Metroid Prime: Federation Force

Διαγαλαξιακές μάχες!
by Δήμητρα Διαμαντούλη on 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ο τίτλος Metroid αφορά μία science fiction action-adventure video games σειρά, που δημιούργησε η Nintendo. Ο πρώτος τίτλος κυκλοφόρησε το 1986 για το NES. Μαζί με το αρχικό παιχνίδι έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 11 Metroid games για διάφορες πλατφόρμες: 1) Metroid II: Return of Samus (1991) – NES, 2) Super Metroid (1994) – GameBoy, 3) Metroid Fusion (2002) GameBoy Advance, 4) Metroid Prime (2002) – GameCube, 5) Metroid: Zero Mission (2004) – GameBoy Advance, 6) Metroid Prime 2: Echoes (2004) – GameCube, 7) Metroid Prime Pinball (2005) Nintendo DS, 8) Metroid Prime Hunters (2006) Nintendo DS, 9) Metroid Prime 3: Corruption (2007) Wii, 10) Metroid: Other M (2010) Wii. Ο πιο πρόσφατος τίτλος της σειράς είναι το καινούργιο Metroid Prime: Federation Force, το οποίο είναι ένα cooperative first-person shooter video game που κυκλοφόρησε για το 3DS. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί spin-off της τριλογίας Metroid Prime.

Με το που ξεκινάμε να παίζουμε, αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός Galactic Federation Marine. Αρχικά, καλούμαστε να  μάθουμε το χειρισμό του mech suit μας. Πρόκειται για μια μεγάλη στολή-ρομπότ, την οποία χρησιμοποιούμε για τι άλλο… μα φυσικά για να εξουδετερώνουμε εχθρούς.  Όταν πλέον νιώθουμε σίγουροι ότι έχουμε κατανοήσει πλήρως όλα όσα έχουμε μάθει σχετικά με το χειρισμό, πρέπει να περάσουμε κάποια tests, ώστε να αποδείξουμε την αξία μας. Τα περισσότερα από τα tests είναι αρκετά απλά, ωστόσο υπάρχει και ένα που μάλλον θα σας πάρει λίγο περισσότερη ώρα σε σχέση με τα υπόλοιπα για να το ολοκληρώσετε. Όταν καταφέρετε να περάσετε από όλα τα tests με επιτυχία, αποτελείτε και επίσημα μέλος της Federation Force combat unit.

Αμέσως μετά αποκτούμε πρόσβαση στο βασικό Menu του παιχνιδιού, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές. Καταρχάς υπάρχει η επιλογή Campaign, η οποία αποτελείται από τις υπο-επιλογές Solo Play, Local Play και Online. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά. Στο Solo Play, πληροφορούμαστε ότι βρισκόμαστε στο Bermuda System (κάτι σαν παράλληλο σύμπαν), στο οποίο υπάρχουν τρεις πλανήτες – Excelcion, Bion και Talvania. Η δικιά μας “δουλειά” είναι να αναλαμβάνουμε διάφορες αποστολές σε αυτούς τους πλανήτες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την εξουδετέρωση ή τη φυλάκιση εχθρών, με την εύρεση διαφόρων αντικειμένων κ.α.

Πριν από κάθε αποστολή πληροφορούμαστε ποιος είναι ο βασικός μας στόχος, ενώ επίσης εξοπλίζουμε με τα απαραίτητα και το mech suit μας. Ο εξοπλισμός έχει να κάνει με τα Aux Ammo: πρόκειται για διάφορα είδη πυρομαχικών, όπως μικροί και μεγάλοι πύραυλοι, ικανότητα ρίψης φωτιάς ή πάγου κλπ. και με τα Repair Capsules, τα οποία είναι πολύ απαραίτητα, μιας και αποτελούν το heal του παιχνιδιού. Ο αριθμός των αντικειμένων που μπορούμε να κουβαλάμε μαζί μας κάθε φορά δεν είναι απεριόριστος. Πρέπει να έχουμε μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό, ώστε να μην γίνεται υπέρβαρη η στολή μας. Επίσης το mech suit μπορούμε να το αναβαθμίζουμε με τα Mods, τα οποία βρίσκουμε κρυμμένα εντός του παιχνιδιού. Πρόκειται για  κάποια  μικροτσίπ, τα οποία μπορούμε να προσαρμόζουμε στη στολή μας ώστε να αποκτά νέες δυνατότητες: π.χ. να γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στα εχθρικά πυρά, τα δικά μας πυρά να προκαλούν μεγαλύτερο damage στους αντιπάλους κ.α. Τέλος, πριν από κάθε αποστολή έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε μαζί μέχρι και τρία AI Combat Drones, τα οποία μας βοηθούν στις μάχες.

Οι αντίπαλοι που συναντάμε σε κάθε αποστολή διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο έχουν όλοι τους ένα κοινό στοιχείο… είναι όλοι τους άσχημοι! Ανάλογα με το πλανήτη, στον οποίο βρισκόμαστε είναι και οι εχθροί που συναντάμε. Τι εννοώ με αυτό: όταν για παράδειγμα είμαστε στο πλανήτη Excelcion, ο οποίος είναι ένας παγωμένος πλανήτης, οι αντίπαλοι με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι εκεί, επιτίθενται με πάγο, ενώ αντίστοιχα είναι επιρρεπείς σε επιθέσεις φωτιάς.

Μετά από κάθε αποστολή που ολοκληρώνουμε, επιβραβευόμαστε με πόντους, ανάλογα με το πόσους εχθρούς νικήσαμε, πόσο γρήγορα τελειώσαμε την αποστολή μας κλπ. Στις επιλογές Local Play και Online ισχύουν πάνω-κάτω τα ίδια με αυτά που ισχύουν στο Solo Play, μόνο που στο Local μπορούμε να έχουμε βοήθεια από κάποιο φίλο μας που βρίσκεται σε κοντινή εμβέλεια με το 3DS του και είναι κάτοχος του παιχνιδιού, ενώ στο Online μπορούμε να παίξουμε με άλλους κατόχους του παιχνιδιού ανά τον κόσμο.

Η επόμενη επιλογή που συναντάμε στο Menu είναι το Training, το οποίο περιλαμβάνει τις υπο-επιλογές Blast Ball, Shooting Range και  Combat Sim. Το Blast Ball θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως διαγαλαξιακό ποδόσφαιρο. Όπως και στο Campaign, έτσι και εδώ υπάρχουν οι επιλογές Solo Play, Local Play, Online καθώς επίσης και η extra επιλογή Download Play, η οποία μας επιτρέπει να παίζουμε Blast Ball με φίλους μας ακόμα και αν εκείνοι δεν έχουν το παιχνίδι. Το Blast Ball διαθέτει δύο είδη παιχνιδιού: το Versus και το Challenge. Το Versus έχει να κάνει με αγώνες τρεις εναντίων τριών. Επιλέγουμε την ομάδα, στην οποία θέλουμε να ανήκουμε (Indigo ή Gold) και ο στόχος μας είναι να βάλουμε πρώτοι 3 goals. Στο Challenge είναι πάλι αγώνας τρεις εναντίων τριών, μόνο που εδώ υπάρχει χρονικό περιθώριο πέντε λεπτών και κερδίζει όποιος βάλει τα περισσότερα goals μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, Επίσης εδώ κάθε φορά που κερδίζουμε έναν αγώνα μπορούμε να διαγωνιστούμε αμέσως μετά και σε άλλον, με τους αντιπάλους αυτή τη φορά να είναι πιο δύσκολοι από πριν.

Και στις δύο επιλογές παιχνιδιού υπάρχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτον πρέπει να προσπαθούμε να μην ακουμπάμε τη μπάλα με το mech suit μας γιατί του προκαλεί βραχυκύκλωμα και μπορεί να το καταστρέψει, δεύτερον ο χειρισμός της μπάλας εντός του αγωνιστικού χώρου γίνεται πυροβολώντας την και τρίτον, κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα εμφανίζονται διάφορα power ups, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα για να ενισχύσουμε την άμυνά μας. Οι επιλογές τώρα Shooting Range και Combat Sim μας δίνουν τη δυνατότητα να επαναλάβουμε αυτά που μάθαμε στα αρχικά tests του παιχνιδιού, μόνο που αυτή τη φορά ο στόχος μας είναι η υψηλή βαθμολογία.

Από άποψη γραφικών το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Διαθέτει 3D environments, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με το πλανήτη στον οποίο είμαστε, ενώ πολύ ωραία αίσθηση αφήνουν και οι μάχες του παιχνιδιού. Προσωπικά μάλιστα, μου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι όταν ρίχνουμε σε ένα αντικείμενο που δεν καταστρέφεται πχ. σε ένα τοίχο, στα σημεία στα οποία  χτυπήσαμε εμφανίζεται ένα μαύρο ίχνος, το οποίο αποτελεί αρκετά καλό επίπεδο λεπτομέρειας θα λέγαμε για ένα παιχνίδι φορητής κονσόλας. Τέλος η μουσική που συντροφεύει το παιχνίδι δεν είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο, μιας και υπάρχει μόνο στα cutscenes ή όταν εμφανίζονται οι αντίπαλοι. Κατά τα άλλα οι ήχοι του παιχνιδιού επικεντρώνονται στον ήχο που κάνει το mech suit όταν κινούμαστε ή όταν πυροβολάμε.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Nintendo για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Metroid Prime: Federation Force

Author

Δήμητρα Διαμαντούλη

Developer

Next Level Games

Publisher

Nintendo

Πλατφόρμες

3DS

Tested on

3DS

Κυκλοφορία

02 Σεπτεμβρίου 2016

Είδος

First-person shooter, sports

PEGI

12

Θετικά

+ FPS στο Nintendo 3DS
+ Ωραία γραφικά
+ Εύκολος χειρισμός
+ Πολλές αποστολές και μάχες
+ Παρουσία Blast Ball

Αρνητικά

- Δεν είναι αυτό που θα περίμεναν οι fans της τριλογίας Metroid Prime
- Αδιάφορη μουσική υπόκρουση

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το Metroid Prime: Federation Force αποτελεί ένα αρκετά δυνατό FPS για το Nintendo 3DS. Παρ’ όλο που μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελαν οι fans της σειράς Metroid Prime, αν το δούμε σαν ένα αυτόνομο παιχνίδι καταφέρνει να σταθεί ιδιαίτερα καλά, εξασφαλίζοντας πολλές ενδιαφέρουσες μάχες, χωρίς προβλήματα. Επίσης η παρουσία του Blast Ball δίνει έναν extra τόνο διασκέδασης, ο οποίος μόνος ως θετικός μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν λοιπόν ψάχνατε ένα καλό FPS για το 3DS σας, πιστεύω ότι το νέο Metroid Prime θα σας ικανοποιήσει.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1