Minecraft: Story Mode - Adventure Pass

by Γιώργος Νανάκης on 11 Ιανουαρίου 2017
Δείτε τα σχετικά Reviews:
Episode 2: Assembly Required
Episode 3: The Last Place You Look
Episode 4: A Block and a Hard Place
Episode 5: Order Up!

Με την αρχική κυκλοφορία του Minecraft: Story Mode, οι παίκτες είχαν την δυνατότητα να παίξουν τα 5 κεφάλαια του παιχνιδιού, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως μας έχει συνηθίσει εξάλλου η Telltale. Προς μεγάλη έκπληξη, η αρχική ιστορία ολοκληρώνεται στα 4 πρώτα επεισόδια ενώ το 5ο σηματοδοτούσε μία καινούργια περιπέτεια για τους χαρακτήρες μας. Παράλληλα, έγινε διαθέσιμο και το Adventure Pass, για το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ εξ’ αρχής νύξη, το οποίο προσφέρει 3 έξτρα επεισόδια στους κατόχους του. Στη συνέχεια βέβαια, με την κυκλοφορία και του τελευταίου επεισοδίου (8) αποσύρθηκαν όλες οι αρχικές συσκευασίες και στα καταστήματα πωλείται πλέον το παιχνίδι ολοκληρωμένο, μαζί με τα έξτρα επεισόδια. Τι αφορούν όμως τα τρία επιπλέον επεισόδια; Αξίζει η αγορά του τίτλου λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπρόσθετες περιπέτειες;

Προσοχή: Ακολουθούν μερικά spoiler για την εξέλιξη της ιστορίας.

Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες  για την εξέλιξη της ιστορίας, τα επεισόδια 5-8 ακολουθούν μέρος της ομάδας των ηρώων μας, οι οποίοι προσπαθούν να επιστρέψουν στον κόσμο τους μέσα από ένα δίκτυο πυλών που ανακαλύπτουν στα τελειώματα του 5ου επεισοδίου. Οπότε η διήγηση και η δράση επικεντρώνεται σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας.

Στο 6ο κεφάλαιο (Α Portal to Mystery) οι ήρωές μας βρίσκονται «παγιδευμένοι» μέσα σε ένα σπίτι που επισκέπτονται σε μία από τις πολλές πύλες που εξερευνούν. Μέσα σε αυτό το σπίτι καλούνται να ανακαλύψουν και να ξεσκεπάσουν τον δολοφόνο που σκοτώνει στρατηγικά τους επισκέπτες της έπαυλης. Ανάμεσα στους καλεσμένους, υπάρχουν και πέντε εξαιρετικά διάσημοι Minecraft YouTubers (CaptainSparklez, StampyCat, DanTDM, LDShadowlady και Stacyplays) καθώς και άλλοι άγνωστοι, οι οποίοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταφέρουν να αποδράσουν πριν να είναι αργά...

Στο 7ο κεφάλαιο (Access Denied), ο Jesse και η παρέα του καταλήγουν σε έναν κόσμο που ελέγχεται πλήρως από έναν υπερ-υπολογιστή με την ονομασία PAMA. Ο ήρωάς μας καλείται να απελευθερώσει τους κατοίκους -αλλά και τους ίδιους του τους φίλους- από τον πανίσχυρο PAMA και να επαναφέρει την τάξη στον κόσμο.

Στο 8ο και τελευταίο κεφάλαιο (A Journey’s End?), οι ήρωές μας επισκέπτονται τον κόσμο των «Παλαιών Αρχιτεκτόνων» και προσπαθούν να τους πείσουν να τους βοηθήσουν για να επιστρέψουν μια και καλή στον δικό τους κόσμος. Έτσι, θα σταματήσουν να περιπλανιούνται άδικα από πύλη σε πύλη. Ο κόσμος όμως τον «Παλαιών Αρχιτεκτόνων» κρύβει μια απρόσμενη έκπληξη καθώς οι ήρωές μας έρχονται αντιμέτωποι με τα παιχνίδια που διοργανώνουν οι αρχιτέκτονες – μια παραλλαγή των γνωστών Hunger Games και του Μονομάχου. Ο Jesse πρέπει να νικήσει στα παιχνίδια που διοργανώνονται εις βάρος όσον επισκέπτονται τον κόσμο αυτό και να καταφέρει να απελευθερώσει τόσο τους κατοίκους αλλά και τους φίλους του από την τυραννία των αρχιτεκτόνων.

Έχοντας πλέον μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη για ολόκληρο τον τίτλο, μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι το παιχνίδι - σεναριακά τουλάχιστον - είναι ένα όμορφο ψηφιακό παραμύθι που ενδείκνυται για μικρές ηλικίες ή όσους αγαπούν το Minecraft.  Μια περιπέτεια η οποία εξυμνεί την φιλία, την ομαδικότητα, την αποφασιστικότητα αλλά αγγίζει και βαθύτερες πτυχές θεμάτων όπως η εξάρτηση του ανθρώπου από την τεχνολογία ή την ανατροπή κοινωνικών αδικιών, προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων κτλ.

Σαφώς μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα με μια πρώτη ματιά σε κάποιο παίκτη μικρής ηλικίας τα εν λόγω θέματα, αλλά σίγουρα το παιχνίδι θέτει ξεκάθαρα τα όρια μεταξύ του καλού και του κακού, του σωστού και του λάθους του ηθικά σωστού και του ανήθικου. Και αυτό το πετυχαίνει τόσο μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας όσο και από τις επιλογές που καλείται ο παίκτης να λάβει σε κομβικά σημεία. Ωστόσο, οι επιλογές των αποφάσεων σας δεν έχουν τρανταχτό απόηχο στην περαιτέρω εξέλιξη της ιστορίας, κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη σε επερχόμενους τίτλους της η Telltale, ώστε να υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ των ξεχωριστών αποφάσεων.

Σε επίπεδο gameplay, τα επιπλέον επεισόδια δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν και να διαφοροποιηθούν από την λογική των προηγούμενων. Ως επί των πλείστoν δηλαδή οι παίκτες απλά παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται σε κάθε επεισόδιο με ελάχιστη ελευθερία κινήσεων ή διαδραστικότητα. Όταν δίνεται ο λόγος στον παίκτη αυτό κυρίως γίνεται μέσω QTE κινήσεων ή λεκτικών φράσεων που αποτελούν ξεχωριστές επιλογές ή ακόμα και τον συνδυασμό αντικειμένων που ήδη κατέχει επάνω του ο παίκτης, χωρίς να χρειαστεί να ψάξει ιδιαίτερα στο γύρω περιβάλλον του.

Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, οι επιλογές που καλείται να πάρει κάποιος σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο παιχνίδι δεν επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στην εξέλιξη και στην έκβαση της ιστορίας, κάτι που αυτομάτως αφαιρεί και το ενδιαφέρον του παίκτη από το παιχνίδι καθώς γνωρίζει ότι οποιαδήποτε απόφαση και να επιλέξει η τελική έκβαση θα είναι θεωρητικά η ίδια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι κακό ή δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του. Απλά η Telltale έχει θέσει κάποια standard για τα παιχνίδια της, τα οποία το Minecraft δεν ακολουθεί πιστά. Έτσι, το παιχνίδι ξεχωρίζει για την απλότητά και την αμεσότητά του αλλά στερεί στην εμπειρία του gameplay που έχουν άλλα δυνατά adventure παιχνίδια της Telltale. Ο παίκτης έχει την εντύπωση ότι παρακολουθεί επεισόδια μιας τηλεοπτικής σειράς παρά ότι παίζει κάποιο παιχνίδι.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών σε όλα τα επεισόδια είναι εξαιρετικές και αρκετοί από τους ηθοποιούς που πλαισιώνουν τους χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι γνωστοί τηλεοπτικά και κινηματογραφικά. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια άλλη ιδιαίτερη αναφορά στον ήχο, καθώς δεν υπάρχουν ευδιάκριτα ηχητικά θέματα που πλαισιώνουν το παιχνίδι, το οποίο κυρίως βασίζεται στην ομιλία.

To παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Telltale Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Minecraft: Story Mode - Adventure Pass

Συντάκτης
11 Ιανουαρίου 2017
Developer

Telltale Games

Publisher

Telltale Games

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / PS Vita / Xbox One / Xbox 360 / Wii U / OS X / iOS / Android

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

13 Σεπτεμβρίου 2016 (Episode 8)

Είδος

Graphic adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Ερμηνείες ηθοποιών
+ Το παιχνίδι στο σύνολό του δίνει την αίσθηση ότι παρακολουθείτε μια διαδραστική σειρά στο Netflix

Αρνητικά

- Όποια απόφαση και να πάρετε στα διλήμματα που θα σας θέσει το παιχνίδι, η τελική έκβαση παραμένει η ίδια
- Άπειρα QTE
- Ανύπαρκτοι γρίφοι με μηδενική προσπάθεια από τη μεριά του παίκτη για να λυθούν

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
3.4
Συνοψίζοντας

Το Minecraft: Story Mode είναι 2 περιπέτειες σε μία! Τα επεισόδια 1-4 είναι η πρώτη ουσιαστικά περιπέτεια και η γνωριμία των παικτών με τους κεντρικούς ήρωες ενώ το 5-8 είναι η δεύτερη ιστορία των ηρώων. Είναι απλοϊκό, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια εξερεύνησης στον παίκτη ή κίνητρο να το παίξει εκ νέου, καθώς όλες οι επιλογές που θα λάβετε θα σας οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στο ίδιο αποτέλεσμα σεναριακά.

Εάν είστε λάτρης του Minecraft ή θέλετε να εισάγετε το παιδί σας ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο μικρότερης ηλικίας στο είδος της περιπέτειας, ο τίτλος είναι ιδανικός. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η απλότητα του χειρισμού και του gameplay του, ίσως να δυσαρεστήσει τους πιο απαιτητικούς παίκτες.

6.0
Βαθμός
3.4
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
100%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1