MediEvil

Άριστη επιλογή για τους παίκτες μικρότερης ηλικίας
by Φάνης Κουσουρής on 23 Οκτωβρίου 2019

Ο Κορεσμός της Νοσταλγίας
Η νοσταλγία έχει σαρώσει κάθε πτυχή της βιομηχανίας του θεάματος και προφανώς η βιομηχανία των videogames δεν έχει μείνει πίσω. Το έδαφος άλλωστε είναι πολύ πρόσφορο, καθώς αρκετοί από εμάς τους αρχαίους gamers– όχι εγώ μεν, αλλά της γενιάς μου – έχουν παιδιά ή έστω ανίψια, και αυτό από μόνο του είναι αρκετή δικαιολογία είτε να επανεξερευνήσουν remakes παλιών τίτλων οι ίδιοι, είτε να τα αγοράσουν για τα πιτσιρίκια τους. Άλλωστε αποδεδειγμένα η νέα γενιά βρίσκει αρκετά πιο δύσκολο (όχι αδύνατο) να επισκεφτεί αυτά τα παλιά διαμάντια, κυρίως λόγω της τεράστιας διαφοράς γραφικών ή UI που συνήθως κάνει τα παιχνίδια αυτά… "απάλευτα".

Στο πλαίσιο αυτού του nostalgia revisiting έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλά remakes στο χώρο, ξεκινώντας από παιχνίδια που ήταν αδιαμφισβήτητα ορόσημα στο είδος τους. Έτσι, reboots όπως το Prince of Persia είναι τόσο παλιά που ήδη χωράει και 3ο reboot που λέει ο λόγος. Άλλα πιο πρόσφατα πιο soft reboots, όπως το God of War, κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να σέρνουν πίσω τους ένα gameplay που πριν 15 χρόνια λειτουργούσε, αναλλοίωτο σχεδόν ως στο 2020.

Το MediEvil είναι ένα παιχνίδι που λογικά κάποιος στην ηλικία μου θυμάται μάλλον το original, αλλά πριν σας παρασύρουν τα marketing quotes που ίσως διαβάσετε, δεν ήταν ούτε κάποιου τύπου ορόσημο όταν βγήκε, ούτε ήταν fan-favourite (κλασσική αοριστία που τη βάζουν επειδή δεν σημαίνει τίποτα), ούτε μαζικά διαμόρφωσε παιδικές ηλικίες. Ήταν μια μέτρια κυκλοφορία πριν 21 χρόνια που πήγε καλά εμπορικά λόγω της halloween θεματικής της στις δυτικές αγορές.
Το νέο MediEvil

 

Φορτώνοντας το remake του MediEvil, αυτό που βλέπει κανείς αν έχει παίξει το προηγούμενο, είναι ότι δεν ασχολήθηκαν και πολύ με το να ξαναφτιάξουν ένα νέο παιχνίδι, αλλά περισσότερο μιλάμε για ένα συνδυασμό reskin και reprogram, το οποίο δεν μπορώ να πω ότι με ξάφνιασε.

Στον τομέα των γραφικών έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Τα γραφικά είναι καλοσχεδιασμένα και «σημερινά», με όμορφα χρώματα για αυτή ακριβώς τη χαριτωμένη χαλογουινίστικη ατμόσφαιρα, σχεδιασμένη έχοντας κατά νου να διασκεδάσουν ένα πιτσιρικά gamer- και νομίζω πως θα το πετύχουν. Διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη για την 4K απεικόνιση του παιχνιδιού σε PS4 Pro, καθώς κάποια textures φαίνονται λίγο… σαν upscaled, ενώ υποτίθεται είναι σχεδιασμένα για αυτή την ανάλυση. Γενικά όμως, στον τομέα των γραφικών έχουν πετύχει αυτό που ήθελαν.

Στον χειρισμό το σίγουρο είναι ότι βλέπουμε αναβάθμιση σε σχέση με το κλασσικό – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό – στο οποίο ήταν ένα μαρτύριο. Ωστόσο δεν συζητάμε για φοβερή αναβάθμιση. Το παιχνίδι έχει πάρει τον δρόμο μίας ξεκάθαρα απλοϊκής προσέγγισης, με τον χαρακτήρα να είναι σαν να αιωρείται στον χώρο, χωρίς καμία αίσθηση τριβής κατά την περιστροφή του, τα οποία δίνουν ένα vibe 20ου αιώνα στο πώς κινείσαι και επιτίθεσαι. Insta-turn, γρήγορο hack-n-slash, spam and run. Η επίθεση, το τρέξιμο, το άλμα – όλα τα νιώθεις clanky, περίεργα, και όχι λες και κινείται ένας σκελετός clanky! Η κάμερα ευτυχώς στη νέα γενιά ελέγχεται αυτόματα, κάνοντας όμως εδώ κι εκεί κάτι περίεργα, αφού μπορεί να πολεμάτε και η οθόνη σας να δείχνει 90% έναν τοίχο. Οπότε ναι, είναι σίγουρα μια αναβαθμισμένη προγραμματιστικά εμπειρία, αλλά εξίσου σίγουρα, πολύ μακριά από το ιδανικό, μάλλον πιο κοντά στο κουραστικό.

Η απλοϊκή αυτή προσέγγιση στον χειρισμό του MediEvil αντανακλάται και στο gameplay του, καθώς αυτό δεν μπορεί να ξεφύγει από τους τεχνικούς περιορισμούς του χειρισμού του παιχνιδιού. Έτσι, θα το νιώσετε πολύ έντονα αυτό στα boss fights, μέσω της εντελώς μονοδιάστατης και ανέμπνευστης φύσης τους.

Η ίδια απλότητα κρατιέται και στην όλη δομή του παιχνιδιού. Πας από πίστα σε πίστα, κάθε μερικές πίστες έχεις ένα bossfight, η πρόοδος ακολουθείται από ένα overview map, μαζεύεις κλειδιά για να ξεκλειδώσεις τις πόρτες, έχεις διάφορα upgrade, ένα υποτυπώδες inventory και γενικά... απλά πραγματάκια. Δεν είμαι σίγουρος αν η απευθείας μεταφορά του gameplay ενός παιχνιδιού με τους τεχνικούς περιορισμούς του 1998 στο 2019 είναι και η καλύτερη ιδέα.

Σε αυτό το σημείο αρχίζω να νιώθω σαν τον villain του παιχνιδιού. Πρέπει να μην είμαι τόσο γερο-γκρινιάρης και να θυμηθώ το target group του παιχνιδιού. Η απλότητα στο gameplay και στον χειρισμό είναι μάλλον κομμάτι του σχεδιασμού εδώ, καθώς το παιχνίδι αφορά κυρίως σε μικρές ηλικίες. Τόσο η προαναφερθείσα δομή, τα εύκολα και μονοδιάστατα bosses, τα φανταχτερά γραφικά, το ανάλαφρο και "PG-13" χιουμοράκι, που όμως λειτουργεί – όλα είναι φτιαγμένα όπως θα έπρεπε πιστεύω για αυτό το κοινό.

Ελληνικό MediEvil

 

Ειδική μνεία λοιπόν πρέπει να γίνει για το πλήρως localised στα Ελληνικά κομμάτι του παιχνιδιού. Ελληνικές φωνές, υπότιτλοι και μενού το παιχνίδι είναι εντελώς εξελληνισμένο από άκρη σε άκρη. Προσοχή, η επιλογή δεν δίνεται μέσα σε μενού, θα πρέπει να έχετε (ή να αρκετά άμεσα) την κυρίως γλώσσα του PS4 σας στα Ελληνικά, αν δεν την έχετε ήδη.

Η δουλειά που έχει γίνει στην μετάφραση και απόδοση του παιχνιδιού στα Ελληνικά είναι καταπληκτική σε κάθε επίπεδο. Η ιστορία και πλοκή του παιχνιδιού στα Ελληνικά παίρνει μια έξτρα παιδική-παραμυθένια διάσταση λόγω των μεταφραστικών επιλογών που έχουν γίνει. Σε αυτό βοηθάει ακόμη περισσότερο το υπέροχα παιγμένο σπικάζ που είναι πάρα πολύ επαγγελματικό και είναι στα επίπεδα τηλεοπτικών παραγωγών στο voice over.

Αλλά και εντός του παιχνιδιού, οι περιγραφές αντικειμένων, η εκφώνηση, οι επιγραφές και οι ατάκες, όλα έχουν αποδοθεί με τρόπο καταπληκτικό. Και στα Αγγλικά το παιχνίδι έχει πολύ καλό χιούμορ, καθώς είναι ίσως το δυνατό του σημείο (θυμίζω, χιούμορ για το κοινό του) αλλά στα Ελληνικά το πάνε σε άλλο επίπεδο. Ενίοτε είναι απλά αστείο, λόγω πανέξυπνα αποδιδόμενων όρων, που συνήθως δεν βλέπεις στα Ελληνικά και πιστεύω είναι από τα λίγα πράγματα που μπορεί να απολαύσει και ένας μεγαλύτερος παίκτης, παίζοντας το.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

MediEvil

Συντάκτης
23 Οκτωβρίου 2019
Developer

Other Ocean Emeryville

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

25 Οκτωβρίου 2019

Είδος

Action/Adventure / Hack and Slash

PEGI

7

Θετικά

+ Cute-spooky γραφικά και ατμόσφαιρα
+ Πολύ καλό χιούμορ
+ Φανταστική δουλειά στο localization

Αρνητικά

- Xειρισμός με προβλήματα
- Aνέμπνευστο gameplay ακόμη και ως παιδικό game

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.5
Συνοψίζοντας

Η αλήθεια είναι πως έχουμε έναν τίτλο, ο οποίος και πριν 21 χρόνια που κυκλοφόρησε, δεν είχε προκαλέσει κάποια αίσθηση. Και μάλλον δεν υπήρχε όντως τόσο τεράστιο fanbase για το original. Παράλληλα,, θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη δουλειά σε κάποιους τομείς, αδιαμφισβήτητα.

Mε αυτά κατά νου: αν είστε ένας ενήλικος seasoned gamer, αυτό το παιχνίδι (προφανώς) δεν είναι για εσάς. Προσπεράστε ξεκάθαρα ένα παιχνίδι που δεν φτιάχτηκε για εσάς. Αν το original MediEvil όμως, σάς είχε προσφέρει όμορφες στιγμές, το remake είναι αρκετά καλοφτιαγμένο για να σας τις ξαναφέρει πίσω, αλλά μην περιμένετε εξτρά συγκινήσεις. Παράλληλα, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το κοινό, στο οποίο απευθύνεται, που είναι οι παίκτες μικρότερης ηλικίας.

7.0
Βαθμός
8.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
100%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1