Moss

Ένα μαγικό παραμύθι
by Παναγιώτης Τριάντης on 6 Μαρτίου 2018

Πώς θα σας φαινόταν να βρίσκεστε σε μια βιβλιοθήκη και να βρείτε ένα μαγικό βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας;

Κάπως έτσι χάνεται μέσα στο βιβλίο ο αναγνώστης (δηλαδή εμείς) στον τίτλο που μας ετοίμασε η Polyarc αποκλειστικά για το PlayStation VR. Εκεί, βρίσκουμε τη μικρή ηρωίδα του παιχνιδιού που ονομάζεται Quill και είναι ένα ποντίκι που αποφάσισε να εξερευνήσει το δάσος λίγο πιο πέρα από το σπίτι της. Εκεί βρίσκει ένα γυαλί με το οποίο επιτυγχάνεται η “σύνδεση” μεταξύ του αναγνώστη και του ποντικιού. Με τον θείο της να έχει φυλακιστεί σε ένα κάστρο, η Quill συνεργάζεται με τον αναγνώστη προκειμένου να σώσουν τον θείο της από το διαβολικό φίδι που ακούει στο όνομα Sarffog. Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα από επτά κεφάλαια, τα οποία διαρκούν περίπου τέσσερις ώρες.

Πάνω που είχαμε συνηθίσει στο να είμαστε όρθιοι και να παίζουμε παιχνίδια στο PlayStation VR, το Moss έρχεται να μας πάει πίσω στον καναπέ και στο DualShock 4. Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσε να πει κανείς πως το Moss αποτελεί ένα 2D platformer, όμως στην πραγματικότητα το περιβάλλον είναι 3D και μπορούμε να το ελέγξουμε από όποια οπτική γωνία θέλουμε μιας και με το κεφάλι μας χειριζόμαστε την κάμερα του παιχνιδιού. Ήταν εκπληκτικό το πόσο κοντά μπορούσαμε να έρθουμε στα αντικείμενα και το να κοιτάξουμε μέσα από ανοίγματα προκειμένου να ανακαλύψουμε εναλλακτικές διαδρομές και σίγουρα μας έκανε να θέλουμε να εξερευνήσουμε κάθε γωνιά.

Ο στόχος μας είναι πολύ απλός. Να περάσουμε από τα εμπόδια που θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας προς το κάστρο όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο θείος της Quill. Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός. Με τον αναλογικό μοχλό ελέγχουμε την ηρωίδα, η οποία έχει κάποιες βασικές κινήσεις, όπως το να πηδάει και να επιτίθεται με το σπαθί της. Εμείς ως αναγνώστης, έχουμε τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με διάφορα αντικείμενα προκειμένου να ολοκληρωθούν ορισμένα puzzles ή ακόμα και να προστατέψουμε την Quill με το φως του χειριστηρίου να είναι ο οδηγός μας και να εμφανίζεται ως μια φούσκα μέσα στο παραμύθι.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε διαφορετικά “επίπεδα” που όμως δεν θα γίνονταν αντιληπτά αν δεν είχαμε το fade out της οθόνης για να πάμε παρακάτω, μιας και βρίσκονται σε έναν ενιαίο χάρτη που έχει αρμονική συνέχεια. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα γεμάτο και λεπτομερές, τόσο στο μέρος που διαδραματίζεται η περιπέτεια, όσο και πέρα από αυτό. Φυτά, αντικείμενα, αγκάθια, ράμπες, διακόπτες που δεν επηρέαζαν τόσο το gameplay, όσο και collectibles και εχθροί έδιναν ζωντάνια σε αυτό το ξεχωριστό παραμύθι της Polyarc.

Όσον αφορά τους εχθρούς, δυστυχώς δεν είδαμε ιδιαίτερη ποικιλία με μόλις τρία διαφορετικά είδη να κάνουν την εμφάνιση τους, όμως είχαμε τη δυνατότητα ως αναγνώστης να τα ελέγξουμε και να τα πάρουμε με το μέρος μας, πράγμα που έδινε αυτό το κάτι ξεχωριστό στο gameplay ενός VR platformer. Επιπλέον, τα δύο collectibles του τίτλου είναι τα forgotten fragments με τα οποία σχηματίζουμε μια εικόνα, και το δεύτερο είναι το relic dust που “πέφτει” από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούμε να σπάσουμε όμως δεν καταλάβαμε αν και που χρησιμεύει πέρα από τα αντίστοιχα τρόπαια. Ενδιαφέροντα βρήκαμε και τα puzzles στα οποία πολλές φορές χρειάστηκε να ελέγξουμε το περιβάλλον πριν ξεκινήσουμε, να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, όπως να κινήσουμε τόσο την Quill όσο και έναν εχθρό που ελέγχουμε την ίδια στιγμή, να μετακινήσουμε πέτρες και να ενεργοποιήσουμε διακόπτες σε διαφορετική σειρά και χρονική στιγμή κάνοντάς μας να σκεφτούμε την κάθε μας κίνηση και να αναρωτηθούμε πολλές φορές πως θα συνεχίσουμε παρακάτω.

Δυστυχώς, αν τελειώσει κάποιος τον τίτλο μέσα στις λίγες ώρες που διαρκεί, δεν έχει λόγο να επιστρέψει σε αυτόν εκτός αν είναι κυνηγός τροπαίων, κάτι που και πάλι απλά θα διπλασιάσει τον χρόνο με ένα δεύτερο playthrough. Με λίγα λόγια, η διάρκεια του τίτλου είναι αρκετά μικρή και δεν προσφέρει καθόλου replayability. Αντιθέτως, μας προϊδεάζει για τη συνέχεια του τίτλου με τη μορφή βιβλίων, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε αν ήταν κάποιας μορφής επεισόδιο, όπως έχουμε μάθει από τίτλους της Telltale ή απλά αυτό ήταν το παιχνίδι και τα επόμενα βιβλία θα είναι sequels.

Στο τεχνικό κομμάτι του τίτλου, μπορούμε να πούμε με ευκολία πως τα γραφικά είναι εξαιρετικά και ταιριάζουν απόλυτα με την ατμόσφαιρα που θέλει να περάσει ο τίτλος εγκλωβίζοντας μας μέσα στο παραμύθι. Όλα τα textures είχαν την ίδια πολύ καλή ποιότητα, ενώ επιτέλους βλέπουμε εφαρμογή anti-aliasing κάτι που δεν συναντάται συχνά στα PSVR games και πρέπει να εκτιμηθεί. Στο κομμάτι του gameplay, υπήρχαν μερικά προβλήματα ως προς την αναγνώριση του βάθους του χειριστηρίου, κάτι που μας εμπόδισε να κάνουμε ορισμένες ενέργειες που θέλαμε. Επίσης, φάνηκε να “μπερδεύεται” με το πότε ήμασταν όρθιοι και πότε καθιστοί με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται σωστά κάποιες κινήσεις. Αντιθέτως, η αναγνώριση των κινήσεων της μάσκας ήταν ακριβείς και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με το περιβάλλον, άσχετα με το πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμασταν. Τα loading times μεταξύ των περιοχών είναι σχεδόν ανύπαρκτα και όπως αναφέρθηκε ήδη γίνεται με fade in και fade out με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε πως γίνεται κάποια φόρτωση αρχείων.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Moss

Συντάκτης
6 Μαρτίου 2018
Developer

Polyarc

Publisher

Polyarc

Πλατφόρμες

PlayStation VR

Tested on

PlayStation VR

Κυκλοφορία

27 Φεβρουαρίου 2017

Είδος

Puzzle, Platformer

PEGI

7

Θετικά

+ Το παιχνίδι κυλάει αρμονικά μεταξύ των περιοχών και έχει πολύ καλή ροή
+ Έξυπνα puzzles που απαιτούν σκέψη και συγχρονισμό
+ Ο "αναγνώστης" χειρίζεται τους εχθρούς προσφέροντας ενδιαφέρον gameplay

Αρνητικά

- Μικρή διάρκεια χωρίς να προσφέρει replayability
- Τεχνικά προβλήματα στην αναγνώριση βάθους του χειριστηρίου

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

To Moss είναι ένα εξαιρετικό VR platformer που θα μας επιστρέψει πίσω στους καναπέδες μας για μία ξεχωριστή και δημιουργική περιπέτεια στο πλαίσιο ενός παραμυθιού. Το περιεχόμενο μπορεί να είναι μικρό, αλλά σίγουρα ποιοτικό, τόσο από τεχνικής άποψης όσο και από gameplay και σχεδιασμό επιπέδων, με την Polyarc να διαχειρίζεται με έξυπνο τρόπο τη συμβολή του VR, κάνοντάς μας τον αναγνώστη του παραμυθιού. Άσχετα με το αν είστε φίλος του συγκεκριμένου είδους παιχνιδιών, το Moss κάνει την ώρα να κυλά πολύ ευχάριστα. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Moss ως έναν must-have τίτλο για το PlayStation VR

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1