Mirror's Edge Catalyst

Run Faith, Run
by Afaza on 16 Ιουνίου 2016

Μετρούσαμε μέρες από το 2008 και την πρώτη κυκλοφορία του Mirror’s Edge μέχρι να το ξαναπιάσουμε στα χέρια μας. Όταν η DICE ανακοίνωσε το Mirror's Edge Catalyst, η χαρά ήταν πολύ μεγάλη, όπως και η δικαίωση που νιώσαμε για ένα τίτλο που τον πιστέψαμε απο την αρχή και ελπίζαμε για την συνέχεια του. Εν έτειλοιπόν 2016 η αναμονή έλαβε τέλος και το κυνήγι στις ταράτσες παρέα με την πρωταγωνίστρια, Faith, συνεχίζεται. Το First-Person free running του πρώτου Mirror’s Edge ήταν ένα ρίσκο που πήραν οι άνθρωποι της DICE και το κέρδισαν. Tο επόμενο στοίχημα ήταν να βρουν τρόπο να το εξελίξουν, κάτι το οποίο θα σας αναλύσουμε παρακάτω.

Mirror's Edge™ Catalyst_20160607193128

Οι περιπέτειες στην γυάλινη πόλη ξεκινάνε με ένα σοβαρό κενό: Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ξεκινάς ένα reboot ενός παιχνιδιού με την πρωταγωνίστρια στη φυλακή χωρίς να μας δείχνουν πως κατέληξε εκεί, ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα τι την οδήγησε στους Runners, όπως και το τι απέγινε η αδερφή της. Οι Runners είναι μια ομάδα αντίστασης που προσπαθεί να πάρει πίσω από την K-SEC την ελευθερία του να κυκλοφορεί ο κόσμος παντού χωρίς τον αυστηρό έλεγχο και την συνεχή στενή παρακολούθηση των πολυεθνικών . Η πρώτη συνάντηση της Faith μετά την απελευθέρωση της είναι με ένα καινούριο runner, το ψευδώνυμο του οποίου είναι Icarus και η πρώτη τους επαφή δε θα ξεκινήσει και πολύ φιλικά.

Ένα γνωστό και σοβαρό πρόβλημα της DICE είναι η έμφαση και το βάρος που δίνει στο σενάριο των παιχνιδιών της και με το Mirror's Edge Catalyst μπορεί να έπεσε πάλι στην παγίδα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε. Το story του παιχνιδιού δείχνει πάρα πολύ ενδιαφέρον (τουλάχιστον σε σχέση με το πρώτο). Παρόλο που οι διάλογοι είναι βαρετοί και μονότονοι, ενώ πολλοί υπάρχουν απλά και μόνο για να γεμίσει το πλάνο. Οι ερμηνείες επίσης είναι σε αρκετά χαμηλά ποιοτικά επίπεδα.

Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα είναι και τα γραφικά, καθώς αυτό που είδαμε δεν είναι μόνο ‘’λίγο’’ για Mirror’s Edge, άλλα γενικά και για την DICE. Το αποτέλεσμα φέρνει πιο πολύ σε ‘’πισωγύρισμα’’, παρά σε εξέλιξη, αφού ακόμα και τα cutscenes είναι σε μέτρια επίπεδα με τον μόνο χαρακτήρα που ξεχωρίζει σε ποιότητα να είναι η Faith, η οποία και πάλι υπολείπεται σε ποιότητα σε σχέση με αυτό που βλέπαμε στα trailers. Ο σχεδιασμός των υπολοίπων χαρακτήρων του παιχνιδιού είναι υποδεέστερος, ενώ η DICE ουσιαστικά δίνει βάρος μόνο στην δημιουργία της βασικής πρωταγωνίστριας και ούτε καν στους υπόλοιπους βασικούς ρόλους. Το πολύ θετικό για τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού είναι ότι "τρέχει" αρκετά σταθερά σε υψηλά frames, με στόχο τα 60, ενώ φαίνεται αρκετά σταθερό τουλάχιστον στην PS4 έκδοση, που το δοκιμάσαμε εμείς και το τονίζουμε αυτό γιατί έχουν αναφερθεί αρκετά bugs και frame drops στην έκδοση του Xbox One.

Πλέον μιλάμε για ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου, πράγμα που σημαίνει πως θα έπρεπε να υπάρξουν πολλές προσθήκες για να σταθεί το παιχνίδι σε ικανοποιητικά επίπεδα και αυτό ευτυχώς συμβαίνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Ο χάρτης είναι μεγάλος και ολόλευκος με τη μόνη διαφορά που θα βρείτε σε κάθε περιοχή να είναι το δεύτερο χρώμα (πχ. άσπρο και μωβ, άσπρο και κίτρινο, άσπρο και κόκκινο κλπ.). Ενώ είναι υπερβολικά γεμάτος με challenges, τα περισσότερα είναι time trials, με το θετικό της υπόθεσης να είναι πως θα βλέπετε τους χρόνους των φίλων σας και θα προσπαθήσετε να σπάσετε τα ρεκόρ τους. Οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, άλλα εδώ έρχεται μια πολύ καλή προσθήκη: το ‘’Runner Vision’’, που πραγματικά θα σας βοηθήσει και θα σας λύσει τα χέρια (και τα πόδια στην συγκεκριμένη περίπτωση) για να βρίσκετε πάντα τον δρόμο σας. Είναι μια "θολούρα" που θα δείτε να τρέχει σαν τα ghosts στα racing games και στην ουσία σας δείχνει τη διαδρομή, που πρέπει να ακολουθήσετε. Οι χρόνοι στο παιχνίδι είναι πολύ αυστηροί και το παραμικρό λάθος πληρώνεται ακριβά, οπότε καλό θα είναι να έχετε στο νου σας το Runner Vision. Κάποιες φορές βέβαια, όπως σας συμβουλεύει και το ίδιο το παιχνίδι, η διαδρομή που θα δείτε με το Runner Vision δεν είναι η βέλτιστη, οπότε μπορεί να θέλετε να πειραματιστείτε.

Η βελτίωση του χαρακτήρα σε ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου είναι βασικός παράγοντας και έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει και από το συγκεκριμένο παιχνίδι με την Faith αυτή την φορά να έχει το δικό της. Το Skill Tree χωρίζεται στις τρεις παρακάτω κατηγορίες: Movement, Combat και Gear. Η αναβάθμισή τους γίνεται με τα upgrade points, που θα μπορείτε να αποκτήσετε κάνοντας τα missions για το story, τα sub–missions, αλλά και διάφορα challenges και trials που θα βρίσκετε συνεχώς μέσα στον χάρτη. Τα skill upgrades θα σας βοηθήσουν πολύ μέσα στο παιχνίδι, οπότε θα ήταν καλό να εστιάσετε στη γρήγορη ανάπτυξη τους και να δώσετε μεγάλη βάση πού θα ξοδεύετε τους πόντους σας. Η μεγαλύτερη πηγή XP είναι το story mode με 750 XP ανά αποστολή.

Ο χάρτης, που είναι αρκετά μεγάλος, μπορεί να σας κουράσει ή να σας φανεί πολύ επαναλαμβανόμενος, καθώς αυτή η μινιμαλιστική χροιά που έχουν επιλέξει οι developers δεν αφήνει περιθώρια και για μεγάλες αλλαγές ανά περιοχή.  Το art style, που χρησιμοποιήθηκε είναι πολύ καλό και ιδιαίτερο, αλλά αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσε η γυάλινη πόλη να αποτυπωθεί με κάποια άλλη μορφή τέχνης ή αν θα έδειχνε καλύτερα αν δεν ήταν έτσι. Αυτή την απλότητα αγαπήσαμε και στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, άλλα τώρα με την Frostbite και με το hype πολύ ψηλά θα περιμέναμε κάτι αντίστοιχα καλό, που δεν ήρθε εντέλει.

Ένα πολύ παρεξηγημένο κομμάτι του παιχνιδιού είναι οι μάχες του, καθώς μπορεί η AI των εχθρών να μην είναι για διδακτορικό, άλλα σίγουρα μας διευκολύνει στο να προσαρμόσουμε τις μάχες, όπως εμείς θέλουμε και τα τις κάνουμε όσο εντυπωσιακές μπορούμε. Αν κάποιος πάει στην μάχη απλά για να ρίξει μπουνιές θα του φανεί αστεία και πολύ απλή και αυτό είναι σίγουρο. Σκοπός της μάχης είναι να παρασύρετε τους αντιπάλους σας κοντά σε τοίχους η σε αντικείμενα για να τους ακινητοποιήσετε χάρη στα parkour skills σας και όχι χάρη στην δύναμη. Χειρίζεστε την Faith, οπότε καλό θα είναι να μπείτε στο ρόλο αυτής και όχι στο ρόλο του Goro. Μια βασική αλλαγή είναι πως πλέον δεν θα πάρετε ποτέ όπλο στα χέρια σας σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, με την Faith να τονίζει συνεχώς (και σωστά κάνει) πως δεν είναι δολοφόνος, που σημαίνει πως παλεύει μόνο όταν δεν μπορεί να αποφύγει τη μάχη. Η θέση μας γύρω απο το παιχνίδι σχετικά με την κριτική στο σύστημα μάχης είναι πως οι μάχες μπορεί να είναι τόσο εντυπωσιακές όσο εσείς μπορείτε να τις κάνετε. Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι πως δεν υπάρχει καθόλου αίμα (όπως και στο πρώτο) ενώ πλέον δεν υπάρχουν ούτε όπλα με σφαίρες καθώς πλέον οι εχθροί σας θα προσπαθούν να σας χτυπάνε μόνο με ρεύμα και με παρεμφερείς τρόπους αναλόγως το είδος "κακού" (taser, γκλοπς, πολυβόλα που βγάζουν ηλεκτρισμό και περίστροφα του ίδιου είδους).

Στο multiplayer κομμάτι θα μείνετε σε ρηχά νερά, καθώς η μόνη επαφή με φίλους σας θα είναι στα leaderboards των time trials ή και με το tag σας στo safe house που θα βρίσκετε ο εκάστοτε φίλος σας. Το tag σας θα μπορείτε να το αλλάζετε από το επίσημο site του παιχνιδιού με εικόνες που θα ξεκλειδώνετε μαζεύοντας τα ‘’kits’’ που θα πέφτουν τυχαία στον χάρτη, κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε μια αποστολή ή κάποιο από τα challenges.

Το soundtrack του παιχνιδιού είναι πανέμορφο όπως και τα ηχητικά εφέ που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι με την DICE να μας καλύπτει απόλυτα για ακόμα μια φορά σε αυτόν τον τομέα καθώς δείχνει πως στα του ήχου είναι άψογη σε όλα της τα παιχνίδια. Απολαυστικοί ήχοι σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού κάνοντας απολαυστική την όλη εμπειρία του parkour, άλλα και τον tasers των φρουρών της K-SEC.

Οι μεταφορά της τεχνικής του free running είναι άψογη και το κρατάει στην κορυφή στα παιχνίδια αυτού του είδους. Τα άλματα και τα slides είναι εντυπωσιακά και όταν καταφέρετε να πιάσετε ρυθμό σας, το παιχνίδι θα πάει σε άλλο επίπεδο δίνοντάς σας έτσι την ευκαιρία να το κάνετε τόσο ενδιαφέρον, όσο και το parkour σας. Έχουν προστεθεί αρκετές νέες κινήσεις και λεπτομέρειες, με άλλες να είναι ξεκλείδωτες από την αρχή, ενώ άλλες να ξεκλειδώνονται στην πορεία.

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, με το βασικό story να σας είναι περίπου στις 10 ώρες ενώ μπορεί να πάρει και πολύ περισσότερο χρόνο αν "ανεβάσετε" την δυσκολία του προσπαθώντας να μαζέψετε και τα collectibles της κάθε αποστολής. Όπως αναφέραμε αρκετές φορές, μιλάμε πλέον για ένα open world παιχνίδι, οπότε θα πρέπει να δώσετε ακόμα πιο πολλές ώρες αν θέλετε να μαζέψετε και όλα τα είδη collectibles (secret bags, documents, recordings, security chips).

Mirror's Edge™ Catalyst_20160612012226

Αυτό που μας αφήνει το Mirror's Edge Catalyst στο τέλος είναι μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς ναι μεν μας ικανοποίησε τουλάχιστον σαν First-Person free running game, άλλα δεν ήταν αρκετό για τον τίτλο που κουβαλάει και που περιμέναμε τόσα χρόνια. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η DICE βιάστηκε να κυκλοφορήσει τον τίτλο ή αν νόμιζε πως θα ικανοποιηθούμε με αυτό, πάντως το συναίσθημα που μένει στο τέλος είναι πιο πολύ απογοητευτικό, παρά θετικό, λόγω των απαιτήσεων που υπήρχαν από το πρώτο μέρος. Ελπίζουμε πως αν υπάρξει και επόμενο να δουλευτεί όπως το πρώτο της σειράς και όχι όπως το reboot του. Η διαδρομή από την μηχανή γραφικών Unreal Engine 3 του πρώτου παιχνιδιού στην Frostbite του δεύτερου φαίνεται πως ήταν γεμάτη εμπόδια καθώς θα περιμέναμε τεράστια διαφορά από την μία μηχανή στην άλλη, πράγμα που δεν έφτασε ποτέ στις κονσόλες μας. Πέρα από τα μέτρια πρόσωπα και τα κενά τοπία δεν είδαμε κάτι άλλο που να μας εντυπωσιάσει. Τουλάχιστον η Faith (και μόνο αυτή) στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.


Το Mirror's Edge Catalyst διαθέτει 50 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: */10
The Few. The Elite.
Unlock all Mirror's Edge™ Catalyst Trophies (3)
Knowledge is power
Complete all of Plastic's missions
Downtown Girl
Complete all side missions in Downtown
I refuse to sink
Complete all side missions in Anchor
Building Blocks
Complete all side missions in Rezoning
Viewfinder
Complete all side missions in The View
Running Errands
Complete all side missions
Learn to walk
Purchase Faith's second upgrade
Run free
Purchase half of Faith's upgrades (1)
With Bells On
Purchase all of Faith's upgrades
Praise the Run
Reach full focus and keep it going (2)
Easy Runner
Springboard, Wallclimb, Turn, Jump, Coil, Skill Roll (2)
Veteran Runner
Shift, Wallrun, Jump, Coil, Skill Roll, Shift (2)
Tenacious Traceur
Wallrun, Turn, Jump, Wallclimb, Turn, Jump, Wallclimb, Turn, Jump (2)
Seb's Salute
Shift, Springboard, Wallrun, Swing Pipe, Skill Roll (2)
Georges' Garrison
Springboard, Swingbar, Jump, Wallclimb, Turn, Jump, Coil (1)
Belle of the Ball
Vault, Slide, Jump, Wallclimb, Turn, Jump, Wallrun, Turn, Jump, Skill Roll (1)
Danger Zone
Reach full focus and take out 10 enemies before it runs out (2)
Hey, it's-a-me again!
Perform a highground attack as a finishing move (1)
Elegant Flight
Deliver any fragile package without any damage to it (2)
Undetected Surge
Shut down any gridNode without notifying KrugerSec of your presence (3)
Roof Runner
Complete 10 Dashes in the main game
Peak Performer
Get a 3-star rating on all Dashes in the main game (1)
Express delivery
Deliver 10 packages
Fighting the system
Complete 15 billboard hacks and interventions (3)
Five Finger Discount
Remove 10 electronic parts from Conglomerate terminals
I Saw You On The Battlefield
Destroy all Security Hubs
P.I. Connors
Find every secret bag hidden in Glass
Story Teller
Find every recording and document in Glass
Full Exposure
Collect every gridLeak in Glass
User Generated Finisher
Complete a user created Time Trial (1)
You can't keep me down
Get yourself to a user created Beat L.E. (1)
Spooky
Customize your Echo (1)
Law-abiding citizen
A good Cascadian follows the rules (2)
Κρυφά Trophies
Reunion
Resume your old life
Learn to Fly
Take flight with some old friends
In his bad books
Escape with a gift from an old enemy
Time for a Frenzied Rumble
First crack the shell, then crack what's inside
Devastation
Witness a terrifying event
Payback
Repay Dogen
Never forgotten
Avenge them
The enemy of my enemy
Seek out Black November for help
This. Is. Glass.
Send the KrugerSec turrets into the abyss
Smash & grab
Resistance is futile
Vengeful Strike
Claw back what they took from you
Little girl found
Discover the identity of Kruger's deadliest asset
Into the light
Escape from the heart of darkness
Shattered Dreams
Take what is his and make it crumble
Hacker Time
Hack. Tick. Tock. Run. Repeat.
Blood is thicker than everything
Defeat Kruger
Το Mirror's Edge Catalyst διαθέτει 49 Achievements
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: */10
Knowledge is power15
Complete all of Plastic's missions
Downtown Girl15
Complete all side missions in Downtown
I refuse to sink15
Complete all side missions in Anchor
Building Blocks15
Complete all side missions in Rezoning
Viewfinder15
Complete all side missions in The View
Running Errands35
Complete all side missions
Learn to walk15
Purchase Faith's second upgrade
Run free35
Purchase half of Faith's upgrades (1)
With Bells On70
Purchase all of Faith's upgrades
Praise the Run15
Reach full focus and keep it going (3)
Easy Runner15
Springboard, Wallclimb, Turn, Jump, Coil, Skill Roll (2)
Veteran Runner15
Shift, Wallrun, Jump, Coil, Skill Roll, Shift (2)
Tenacious Traceur15
Wallrun, Turn, Jump, Wallclimb, Turn, Jump, Wallclimb, Turn, Jump (2)
Seb's Salute15
Shift, Springboard, Wallrun, Swing Pipe, Skill Roll (2)
Danger Zone15
Reach full focus and take out 10 enemies before it runs out (2)
Hey, it's-a-me again!15
Perform a highground attack as a finishing move (2)
Elegant Flight15
Deliver any fragile package without any damage to it (2)
Undetected Surge15
Shut down any gridNode without notifying KrugerSec of your presence (2)
Roof Runner15
Complete 10 Dashes in the main game
Express delivery15
Deliver 10 packages
Fighting the system15
Complete 15 billboard hacks and interventions
Five Finger Discount15
Remove 10 electronic parts from Conglomerate terminals
I Saw You On The Battlefield15
Destroy all Security Hubs
P.I. Connors35
Find every secret bag hidden in Glass
Story Teller35
Find every recording and document in Glass
Full Exposure70
Collect every gridLeak in Glass
User Generated Finisher15
Complete a user created Time Trial (1)
You can't keep me down15
Get yourself to a user created Beat L.E. (1)
Spooky15
Customize your Echo (1)
Peak Performer70
Get a 3-star rating on all Dashes in the main game (1)
Georges' Garrison15
Springboard, Swingbar, Jump, Wallclimb, Turn, Jump, Coil (1)
Belle of the Ball35
Vault, Slide, Jump, Wallclimb, Turn, Jump, Wallrun, Turn, Jump, Skill Roll (2)
Law-abiding citizen15
A good Cascadian follows the rules (2)
Κρυφά Achievements
Reunion15
Resume your old life
Learn to Fly15
Take flight with some old friends
In his bad books15
Escape with a gift from an old enemy
Devastation15
Witness a terrifying event
Payback15
Repay Dogen
Never forgotten15
Avenge them
The enemy of my enemy15
Seek out Black November for help
Smash & grab15
Resistance is futile
Little girl found15
Discover the identity of Kruger's
Into the light15
Escape from the heart of darkness
Shattered Dreams15
Take what is his and make it crumble
Blood is thicker than everything15
Defeat Kruger
Time for a Frenzied Rumble15
First crack the shell, then crack what's inside
This. Is. Glass.15
Send the KrugerSec turrets into the abyss
Vengeful Strike15
Claw back what they took from you
Hacker Time15
Hack. Tick. Tock. Run. Repeat.


Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Mirror's Edge Catalyst

Author

AfAzA

Developer

DICE

Publisher

Electronic Arts

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

9 Ιουνίου 2016

Είδος

Action Adventure, Platform

PEGI

16

Θετικά

+ Άψογοι μηχανισμοί parkour
+ Soundtrack και ηχητικά εφέ
+ Αρκετά ενδιαφέρον σενάριο

Αρνητικά

- Μέτρια γραφικά
- Επαναλαμβανόμενο
- Κατώτερο των περιστάσεων

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Αν σας άρεσε το πρώτο της σειράς, θα σας αρέσει και το δεύτερο και ας μην έχει τις βελτιώσεις που θα θέλαμε όλοι. Το Mirror’s Edge παραμένει το καλύτερο παιχνίδι σε First-Person free running και ας μένει πίσω σε περιβάλλον σε σχέση με ανταγωνιστές. Το παιχνίδι έχει ρυθμό και θα αργήσετε πολύ να το βαρεθείτε. Η σκληρή κριτική που δέχεται είναι κυρίως επειδή στο πρώτο παιχνίδι της σειράς έφερε κάτι νέο και πρωτοποριακό στη βιομηχανία και ενώ περιμέναμε πολλά, ήρθε απλά μια συνέχεια του. Σε όσους δεν γνωρίζουν τη σειρά, μπορεί να τους απογοητεύσει η μινιμαλιστική προσέγγιση, άλλα το gameplay του είναι μια πρόκληση που θα λατρέψετε.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1