται πως ανταποκρίνονται σωστά απέναντί μας: τόσο οι εχθροί που χτυπούν ύπουλα, όσο και η τροφή μας που φεύγει μακριά, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι δείχνουν διαφορετική συμπεριφορά. Οι κυνηγοί για παράδειγμα θα χτυπούν ανελέητα και θα μας ακολουθήσουν για πολλά μίλια, ενώ αντίθετα οι άνθρωποι που δεν είναι εχθρικοί δεν θα κάνουν και πολλά για να μην καταλήξουν στα σαγόνια του καρχαρία.

Τεχνικώς, το Maneater δεν μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό, αλλά δεν μας απογοητεύει κιόλας. Όσο έχει να κάνει με την έκδοση του PlayStation 4, το Maneater δεν συμπεριφερόταν σωστά. Τις πρώτες ημέρες διάθεσης του παιχνιδιού υπήρχαν τρομερά framedrops ειδικά σε σκηνές δράσης. H ομάδα ανάπτυξης όμως έσπευσε και έδωσε άμεσα patch, στο οποίο διορθώνει αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Αρκετά textures αργούν να εμφανιστούν σωστά και υπάρχει πιξέλιασμα της εικόνας σε ανύποπτο χρόνο. Κάποιες άλλες φορές ο καρχαρίας περνάει μέσα από αντικείμενα ή από το έδαφος ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που το περιβάλλον μάς ξεγελάει στο πού τελειώνει το νερό και που ξεκινάει η ακτή. Οι χρόνοι φόρτωσης είναι σχετικά μικροί, όμως δεν είναι σωστό να μας τυραννούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όταν αλλάζουμε περιοχές στον ανοιχτό χάρτη. Όταν εξελίσσεται κάποιο κυνηγητό και έχουν ξεπεραστεί τα όρια κάποιας περιοχής το παιχνίδι παίρνει τον χρόνο του να μας εμφανίσει τη νέα περιοχή. Ο ήχος είναι πολύ ικανοποιητικός με τα εφέ κάτω από το νερό και τους ήχους του υποβρυχίου ζωικού βασιλείου να εμπλουτίζουν πάρα πολύ ευχάριστα την εμπειρία μας.

Παρά τις σχετικά αμελητέες τεχνικές απογοητεύσεις, το Maneater καταφέρνει και παντρεύει την αυθεντικότητα με την καινοτομία. Είναι ένα ασυνήθιστο παιχνίδι που θα πρέπει να παίξουν όλοι αλλά λίγοι θα το αγαπήσουν για αυτό που πραγματικά είναι. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που είχαμε ανάγκη και ήρθε την καλύτερη χρονική στιγμή, χαρίζοντας μας πολλά γέλια. Θα θέλαμε να υπάρχει τρόπος να μοιραστούμε αυτά τα γέλια με φίλους, όμως δυστυχώς από το Maneater απουσιάζουν οι multiplayer λειτουργίες

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Maneater - Review

Συντάκτης
23 Ιουνίου 2020
Developer

Tripwire Interactive / Blindside Interactive

Publisher

Tripwire Interactive / Deep Silver

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch (TBA)

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

22 Μαΐου 2020

Είδος

Action RPG

PEGI

18

Θετικά

+ Οι υποβρύχιες μάχες με τα bosses είναι πολύ ικανοποιητικές και ωραίες
+ Η εμβύθιση στον υποβρύχιο κόσμο του παιχνιδιού
+ Διασκεδαστικό, άπλετο χιούμορ, με τον αφηγητή να κλέβει την παράσταση

Αρνητικά

- Η απουσία του multiplayer και το co-op είναι αισθητή
- Αρκετά μικρή διάρκεια
- Επαναλαμβανόμενο και με μικρό περιεχόμενο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.0
Συνοψίζοντας

Δεν έχουμε παίξει ξανά κάτι παρόμοιο. Το Maneater είναι ένα μοναδικό και ξεκαρδιστικό παιχνίδι με μπόλικη δράση. Αναμφίβολα είναι από τις καλύτερες επιλογές για να χαλαρώσετε αυτό το καλοκαίρι. Αξίζει να βυθιστείτε στον κόσμο του και να γίνετε κομμάτι του.

7.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1