Megaton Rainfall

by Παναγιώτης Τριάντης on 24 Δεκεμβρίου 2017

Με το λανσάρισμα του PlayStation VR σίγουρα είδαμε πολλούς developers να θέλουν να διαθέσουν τις δημιουργίες τους στη μάσκα της Sony. Οι ιδέες που βλέπουμε στις μάσκες εικονικής πραγματικότητας είναι πολλές, συνήθως πρωτότυπες και φιλόδοξες στο να προσφέρουν κάτι διαφορετικό . Έτσι και η Pentadimensional Games αποφάσισε να μπει στον χορό των VR παιχνιδιών με το Megaton Rainfall. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος μπορεί να παιχτεί με χειριστήριο είτε με PSVR, είτε όχι.

Το σενάριο είναι αρκετά απλό και χωρίς "πολλά πολλά". Αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός interdimensional ήρωα, ο οποίος δέχεται εντολές από έναν ανώτερο του που ανήκει σε άλλο σύμπαν. Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τη Γη που δέχεται επίθεση από εξωγήινους άλλου σύμπαντος και να πάρουμε πίσω τα Xenospheres από τα οποία αντλούν την ενέργεια τους. Σύμφωνα με τον… κύβο που μας μιλά, τα Xenospheres έχουν τεράστια δύναμη και δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια.

Το Megaton Rainfall αποτελεί ένα first person παιχνίδι. Λόγω της interdimensional φύσης του χαρακτήρα, μας επιτρέπεται να ταξιδέψουμε σε ολόκληρη τη Γη και πέρα από αυτή. Η πλοήγηση είναι σχετικά εύκολη, αφού προχωράμε με τον αριστερό αναλογικό μοχλό και μπορούμε να αυξομειώσουμε το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο χαρακτήρας μας με το L1 και το R1. Η περιήγηση είναι συναρπαστική τόσο στην τηλεόραση όσο και στο VR, με το δεύτερο να μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό σε αρκετά σημεία, συνήθως εκτός Γης. Μπορεί κάποιες φορές ο χειρισμός του χαρακτήρα να μην είναι αρκετά βολικός με το χειριστήριο, τομέας στον οποίο υπερτερεί το VR.

Το κύριο μέρος του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα στη Γη, όπου μέσα από αποστολές καλούμαστε να εξοντώσουμε τους εισβολείς που προσπαθούν να καταστρέψουν τον πλανήτη μας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι πλανήτες είναι άδειοι. Τα εξωγήινα ρομπότ έχουν πολλές μορφές. Από τεράστια σφυριά που πέφτουν στο έδαφος σκοτώνοντας ανθρώπους, μέχρι μικρές κυκλικές βόμβες που καμουφλάρονται σε κτήρια και τα διαλύουν. Η ευρηματικότητα των εχθρών δεν σταματάει εκεί μιας και κάποιοι μεταμορφώνονται σε κτήρια δένοντας απόλυτα με το περιβάλλον, κάνοντάς μας να μην είμαστε βέβαιοι για καμία κίνηση μας. Όλα τα ρομπότ έχουν ένα αδύναμο κόκκινο σημείο το οποίο αν πετύχουμε καταστρέφουν αυτόματα το ρομπότ, αλλιώς χρειάζονται παραπάνω χτυπήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της επιφάνειας τους.

Πώς μπορούμε, όμως, να επιτεθούμε στα ρομπότ; Ο τρόπος είναι αρκετά απλός και θυμίζει έντονα shooter παιχνίδια με τη βασική μας κίνηση να είναι κάτι σαν μια μπάλα ενέργειας που εκτοξεύεται από το χέρι μας και μπορεί να καταστρέψει τόσο τα ρομπότ όσο και το περιβάλλον γύρω μας. Καθώς προχωρήσαμε στο παιχνίδι ξεκλειδώσαμε νέες ικανότητες, όπως να κάνουμε charge για να στείλουμε μια πιο δυνατή επίθεση στα ρομπότ και ακόμα και να σταματήσουμε τον χρόνο. Όλα αυτά εμπλουτίζουν θετικά το gameplay και είναι ουσιαστικά power ups που μας χρησίμευσαν πολλές φορές. Όσο φοράμε τη μάσκα του VR στοχεύουμε με την κίνηση του κεφαλιού μας, κάτι που ήταν αρκετά ακριβές και ωραίο, αν και σε κάποια σημεία λόγω ταχύτητας μια ζαλάδα την νιώσαμε. Φυσικά δεν μπορούμε να βαράμε ασταμάτητα και αυθαίρετα μιας και η Pentadimensional Games μας ετοίμασε μια Γη στο πραγματικό της μέγεθος με ολοκληρωμένες πόλεις πάνω της. Μπορεί να μην αναπαρίστανται με λεπτομέρεια, όμως οι πόλεις είναι πλούσιες και γεμάτες ζωή με κτήρια, αμάξια και φυσικά ανθρώπους που ουρλιάζουν όταν πραγματοποιείται μια επίθεση. Έτσι, οι επιθέσεις μας στους εχθρούς πρέπει να είναι προσεκτικές και να μη χτυπήσουν κτήρια ή οχήματα μιας και θα υπάρξουν απώλειες. Στα αριστερά της οθόνης βρίσκουμε κάτι σαν μπάρα ζωής που ανάλογα με τις απώλειες πέφτει. Αν μηδενιστεί τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά από ένα σημείο της αποστολής. Δυστυχώς το να χάσουμε δεν έχει μεγάλη επίπτωση, οπότε θα μπορούσε να πει κανείς πως και να μηδενίσει η μπάρα δεν τρέχει κάτι.

Κάπου εδώ μπαίνει η βαθμολόγηση των αποστολών, η οποία εμφανίζεται μόνο μετά το πέρας αυτών και αφορούν αποκλειστικά στα leaderboards. Η βαθμολογία προκύπτει από το πόσο γρήγορα ολοκληρώθηκε η αποστολή, πόσες απώλειες υπήρξαν και πόσες καταστροφές έγιναν στην πόλη είτε από εμάς είτε από τους εξωγήινους. Μετά την καταμέτρηση των πόντων λαμβάνουμε μια βαθμολόγηση με γράμματα όπως C, A και τα λοιπά, ανάλογα με το πόσο καλά έχουμε πάει. Δυστυχώς, ούτε αυτό επηρεάζει την πρόοδο μας στο παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία πρόκληση πέρα από το να σημειώσει κανείς μια καλή βαθμολογία. Κλείνοντας με τα των αποστολών, κάθε μία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και χρειάστηκε να ταξιδέψουμε σε διαφορετικές πόλεις κατά τη διάρκεια μιας αποστολής κάνοντας τες ενδιαφέρουσες, αλλά και μικρές όταν δεν χρησιμοποιούσαμε το VR. Με το VR, θεωρούμε πως η διάρκεια τους είναι αρκετή ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα λόγω των γρήγορων κινήσεων. Δυστυχώς, πέρα από τις κύριες αποστολές που είναι σχετικά μικρές και λίγες, το παιχνίδι δεν έχει να προσφέρει πολλά παραπάνω, εκτός από τους γύρω πλανήτες που μπορούμε να δούμε από κοντά, με τη διάρκεια του συνολικά να είναι σχετικά μικρή.

Ως προς τον τεχνικό τομέα, καθώς παίζαμε με χειριστήριο δεν παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα. Όσο παίζαμε σε VR mode μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι μιας και μπορούσαμε απλά με το κεφάλι μας να προσδιορίσουμε την κατεύθυνση του χαρακτήρα μας και η απόκριση ήταν πραγματικά εξαιρετική. Εκτός αυτού, οι επιλογές που βρίσκουμε για το VR φάνηκαν αρκετά χρήσιμες μιας και μας επιτρέπουν να στρίβουμε συγκεκριμένες μοίρες της επιλογής μας με τον δεξί αναλογικό μοχλό, ή ακόμα και να στρίψουμε απλά με την κοιτώντας προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Τα γραφικά του τίτλου είναι ικανοποιητικά δεδομένου του μεγέθους των περιοχών στις οποίες μπορούμε να ταξιδέψουμε και η μουσική συνοδεύει τέλεια τις μάχες που δίνουμε ενάντια στους εξωγήινους. Το μοναδικό πρόβλημα που συναντήσαμε μερικές φορές, ήταν με την μάσκα VR όπου καθώς ταξιδεύαμε σχετικά χαμηλά στη Γη, πετάγονταν βουνά από το πουθενά κάνοντας μας να αναρωτηθούμε για το αν βλέπουμε καλά ή όχι.

Το Megaton Rainfall είναι ένα καλό παιχνίδι τόσο για απλούς παίκτες όσο και για χρήστες VR με κάθε τρόπο παιξίματος να έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Αυτό που δεν αλλάζει με τίποτα, είναι το περιεχόμενο του τίτλου που είναι λίγο, αλλά απολαυστικό. Προφανώς με το PlayStation VR οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που, όμως, χωρίς διαλείμματα μπορεί να τους ζαλίσει. Από την άλλη, το παιχνίδι χωρίς τη μάσκα δεν χάνει και πολλά εκτός από την ατμόσφαιρα και τον χειρισμό του παίκτη μας. Όπως και να έχει, ο… καταστροφικός τίτλος που μας ετοίμασε η Pentadimensional Games θα σας κάνει να αγωνιστείτε για τη Γη.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Megaton Rainfall

Συντάκτης
24 Δεκεμβρίου 2017
Developer

Pentadimensional Games

Publisher

Pentadimensional Games

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 (Υποστήριξη PlayStation VR)

Tested on

PlayStation 4 / PlayStation VR

Κυκλοφορία

17 Οκτωβρίου 2017 (PS4)
17 Νοεμβρίου 2017 (PC)

Είδος

Action

PEGI

12

Θετικά

+ Γρήγορο gameplay
+ Τα εφέ στις καταστροφές
+ Απίστευτες σκηνές στο VR

Αρνητικά

- Η γρήγορη δράση μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα στους χρήστες VR
- Ο χειρισμός χωρίς τη μάσκα θα μπορούσε να είναι καλύτερος
- Μικρό περιεχόμενο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Megaton Rainfall μπορούν να το απολαύσουν τόσο οι απλοί παίκτες όσο και οι χρήστες VR. Η υπόθεση του ότι πρέπει να σώσεις τη Γη από τη θανατηφόρα εισβολή εξωγήινων είναι αρκετά πειστική τόσο με την απεικόνιση της Γης σε πραγματικό μέγεθος όσο και με τις καταστροφές και τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που σκοτώνονται κατά την επίθεση. Μπορεί να μην έχει αρκετό υλικό για να σας κρατήσει πάρα πολλές ώρες και να έχει ορισμένα τεχνικά θέματα, όμως έχει ενδιαφέρον και με τις δυνάμεις του ήρωα και την ποικιλία των εχθρών δεν γίνεται βαρετό.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1