Mutropolis - Review

by Βαγγέλης Λερός on 18 Φεβρουαρίου 2021

To Mutropolis είναι ένα πολύ έξυπνο Point and Click Adventure που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του νεοσύστατου indie studio “Pirita”, από τη Μαδρίτη της Ισπανίας, στο χώρο του gaming development.

Η εταιρία που δημιούργησε το παιχνίδι συστάθηκε αρχικά από δύο μόλις άτομα, που ξεκίνησαν την ανάπτυξη με πολύ βασικές γνώσεις πάνω στον προγραμματισμό, μα περίσσεια ταλέντου στο design, το χιούμορ και την αγάπη που θέλησαν να διοχετεύσουν στον τίτλο τους.

Η βασική ιδέα του Mutropolis έχει να κάνει με τις περιπέτειες μιας παρέας αρχαιολόγων, στο μακρινό 5000 μ.Χ., όταν επιστρέφουν στη Γη για να τη μελετήσουν, χρόνια μετά την οριστική μετοίκηση του ανθρώπου στον Άρη. Ο παίκτης έχει τον ρόλο του αρχαιολόγου Henry Dijon, ο όποιος, εκτός από εξαίρετος επιστήμονας, είναι και «τρελός nerd» με ειδίκευση στην pop-κουλτούρα του… αρχαίου, πλέον, γήινου πολιτισμού.

Βέβαια, οι τάσεις και τα γούστα ανθρώπων που έζησαν αιώνες πριν ενέχουν σκοτεινές πτυχές και προφανώς παρουσιάζονται ασάφειες που προκύπτουν εξετάζοντας αρχαιολογικά ευρήματα χωρίς context. Σε μια εξόρμηση της επιστημονικής ομάδας, ο καθηγητής που ηγείται της έρευνας πέφτει θύμα απαγωγής, υπό εξαιρετικά μυστήριες συνθήκες, ενώ οι αρχές δυσκολεύονται να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Αναζητώντας στοιχεία, προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση και να εντοπίσουμε τον καθηγητή, μόνο και μόνο για να αποκαλυφτεί μια ακόμα μεγαλύτερη απειλή και ανεβάσει τον πήχη στη σημασία των ταξιδιών μας.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα τυπικό adventure μυστηρίου που μπλέκει το sci-fi με τη φαντασία κάνοντας χρήση ακόμα και ιστορικών αναφορών. Ομολογούμε πως δεν ενθουσιαστήκαμε τόσο με το… μυστήριο που λύσαμε, όσο με το χιούμορ που πλαισιώνει την εξιστόρηση. Αν είστε φίλος του είδους, σίγουρα έχετε συναντήσει αντίστοιχες ιστορίες, όπου το ένα twist διαδέχεται το άλλο, περιπλέκοντας καταστάσεις σε βαθμό τόσο εκνευριστικό που καταντά κωμικός.

Η ίδια η κωμωδία του Mutropolis, όμως, ξεχωρίζει αμέσως παρότι απευθύνεται, ταυτόχρονα, σε όλους αλλά και σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Μιλάμε φυσικά για τους λάτρεις της pop-κουλτούρας, που θα δουν μια πολύ αστεία εκδοχή του μέλλοντος, όπου υπάρχει τεράστια σύγχυση γύρω από τις συνήθειες των ανθρώπων στον 21ο αιώνα.

Θα δείτε, για παράδειγμα, memes που πέρασαν και έσβησαν να τοποθετούνται δίπλα σε τεράστια έργα τέχνης, αφού πολύ απλά η ακριβής ηλικία τους και η αξία τους είναι «ασαφής για τους αρχαιολόγους». Γενικότερα, αυτή η διαστρέβλωση της δικής μας πραγματικότητας, μέσα από τη «θολούρα» της αόριστης ιστορικής ανασκόπησης φέρνει αρκετό γέλιο, με τα περισσότερα αστεία να είναι κρυμμένα σε διάσπαρτα αντικείμενα που πρέπει να αγγίξουμε για να ακούσουμε τις σκέψεις του πρωταγωνιστή σε σχέση με εκείνα.

Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων δεν καταφέρνουν ποτέ να γίνουν το ίδιο αστείοι. Αν και ευγνώμονες για το υπάρχον voice-over, που χαρίζει τις φωνές αξιόλογων ηθοποιών στους χαρακτήρες, δεν εντυπωσιαστήκαμε από την εκτέλεση, όχι τόσο ερμηνευτικά, όσο από άποψη «κουμπώματος» της φωνής πάνω στους διαλόγους. Συναντήσαμε μεγάλες παύσεις μεταξύ των lines, κάποιες ξαφνικές αλλαγές στο ύφος, όπως και άλλες λεπτομέρειες που έκαναν τις ομιλίες να ακούγονται κάπως «ξύλινες». Για το μέγεθος του project, το voice acting ικανοποιεί, αν και έχουμε δει καλύτερες προσπάθειες σε πιο γνωστούς τίτλους της κατηγορίας.

Στο αισθητικό κομμάτι, το Mutropolis καταφέρνει να παντρέψει τεράστια ποικιλία σκηνικών, με μια γνώριμη προσέγγιση στο art, που έχουμε ξανασυναντήσει, σπανίως όμως εφαρμόζεται σε τόσο μεγάλο εύρος, μεταξύ φουτουριστικών κτισμάτων και δενδρόφυτων περιοχών, σε ζούγκλες, σπηλιές και γραφεία ουρανοξυστών. Δεν υπάρχουν έντονα εφέ ή animations, όμως παρόλα αυτά, ανά πάσα στιγμή αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας είναι καλοσχεδιασμένο, λιτό και καλαίσθητο.

Το gameplay βαδίζει σε πολύ ασφαλή μονοπάτια. Έχουμε ένα inventory που καλούμε στην οθόνη κάνοντας scroll down, αντικείμενα που συνδυάζονται και επιδρούν πάνω σε συγκεκριμένα σημεία της οθόνης, όπως και διάλογο· το βασικό σετ των Point and Click Adventures, δηλαδή. Χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό, προσφέρει μια μέτρια πρόκληση για τους γνώστες του genre, με κάποια puzzle να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από άλλα, παραμένοντας όμως καλοσχεδιασμένα και έξυπνα. Αν και δεν διαπρέπει σε κανέναν τομέα του gameplay, εκμεταλλεύεται στο έπακρο το concept και σας μαγνητίζει για αρκετή ώρα, καθώς παίζετε κάτι αστείο και ανάλαφρο.

Συνοψίζοντας, το Mutropolis είναι ένα Point and Click Adventure με ιδιαίτερα ενδιαφέρον concept και έξυπνο χιούμορ. Τα εικαστικά του είναι πολύ όμορφα και το gameplay ανάλαφρο και ευχάριστο, αν και αρκετά λιτό. Θα μπορούσε να έχει γίνει λίγο καλύτερη δουλειά στους διαλόγους, όμως για το μέγεθος του project, αυτός ο indie τίτλος στέκεται με μεγάλη τιμιότητα απέναντι στον πιο έμπειρο ανταγωνισμό.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Mutropolis - Review

Συντάκτης
18 Φεβρουαρίου 2021
Developer

Pirita Studio

Publisher

Application Systems Heidelberg

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

18 Φεβρουαρίου 2021

Είδος

Point and Click / Adventure

PEGI

3

Θετικά

+ Έξυπνο concept και αρκετό χιούμορ

+ Όμορφα εικαστικά

Αρνητικά

- Οι διάλογοι και το voice-over θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερο επίπεδο

- Χαμηλό επίπεδο πρόκλησης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Mutropolis είναι ένα Point and Click Adventure με ιδιαίτερα ενδιαφέρον concept και έξυπνο χιούμορ. Τα εικαστικά του είναι πολύ όμορφα και το gameplay ανάλαφρο και ευχάριστο, αν και αρκετά λιτό. Θα μπορούσε να έχει γίνει λίγο καλύτερη δουλειά στους διαλόγους, όμως για το μέγεθος του project, αυτός ο indie τίτλος στέκεται με μεγάλη τιμιότητα απέναντι στον πιο έμπειρο ανταγωνισμό.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1