Marvel's Iron Man VR - Review

by Αντώνης Κοντοδήμας on 7 Ιουλίου 2020

Θα ήταν περιττός ένας πρόλογος για έναν από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους ήρωες από το σύμπαν της Marvel. Ο Iron Man δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, γιατί πολύ απλά είναι ο Iron Man. Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες όχι μόνο παίρνει το δικό του παιχνίδι έπειτα από πολύ καιρό, αλλά θα είναι και η πρώτη φορά που τον βλέπουμε σε VR τίτλο. H Camouflaj, γνωστή για το εξαιρετικό Republique, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του παιχνιδιού για λογαριασμό της Sony. Το Iron Man VR κυκλοφόρησε στις 3 Ιουλίου, αποκλειστικά για το PlayStation VR.

Η ομάδα ανάπτυξης παίρνει επ’ ώμου ένα μεγάλο ρίσκο αφού η πλοκή για το Marvel’s Iron Man VR είναι ολοκαίνουργια και όχι άλλη μία διασκευή κάποιας ιστορίας από τα κόμικ ή από άλλα μέσα. Ωστόσο, το παιχνίδι δανείζεται μερικά στοιχεία από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και τα κόμικ ώστε να μοιάζει πιο προσιτό ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί δικά του στοιχεία και τελικά, με κάποιον μαγικό τρόπο, καταφέρνει να είναι οικείο. Η υπόθεση ακολουθεί φυσικά τον εγωκεντρικό Tony Stark o οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την Ghost η οποία έχει ως στόχο να καταστρέψει την κληρονομιά του και να πάρει εκδίκηση με κάθε δυνατό τρόπο. Το σενάριο δεν είναι σπουδαίο και μερικές φορές τείνει να γίνεται προβλέψιμο, όμως λειτουργεί και μας κρατάει σε αγωνία αφού κρύβει μερικές ανατροπές και απρόοπτα. Δεν θα λέγαμε πως είναι το δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού όμως έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επισκεπτόμαστε εμβληματικές τοποθεσίες και συναντάμε αγαπημένους χαρακτήρες από το σύμπαν της Marvel, όπως για παράδειγμα την αγαπημένη του Tony, Pepper και τον Nick Fury με τη βοηθό του Maria Hill. Το παιχνίδι κλείνει επίσης το μάτι σε μερικές από τις πιο διάσημες στολές του Iron Man όπως την Iron Patriot και την Black and Gold. 

Το παιχνίδι μάς βάζει στις μπότες του Iron Man αμέσως, ξεκινώντας με ένα πολύ κατατοπιστικό και υπεραναλυτικό tutorial. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι να πετάμε. Η αίσθηση της πτήσης είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναβιώσει -όχι μόνο σε VR τίτλο αλλά και σε άλλα παιχνίδια γενικότερα. Η πτήση γίνεται με πολύ φυσικό τρόπο που βγαίνει αυθόρμητα με τις κινήσεις των χεριών να καθορίζουν την κατεύθυνση και του κεφαλιού-υπόλοιπου σώματος την πορεία, ακριβώς όπως βλέπουμε σε ταινίες και καρτούν. Αρχικά φαίνεται λίγο ασυνήθιστο όμως το παιχνίδι βοηθάει γρήγορα τον εγκέφαλο να συνηθίσει τη νέα αυτή κατάσταση και σύντομα σκίζουμε τον αέρα στα σύννεφα, πλάι σε αεροπλάνα ή Helicarriers.

Η κίνηση στο παιχνίδι είναι 360 μοιρών και μας κρατά πάντα σε εγρήγορση. Εκτός από το να περιστρέψουμε το σώμα μας μπορούμε να γυρίσουμε και χρησιμοποιώντας τα PS Move χειριστήρια, πατώντας το τρίγωνο στο δεξί και τον κύκλο στο αριστερό. Η Camouflaj κατάφερε να μας χαρίσει την απόλυτη εμπειρία πτήσης εικονικής πραγματικότητας. Στο Marvel’s Iron Man VR δεν υπάρχουν ζαλάδες αφού η ομάδα βρήκε τρόπο να εξαλείψει σχεδόν πλήρως το motion sickness και στις δύο περιπτώσεις. Στη πρώτη περίπτωση η περιστροφή γίνεται με ρεαλιστικό τρόπο ενώ στην δεύτερη η κίνηση είναι πάρα πολύ ομαλή ενώ έχουμε και χρήση βινιέτας. Όλα τα παραπάνω είναι παραμετροποιήσιμα από το μενού ρυθμίσεων και μας δίνουν επιλογές για το πώς θέλουμε να συμπεριφέρεται το παιχνίδι ενώ κινούμαστε.

Το shooting είναι το δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό του gameplay. Το παιχνίδι μάς δίνει την ευκαιρία να προσαρμόσουμε τη στολή μας με ποικίλους τρόπους εξοπλίζοντάς τη με ρουκέτες, αντιαρματικούς πυραύλους, πολυβόλα, αλλά φυσικά και τα repulsor. Το shooting του Iron Man VR είναι από τα πιο ικανοποιητικά που έχουμε δει σε VR τίτλο. Ο Iron Man μπορεί να επικεντρωθεί σε περισσότερους από έναν στόχο ταυτόχρονα ενώ κάνει μανούβρες για να αποφύγει τα αντίπαλα πυρά. Εκτός από το να πυροβολεί με τα όπλα του, ο Iron Man μπορεί να δώσει ισχυρές γροθιές στους αντιπάλους με highlight το χτύπημα από ψηλά στο οποίο ο Iron Man χτυπάει το έδαφος σηκώνοντας τα tank που τον καταδιώκουν στον αέρα και βρίσκοντας ευκαιρία να εξαπολύσει πυρά όσο αυτά αιωρούνται από πάνω του.

Εκτός από τα πυρομαχικά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που η στολή μας συμπεριφέρεται στη μάχη, όπως για παράδειγμα να της δώσουμε τη δυνατότητα να ανακτά ενέργεια ή να αλλάξουμε τον τρόπο που χτυπάει η ακτίνα λέιζέρ μας. Φυσικά το παιχνίδι μάς κάνει οφθαλμόλουτρο με τα skins των στολών που είναι εμπνευσμένα από τα κόμικ και ποτέ ο Iron Man δεν φαινόταν πιο αληθινός. Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα από την αρχή όμως αποκτούνται με πόντους που συγκεντρώνουμε έπειτα από κάθε Chapter και βάσει της απόδοσής μας στη μάχη. Όσο για τα skins, θα πρέπει πρώτα να πληρούμε κάποιες προϋποθέσεις ώστε να γίνουν προσβάσιμα.

O Iron Man κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του θα έρθει αντιμέτωπος με την Ghost και όχι μόνο. Τα boss fights του παιχνιδιού δεν μας αφήνουν περιθώρια λάθους, οι απαιτήσεις είναι υψηλές και το παραμικρό σφάλμα μπορεί να στοιχίσει. Οι μεγάλες μάχες του παιχνιδιού είναι συναρπαστικές και απαιτητικές και εξελίσσονται σε πολλαπλά σκέλη. Υπάρχουν στιγμές που φαίνεται μια επανάληψη ανάμεσα στα waves τον εχθρών όμως η ανακούφιση που έρχεται στο τέλος μας αποζημιώνει. Η AI είναι αρκετά πιεστική και οι εχθροί δεν σταματούν να έρχονται για το τομάρι μας.

Η δυσκολία είναι ικανοποιητική ακόμη και στη μέση επιλογή, εκεί όμως που ανάβουν πραγματικά τα αίματα χωρίς περιθώρια ανάσας είναι στην Invincible δυσκολία που είναι η μεγαλύτερη. Υπάρχουν μερικά σημεία στον τομέα του gameplay στα οποία το παιχνίδι τείνει να είναι επαναλαμβανόμενο όμως σε γενικές γραμμές είναι πολύ εθιστικό ενώ μετά την ολοκλήρωση του Campaign που διαρκεί περίπου 10 ώρες ο δείκτης του replayability είναι αρκετά υψηλός.

H Camouflaj κατάφερε να εντάξει στο παιχνίδι μερικές ρεαλιστικές λεπτομέρειες και κάποια πετυχημένα τεχνάσματα. Για παράδειγμα ο τρόπος που ανοίγει η βαλίτσα για να αποκαλυφθεί η στολή, η πρώτη επαφή μαζί της και άλλες μικρές κινήσεις κάνουν το παιχνίδι να μοιάζει πολύ φυσικό και είναι μια από τις πιο γεμάτες εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας.

Η δημιουργία της Camouflaj τρέχει χάρη στη μηχανή της Unity σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Εμφανίζονται εδώ κι εκεί, όμως, μερικά προβλήματα. Για παράδειγμα, υπήρχαν στιγμές που η στολή μας διαπερνούσε στερεά αντικείμενα από το περιβάλλον και εχθρούς αλλά και που έβγαινε κάτω από τον χάρτη. Συνολικά ο οπτικός τομέας είναι ικανοποιητικός με τοπία που δείχνουν ρεαλιστικά αλλά και πολύ ωραίες λεπτομέρειες σε πιο κλειστά μέρη. Οι λάμψεις των ολογραμμάτων, αλλά και τα φώτα που πέφτουν πάνω στην πανοπλία καθώς την επεξεργάζεται ο Stark με τα χέρια του είναι από τις πιο απολαυστικές στιγμές.

Ο μοναδικός παράγοντας που φαίνεται ξένος σε όλον αυτόν τον κόσμο φαντασίας είναι τα μοντέλα των χαρακτήρων του παιχνιδιού, συγκεκριμένα οι σωματότυποι είναι μικροσκοπικοί και, εκτός μερικών εξαιρέσεων, τα χαρακτηριστικά των προσώπων είναι κάπως άχαρα. Κατά τα άλλα οι developers κατάφεραν να μας χαρίσουν μερικά πολύ όμορφα και ατμοσφαιρικά πλάνα. Αν μπορούσαμε να βρούμε ένα ψεγάδι θα ήταν σίγουρα τα μεγάλα loading screens τα οποία αρκετές φορές κατάφεραν να σκοτώσουν την εμβύθιση στο παιχνίδι και να σταματήσουν τη ροή του gameplay.

Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, η χρήση των ακουστικών είναι σχεδόν απαραίτητη ώστε να νιώσετε πως βρίσκεστε μέσα στις ταινίες του Iron Man. Η επιλογή των voice actors είναι πολύ καλή και σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει επιδίωξη από την πλευρά τους ώστε οι ερμηνείες τους και οι φωνές τους να θυμίζουν τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες. Οι ερμηνείες θύμιζαν περισσότερο αυτές των animated σειρών ενώ ο ηθοποιός που χαρίζει τη φωνή του στον κύριο πρωταγωνιστή παρουσιάζει έναν λίγο πιο διαφορετικό Stark με έναν ενδιαφέρων τρόπο. Τέλος, δεν ήταν απαραίτητο, όμως η Sony μας έχει συνηθίσει να εξελληνίζει όλες τις κυκλοφορίες της. Το Marvel’s Iron Man VR δυστυχώς δεν έρχεται με φωνές στη γλώσσα μας αλλά ούτε και ελληνικό κείμενο.

Παρά τις ταλαιπωρίες που δέχτηκε το Marvel’s Iron Man VR με τις αναβολές, η Camouflaj αποδείχτηκε νικήτρια και κατάφερε να μας χαρίσει ένα παιχνίδι από φαν για φαν αλλά και όχι μόνο αφού παίκτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον χαρακτήρα μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία εξίσου. Μια εξαιρετική εμπειρία που πρέπει όλοι οι κάτοχοι VR να βιώσουν και δεν πρέπει να απουσιάζει από τη συλλογή τους.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Marvel's Iron Man VR

Συντάκτης
7 Ιουλίου 2020
Developer

Camouflaj

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 (Απαιτείται PlayStation VR)

Tested on

PlayStation 4 (Απαιτείται PlayStation VR)

Κυκλοφορία

3 Ιουλίου 2020

Είδος

Action / Shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Υψηλά επίπεδα immersion
+ Η πληρέστερη εμπειρία πτήσεων
+ Καταιγιστική δράση
+ Ικανοποιητικό οπτικοακουστικά
+ Αρκετό fan service

Αρνητικά

- Η πλοκή δεν είναι από τα πιο δυνατά του σημεία
- Αρκετά μεγάλα loading screens
- Απουσία Ελληνικής γλώσσας
- Επαναλαμβανόμενο σε σημεία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Ακόμη και αν δεν είστε φαν του Iron Man, της Marvel ή των comics γενικότερα αλλά είστε λάτρεις της εικονικής πραγματικότητας οφείλετε να δοκιμάσετε το Marvel’s Iron Man VR. Το σύστημα μάχης, σε συνδυασμό με το immersion και την καταιγιστική δράση που εξελίσσεται συνεχώς το καθιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς τίτλους VR, τουλάχιστον για φέτος.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1