Mega Man Zero/ZX Legacy Collection

Mega συλλογή από το μηδέν ως το ΖΧ
by Στάμος Μιχελλαράκης on 6 Μαρτίου 2020

Η θρυλική σειρά Mega Man της Capcom έχει προσφέρει άπειρες ώρες διασκέδασης στις παλαιότερες γενιές gamers από τα τέλη των '80s, όπως επίσης και άπλετο δάκρυ και εφιάλτες. Κάτω από το χαριτωμένο περιτύλιγμα με τα πολύχρωμα ρομποτάκια, κρύβεται ένας brutal σε δυσκολία platform κολοσσός που λίγοι άλλοι τίτλοι έχουν καταφέρει να φτάσουν. Λίγο οι τεχνικοί περιορισμοί της εποχής, λίγο η πρωτοπορία, έφερε στα χέρια μας πολλά sequels αλλά και υποσειρές όπως το Mega Man X στο SNES και αργότερα το Mega Man Zero στο Game Boy Advance και το Mega Man ZX στο DS. Οι δύο τελευταίες σειρές είναι τώρα στα χέρια μας σε μία λαχταριστή συλλογή για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι (έφτασα την ηλικία που μπορώ να το πω αυτό).

Το Mega Man Zero αποτελείται από 4 τίτλους και θεωρείται από πολλούς φανατικούς ως η καλύτερη σειρά Mega Man ως τώρα. Πρόκειται για μία σειρά με καταπληκτική ιστορία που συνεχίζει το saga του Mega Man X πολλά χρόνια μετά το τέλος του και μας βάζει στη θέση του Zero, παλιού συμμάχου του X, πλέον με αμνησία, ο οποίος καλείται να σώσει ένα κόσμο κατακερματισμένο αντιμέτωπος με ένα σκοτεινό παρελθόν και πολλές δύσκολες αποφάσεις.

Όλοι οι τίτλοι της σειράς Zero είναι εξαιρετικοί και πέρα από τις κλασικές κινήσεις shoot ‘n jump ‘n dash προσθέτουν νέες και μικρές αλλαγές στα mechanics για να κρατάνε την εμπειρία φρέσκια. Για παράδειγμα στο Mega Man Zero 4, μπορούμε να αρπάξουμε τα όπλα των αντιπάλων, κυριολεκτικά ξεριζώνοντάς τα από πάνω τους, και να τα χρησιμοποιήσουμε για περιορισμένο χρόνο. Αν αυτό δεν είναι cool, δεν ξέρω τι είναι. Υπάρχουν επίσης τα “cyber elves”, power ups τα οποία μπορούμε να κάνουμε equip για να μας βοηθήσουν με διάφορους τρόπους στη μάχη, όπως να μας δώσουν επιπλέον health ή να μας γλιτώσουν από βέβαιο θάνατο πάνω από κάποιο χάσμα. Η ροή του παιχνιδιού συνεχίζει στο γνωστό mission-based μοτίβο των Mega Man τίτλων, με τη διαφορά ότι αντί να επιλέγουμε boss και stage, εδώ επιλέγουμε την εκάστοτε αποστολή που θέλουμε να φέρουμε εις πέρας.

Τα γραφικά είναι 2D sprites και οφείλω να πω πως παραμένουν γοητευτικά. Οι κινήσεις είναι smooth, τα χρώματα ζωντανά και ποικίλα ακόμη και για τίτλο του GBA και το να κόβεις έναν εχθρό στη μέση με το Ζ-saber συνεχίζει να είναι απόλαυση ακόμη και τόσα χρόνια μετά! Η κορύφωση βρίσκεται στις πολλές και πληθωρικές μάχες 1 on 1 με bosses, το καθένα με δικά του ξεχωριστά movesets και στρατηγική και είναι υπέροχο τόσο να παίζεις, όσο και να τις βλέπεις.

Ο ήχος και η μουσική των τίτλων, ειδικά των πρώτων 2, είναι ίσως το μελανό σημείο της σειράς, καθώς το περιορισμένο sound chip του GBA σίγουρα δεν έκανε θαύματα και αν και προσδίδει μια vintage γοητεία, δεν μεταφέρεται άρτια στις σημερινές κονσόλες και ίσως να ξενίσει. Παρόλα αυτά, οι ήχοι και οι διάφορες εκρήξεις αποδίδονται με τον κλασικό τρόπο που έχουμε συνηθίσει στους Mega Man τίτλους και κάνουν σίγουρα τη δουλειά τους αποτελεσματικά.

To Mega Man ZX είναι μία σειρά 2 τίτλων που κυκλοφόρησε στο Nintendo DS. Σε μία προσπάθεια αναβίωσης του Mega Man, η Capcom θέλησε να προσφέρει κάτι διαφορετικό, δίνοντας μια metroidvania πινελιά στο gameplay και στο layout του κόσμου. Εδώ παίρνουμε τον ρόλο των Aile ή Vent στο ZX και των Grey ή Ashe στο ZX Advent.,  ανάλογα με το φύλο που θα επιλέξουμε. Η σειρά αποτελεί σεναριακά sequel του Mega Man Zero, εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον. Ενώ φαινομενικά υπάρχει μια σχετική γαλήνη στον κόσμο, οι πρωταγωνιστές μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σατανική οργάνωση που προσπαθεί να υποδουλώσει τον ελεύθερο κόσμο με τη χρήση μυστηριωδών υλικών με νόηση, των Biometals.

Εδώ βρίσκεται και το ζουμί του gameplay, καθώς οι πρωταγωνιστές μας μπορούν με τη βοήθεια των Biometals που παίρνουν από ηττημένα bosses να μεταμορφωθούν σε διάφορες εκδόσεις του εαυτού τους με μοναδικές ικανότητες η καθεμία, όπως να κάνουν hover στον αέρα. Συγκεκριμένα στο Advent, παίρνουν και την εμφάνιση των ανάλογων bosses!

Τα γραφικά συνεχίζουν στο ίδιο ύφος του Zero αλλά όπως είναι αναμενόμενο από το δυνατότερο hardware είναι πιο ευκρινή με λιγότερα εμφανή pixels και οι κινήσεις και τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ακόμη πιο λεπτομερή. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα του ήχου, με τη μουσική να βρίσκεται στα καλύτερα των Mega Man τίτλων, αφού η κάθε περιοχή έχει το δικό της ξεχωριστό soundtrack με δυνατούς chiptune pop και techno ήχους που σίγουρα θα σας κάνουν να κουνήσετε κεφάλι και χέρια ρυθμικά!

Το μόνο αρνητικό στο gameplay των ZX τίτλων είναι το metroidvania στοιχείο. Ειδικά στον πρώτο τίτλο, βλέπουμε ένα γενικό overlay στον χάρτη με την κάθε περιοχή να έχει μία κωδική ονομασία και να ενώνεται με τρόπο καθόλου εμφανή με τις άλλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάμε αρκετό χρόνο σε άσκοπη περιπλάνηση από το ένα σημείο στο άλλο, μέχρι να βρούμε σε ποιον τομέα και σε ποιο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να πάμε. Αν και αυτό διορθώθηκε εν μέρει στο Advent, συνεχίζει να είναι ένα σύστημα καθόλου κολακευτικό για τη σειρά.

Τι προσφέρει λοιπόν αυτή η συλλογή σαν πακέτο που δε μπορούμε να βρούμε σε παλαιότερες εκδόσεις; Αρχικά, πρόκειται για το καλύτερο emulation που έχουμε δει στους συγκεκριμένους τίτλους. Ο χειρισμός και το framerate είναι απροβλημάτιστα και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου hiccups. Μιλάμε λοιπόν για άρτιες αποδόσεις των originals. Το μόνο περίεργο εδώ είναι ο default χειρισμός των Zero τίτλων, καθώς το button assignment είναι τελείως διαφορετικό από τους περισσότερους Mega Man τίτλους, κάτι που ευτυχώς μπορεί να διορθωθεί εύκολα με custom button layout.

Έχουμε 3 διαφορετικά φίλτρα στα γραφικά, τα αυθεντικά, ένα CRT display για μια ρετρό πινελιά και ένα smooth φίλτρο το οποίο αντί να δίνει μια αίσθηση ελαιογραφίας, όπως σε τόσες άλλες συλλογές με παλαιότερους τίτλους, εδώ απλώς διορθώνει το pixelization των γραφικών και δείχνει φανταστικό σε όλους τους τίτλους. Υπάρχουν επίσης διαφορετικά μεγέθη οθόνης για να επιλέξουμε το αγαπημένο μας, όπως επίσης και μικροοθόνες σε διάφορες θέσεις για emulation της touch οθόνης του DS στους τίτλους ZX. Με χρήση του δεξιού αναλογικού, λειτουργούν σαν πολύ καλό υποκατάστατο χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

Μπορούμε επίσης να παίξουμε και τις ιαπωνικές εκδόσεις των τίτλων, οι οποίες αν και έχουν όλους τους διαλόγους με ιαπωνικό υποτιτλισμό (duh), επιτρέπουν την απεικόνιση αίματος, χαρακτηριστικό, το οποίο λείπει από τις ευρωπαϊκές.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό feature της συλλογής είναι το “Save - Assist” που προσθέτει επιπλέον checkpoints σε διάφορα σημεία των stages προς αποφυγή σπασίματος μοχλού, όταν χάσετε σε κάποιο boss fight και πρέπει να επαναλάβετε ολόκληρο το stage. Υπάρχει επίσης το casual story mode που ρίχνει σημαντικά τη δυσκολία αν θέλετε απλά να απολαύσετε τους τίτλους και το story τους, χωρίς δάκρυα στα μάτια.

Τέλος, έχουμε ένα music player και εκτενές artwork gallery όπως επίσης και το “Z Chaser mode” το οποίο είναι ουσιαστικά ένα time attack διαφόρων stages της επιλογής μας ενάντια σε ghosts online αντιπάλων ή και ενάντια σε offline φίλους σε splitscreen.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Mega Μan Zero/ZX Legacy Collection

Συντάκτης
6 Μαρτίου 2020
Developer

Capcom

Publisher

Capcom

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

25 Φεβρουαρίου 2020

Είδος

Action / Platformer

PEGI

12

Θετικά

+ Συλλογή με εκπληκτικούς τίτλους, ειδικά τα αριστουργηματικά Megaman Zero
+ Εξαιρετικό emulation σε όλους τους τίτλους με πληθώρα οπτικών επιλογών
+ Extra features για διευκόλυνση της gameplay εμπειρίας

Αρνητικά

- Το metroidvania στοιχείο των ZX τίτλων είναι αμφιλεγόμενο
- Ηχητικά οι πρώτοι Zero τίτλοι δεν αποτελούν δυνατό σημείο της συλλογής
- Έλλειψη extra features για βετεράνους των τίτλων

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Η πλήρης απουσία κακών ή μέτριων τίτλων στη συγκεκριμένη συλλογή δεν έκανε την Capcom να επαναπαυθεί. Αντί αυτού, προσέθεσε αρκετά χαρακτηριστικά για να ενισχύσει τη συλλογή και να ευχαριστήσει όχι μόνο τους φανατικούς, αλλά και αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί προηγουμένως με Mega Man τίτλους, ώστε να απολαύσουν τη σειρά ανεξαρτήτως ικανότητας και γνώσης των μηχανισμών.

Η ηλικία κάποιων τίτλων είναι εμφανής και η μέτρια σχεδίαση του χάρτη στα ZX ίσως να μην είναι τα δυνατά σημεία της συλλογής, αλλά αν θέλετε να έχετε μερικές από τις καλύτερες Mega Man εμπειρίες σε ένα βολικό πακέτο, με σίγουρα τις definitive εκδόσεις των εκάστοτε τίτλων που συμπεριλαμβάνονται, είστε στο σωστό μέρος. Ετοιμαστείτε για μία ρετρό έκρηξη δράσης!

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1