Marvel vs. Capcom Infinite

MCU vs Capcom 3.2
by Σταύρος Ζήσης on 5 Οκτωβρίου 2017

Η φετινή χρονιά αν μη τι άλλο μας έχει φέρει ένα σωρό fighting games για όλα τα γούστα. Έχουμε το Injustice 2, το Tekken 7, το Guilty Gear Xrd Rev 2 και τώρα ήρθε η σειρά της Capcom να κάνει την κίνησή της. Με την εταιρεία να φαίνεται να έχει μάθει από τα λάθη της που έκανε στο Street Fighter V, την επιτυχία του Ultimate Marvel vs Capcom 3 και το άλλο μισό της εξίσωσης να έχει γίνει ένα μεγαθήριο του σινεμά με κάθε νέα ταινία να γίνεται blockbuster και όλοι οι fans να ανυπομονούν για την επόμενη, φαινόταν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για άλλο ένα Marvel vs. Capcom και μια ευκαιρία για την Capcom να αποκαταστήσει τη φήμη της. Το αποτέλεσμα είναι το Marvel vs. Capcom Infinite και ο δρόμος του μέχρι την ημερομηνία κυκλοφορίας έμελλε να είναι γεμάτος εμπόδια και κατακραυγές, κάποιες από τις οποίες δεν τις άξιζε. Τώρα όμως που έχουμε κι εμείς το τελικό προϊόν στα χέρια μας, ήρθε η ώρα να δούμε αν μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στον ανταγωνισμό.

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που οι διάσημοι ήρωες της Marvel ξανασμίγουν με τους ήρωες της Capcom; Ο Ultron έχει κυριολεκτικά ενωθεί με τον Sigma, τον κεντρικό κακό από τα Mega Man X και μαζί σχεδιάζουν να κατακτήσουν τον κόσμο, να κάνουν όλη την ανθρωπότητα δούλους τους και να κυριαρχήσουν οι μηχανές. Όταν ο Ultron-Sigma φαίνεται ότι παραείναι overpowered για να μπορέσουν να τον κουμαντάρουν μόνοι τους, οι ήρωες ζητούν τη βοήθεια του Thanos και ξεκινούν να μαζεύουν τις Infinity Stones για να καταφέρουν να πάρουν πίσω τον κόσμο τους.

Παρόλο που η Capcom μας υποσχόταν άλλα, δυστυχώς όπως ακριβώς έγινε πρόσφατα και με το Tekken 7, το story mode είναι μακράν και με διαφορά το χειρότερο κομμάτι του παιχνιδιού. Στην προκειμένη περίπτωση, ήλπιζα ότι το Demo που υπήρχε από το καλοκαίρι για κατέβασμα θα ήταν ένα μικρό και μη αντιπροσωπευτικό δείγμα του τελικού παιχνιδιού, αλλά δυστυχώς σχεδόν όλα τα προβλήματα υπάρχουν ακόμα. Πάνω από το 90% του story mode είναι χτισμένο πάνω στο "cheesiness" και σε ό,τι άλλη ανοησία έχει σκεφτεί ο σεναριογράφος για να πετάει χαρακτήρες από εδώ κι από εκεί σε μια προσπάθεια να δέσει μια ιστορία με μονωτική ταινία. Το πιο πιθανό είναι ότι σε κάποιο σημείο ή απλά θα σταματήσετε να προσπαθείτε να βγάλετε άκρη με το τι συμβαίνει και θα κοιτάτε μόνο τις μάχες ή θα θέλετε να πυροβοληθείτε.

Δεν βοηθάει καθόλου το story mode το γεγονός ότι μάλλον δεν υπήρχε καθόλου voice direction σε όλο το παιχνίδι. Οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν τόσο επίπεδες ερμηνείες και λένε με τόση αδιαφορία τις ατάκες τους που πραγματικά έπρεπε να ψάξω στο internet για να δω αν οι voice actors είναι οι ίδιοι με το MvC3. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ανακάλυψα ότι όχι μόνο οι voice actors είναι οι ίδιοι, αλλά και οι περισσότεροι είναι ταλέντα που ξέρω ότι όντως έχουν ξαναδουλέψει και σε αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς αυτό μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες κάνουν το παιχνίδι να ξεχειλίζει από αδιαφορία. Από τα λίγα highlights είναι ο Ultron-Sigma και λόγω του design και της ερμηνείας του, ο Jedah με τα πανούργα σχέδιά του και οι ατάκες του Dante και του Spider-Man. Τουλάχιστον η Capcom μας λυπήθηκε και το story mode μπορεί άνετα να βγει σε ένα 3ωρο.

Ο άλλος παράγοντας που δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση του παιχνιδιού είναι η κακή χρήση της μηχανής Unreal Engine 4. Ενώ τα περιβάλλοντα φαίνονται πολύ ρεαλιστικά και τα ειδικά εφέ των κινήσεων είναι πολύ φανταχτερά και γεμάτα χρώματα, τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν υποφέρει πάρα πολύ. Δυστυχώς οι χαρακτήρες (και ειδικά από την πλευρά της Marvel) έχουν πολύ αφύσικες αναλογίες σώματος και θυμίζουν πιο πολύ πλαστικές κούκλες, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό αν παρατηρήσετε τα μαλλιά του Thor. Και το πρόβλημα δεν μένει μόνο στα κακοσχεδιασμένα σώματα. Όσοι χαρακτήρες έχουν πιο ρεαλιστικά πρόσωπα, δυστυχώς πέφτουν στο επίπεδο του uncanny valley και αντ’ αυτού τα πρόσωπα μοιάζουν είτε εντελώς ψεύτικα ή σε άλλες περιπτώσεις τρομαχτικά. Μπορεί η φάτσα της Chun Li να διορθώθηκε σε σχέση με το demo, αλλά άλλοι χαρακτήρες όπως ο Dante, ο Spencer και ο Iron Man δεν ήταν τόσο τυχεροί. Και υπάρχουν βέβαια και οι ατυχείς περιπτώσεις όπως της Morrigan που φαίνεται τόσο εντελώς ανέκφραστη και τα μάτια της είναι τόσο “άψυχα”, που την κάνει να φαίνεται πιο τρομαχτική παρά ελκυστική. Και μιλάμε για την MORRIGAN, που είναι από τις πιο περιβόητες γυναίκες του gaming λόγω του sex appeal της. Από την άλλη μεριά, οι μη ανθρώπινοι χαρακτήρες όπως ο Thanos, ο Ultron και ο Rocket Raccoon όπως επίσης και οι πιο καρτουνίστικοι χαρακτήρες όπως ο Mega Man X, ο Zero και ο Jedah έχουν πολύ καλύτερης ποιότητας μοντέλα. Κρίμα όμως που αυτοί αποτελούν την εξαίρεση.

 

Και ερχόμαστε τώρα στο ζουμί του κάθε fighting παιχνιδιού και στο μόνο καλό πράγμα που έχει να προσφέρει το Marvel vs. Capcom Infinite: το gameplay. Σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα παιχνίδια, οι μάχες είναι πλέον 2v2 και στη θέση του 3ου παίχτη έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μια από τις 6 Infinity Stones. Πλέον λείπουν τα character assists, αλλά έχουν αντικατασταθεί από το Active Switch, με το οποίο μπορείτε να αλλάξετε στον 2ο παίχτη την ώρα που ο τωρινός εκτελεί μια κίνηση και μετά να συνεχίσετε το combo με τον 2ο, το οποίο σημαίνει ότι τουλάχιστον ο κεντρικός πυρήνας της σειράς που βασίζεται στα τρελά combos και στα lock-downs παραμένει ακόμα. Ένα επιπλέον επίπεδο στρατηγικής προσθέτουν και οι Infinity Stones, με την καθεμιά να έχει μια ξεχωριστή ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα combo σας ή για να παρακαμφθούν αδυναμίες κάποιων χαρακτήρων. Σαν παράδειγμα, ο Hulk που παρόλο που είναι πολύ δυνατός, είναι εξαιρετικά αργοκίνητος. Η χρήση της Time Stone μπορεί να τον μεταφέρει κατευθείαν στην άλλη άκρη του πεδίου όπου είναι ελεύθερος να ξεκινήσει να σαπίζει στο ξύλο ό,τι βρεθεί μπροστά του. Αν δεν φώναζαν συνέχεια τα ονόματά τους και μας έπαιρναν τα αυτιά, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Η Capcom έκανε αυτή τη φορά και μια ακόμα προσπάθεια για να προσελκύσει το πιο casual κοινό με τη χρήση του auto-combo, όπου με το πολλαπλό πάτημα ενός κουμπιού ο χαρακτήρας σας εκτελεί ένα combo πολλών κινήσεων που συνεχίζει με ένα launcher. Όσο ωραία και να ακούγονται τα παραπάνω, παίζοντας το παιχνίδι είναι προφανές ότι απευθύνεται πιο πολύ σε ένα πιο casual κοινό και δεν είναι κάτι που θα ικανοποιήσει τόσο τους hardcore enthusiasts που κάθονται για ώρες για να μελετήσουν frames στις κινήσεις και πιθανά match-ups.

Κάτι άλλο που μετράει πολύ σε ένα fighting game είναι και το roster χαρακτήρων και σε αυτόν τον τομέα έχουμε πρόβλημα. Από τη μεριά της Marvel, το roster απαρτίζεται αποκλειστικά από χαρακτήρες του Marvel Cinematic Universe. Δεν υπάρχουν ούτε X-Men, ούτε Fantastic Four, ούτε άλλοι χαρακτήρες για τους οποίους τα δικαιώματα των ταινιών δεν ανήκουν στη Marvel. Αυτό έχει δώσει όμως την ευκαιρία σε χαρακτήρες όπως την Captain Marvel, τη Gamora και τον Ultron να έχουν κι αυτοί το spotlight σε ένα fighting game. Από τη μεριά της Capcom, οι μόνοι καινούργιοι χαρακτήρες είναι ο Jedah και ο Mega Man X. Δυστυχώς, όχι μόνο το roster των 30 χαρακτήρων είναι πολύ μικρό για τα standards της σειράς (for the record, το προηγούμενο είχε 50 χαρακτήρες), αλλά σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες προέρχονται από το Ultimate Marvel vs Capcom 3. Είναι και αυτό ένα από τα πολλά δείγματα τεμπελιάς που βγάζει το παιχνίδι. Οι returning χαρακτήρες έχουν το ίδιο moveset με το UMvC3 και σε πολλές περιπτώσεις τα animations για τα supers έχουν γίνει χειρότερα, ενώ σίγουρα κάποιοι όπως ο Firebrand, ο Arthur και ο Spencer θα μπορούσαν άνετα να λείπουν για να κάνουν χώρο για πιο ενδιαφέρουσες επιλογές. Πολλοί χαρακτήρες έχουν παρόμοιο playstyle και λείπει δυστυχώς αυτή η πινελιά πρωτοτυπίας που είχαν άλλοι, όπως ο Phoenix Wright.

Στο θέμα των διαθέσιμων modes, το παιχνίδι είναι όσο πιο “γυμνό” γίνεται χωρίς να φτάσει το χαμηλό επίπεδο του Street Fighter V. Εκτός από το story mode και το offline VS, υπάρχει το κλασσικό Arcade Mode, αλλά καλύτερα να μην ασχοληθείτε καθόλου με αυτό. Αποτελείται από συνολικά 7 μάχες και το μόνο που ξεκλειδώνετε είναι ένα επιπλέον colour palette για τους χαρακτήρες με τους οποίους το τερματίσατε. Ακριβώς, δεν υπάρχει ούτε κάποιο score, ούτε ξεχωριστά character endings για να δώσουν αφορμή για περισσότερες cameo εμφανίσεις και cross-overs, κάτι που καθιστά το Arcade Mode ένα μεγάλο χάσιμο χρόνου. Ακόμα και το Training mode ειναι εντελώς παρωχημένο και δεν περιλαμβάνει καν δεδομένα για frames ή ακόμα και εξηγήσεις για ορολογίες που χρησιμοποιούνται στα fighting games, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ισχυρισμό ότι το παιχνίδι απευθύνεται πιο πολύ στο casual κοινό. Τουλάχιστον, αυτό για το οποίο μπορούν να δοθούν εύσημα στην Capcom είναι για τον, κατά γενική ομολογία, πολύ καλό netcode που σας εξασφαλίζει online μάχες με καθόλου lags, αν έχετε μια σταθερή σύνδεση.

- DISCLAIMER - : Οι εικόνες από το story mode είναι από assets της Capcom διότι το παιχνίδι δεν επέτρεπε το share και τα screenshots κατά τη διάρκεια του Story Mode.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Marvel vs. Capcom Infinite

Συντάκτης
5 Οκτωβρίου 2017
Developer

Capcom

Publisher

Capcom

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

19 Σεπτεμβρίου 2017

Είδος

Fighting

PEGI

12

Θετικά

+ Το gameplay είναι ωραίο για casual fun
+ Οι Infinity Stones προσθέτουν επιπλέον στρατηγική

Αρνητικά

- Μην ασχοληθείτε καν με το Story mode
- Οι πλειοψηφία των χαρακτήρων είναι κακοφτιαγμένοι
- Ελάχιστο περιεχόμενο και το ελάχιστο δυνατό από θέμα modes
- Ελλιπές roster χαρακτήρων
- Το voice acting πιο πολύ μοιάζει με ηχορύπανση

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Παρ' όλες τις ελπίδες που είχα για το Marvel vs Capcom Infinite, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο. Από όλες τις πλευρές το παιχνίδι βγάζει από παντού την αίσθηση της τεμπελιάς και μοιάζει πιο πολύ σαν ένα μεγάλο διαφημιστικό για το Marvel Cinematic Universe ή σαν μια προσπάθεια της Capcom να εκμεταλλευτεί και αυτή την επιτυχία των ταινιών της Marvel και να πάρει ένα κομμάτι από την μεγάλη της πίτα, παρά σαν κάτι που φτιάχτηκε με αγάπη. Δεν μου αρέσει που το λέω αλλά είναι προφανές ότι η Capcom τώρα πλέον τρέχει να προλάβει τον ανταγωνισμό.

Το gameplay είναι καλό για μια παρέα για να περάσει καλά ένα απόγευμα σε ένα σπίτι, αλλά για όσους θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν εις βάθος με fighting games, υπάρχουν πολύ καλύτερα παιχνίδια στην αγορά. Το χειρότερο για το Infinite είναι ότι το Ultimate Marvel vs Capcom 3 είναι διαθέσιμο για αγορά και στις κονσόλες τωρινής γενιάς και είναι σε πολλά πράγματα ανώτερο, κάτι που το κάνει ευκολότερο να το προτιμήσουν πολλοί.

Με ένα σχετικά μικρό και κάπως βαρετό roster χαρακτήρων, γραφικά που δεν θυμίζουν παιχνίδι μεγάλης εταιρείας για το 2017 και ελάχιστα πράγματα για να ασχοληθεί κανείς, το μόνο που μπορώ να πω είναι “Καλή τύχη για την επόμενη φορά”.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
100%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1