NBA 2K16

by Κώστας Νικολούζος on 6 Οκτωβρίου 2015

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά ξανά και αν μας ρωτούσαν τι μας αρέσει σε αυτή την "γκρίζα" εποχή σίγουρα θα καταλογίζαμε ως θετικό το γεγονός πως είναι η εποχή που κάθε χρόνο σηματοδοτεί και την κυκλοφορία των νεότερων εκδόσεων των αγαπημένων μας αθλητικών βιντεοπαιχνιδιών.

Την τιμητική του αυτή τη φορά έχει το NBA 2K16 των 2K Sports και Visual Concepts. Από τα καλύτερα αθλητικά franchises των τελευταίων ετών και ο αδιαμφισβήτητος "βασιλιάς" του ψηφιακού μπάσκετ , ανυπομονούσαμε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι να δούμε τι νέα στοιχεία φέρνει φέτος μαζί του και αν καταφέρνει να συνεχίσει την καλή του παράδοση.

NBA 2K16_20151001224947

Ανάμεσα σε όλα όσα είδαμε σε Trailers και ανακοινώσεις το προηγούμενο διάστημα για το 2K16 ανυπομονούσαμε να δοκιμάσουμε το ανανεωμένο MyCareer Mode. Το Mode που μας τοποθετεί στη θέση ενός φέρελπι εαυτού μας για διάκριση στον μαγικό κόσμο του NBA απέκτησε νέα υπόσταση φέτος. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Spike Lee, η 2K πρόσθεσε στο εν λόγω Mode ένα επιπλέον υπόβαθρο με το Story που ενσωμάτωσε. Πλέον ο χαρακτήρας μας ξεκινάει την πορεία του από το λύκειο της περιοχής του, για να βρεθεί μετά στο Κολλέγιο και από εκεί στο NBA. Στη διάρκεια αυτής της μετάβασης το MyCareer "ντύνεται" με τα cut-scenes του "Livin'Da Dream", της εισαγωγικής ιστορίας μας που δημιούργησε ο Spike Lee. Με σκοπό της αύξησης του ρεαλισμού, το Livin 'Da Dream αφηγείται την ιστορία του παίκτη μας στο μεταβατικό αυτό στάδιο, προσθέτοντας στα cut-scenes, γονείς, μια δίδυμη αδελφή, έναν κολλητό, μία σύντροφο και έναν επίδοξο ατζέντη. Αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται σε σκηνές που θεωρητικά ζει κι ένας πραγματικός επαγγελματίας μπασκετμπολίστας στο ξεκίνημα της καριέρας του.

NBA 2K16_20151006011143

Θεωρητικά, η εισαγωγή αυτή κάνει καλό στο Mode καθώς είναι κάτι πρωτότυπο για το είδος. Όμως, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό έρχεται μία μικρή απογοήτευση γιατί ενώ ο Spike Lee μας δίνει την εντύπωση πως εμείς θα κρίνουμε τα γεγονότα του "Livin' Da Dream" με τις αποφάσεις μας, τελικά αυτό που αποφασίζουμε εμείς μόνο είναι σε ποιο λύκειο βρισκόμαστε (τρία διαθέσιμα) και σε ποιο κολλέγιο εντασσόμαστε έπειτα. Όλα τα υπόλοιπα δρώμενα είναι προαποφασισμένα. Ελπίζουμε αν υπάρξει ανάλογο στοιχείο την επόμενη σεζόν να υπάρξουν και οι σχετικές βελτιώσεις. Το κομμάτι του Spike Lee και η ιστορία κλείνει με το τέλος της Rookie σεζόν μας στο NBA που αποτελείται από οκτώ παιχνίδια. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η εμπειρία του MyCareer που ήδη γνωρίζουμε. Πέρα από τους αγώνες, υπάρχουν τρεις εξωαγωνιστικές δραστηριότητες που δίνουν μία επιπλέον δυνατότητα επιλογής στο πως θα εξελίξουμε την καριέρα μας και μας ανταμείβουν με επιπλέον VC (το νόμισμα του παιχνιδιού) και άλλα καλούδια. Από εκεί και πέρα ο στόχος του να αυξήσουμε τα στατιστικά του παίκτη μας και να μπούμε στο πάνθεον του NBA  παραμένει ίδιος.

NBA 2K16_20151006011945

Ένα από τα θετικά στοιχεία του NBA 2K16 είναι πως διαθέτει ποικιλία σε Modes και το MyCareer δεν είναι το μόνο άξιο αναφοράς. To MyGM, το γνωστό πλέον Mode που μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε ο General Manager της αγαπημένης μας ομάδας, επιστρέφει. Κάθε χρόνο η Visual Concepts εμπλουτίζει το MyGM με λεπτομέρειες. Φέτος το αποτέλεσμα είναι ίσως καλύτερο από ποτέ. Οι ασχολίες μας ως GM είναι πολλές και προσδίδουν στον ρεαλισμό. Από την εκπλήρωση των στόχων της σεζόν που θέτει ο ιδιοκτήτης της ομάδας και η ανάγκη να κρατήσουμε το ηθικό των παικτών μας ψηλά και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους ψάχνοντας τη λύση μέχρι την ανάγκη να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του προσωπικού, να πραγματοποιήσουμε τις σωστές μεταγραφές -βάση πάντα του μπάτζετ μας- ή να μεταφέρουμε την βάση της ομάδας μας, οι διαθέσιμες επιλογές μας ικανοποίησαν και με το παραπάνω.

Παρών δηλώνει και το MyTeam Mode φυσικά. Οι ομοιότητες του πλέον με το Ultimate Team Mode στο FIFA πλέον είναι πάμπολλες όπως και ο στόχος του. Η προσπάθειες μας να χτίσουμε μία ομάδα-μοντέλο από το μηδέν και να συλλέξουμε όσες περισσότερες κάρτες μπορούμε χωρίς να αναγκαστούμε να δαπανήσουμε ένα σωρό χρήματα συνεχίζεται.

NBA 2K16_20151006010547

Στα Modes του παιχνιδιού συγκαταλέγεται και φέτος το MyPark. Ξανά με την χρήση του βασικου παίκτη που έχουμε δημιουργήσει στο παιχνίδι (του MyPlayer δηλαδή) βρισκόμαστε σε διαδικτυακά παιχνίδια "δρόμου" με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο, δημιουργώντας τις δικές μας squads με φίλους και έχοντας ως στόχο τη δόξα και τη διασκέδαση.

Την λίστα συμπληρώνουν τα 2K Pro-Am (αντίστοιχο με το The Crew Mode που υπήρχε, φτιάχνουμε την δική μας ομάδα, επιλέγοντας εμφανίσεις, χρώματα, σύματα κτλ σε διαδικτυακούς αγώνες 5vs5), το MyLeague (μία πιο light έκδοση του MyGM) και το Play Now που πλέον παίζοντας διαδικτυακά προσφέρει ένα level up σύστημα λαι την ανάλογη τοποθέτησή μας στα παγκόσμια leaderboards.

Πέρα από τις πραγματικές ομάδες του NBA και πολλές κλασικές ομάδες παλαιότερων χρόνων, έχουμε και στο NBA 2K16 ομάδες της Euroleague. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι ανάμεσά τους. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε μεγάλη στασιμότητα στο ζήτημα Euroleague. Ούτε φέτος έχουμε κάποιο Euroleague Mode ενώ τα επίσημα ρόστερ για μία ακόμη χρονιά είναι εκείνα της προηγούμενης σεζόν. Αρχίζουμε να πιστεύουμε πως η εισαγωγή ευρωπαϊκών ομάδων στο NBA 2K έγινε γα διαφημιστικούς λόγους καθαρά και δεν υπάρχει πρόθεση από τους developers για περαιτέρω βελτιώσεις.

NBA 2K16_20151006004914

Σε ότι έχει να κάνει με το Gameplay του παιχνιδιού μείναμε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι. Οι βασικοί σταθεροί μηχανισμοί που έχει αναπτύξει η Visual Concepts παρέμειναν και εμπλουτίστηκαν με νέα στοιχεία. Πλέον, φαίνεται να μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε με μεγαλύτερη ευκολία όπως ακριβώς θέλουμε αφού είχαμε προσθήκες όπως είναι η πάσα-λόμπα ή το ποστάρισμα στην επίθεση με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης, έχουν προστεθεί πολλά ακόμη animations στους χαρακτήρες όπως νέες κινήσεις ποσταρίσματος, νέες ντρίμπλες νέες εναέριες προσποιήσεις που βελτιώνουν την ποικιλία σε όσα βλέπουμε και κάνουμε. Μόνο αρνητικό το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο εύχρηστο Tutorial για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο όλες αυτές τις νέες μικροπροσθήκες. Επομένως, οι ώρες που απαιτούνται για να μάθουν  και να εκμεταλλευτούν τόσο οι νέοι όσο και οι παλιοί στο έπακρον τις νέες κινήσεις είναι πολλές.

Οι servers της 2K είναι γνωστό ότι "πονάνε" όσον αφορά το NBA 2K. Δεν παρατηρήσαμε ούτε φέτος κάποια ιδιαίτερη βελτίωση. To lag στα διαδικτυακά μας παιχνίδια είναι συχνό φαινόμενο όπως και η καθυστέρηση εκτέλεσης των εντολών μας, χαρακτηριστικό παράδειγμα το latency στο σουτ. Αντιμετωπίσαμε επίσης -σε μικρότερο βαθμό ευτυχώς- και αποσυνδέσεις. Υπήρξαν και φορές που παίξαμε απροβλημάτιστα φυσικά αλλά το γεγονός πως εδώ και καιρό είναι γνωστό το πρόβλημα με τους servers και δεν αλλάζει δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε.

NBA 2K16_20151003000034

Στον οπτικό τομέα τώρα, πριν δύο χρόνια με την κυκλοφορία του NBA 2K14 -ως πρώτο παιχνίδι της σειράς μάλιστα στα συστήματα νέας γενιάς- είχαμε μείνει έκπληκτοι από το αποτέλεσμα και ειδικότερα τα πρόσωπα των παικτών (θυμηθείτε το μούσι του James Harden). Φέτος, δύο περίπου χρόνια μετά η συγκεκριμένη μηχανή γραφικών έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία της. Ο οπτικός τομέας παραμένει ικανοποιητικός εντός γηπέδου και φέτος αλλά παρατηρούμε πως έχει παραμείνει στάσιμος στο προ διετίας αποτέλεσμα. Στα cut-scenes του Liviv' Da Dream αλλά και σε σκηνές όπως εκείνες στα αποδυτήρια στο ημίχρονο τα γραφικά είναι ξεκάθαρα υποβαθμισμένα, με τους περιβάλλοντες χώρους να υστερούν σε textures. Βέβαια, μιλάμε για αθλητικό παιχνίδι και το αποτέλεσμα των γραφικών στα cut-scenes εκτός γηπέδου μικρή σημασία έχει.

Τεχνικά, σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες αλλά δεν λείπουν και φέτος οι μικρές ατασθαλίες. Το φαινόμενο του cilipping, όπου τα χέρια -κυρίως- των παικτών παίρνανε μέσα από τα χέρια ή το σώμα άλλων παικτών, είναι συχνό. Μία φορά μάλιστα είδαμε και την μπάλα να περνάει μέσα από το ταμπλό πριν καταλήξει στο καλάθι. Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν χαλάει τη συνολική μας εμπειρία.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της 2K Sports/Take-Two Interactive στη χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

NBA 2K16

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

Visual Concepts

Publisher

2K Sports / Take-Two Interactive

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

29 Σεπτεμβρίου 2015

Είδος

PS4

PEGI

3

Θετικά

+ Ποικιλία από Modes
+ Βελτιώσεις σε όλα τα κύρια Modes
+ Σταθεροί Gameplay μηχανισμοί, παραδοσιακά πλέον
+ Προσθήκη πολλών επιπλέον animations
+ To "Livin' Da Dream" δίνει νέα υπόσταση στα Career Modes...

Αρνητικά

- ... αλλά στο τέλος μας άφησε ελαφρώς απογοητευμένους
- Οι Servers της 2K... ξανά
- Καμία πρόοδος στον τομέα της Euroleague
- Οι τεχνικές ατασθαλίες (Clipping κτλ)
- Οπτικά, βλέπουμε ότι και πριν δύο χρόνια

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.8
Συνοψίζοντας

Η μπασκετική πρόταση της 2K επέστρεψε ανανεωμένη. Το Gameplay και τα κυριότερα Modes έχουν δεχθεί τις απαραίτητες προσθήκες για να πάνε το franchise ένα βήμα πιο πέρα. Σημείο αναφοράς το "Livin' Da Dream" του MyCareer.

Τα αρνητικά του στοιχεία δεν το αφήνουν να ανακηρυχθεί το καλύτερο αθλητικό παιχνίδι για φέτος αν και τηρούσε τις προδιαγραφές. Ωστόσο, το NBA 2K16 είναι το παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει και φέτος τους ενδιαφερόμενους απασχολημένους ευχάριστα για πάρα πολλές ώρες.

8.0
Βαθμός
8.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
14%
Cheers
71%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
14%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1