Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4

Το επικό φινάλε!
by Δήμητρα Διαμαντούλη on 16 Φεβρουαρίου 2016

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή πίσω στο 2008, θυμάμαι που είχα τη τύχη να πέσει στα χέρια μου το πρώτο game της σειράς με τίτλο Naruto Ultimate Ninja Storm. Είχα κατενθουσιαστεί με το παιχνίδι και δεν έλεγα να ξεκολλήσω. Τώρα 8 χρόνια μετά και με τέσσερις ακόμα τίτλους ενδιάμεσα, έχω επιτέλους τη χαρά να ολοκληρώσω αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι με το νέο Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4! Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι fan τόσο του anime, όσο και του manga της σειράς και ναι, γνώριζα το τέλος πριν ολοκληρώσω το παιχνίδι, ωστόσο το να “συμμετέχω” και εγώ σε αυτό πρέπει να πω ότι δίνει μια τελείως διαφορετική αίσθηση στο τελικό αποτέλεσμα.

NARUTO SHIPPUDEN_ Ultimate Ninja STORM 4_20160207205419

Πάμε να δούμε τώρα αναλυτικά το περιεχόμενο του παιχνιδιού, ξεκινώντας από το κλασσικό Story Mode. To Story Mode του Ninja Storm 4 είναι αρκετά ιδιαίτερο μιας και διαθέτει έναν αφηγηματικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Tα chapters, στα οποία χωρίζεται η ιστορία, ξεκινούν πάντα με ένα intro το οποίο περιλαμβάνει σκηνές από το anime με τους αντίστοιχους διαλόγους, στη συνέχεια ακολουθεί η μάχη/μάχες (κάθε chapter μπορεί να διαθέτει μέχρι και τρεις) όπου συμμετέχουμε εμείς, ενώ στο κλείσιμο έχουμε και πάλι νέα cutscenes. Πρέπει να πω ότι δεν είναι καθόλου άσχημη αυτή η αλλαγή, μιας και προσφέρει μια ιδιαίτερη αίσθηση στο παιχνίδι. Τα cutscenes εννοείται ότι μπορείτε να τα κάνετε skip (γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάπου να κουράσουν) ωστόσο προσωπικά δεν θα το συνιστούσα μιας και χαλάει αρκετά η ροή της ιστορίας και το συναίσθημα στο οποίο σας βάζει. Γενικά το Story Mode πρέπει να πούμε ότι δεν αποτελεί μεγάλη πρόκληση (γι’ αυτό υπάρχει το Adventure Mode που θα αναλύσουμε παρακάτω) αντιθέτως είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και οι πιο αρχάριοι σε αυτό το είδος παιχνιδιού να μπορέσουν να απολαύσουν το τέλος της ιστορίας του Naruto, έπειτα από 8-10 ώρες. Για να καταλάβετε, σε περίπτωση που χάσετε μία μάχη έχετε την επιλογή να επιστρέψετε με γεμάτη τη μπάρα υγείας σας και έχοντας αυξήσει την επίθεση ή την άμυνά σας (ανάλογα την επιλογή σας), ενώ αντίθετα ο αντίπαλός σας θα έχει διατηρήσει τη ζημιά που του έχετε ήδη κάνει. Αυτό που μου άρεσε πολύ μέσα στο Story Mode είναι η ύπαρξη των side-chapters. Υπάρχουν συνολικά τέσσερα (δυστυχώς είναι λίγα) τα οποία δεν είναι μεν απαραίτητο να ολοκληρώσει κάποιος για να προχωρήσει στην ιστορία, ωστόσο προσφέρουν μερικές ενδιαφέρουσες extra πληροφορίες.

Και πάμε να συνεχίσουμε με το Adventure Mode, για το οποίο σας έκανα αναφορά λίγο νωρίτερα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σχετικά απλοϊκό RPG. Πρωταγωνιστές του Adventure Mode είναι ο Naruto, η Sakura και η Hinata, τους οποίος αναλαμβάνουμε για να ολοκληρώσουμε διάφορες αποστολές που μας αναθέτει τόσο ο Hokage όσο και διάφοροι άλλοι χαρακτήρες. Δεν πρόκειται όμως για απλές άσκοπες αποστολές, μιας και ο τελικός σκοπός μας είναι να φέρουμε το Naruto και τη Hinata πιο κοντά και φυσικά στο τέλος να καταλήξουν – επιτέλους – μαζί! Η κύρια ιστορία του Adventure Mode δεν είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο υπάρχουν μπόλικα sidequests και memory fights που θα σας κρατήσουν απασχολημένους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετοιμαστείτε πάντως να αναβιώσετε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες μάχες που έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της όλης ιστορίας, όπως για παράδειγμα την πρώτη μάχη του Naruto ενάντια στο Gaara! Εννοείται ότι μετά από κάθε αποστολή που καταφέρνετε να ολοκληρώσετε με επιτυχία, θα κερδίζετε διάφορα rewards, τα οποία θα ποικίλουν από cosmetic items μέχρι άλλα collectibles, όπως storyboard art. Το καλύτερο στοιχείο όμως του Adventure Mode σας το κράτησα για το τέλος. Εδώ οι μάχες δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του Story Mode μιας και δεν υπάρχει revival. Αυτό σημαίνει ότι όταν χάνατε μία μάχη, θα πρέπει να την επαναλάβετε από την αρχή χωρίς καμία extra βοήθεια. Είμαι σίγουρη ότι όσοι αγαπάτε τις πραγματικές προκλήσεις θα μείνετε πολύ ικανοποιημένοι από τις μάχες που προσφέρει το συγκεκριμένο Mode, μιας και αρκετές από αυτές είναι ομολογουμένως ζόρικες!

Πάμε τώρα να αναλύσουμε το σύστημα μάχης που προσφέρει το παιχνίδι, το οποίο είναι και το βασικό στοιχείο όλων των τίτλων της σειράς. Θα μπορούσα να πω ότι ίσως είναι λίγο πιο πολύπλοκο από ότι έχει φανταστεί κάποιος για ένα τέτοιο anime-fighting game. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά συστήματα μάχης τα οποία θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Υπάρχουν τα επικά boss fights, οι μάχες ένας εναντίον ενός (one vs one), οι κλασσικές tag team μάχες, όπου χειρίζεστε ένα κύριο χαρακτήρα και δύο ακόμα σε supporting role (με τους οποίους παρεμπιπτόντως θα μπορείτε να εκτελέσετε μερικές πολύ εντυπωσιακές συνδυαστικές επιθέσεις), ενώ υπάρχουν και μάχες όπου θα βρεθείτε μόνοι ενάντια σε ένα στρατό από εχθρούς minions (όχι καμία σχέση με τα κινούμενα σχέδια!). Ο χειρισμός γενικά δεν είναι πολύ δύσκολος αλλά σίγουρα χρειάζεται εξοικείωση, ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία ατόμων που δεν έχουν παίξει κάποιο προηγούμενο τίτλο της σειράς. Βέβαια γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει η επιλογή Practice στο menu, όπου μπορείτε να επιλέξετε όποιον χαρακτήρα θέλετε (και πιστέψτε με έχετε μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών) και να αρχίσετε να “πειραματίζεστε” με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς επιθέσεων που έχετε στη διάθεσή σας. Το καλό είναι ότι εφόσον μάθετε να χειρίζεστε έναν χαρακτήρα, οι υπόλοιποι θα ακολουθούν πάνω-κάτω το ίδιο πατρόν χειρισμού και έτσι θα μπορείτε πιο εύκολα να τους συνηθίσετε.

Σε περίπτωση που ακόμα δεν σας έχω κεντρίσει τόσο το ενδιαφέρον με τα Story και Adventure Mode που αναλύσαμε πιο πάνω, γιατί επιθυμείτε ακόμα περισσότερο combat, το Ninja Storm 4 δεν θα σας απογοητεύσει μιας και διαθέτει τα Free Battle Mode και Online Battle Mode! Το Free Battle Mode περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές επιλογές μάχης, όπως για παράδειγμα το Survival όπου καλείστε να ολοκληρώσετε όσο το δυνατό περισσότερες μάχες μπορείτε προτού η μπάρα υγείας σας φτάσει στο μηδέν, επίσης υπάρχει το Tournament Mode, το League play κ.α Εκτός από τις διάφορες μάχες, εδώ θα βρείτε και την επιλογή customization character. Το Online Battle Mode τώρα, όπως μαρτυρά άλλωστε και ο τίτλος του, έχει να κάνει με online μάχες, όπου θα βρεθείτε να μάχεστε ενάντια σε άλλους κατόχους του παιχνιδιού. Πρέπει να πω ότι το παιχνίδι προσφέρει μια πολύ ομαλή online εμπειρία. Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα με lag (το κλασσικό enjoyment killer των online παιχνιδιών). Επίσης στο online play αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και το Bingo Book. Πρόκειται για μια λίστα με χαρακτήρες που διαθέτουν bounty. Σε περίπτωση που καταφέρετε να κερδίσετε κάποιο τέτοιο αντίπαλο, επιβραβεύεστε με special rewards. To Bingo Book ανανεώνεται καθημερινά οπότε και έχετε κάθε λόγο για να κάνετε καθημερινό log-in.

NARUTO SHIPPUDEN_ Ultimate Ninja STORM 4_20160206201215

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα γραφικά είναι εντυπωσιακά. Πραγματικά θα φτάσετε στο σημείο να ξεχάσετε ότι παίζετε στο παιχνίδι, αλλά αντίθετα να νομίζετε ότι παρακολουθείτε το anime. Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με μεγάλη λεπτομέρεια, ενώ πολύ καλή αίσθηση κάνει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια κάθε μάχης τα ρούχα των χαρακτήρων μας σκίζονται και βρωμίζουν προσφέροντας έτσι μια πολύ λεπτομερή εικόνα. Επίσης πάρα πολύ πετυχημένος είναι ο σχεδιασμός των special moves. Οι εκρήξεις , οι κεραυνοί κλπ. είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που σε μαγνητίζουν και δεν θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.  Σχετικά με τον ήχο τώρα,  η μουσική που συντροφεύει το παιχνίδι είναι δεν είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο, αλλά είναι ευχάριστη στο αυτί. Αυτό ωστόσο που κλέβει τη παράσταση είναι το ιαπωνικό voice-acting που σας προσφέρει την αυθεντική αίσθηση του anime! Σας παρακαλώ κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και μην βάλετε για κανένα λόγο το  αγγλικό μιας και είναι απλά κακό. Για λίγο που το έβαλα, ένιωθα ότι οι φωνές δεν ταιριάζουν καθόλου με τους χαρακτήρες και μου χάλαγε τελείως το όλο κλίμα του παιχνιδιού.

Τέλος να αναφέρουμε ότι θα υπάρχουν και Limited Timed Events στο παιχνίδι, τα οποία δυστυχώς δεν ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του review. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ακριβώς για τι πρόκειται, ωστόσο αν πρέπει να κάνω μια υπόθεση, θα πω ότι μάλλον θα έχει να κάνει με exclusive items που θα μπορούμε να κερδίσουμε και ίσως με παραλλαγές λειτουργίας σε κάποιο game mode.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Bandai Namco στην Ελλάδα, Bandai Namco Games Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4

Author

Δήμητρα Διαμαντούλη

Developer

CyberConnect2

Publisher

Bandai Namco

Διανομή

Bandai Namco Games Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

5 Φεβρουαρίου 2016

Είδος

Fighting / Αction

PEGI

12

Θετικά

+ Επικές και εντυπωσιακές μάχες
+ Πολλά και διαφορετικά συστήματα μάχης
+ Κανένα πρόβλημα με lag στο online game

Αρνητικά

- Απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό που να γνωρίζει την ιστορία του παιχνιδιού
- Πολλά cutscenes που κάπου ίσως κουράσουν
- Ο χειρισμός θέλει εξοικείωση

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
8.8
Συνοψίζοντας

Θεωρώ ότι πρόκειται για το καλύτερο παιχνίδι της σειράς! Κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο τη ιστορία του Naruto, προσφέροντας παράλληλα επικές μάχες για όλα τα γούστα. Σίγουρα όσοι έχετε παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς και γενικά είστε fan του Naruto, αξίζει να το προσθέσετε στη συλλογή σας. Αν πάλι όχι, θα πρότεινα να μάθετε λίγο την ιστορία της σειράς, προτού το αποκτήσετε για να μπορέσετε να το παίξετε-παρακολουθήσετε.

9.0
Βαθμός
8.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
10%
Cheers
90%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1