Metal Gear Survive

War has changed
by Ελένη Δρίβα on 21 Ιανουαρίου 2018

Η σειρά παιχνιδιών Metal Gear αποτέλεσε το αξιομνημόνευτο δημιούργημα της συνεργασίας του Hideo Kojima με την Konami. Με έντονα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, καθώς και με μια προσεγμένη τοποθέτηση πάνω στις εμπόλεμες ζώνες και τον πόλεμο γενικότερα, τα Metal Gear αγαπήθηκαν φανατικά τόσο για το άριστο gameplay τους, όσο και για το σενάριο τους.

Όταν ο Kojima αποχώρησε από το δυναμικό της Konami το 2015, πολλοί υπέθεσαν πως αυτό σηματοδοτούσε και το τέλος των Metal Gear, όμως η ιαπωνική εταιρεία είχε άλλα σχέδια. Έτσι, το καλοκαίρι του 2016 ανακοινώθηκε το Metal Gear Survive, το οποίο σύστησε τα γνωστά σε όλους zombies, στο σύμπαν του franchise.

Η ξαφνική στροφή στη θεματολόγια και όχι μόνο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και δικαίως, όμως η Konami εξακολούθησε να υποστηρίζει τοn νέο της τίτλο ενεργά. Πλέον, έναn μήνα πριν τη κυκλοφορία, έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια πραγματικά κοντινή ματιά στο αμφιλεγόμενο Metal Gear Survive, μέσω της open beta.

Αν και το παιχνίδι θα περιέχει story mode και θα σας επιτρέπει να παίξετε solo, η beta περιορίζεται στο co-op mode. Ξεκινώντας, επιλέγετε το φύλο του χαρακτήρα σας (Avatar) και μέσω ενός απλοϊκού, αλλά αρκετά ικανοποιητικού, customization μπορείτε να του αλλάξετε εμφάνιση, να διαλέξετε το όνομα του, τoν τόνο της φωνής του και να μπείτε στο παράδοξο σύμπαν του Metal Gear Survive.

Ο χώρος που βλέπετε πιο συχνά (και πιθανότατα θα βλέπετε πιο συχνά και στη τελική έκδοση) είναι το Staging Room. Ένας χώρος επαυξημένης πραγματικότητας όπου περιέχει ό,τι χρειάζεστε για να προετοιμαστείτε για την αποστολή σας. Από πεδίο σκοποβολής και workbenches, μέχρι τον χώρο που κάνετε upgrade τον χαρακτήρα και που διαλέγετε το επόμενο mission.

Κάπου εδώ είναι που σταματάει το “καλωσόρισμα” γιατί πέρα από το πώς δουλεύει ο αποθηκευτικός χώρος, δεν υπάρχει κάποιο tutorial mission μέσα στη beta για να μάθετε έστω τα βασικά. Το tutorial υπάρχει φυσικά μέσα στο μενού σας, αλλά αν δεν είστε ο τύπος που διαβάζει μερικές δεκάδες notes και δεν είχατε επαφή με το Metal Gear franchise μέχρι τώρα, τότε κάποια πράγματα ίσως πρέπει να τα μαντέψετε (ή να πειραματιστείτε).

Το δοκιμαστικό προσφέρει πρόσβαση σε έναν τύπο αποστολής, το Salvage Mission και δυο πίστες, τη Wrecked Base και την Deserted Mine. Το Salvage Mission είναι ένας συνδυασμός των γνωστών material excavations και survival. Ξεκινώντας, το παιχνίδι σάς τοποθετεί σε μια απομακρυσμένη περιοχή και σας προτρέπει να πάτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ώστε να ξεκινήσετε την εκσκαφή ενός υλικού με την ονομασία Iris Energy.

Κατά τη διαδρομή πρέπει να μαζέψετε υλικά (ξύλο, μέταλλο κλπ.) ώστε να μπορέσετε να κατασκευάσετε φράχτες και παγίδες (defense measures), όπλα (offensive measures), γιατρικά και τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να φέρετε εις πέρας τον στόχο σας, ο οποίος είναι να προστατέψετε τον εκσκαφέα για τρεις γύρους (waves). Ανάμεσα σε κάθε wave έχετε χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστείτε και να τοποθετήσετε τους μηχανισμούς άμυνας, ενώ μερικές φορές θα συναντήσετε και optional objectives που θα σας δίνουν επιπλέον ammunition και όχι μόνο…

Μόλις λήξει ο χρόνος, ξεκινούν οι ορδές από zombies (πέφτουν από Wormholes - ναι, είναι αστείο θέαμα). Οι εχθροί της beta ποικίλουν μεταξύ τριών ειδών: απλά, bombers και armored. Τα bombers ανατινάζονται μόλις πλησιάσουν αρκετά τον εκσκαφέα ή αν τους κάνετε πολύ damage, ενώ τα armored είναι σχεδόν αλεξίσφαιρα. Παρόλα αυτά και οι τρεις τύποι εχθρού παρουσιάζουν έξυπνη και επιθετική συμπεριφορά, το αποτέλεσμα μιας αξιοπρεπής AI.

Αν καταφέρετε και επιζήσετε μέχρι το τέλος της αποστολής, το παιχνίδι σας ανταμείβει με materials και blueprints για νέο εξοπλισμό, ενώ αναλόγως την απόδοσής σας κερδίζετε και Kuban Energy. Το Kuban Energy είναι το κεντρικό currency, καθώς με αυτό κατασκευάζετε πράγματα, τα επισκευάζετε, τα αναβαθμίζετε και κάνετε upgrade τον χαρακτήρα σας.

Ο χαρακτήρας σας ανεβαίνει level χρησιμοποιώντας Kuban Energy, αλλά τις ικανότητες του τις αναβαθμίζετε με skill points, τα οποία κερδίζετε με κάθε level. Τα skills μπορεί να αφορούν το health, το stamina, το strength, το defense ή το πόσο καλά χειρίζεται ο παίκτης σας τα όπλα του, τα οποία χωρίζονται σε melee (machete, τσεκούρι κλπ.) και ranged (handgun, shotgun κλπ.)

Οι χειρισμοί, τα γραφικά και οι ήχοι είναι σχεδόν πανομοιότυποι με αυτούς του Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, που σημαίνει ότι είναι αρκετά υψηλής ποιότητας, όμως σε σημεία έχουν αρχίσει να δείχνουν τα χρόνια τους και να μην ταιριάζουν στη νέα ταυτότητα του τίτλου. Η αισθητική είναι επίσης μια επανατοποθέτηση του προηγούμενου τίτλου, δίνοντας την αίσθηση του γνώριμου, αλλά αφαιρώντας την αίσθηση του "καινούργιου", ενώ ακόμα και τα πιο ζωηρά χρώματα έδειχναν μουντά.

Σε γενικές γραμμές, η beta του Metal Gear Survive ήταν μια περιορισμένη ματιά στον τίτλο, καθώς το μοναδικό mission type που υπήρχε έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενο σαν παιχνίδι. Φυσικά, η τελική έκδοση μπορεί να αποδειχθεί πλούσια σε περιεχόμενο και εχθρούς, δίνοντας περισσότερη ποικιλία στο co-op.

Το connection μεταξύ των παικτών δεν παρουσίασε απρόοπτα, αν και μερικοί χρήστες ανέφεραν προβλήματα όταν προσπάθησαν να προσκαλέσουν φίλους τους στο παιχνίδι. Τα RPG στοιχεία είναι σίγουρα ενδιαφέροντα, όπως και οι ενδείξεις πείνας και δίψας, οι οποίες προσθέτουν ρεαλισμό. Οι δυο πίστες που είδαμε ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και πάνω από όλα δεν έμοιαζαν μεταξύ τους.

Με πλούσιο οπλοστάσιο, παγίδες και εφευρέσεις που θυμίζουν κάτι από Dead Rising, δείχνει να είναι ένας τίτλος που θα ψυχαγωγήσει εσάς και τη παρέα σας για αρκετές ώρες. Παρόλα αυτά, το μόνο που θύμιζε Metal Gear μέσα στον τίτλο ήταν κάποια στοιχεία του gameplay και οι μικροί μας φίλοι, τα Walker Gears, τα οποία φαίνεται πως ξέμειναν από μια άλλη εποχή της Konami

Οι εντυπώσεις μας για το παιχνίδι βασίστηκαν στη Beta που διεξάγεται από τις 18 έως τις 21 Ιανουαρίου.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Konami

Publisher

Konami

Διανομή

Zegetron S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

22 Φεβρουαρίου 2018

Είδος

Survival, Action-adventure

PEGI

16

What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
20%
Τιιιιι ;
20%
Μπαααα
0%
Sad
20%
Rage
40%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1