Minecraft: Story Mode - Episode 5: Order Up!

by Γιώργος Νανάκης on 7 Απριλίου 2016

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 4 μήνες για να μας δώσει η Telltale το πέμπτο επεισόδιο του Minecraft: Story Mode, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα σύντομα χρονικά διαστήματα κυκλοφορίας, που μας είχε συνηθισμένους  με τα προηγούμενα κεφάλαια. Μετά από όλη αυτή την αναμονή λοιπόν έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα επεισόδιο με τις περιπέτειες του τάγματος της πέτρας. Η αλήθεια είναι ότι αναμέναμε το πέμπτο μέρος με ιδιαίτερη αγωνία καθώς στο τέλος του 4ου επεισοδίου όλα τα προβλήματα των ηρώων μας είχαν λυθεί. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά τώρα και να ταράξει την ηρεμία τους;

Προσοχή: Ακολουθούν spoiler για την μέχρι τώρα εξέλιξη της ιστορίας.

Ας δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Στα 4 πρώτα επεισόδια, γνωρίζουμε τον κεντρικό μας χαρακτήρα Jesse. Αυτός (ή αυτή ανάλογα με το τι χαρακτήρα θα επιλέξουμε από την αρχή) καταφέρνει να συγκεντρώσει τα μέλη του τάγματος της πέτρας και να νικήσουν από κοινού, επιστρατεύοντας τις ξεχωριστές δυνάμεις τους, το τέρας  που απειλούσε να καταστρέψει τον κόσμο. Η αποστολή του ήρωά μας δεν ήταν εύκολη, καθώς έπρεπε να ταξιδέψει σε διαφορετικά μέρη, ώστε να καταφέρει να συναντήσει και να πείσει τα μέλη του τάγματος να τον βοηθήσουν. Παρά τις δυσκολίες, ο Jesse σκοτώνει το τέρας και παίρνει τη θέση του ενός από το τάγμα της πέτρας, ο οποίος αποβιώνει κατά την τελική μάχη. Το τέρας κατατροπώνεται, η ηρεμία, η τάξη και η ασφάλεια επικρατούν στον κόσμο, ο Jesse μαζί με την παρέα του γίνονται το νέο τάγμα της πέτρας, τα παλαιά μέλη αποσύρονται από την ενεργό δράση και όλοι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Σωστά;

Όχι ακριβώς. Λίγο πριν το τέλος του 4ου επεισοδίου, η Telltale μας ενημερώνει ότι οι περιπέτειες του τάγματος της πέτρας συνεχίζονται στο 5ο επεισόδιο. Αν και περιμέναμε κάποια ανατροπή στη μέχρι τώρα εξέλιξη, η ιστορία προχωράει… διαφορετικά! Το 5ο μέρος σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τους ήρωές μας και τις περιπέτειές τους, καθώς αποτελεί μια ανεξάρτητη ιστορία σε σχέση με τα υπόλοιπα τέσσερα πρώτα επεισόδια. Ο τίτλος του ονομάζεται ‘’Order Up!’’ και  η ιστορία μας εκτυλίσσεται σε μια πόλη στον ουρανό! Ο Jesse, η Petra, ο Lucas και ο Ivor περνάνε μέσα από μία πύλη και βρίσκονται “παγιδευμένοι” στην Sky City. Μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων, ο Jesse βρίσκεται μπλεγμένος σε μια πλεκτάνη, την οποία πρέπει να ξεσκεπάσει για να μπορέσει να αποκαταστήσει την αλήθεια, αλλά και να αποκαλύψει σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει.

Το πέμπτο επεισόδιο είναι αρκετά μικρό σε έκταση. Όπως όλα τα επεισόδια αποτελείται και αυτό από έξι κεφάλαια. Παρόλα αυτά, δύο κεφάλαια είναι αρκετά σύντομα και δε σας δίνεται καν η δυνατότητα να αλληλεπιδράσετε ιδιαίτερα, με εξαίρεση την επιλογή συγκεκριμένων απαντήσεων σε κάποιους διαλόγους ή την χρήση συγκεκριμένων κουμπιών στο χειριστήριο στις QTE σκηνές. Παρά το γεγονός ότι το πέμπτο μέρος είναι σύντομο, δεν παύει να είναι διασκεδαστικό με τον τρόπο του. Η ιστορία κυλάει ομαλά, με γρήγορους ρυθμούς και -αν και σύντομη- προσφέρει ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Η ιστορία του παιχνιδιού έχει αρχή, μέση και τέλος και όλα διευθετούνται σε ένα μόνο επεισόδιο! Στο τέλος σας αφήνει με την απορία για το πώς θα συνεχιστεί και ποια θα είναι η τύχη των ηρώων μας. Παρόλα αυτά, σε επίπεδα έντασης και αγωνίας δεν αγγίζει τα αντίστοιχα επίπεδα των αρχικών επεισοδίων.

Αξίζει να τονίσουμε ότι σε όλη την έκταση των επεισοδίων μέχρι στιγμής έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά στις ηχογραφήσεις και τις ερμηνείες των ηθοποιών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού είναι διάλογοι, ο τίτλος είναι εξαιρετικός στο κομμάτι αυτό. Στους υπόλοιπους όμως τομείς, αν κρίνουμε τον τίτλο πιο αυστηρά, αντικειμενικά υστερεί. Όπως έχουμε τονίσει και στα reviews των προηγούμενων επεισοδίων, το Minecraft: Story Mode δεν είναι άσχημο παιχνίδι. Είναι αρκετά απλοϊκό και απευθύνεται κυρίως στους μικρούς μας φίλους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλους Adventure τίτλους καθώς μιλάμε για ένα ψηφιακό παραμύθι σε μορφή επεισοδίων. Η ελευθερία επιλογών που μας υπόσχεται από την αρχή το παιχνίδι δεν καταλήγει να έχει μεγάλη ουσία και οι επιλογές σας δεν επηρεάζουν, ούτε διαμορφώνουν ξεχωριστά την εξέλιξη της μετέπειτα ιστορίας. Παρόλα αυτά όμως θα σας διασκεδάσει και θα σας ψυχαγωγήσει, αλλά δε θα σας προσφέρει τον προβληματισμό και την ένταση που θα σας προσφέρει ένα κλασσικό adventure game.

Για πρώτη φορά σε episodicτίτλο της Telltale έχουμε δύο ξεχωριστές ιστορίες μέσα στην ίδια season. Βλέποντας όμως τη γενική εικόνα και πορεία του τίτλου μέχρι τώρα, δεν πιστεύουμε ότι αυτό έγινε τυχαία. Η κεντρική ιστορία μας, όπως προαναφέραμε, ξεδιπλώνεται μέσα από τα επεισόδια 1 έως 4. Στο 5ο κεφάλαιο έχουμε την αρχή της νέας περιπέτειας και η Telltale ανακοίνωσε ότι θα βγουν 3 νέα έξτρα επεισόδια ως DLC, τα οποία μαζί με αυτό που κυκλοφόρησε, θα αποτελέσουν μία δεύτερη, ξεχωριστή ιστορία. Το ερώτημα όμως που εύλογα δημιουργείται είναι για ποιο λόγο η εταιρία επιλέγει να χρεώσει επιπλέον περίπου 16€ τους χρήστες που θέλουν να εξερευνήσουν την συνέχεια της ιστορίας και έχουν ήδη δώσει προσεγγιστικά 30€ για να αγοράσουν τον πλήρη αρχικό τίτλο και δεν κυκλοφορεί το παιχνίδι ως 2 ξεχωριστές Season των τεσσάρων επεισοδίων σε πιο προσιτή τιμή; Από την μεριά των καταναλωτών μπορεί να θεωρηθεί και ως μικρή εξαπάτηση το γεγονός ότι δεν είχε γίνει από την αρχή ανακοίνωση για extra DLC–επί πληρωμής- περιεχόμενο, αλλά μέχρι πρότινος γινόταν αναφορά σε ένα παιχνίδι 5 επεισοδίων που παρέχει με το Season Pass πρόσβαση στα 5 επεισόδια του τίτλου την ημερομηνία κυκλοφορίας τους. Αυτήν τη λογική και τακτική ακολουθούσε μέχρι σήμερα σε όλα τα παιχνίδια της η Telltale. Ξαφνικά λοιπόν, όσοι έχουν αγοράσει το Season Passκαι όχι κάποια μεμονωμένα επεισόδια, καλούνται να αγοράσουν το επιπλέον έξτρα Season Passγια να έχουν πρόσβαση στα νέα επεισόδια! Από την άλλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το παιχνίδι είναι για νεαρές ηλικίες, σαφώς για λόγους μάρκετινγκ και πωλήσεων, η τακτική αυτή είναι άριστη για την πλήρη “εκμετάλλευση” του τίτλου. Το παιδικό κοινό μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να χειραφετηθεί και να οδηγηθεί σε επιπλέον αγορές, προκειμένου να αποκτήσει αυτό που θέλει. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει μόδα η τακτική αυτή σε μεταγενέστερους τίτλους της εταιρίας.

To παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Telltale Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Minecraft: Story Mode - Episode 5: Order Up!

Author

Γιώργος Νανάκης

Developer

Telltale Games

Publisher

Telltale Games

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / PS Vita / Xbox One / Xbox 360 / Wii U / OS X / iOS / Android

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

29 Μαρτίου 2015

Είδος

Graphic adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Ερμηνείες ηθοποιών
+Παίζεται ευχάριστα, σαν να παρακολουθεί κάποιος μια διαδραστική παιδική σειρά, στην οποία μπορεί να συμμετέχει επιλέγοντας διαλόγους

Αρνητικά

- Ξεκινά μια νέα ιστορία, που χρειάζεται νέο Season Pass, αν θέλετε να δείτε τα επόμενα επεισόδια (παραμένει 1η σεζόν)
- Μικρή διάρκεια (το οποίο ισχύει για όλα τα επεισόδια)
- Πολλά και ανούσια QTE
- Απουσία σοβαρών και ευρηματικών γρίφων
- Οι επιλογές σας δεν έχουν βαρύτητα στην μετέπειτα εξέλιξη του παιχνιδιού

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το πέμπτο επεισόδιο δεν έρχεται να ανατρέψει την ουσία της σειράς, ούτε με το σενάριό του, ούτε με τα γραφικά του, ούτε με το gameplay του. Παραμένει ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τους προγενέστερους τίτλους και είναι μια απλή και σύντομη εξέλιξη της ιστορίας. Αν είστε fan του Minecraft και δε σας κουράζουν οι μακροσκελείς διάλογοι, οι απλοί γρίφοι και τα συνεχόμενα QTE, θα σας προτείναμε να το δείτε.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1