Marvel’s Spider-Man

With great power, comes great responsibility
by Ελένη Δρίβα on 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Spider-Man είναι ένας χαρακτήρας που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο πνευματώδης υπερήρωας είναι ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες της Marvel και αναμφίβολα θα αναφερθεί κάθε φορά που θα προκύψει μια συζήτηση γύρω από τον απέραντο φανταστικό κόσμο της πασίγνωστης εταιρείας.

Το alter ego του Peter Parker έχει εμφανιστεί σε αμέτρητες ταινίες, κόμικς, τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια, καταφέρνοντας να αφήσει το στίγμα του σε κάθε ένα από τα μέσα διασκέδασης. Οι τελευταίες απόπειρες στον κόσμο των video gamesείχαν δεχθεί ανάμεικτες κριτικές, μέχρι που το Καλοκαίρι του 2016, η Sony ανακοίνωσε την επιστροφή του “Ανθρώπου-Αράχνη”, αποκλειστικά στο PlayStation 4.

Δυο χρόνια αργότερα, ο αγαπητός υπερήρωας καταφθάνει με το Marvel’s Spider-Man, με τη Sony, τη Marvel και την Insomniac Games να έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικό υπερθέαμα, που θα σας καθηλώσει και θα σας διασκεδάσει για δεκάδες ώρες. Ο Peter Parker επέστρεψε και είναι στα καλύτερά του.

Το Marvel’s Spider-Man δεν αποτελεί origin story. Στη φιλόδοξη περιπέτεια της Insomniac ο Peter είναι ο προστάτης της Νέας Υόρκης εδώ και οχτώ χρόνια, έχοντας εξοικειωθεί με τις ικανότητές του και έχοντας ήδη αποτρέψει αρκετές καταστροφές. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι ένας νεαρός επιστήμονας με οικονομικά προβλήματα που προσπαθεί να βοηθήσει τον κόσμο.

Στην αρχή της ιστορίας, ο Spider-Man κατορθώνει να νικήσει τον “βασιλιά” του υποκόσμου, τον Kingpin, ο οποίος στη συνέχεια οδηγείται σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας. Παρόλα αυτά, η σύλληψη του Wilson Fisk πυροδοτεί μια σειρά από γεγονότα, που σταδιακά βυθίζουν την πόλη στο χάος και αποκαλύπτουν μια καινούργια απειλή. Φυσικά, ο Spider-Man είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει ένα τέλος, όμως δεν θα είναι τόσο εύκολο και θα χρειαστεί τη βοήθεια φίλων και εχθρών…

Ο τρόπος που διάλεξε η Insomniac για να προσεγγίσει την ιστορία του Spider-Man είναι ευφυέστατος, αφού κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα μείγμα από το εδραιωμένο υλικό των κόμικς και της δικιάς της πρωτότυπης ιδέας. Ο Spider-Man που ξέρετε και αγαπάτε επιστρέφει με θεαματικά κόλπα και έξυπνες ατάκες. Ένας Peter Parker πιστός στο πρότυπο που έχει θέσει η Marvel και έχουμε λατρέψει όλοι.

Από την άλλη, κάποιες άλλες πτυχές έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά. Η πλοκή, στην οποία δεν θα εμβαθύνουμε ώστε να μην υπάρξουν spoilers, κινείται σε ασφαλή, αλλά ανανεωμένα μονοπάτια. Η Mary Jane αποτελεί μια πιο γενναία, θρασεία και μερικές φορές απερίσκεπτη εκδοχή από αυτή των κόμικς και μάλιστα ορισμένα σημεία της ιστορίας θα τα βιώσετε από τη δική της οπτική γωνία, όμως κάθε περιπέτειά της είναι σύντομη και σημαντική. Παρομοίως, μερικοί ακόμα χαρακτήρες και συμβάντα έχουν αλλάξει ώστε να ταιριάξουν στο όραμα της Insomniac.

Πολύ συχνά θα έρθετε αντιμέτωποι με μια αλλόκοτη αίσθηση déjà vu, χωρίς απαραίτητα να βιώνετε κάτι που έχετε ξαναδεί, αλλά επειδή διάφορα ζωτικά χαρακτηριστικά θα σας θυμίζουν υπερβολικά γεγονότα που έχουμε συναντήσει, είτε σε ταινίες και παιχνίδια, είτε στα κόμικς, αμέτρητες φορές. Ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο λάθος της Insomniac, καθώς επέλεξε να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο γνώριμων σεναρίων, παρά να στηριχτεί σε πιο ανεξερεύνητες ιστορίες της Marvel.

Αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία του Marvel’s Spider-Man δεν είναι απολαυστική. Κάθε άλλο, η νέα περιπέτεια του Spidey σφύζει από αξιομνημόνευτες σκηνές, κινηματογραφικότητα, επικές μάχες, πετυχημένο χιούμορ και ενδιαφέροντες χαρακτήρες και όλα μαζί συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας συναρπαστικής πλοκής που καθηλώνει. Ο αγαπημένος μας ήρωας μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά το πόνημα της Insomniac έχει τους καλύτερους χαρακτήρες που έχουμε δει ποτέ σε Spider-Man παιχνίδι, συμπεριλαμβανόμενου και του ίδιου του Peter Parker ως νεαρού ενήλικα.

Το παιχνίδι έχει δημιουργηθεί με απολυτό σεβασμό προς τα κόμικς και αυτό φαίνεται. Κάθε σκηνή, κάθε γωνία της ψηφιακής Νέας Υόρκης, κάθε χαρακτήρας συμβάλλει στη δημιουργία μιας αυθεντικής Spider-Man εμπειρίας που είναι το όνειρο κάθε λάτρη του πασίγνωστου υπερήρωα. Σεναριακά, το Marvel’s Spider-Man δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα και από πουθενά.

Ο “άθλος” του αγαπητού υπερήρωα διαρκεί περίπου 20 ώρες, αν εστιάσετε στην κεντρική ιστορία και 35 με 40, αν θέλετε να ολοκληρώσετε όλες τις δευτερεύουσες δραστηριότητες και θα θέλετε, καθώς το gameplay του είναι εθιστικό. Είναι ό,τι πλησιέστερο έχουμε συναντήσει σε αγνή διασκέδαση, σε βιντεοπαιχνίδι, εδώ και καιρό.

Το σύστημα μάχης είναι ταυτόχρονα απλό, αλλά και εντυπωσιακό. Ομολογουμένως, ίσως να είναι και υπερβολικά απλό, αφού παύει να εξελίσσεται πολύ σύντομα, όμως είτε επιλέξετε να προσεγγίσετε τους εχθρούς κατά μέτωπο, είτε με κινήσεις stealth, η διασκέδαση είναι εγγυημένη. Ο Spider-Man κινείται με ταχύτητα, αξιοποιώντας κάθε επιφάνεια γύρω του με ευκολία, σαν ένας πραγματικός άνθρωπος - αράχνη. Όλες οι κινήσεις εναλλάσσονται με απίστευτη ομαλότητα και φυσικότητα. Τα, εφιαλτικά για πολλούς Quick Time Events (QTEs) είναι ελάχιστα και περιορίζονται μόνο σε μερικές cinematic μάχες, χωρίς να απαιτούν τίποτα περίπλοκο ή υπερβολικό.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Spidey χρησιμοποιεί κανονικές και εναέριες επιθέσεις, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν για ακόμα πιο εντυπωσιακές κινήσεις, ενώ παράλληλα γεμίζουν το focus meter, που σας επιτρέπει να εξουδετερώσετε έναν εχθρό με μια μοναδική και θεαματική κίνηση. Το οπλοστάσιο του υπερήρωα περιλαμβάνει επίσης διάφορα gadgets που έχουν περιορισμένες χρήσεις, όπως νάρκες ιστού και ηλεκτροφόρα webs. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό από όλα όμως, είναι τα suit powers, που ξεκλειδώνετε φτιάχνοντας καινούργιες στολές.

Η στολή Iron Spider, για παράδειγμα, σας δίνει πρόσβαση στις μεταλλικές επεκτάσεις που είχε ο Spider-Man στην πρόσφατη ταινία του Infinity War. Κάθε suit power χρησιμοποιείται είτε στιγμιαία, είτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πρώτου χρειαστεί να επαναφορτιστεί για περίπου 5 λεπτά.

Στο συγκεκριμένο σημείο, η Insomniac κατάφερε να αποφύγει ένα πρόβλημα που συναντάμε συχνά σε παιχνίδια με RPG στοιχεία: μια πανέμορφη πανοπλία έχει πολύ κακά χαρακτηριστικά, που σημαίνει ότι πάει χαμένη. Στο Marvel’s Spider-Man δεν ισχύει αυτό. Από τη στιγμή που κάνετε craft μια στολή, το suit power της είναι διαθέσιμο να το χρησιμοποιήσετε με οποιαδήποτε άλλη στολή θέλετε. Σε συνδυασμό με τα mods, τα οποία προσφέρουν από παραπάνω άμυνα ή επίθεση, μέχρι διάφορα πλεονεκτήματα στην εξερεύνηση, μπορείτε να ντύσετε τον Spidey όπως εσείς θέλετε.

Λίγο νωρίτερα αναφέραμε μερικά RPG χαρακτηριστικά, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στις στολές, αφού όλες οι δραστηριότητες στο Marvel’s Spider-Man σάς ανταμείβουν με EXP για να ανεβείτε levels. Κάθε level σάς ανταμείβει με skill points, τα οποία σας επιτρέπουν να αποκτήσετε καινούργια abilities, όπως περισσότερες και πιο περίτεχνες επιθέσεις ή τη δυνατότητα να κάνετε περισσότερα κόλπα στον αέρα, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, μόλις φτάσετε σε προκαθορισμένα levels ξεκλειδώνετε και από μια στολή, την οποία έπειτα πρέπει να κάνετε craft χρησιμοποιώντας διάφορα tokens, που κερδίζετε από τις δευτερεύουσες δραστηριότητες του παιχνιδιού.

Η Insomniac έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά ικανοποιητική ποικιλία από δραστηριότητες για να ανακαλύψετε και να φέρετε εις πέρας. Οι σημαντικότερες, φυσικά, είναι τα βασικά quests, όμως εξερευνώντας την πόλη και ανοίγοντας μερικούς πύργους σε κομβικά σημεία θα βρείτε διάφορα side missions, side activities, collectibles και easter eggs που κάνουν την πόλη πλούσια σε περιεχόμενο.

Αν θέλετε να κάνετε swinging από τη μια άκρη της Νέας Υόρκης στην άλλη, μέχρι να εξουδετερώσετε κάθε τελευταίο οχυρό από εχθρούς και μέχρι να πιάσετε μια ντουζίνα περιστέρια ή να κάνετε κάθε challenge στον χάρτη, τότε μπορείτε και πιθανότατα θα το κάνετε με μεγάλη σας χαρά, όχι μόνο επειδή όλα τα side activities είναι ενδιαφέροντα, ή άκρως διασκεδαστικά, αλλά επειδή το swinging είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο τίτλος της Insomniac.

Το να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητες του Spider-Man για να αιωρηθείτε ανάμεσα σε ουρανοξύστες ή να σκαρφαλώσετε στην κορυφή του Empire State Building, ισούται με απλή, αγνή και απύθμενη διασκέδαση, τόσο που μπορείτε να αγνοήσετε κάθε quest, απλά για να φτάσετε σε εκείνο το κτίριο που βλέπετε στο βάθος. Για, ίσως, πρώτη φορά στα χρονικά το fast travel είναι περιττό και αχρείαστο.

Τεχνικά, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, το Marvel’s Spider-Man είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχει φτιαχτεί για τον πασίγνωστο ήρωα. Το παιχνίδι τρέχει στα 30 fps και στο PlayStation 4 και στο PlayStation 4 Pro, με απειροελάχιστα framedrops, γεγονός πραγματικά αξιοθαύμαστο, καθώς η δράση μπορεί να γίνει αρκετά χαοτική ορισμένες φορές. Η πιο βασική διαφορά εντοπίζεται στην ανάλυση, αφού η elite έκδοση της κονσόλας έχει ανάλυση dynamic 4K.

Επιπλέον, το παιχνίδι χρησιμοποιεί supersampling για όσους χρησιμοποιούν το PS4 Pro σε 1080p panels για μεγαλύτερη ευκρίνεια, ενώ υποστηρίζει HDR, για πιο ζωντανά χρώματα, μεταφέροντας τη νέα περιπέτεια του Spider-Man σε άλλο επίπεδο, εφόσον φυσικά έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό που να υποστηρίζουν τις δυο λειτουργίες. Παρόλα αυτά, το Marvel’s Spider-Man δεν είναι το πιο εκθαμβωτικό παιχνίδι που έχετε δει. Όχι γιατί δεν είναι όμορφο, αλλά γιατί η Insomniac προτίμησε έναν οπτικό τομέα που εντυπωσιάζει χωρίς όμως να φτάνει στα άκρα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα ομαλό οπτικό υπερθέαμα, με έντονα στοιχεία φωτορεαλισμού.

Οι χαρακτήρες έχουν αποδοθεί με προσοχή και οι εκφράσεις τους είναι φτιαγμένες λεπτομερώς. Αυτά που πραγματικά μένουν αξέχαστα όμως είναι η πόλη και ο ίδιος ο Spider-Man. Η κινησιολογία  (animation) του υπερήρωα παραμένει ρεαλιστική και φυσική, ακόμα και στις πιο απαιτητικές μάχες και όλες οι στολές έχουν δημιουργηθεί με μεγάλη προσοχή.

Παρόλα αυτά, ο κόσμος του παιχνιδιού είναι το πραγματικό αξιοθέατο. Η Insomniac έχει εργαστεί ευλαβικά για να δημιουργήσει μια ψηφιακή εκδοχή της Νέας Υόρκης της Marvel, η οποία είναι γεμάτη ζωή. Υπάρχουν αυτοκίνητα και πεζοί σε κάθε δρόμο, οι ουρανοξύστες αντανακλούν κάθε πηγή φωτός με μαγευτικό τρόπο και τα καιρικά φαινόμενα συμβάλουν στη δημιουργία μιας εκθαμβωτικής πόλης που είναι αδύνατο να βαρεθείς και όλα αυτά χωρίς bugs και glitches που να χαλάνε την εμπειρία.

Τo soundtrack είναι επικό, όπως ταιριάζει σε έναν υπερήρωα της κλάσης του Spider-Man, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την αδιαμφισβήτητη μαεστρία του John Paesano. Το voice acting είναι εξαιρετικό, δίνοντας βάθος και νόημα σε όλους τους χαρακτήρες, ενώ σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να μιλήσουμε για την προσπάθεια της Sony Hellas να προωθήσει το ελληνικό gaming.

Το Marvel’s Spider-Man περιέχει ελληνικό μενού και υπότιτλους, όμως οι προσπάθειες που έχουν γίνει, δυστυχώς, φέρουν αρκετά προβλήματα. Η ατυχής μετάφραση διαφόρων λέξεων που δεν αντιστοιχούν άμεσα σε κάποια ελληνική, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε παράξενες ή αστείες μεταφράσεις, είναι το λιγότερο. Μερικές φορές, η μετάφραση απέχει τόσο πολύ από το πρωτότυπο που θα αναρωτηθείτε τι μπορεί να έλεγε στα αγγλικά, ενώ αρκετές φορές οι υπότιτλοι δεν συγχρονίζονται σωστά, προσπερνώντας ολόκληρες προτάσεις για να ταιριάξουν με τους τρέχοντες διαλόγους. Η προσπάθεια είναι πολύ καλή όμως χρειάζεται καλύτερη επιμέλεια και κυρίως κάποιες λέξεις/εκφράσεις να παραμένουν στα Αγγλικά για την καλύτερη κατανόησή τους, που είναι και το ζητούμενο.

Το πόνημα της Insomniac Games είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους fans του υπερήρωα, ενώνοντας το σύμπαν της Marvel με την απόλυτη και ατελείωτη διασκέδαση, μέσω μιας επικής εμπειρίας. Ο Spider-Man επέστρεψε, με αστείρευτο χιούμορ και περίτεχνα κόλπα, διεκδικώντας τον τίτλο του καλύτερου superhero παιχνιδιού.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Marvel's Spider-Man

Συντάκτης
4 Σεπτεμβρίου 2018
Developer

Insomniac Games

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

7 Σεπτεμβρίου 2018

Είδος

Action-adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Μια επική, πλούσια και αυθεντική Spider-Man εμπειρία
+ Ανεπανάληπτη αναπαράσταση της Νέας Υόρκης που παρακαλάει να την εξερευνήσετε μέχρι τέλους
+ Η εξέλιξη του Peter Parker ως χαρακτήρας
+ Το αστείρευτο και πετυχημένο χιούμορ του Spider-Man
+ Το ασύλληπτα διασκεδαστικό swinging
+ Ομαλό και εντυπωσιακό σύστημα μάχης
+ Τα RPG στοιχεία προσφέρουν βάθος
+ Σχεδόν αψεγάδιαστος τεχνικός τομέας
+ Δευτερεύουσες δραστηριότητες που προκαλούν πραγματικό ενδιαφέρον
+ Εξαιρετικό voice acting και soundtrack
+ Τα έξυπνα easter eggs που οι πιστοί φίλοι της Marvel θα εκτιμήσουν

Αρνητικά

- Η αισθητή έλλειψη πρωτοτυπίας
- Το σύστημα μάχης σταματάει να προοδεύει πολύ γρήγορα
- Η ελληνική μετάφραση πλήττεται από κάποια προβλήματα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
7.9
Συνοψίζοντας

Το Marvel's Spider-Man αποτελεί το καλύτερο παιχνίδι Spider-Man μέχρι τώρα και όχι μόνο τεχνικά. Με μια επική και συναρπαστική πλοκή που κολακεύει ιδιαίτερα τον αγαπημένο μας υπερήρωα, το εγχείρημα της Insomniac Games διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου superhero παιχνιδιού.

Η νέα περιπέτεια του Peter Parker μπορεί να χαρακτηριστεί ως το όνειρο κάθε fan και σε συνάρτηση με την αγνή, απύθμενη και ποιοτική διασκέδαση που προσφέρει, ο Spider-Man βρίσκει με ευκολία τη θέση του ανάμεσα στα μεγαθήρια των αποκλειστικοτήτων της Sony και, με τον δικό του τρόπο, στιγματίζει το 2018.

9.0
Βαθμός
7.9
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
14%
Cheers
71%
Τιιιιι ;
14%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1