Mutant Year Zero: Road to Eden

Πάπιες και γουρούνια που μιλάνε
by Άρης Φουρναράκης on 19 Φεβρουαρίου 2019

Το Mutant Year Zero: Road to Eden είναι από εκείνα τα παιχνίδια που κανείς δεν περιμένει ή γνωρίζει και τελικά καταλήγουν να εντυπωσιάζουν. Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για κονσόλες 8ης γενιάς, μιας εταιρίας που διαθέτει ένα από τα πιο περίεργα ονόματα που έχουμε δει ποτέ, της The Bearded Ladies.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2009 και έχει την έδρα της στο Malmö της Σουηδίας και παρόλο που βρίσκεται τόσα χρόνια στον χώρο, οι τίτλοι που μας έχει παρουσιάσει απαριθμούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, με την πλειοψηφία τους να είναι αμφίβολης ποιότητας.

Το Mutant Year Zero: Road to Eden από την πρώτη στιγμή μάς έδωσε την εντύπωση μιας πολύ σοβαρής προσπάθειας και αυτό αποδείχθηκε από τις πρώτες ώρες ενασχόλησής μας μαζί του, καθώς αντικρίσαμε έναν τίτλο με εξαιρετικό οπτικοακουστικό τομέα, ευφάνταστους χαρακτήρες, ενδιαφέρον σενάριο και gameplay που θύμιζε αρκετά τα XCOM, της Firaxis. Κοινώς, αν είστε λάτρεις των turn-based παιχνιδιών, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να περάσετε μερικές πολύ δημιουργικές και κυρίως διασκεδαστικές ώρες.

Εκτός από τα παραπάνω, το Mutant Year Zero: Road to Eden διαθέτει πάπιες και γουρούνια που μιλάνε, κραδαίνουν ό,τι λογής όπλο μπορείτε να φανταστείτε, λένε πανέξυπνες ατάκες και φοράνε περίεργα καπέλα.

This is going to be fun!

Το Mutant Year Zero: Road to Eden είναι βασισμένο στο Σουηδικό επιτραπέζιο Mutant, από το οποίο δανείζεται αρκετά στοιχεία για τον κόσμο και την πλοκή του. Βρισκόμαστε σε έναν post-apocalyptic κόσμο, στον οποίο, μετά από μια καταστροφική επιδημία και έναν πυρηνικό πόλεμο, οι άνθρωποι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και κάποιοι λίγοι που έχουν επιβιώσει είτε έχουν χάσει το μυαλό τους, είτε έχουν υποστεί μεταλλάξεις.

Οι τελευταίοι επιζώντες έχουν βρει καταφύγιο στο Ark, το οποίο διοικείται από τον Elder, ο οποίος είναι ο μοναδικός που διαθέτει μνήμες του τι συνέβαινε πριν τον πόλεμο, καθώς όλοι οι υπόλοιποι δεν θυμούνται σχεδόν τίποτα. Για να καταφέρουν όμως να επιβιώσουν, χρειάζονται προμήθειες τις οποίες είναι επιφορτισμένοι να βρουν κάποιοι special mutants που ονομάζονται Stalkers, ψάχνοντας διεξοδικά τη wasteland που ονομάζεται The Zone. Βέβαια, σε αυτές τις περιοχές κάθε άλλο παρά φιλικά είναι τα πράγματα, καθώς παραμονεύουν αρκετοί κίνδυνοι, από μεταλλαγμένα τέρατα μέχρι Ghouls, δηλαδή ανθρώπους που επέζησαν αλλά έχουν χάσει τα λογικά τους και έχουν γίνει επικίνδυνοι.

Σε μια τέτοια εκστρατεία για προμήθειες, ο Hammon, o engineer του The Ark και ο μοναδικός που γνωρίζει πως να κρατήσει λειτουργικά τα μηχανήματα στο καταφύγιο, αργεί να δώσει σημάδια ζωής, με αποτέλεσμα ο Elder να ανησυχήσει καθώς η βιωσιμότητα του καταφυγίου βρίσκεται σε κίνδυνο. Έτσι, στέλνει τους πρωταγωνιστές μας, τον Bormin και τον Dux (ένα ανθρωπόμορφο γουρούνι και μια πάπια που μιλάει), σε αναζήτηση του Hammon, ώστε να τον βρουν και να τον φέρουν πίσω. Κάτι που δεν είναι εύκολο καθώς, όπως αναφέραμε παραπάνω, το The Zone είναι γεμάτο κινδύνους.

Το σενάριο, αν και λίγο πολύ το έχουμε ξαναδεί και ξαναπαίξει, είναι αρκετά καλογραμμένο και θα σας κρατήσει μέχρι το τέλος. Οι χαρακτήρες ξεκινάνε για κάτι απλό (να φέρουν τον φίλο τους πίσω) και καταλήγουν σε μια αναζήτηση του εαυτού τους και της χαμένης μνήμης τους. Γενικά μείναμε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι με την εξέλιξη της ιστορίας και των χαρακτήρων, καθώς αντικρίσαμε plot twists, αμφιβολίες από τους χαρακτήρες κατά πάντων, τρομερό χιούμορ και έναν απόκοσμο κόσμο που σε κάθε γωνιά του απειλούσε να τους αφανίσει.

Το Mutant Year Zero: Road to Eden είναι ένα turn-based strategy με RPG στοιχεία που, όπως αναφέραμε πιο πάνω, θυμίζει αρκετά τα XCOM της Firaxis. Οι ομοιότητες είναι ναι μεν αρκετές, πράγμα που σημαίνει ότι οι βετεράνοι δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του τίτλου, όμως δεν έχουμε να κάνουμε με μια στυγνή αντιγραφή καθώς η The Bearded Ladies έχει προσθέσει τις δικές της πινελιές, σε σημείο να έχει διαφοροποιήσει αρκετά τη συνταγή των παιχνιδιών της Firaxis.

O τίτλος, εκτός από turn-based μάχες, περιέχει real-time exploration, looting και stealth τακτικές για να αποφύγετε τους αντιπάλους σας και να μην εμπλακείτε σε μάχη μαζί τους. Η ομάδα σας, ενώ θα ξεκινήσει με μόλις δυο άτομα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας θα μεγαλώσει, αφού θα σώσετε άλλους τρεις χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να φτάσετε τους πέντε συνολικά, εκ των οποίων μπορείτε να χρησιμοποιείτε τους τρεις κάθε φορά. Οι χαρακτήρες έχουν τη δική τους προτίμηση σε όπλα και τακτικές (αν και μπορούν να κρατήσουν τα πάντα), ενώ διαθέτουν και background story για να μπορέσουν να δέσουν με το σενάριο.

Με κάθε level που κερδίζετε, οι χαρακτήρες σας αποκτούν mutation points, τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε σε ένα σχετικά μικρό skill tree, ώστε να αποκτήσετε κάποιες έξτρα δυνάμεις. Εδώ συναντάμε και το πρώτο αρνητικό του τίτλου. Οι αναβαθμίσεις ενώ εκ πρώτης όψεως φαντάζουν αρκετές, είναι πανομοιότυπες και πολλές φορές ίδιες μεταξύ των χαρακτήρων. Μικρή ποικιλία συναντάμε και στα όπλα/πανοπλίες, τα οποία μπορείτε είτε να τα αγοράσετε από το the Ark, είτε να τα βρείτε διασκορπισμένα, ψάχνοντας στο the Zone.

Πριν πάμε στις μάχες αξίζει να αναφέρουμε ότι, παρόλο που η διαδρομή που ακολουθείτε σε κάθε περιοχή είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη, αξίζει να ξεκλέψετε μερικά λεπτά ώστε να την ψάξετε πλήρως, καθώς εκτός από πολεμοφόδια (grenades, medkits κλπ.), βρίσκετε και διάφορα άλλα καλούδια, με τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε ή και να αγοράσετε εξοπλισμό πίσω στο the Ark.

Οι μάχες αποτελούν το κυρίως "πιάτο" του Mutant Year Zero: Road to Eden και εκτός από τέρμα απαιτητικές (ακόμα και στο πιο εύκολο επίπεδο), είναι και αρκετά απολαυστικές, ειδικά αφού καταφέρετε να κερδίσετε μια μάχη που παλεύατε αρκετή ώρα. Οι χαρακτήρες κινούνται σε real-time και είναι εφοδιασμένοι με φακό. Όταν ο φακός είναι ανοιχτός τότε δεν βρίσκονται σε stealth κατάσταση και οι εχθροί είναι πιο εύκολο να σας εντοπίσουν. Μόλις σβήσετε τον φακό σας, το reach των εχθρών μειώνεται αισθητά και μπορείτε ακόμα και να τους προσπεράσετε, αν και δεν σας το συνιστούμε, καθώς η ανάγκη για αύξηση του level, όσο περνάνε οι περιοχές θα μεγαλώνει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξερευνήσετε την περιοχή, να δείτε τον τρόπο που κινούνται οι εχθροί και να καταστρώσετε την τακτική σας πριν προβείτε σε επίθεση.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι μάχες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και τις περισσότερες φορές θα είστε λιγότεροι από τους εχθρούς σας, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιτίθεστε πρώτα στους εχθρούς που είναι μόνοι τους. Αν τους επιτεθείτε με όπλα που διαθέτουν σιγαστήρα και καταφέρετε να τους σκοτώσετε πριν ξεκινήσει ο γύρος τους, τότε οι υπόλοιποι εχθροί δεν μπαίνουν σε κατάσταση alert. Αυτό είναι μια καλή τακτική για να μειώσετε τον αριθμό των εχθρών πριν επιτεθείτε σε αυτούς που είναι μαζεμένοι. Επίσης, παρόλη τη δυσκολία του παιχνιδιού, μας δίνεται η δυνατότητα για save σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάτι δεν πάει όπως το έχετε σχεδιάσει, αρκεί ένα load για να ξαναπροσπαθήσετε.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορείτε να χωρίσετε την ομάδα και να πάτε τον κάθε χαρακτήρα σε ξεχωριστό σημείο στον χάρτη, κάτι που θα σας προσφέρει τακτική υπεροχή την ώρα που θα ξεκινήσει η μάχη. Ειδικά στα υπερυψωμένα σημεία, οι χαρακτήρες μας, αλλά και οι εχθροί, παίρνουν critical bonus, με αποτέλεσμα να κάνουν πιο πολλή ζημιά. Μόλις στήσετε τους χαρακτήρες σας και καταστρώσετε την τακτική σας, τότε απλώς πατάτε το ambush, το παιχνίδι γυρνάει σε turn-based και η μάχη ξεκινά.
Σε κάθε γύρο μπορείτε να κινηθείτε, να καλυφτείτε,να περιμένετε κίνηση του εχθρού, να επιτεθείτε αν έχετε καθαρό στόχο ή αν νιώθετε τυχεροί (σε περιπτώσεις που έχετε πιθανότητες κάτω από 50% να πετύχετε κάποιον) και να μην κάνετε τίποτα, κερδίζοντας κάποιο bonus armor.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι όσο καλά υπολογισμένα και να έχετε τις επιθέσεις σας, πάντα μπορεί κάτι να πάει στραβά, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τακτική σας σε δευτερόλεπτα. Για παράδειγμα, έχετε απομονώσει έναν εχθρό και χρειάζεστε μόλις μια σφαίρα για να τον σκοτώσετε, αλλά ο τελευταίος χαρακτήρας που διαθέτετε πυροβολεί με 75% ποσοστό ευστοχίας και αστοχεί. Σε εκείνο το σημείο, ο αντίπαλος είναι ικανός να φωνάξει όλους τους εχθρούς που βρίσκονται στην πίστα και να σας κατατροπώσει σε μερικές επιθέσεις. Βέβαια και πάλι μπορείτε να γυρίσετε τις πιθανότητες, αν και είναι αρκετά δύσκολο.

Κάτι άλλο που μας έκανε θετική εντύπωση είναι τα περιβάλλοντα που μπορούν να καταστραφούν και το πόσο ωραία έχουν ενταχθεί στο gameplay του Mutant Year Zero: Road to Eden. Με μόλις μια χειροβομβίδα, μπορείτε να ρίξετε ένα πάτωμα στο κεφάλι των εχθρών σας, ενώ από την άλλη μπορεί να λειτουργήσει και εις βάρος σας, καθώς στον πάνω όροφο μπορεί να υπάρχουν εχθροί οι οποίοι θα προσγειωθούν από το πουθενά μέσα στη μάχη και θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επικράτησή σας. Οι καταστροφές μπορούν να προκληθούν είτε από εσάς, είτε από τους εχθρούς και προσφέρουν αρκετούς πόντους στο τακτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Καλά όλα τα παραπάνω, όμως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι στο Mutant Year Zero: Road to Eden αντιμετωπίσαμε αρκετές φορές ανεξήγητα κολλήματα τα οποία οδήγησαν σε crashes, bugs στα γραφικά και κυρίως σε κείμενα τα οποία δεν εξαφανιζόταν από την οθόνη κ.α. Γενικά, αν και η εμπειρία δεν ήταν αψεγάδιαστη, δεν μας χάλασε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

Τέλος, δεν μας άρεσε η ψευδαίσθηση της ελευθερίας που έδινε το παιχνίδι· αν και δεν είναι τελείως γραμμικό, καθώς μπορείτε να κινηθείτε σε όποια περιοχή θέλετε, η ανάγκη για level θα σας αναγκάσει να τις επισκεφθείτε όλες πριν καταλήξετε στην τελευταία περιοχή και στην τελική μάχη.

Οπτικά, το Mutant Year Zero: Road to Eden τα καταφέρνει περίφημα. Οι κατεστραμμένες τοποθεσίες είναι επιβλητικές, με τη βλάστηση να κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε περιοχή. Ο σχεδιασμός, το animation των χαρακτήρων, αλλά και τα εφέ των εκρήξεων, βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο, ενώ οι περιοχές παρουσιάζουν όχι τεράστια, αλλά αρκετή ποικιλία.

Τα ίδια ισχύουν και για τον ήχο και ειδικά για τις ερμηνείες των ηθοποιών, οι οποίες είναι εξαιρετικές, με πανέξυπνες ατάκες γεμάτες χιούμορ, που ταιριάζουν απόλυτα με το παρουσιαστικό των χαρακτήρων. Μπορεί οι διάλογοι να είναι λίγοι, όμως κάθε φορά που ακούγονται οι ατάκες είναι to the point.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Mutant Year Zero: Road to Eden

Συντάκτης
19 Φεβρουαρίου 2019
Developer

The Bearded Ladies

Publisher

Funcom

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

4 Δεκεμβρίου 2018

Είδος

Turn-based tactics, tactical role-playing

PEGI

16

Θετικά

+ Καλογραμμένο σενάριο και χαρακτήρες
+ Εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας και ερμηνείες που κλέβουν την παράσταση
+ Πληθώρα στρατηγικών επιλόγων στην προσέγγιση της μάχης
+ Προσθήκες που εξελίσσουν την επιτυχημένη συνταγή των XCOM
+ Βαθύ gameplay που αναμιγνύει επιτυχημένα real-time κίνηση, turn-based μάχες και stealth τακτικές
+ Αυξημένη αλλά αρκετά δίκαιη δυσκολία

Αρνητικά

- Αρκετά bugs, κολλήματα και crashes
- Αρκετά γραμμικό
- Μικρή ποικιλία αντικειμένων
- Αρκετά mutations στους χαρακτήρες είναι ακριβώς τα ίδια

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
6.4
Συνοψίζοντας

Γενικά, το Mutant Year Zero: Road to Eden μάς άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Τα προβλήματα του είναι τέτοια που δεν χαλάνε σχεδόν σε κανένα σημείο την εμπειρία. Σε όσους αρέσουν τα XCOM, αλλά και γενικά τα turn-based παιχνίδια στρατηγικής, τότε ο τίτλος πρέπει να θεωρείται σίγουρη προσθήκη στη βιβλιοθήκη τους, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Με δυσκολία άνω του μετρίου, εξαιρετικό οπτικοακουστικό τομέα, ερμηνείες γεμάτες χιούμορ και βαθύ gameplay που το πλαισιώνει μια πληθώρα στρατηγικών επιλογών, το Mutant Year Zero: Road to Eden αποτελεί σίγουρα μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς.

8.5
Βαθμός
6.4
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1