ΝΒΑ 2Κ18

Η χρονιά των micro-transactions
by Άρης Φουρναράκης on 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η σειρά NBA 2K κυριαρχεί στην gaming βιομηχανία έναντι του αντίπαλου δέους της EA Sports, αφού από το 2011 και μετά την έχει αφήσει χιλιόμετρα πίσω και πολλές φορές την έχει αναγκάσει να αναβάλει το NBA Live με αποτέλεσμα το 2K να αποτελεί μονόδρομο.

Όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς σοβαρό αντίπαλο, το 2Κ βελτιωνόταν και μας παρουσίαζε ένα σοβαρό αποτέλεσμα αντάξιο του ονόματος του. Φέτος όμως για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια η σειρά δείχνει μια στασιμότητα, η οποία ήταν λογικό να επέλθει, όπως και κάποια πισωγυρίσματα, αλλά ίσως ήρθε τη χειρότερη στιγμή, αφού το NBA Live 18 φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πολλά για το ΝΒΑ 2Κ18.

Το φετινό πόνημα της 2Κ Sports παρουσιάζεται βελτιωμένο στον τομέα του gameplay, όχι όμως σε σημείο που θα το κάνει να ξεχωρίσει από τον προκάτοχο του. Η αλλαγές είναι λίγες, όμως το αν είναι ουσιαστικές ή όχι, αυτό έχει να κάνει ανάλογα με τον παίκτη.

Πρώτη και κύρια αλλαγή είναι ο μετρητής του σουτ, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται κάτω από τα πόδια του παίκτη που ελέγχετε, αλλά αριστερά από το κεφάλι του. Η πράσινη περιοχή που υπήρχε στον παλιότερο μετρητή και σας έδειχνε από ποιες περιοχές είναι πιο εύστοχος ο κάθε παίκτης έχει αφαιρεθεί και πλέον το μόνο που έχετε στην διάθεση σας είναι μια κάθετη μπάρα, η οποία όσο πιο πολύ γεμίσει τόσο πιο εύστοχος είναι ο παίκτης σας.

Αν καταφέρετε δε, να πετύχετε την μπάρα στο υψηλότερο σημείο, τότε το σουτ σας γίνεται excellent και πρακτικά δεν μπορείτε να αστοχήσετε. Ο καινούργιος μετρητής σίγουρα βοηθάει πολύ στις βολές, αφού πλέον μπορείτε να ευστοχήσετε πιο εύκολα, αλλά σε ροή κανονικού παιχνιδιού θα σας πάρει αρκετές ώρες μέχρι να τελειοποιήσετε την τεχνική σας.

Τέλος η Α.Ι. έχει τα προβληματάκια της, αφού στο δυσκολότερο επίπεδο, οι αντίπαλοι παίκτες, επιτυγχάνουν σχεδόν όλα τα σουτ με τεράστια ευκολία, ακόμα και αν έχουν 2-3 αμυντικούς να τους πιέζουν, ενώ στην αντίπερα όχθη οι δικοί σας παίκτες που ελέγχονται από την CPU, νομίζουν ότι είναι ένα κράμα Lebron James με Russell Westbrook οπότε δεν δίνουν και ποτέ πάσα, ενώ στις περισσότερες προσπάθειες είναι εκνευριστικά άστοχοι.

Όσον αφορά τα roster των ομάδων είναι και πάλι πληρέστατα, ενώ μια προσθήκη που μας άρεσε πάρα πολύ είναι οι ALL-TIME ομάδες. Σε αυτές βρίσκονται οι καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών για κάθε ομάδα. Για παράδειγμα οι Bulls αποτελούνται από Jordan, Pippen, Rodman, Rose, Gilmore ενώ οι Lakers από Johnson, West, Bryant, Jabbar, O’ Neal.

Από την άλλη, μετά από τέσσερα χρόνια λάμπει δια της απουσίας του το Ευρωπαϊκό Μπάσκετ. Η 2Κ Sports διέκοψε την συμφωνία της με την Euroleague, οπότε δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε τις αγαπημένες σας ομάδες από τη Γηραιά Ήπειρο. Πολλοί μπορεί να πείτε ότι δεν είχαν σκοπό ύπαρξης σε ένα NBA τίτλο, αλλά κατά την γνώμη μας αφού το ΝΒΑ 2Κ18 πωλείται και στην Ευρώπη, έπρεπε να παραμείνουν.

Ο κυριότερος λόγος που πολλοί αγοράζουν κάθε χρόνο τον τίτλο της 2K Sports είναι το myCareer ή myPlayer όπως το είχαμε συνηθίσει. Φέτος η 2K ακολουθά μια διαφορετική προσέγγιση στο story mode του NBA, καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κολεγιόπαιδο, το οποίο αναζητάει την καταξίωση σε κάποια ομάδα του ΝΒΑ μέσω του Draft.

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο DJ ο οποίος άφησε την μεγάλη του αγάπη το μπάσκετ, για να γίνει… DJ. Αργότερα κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την πορτοκαλί μπάλα, οπότε αποφάσισε να πάει να παίξει με άλλους wannabe basketball players σε ένα γηπεδάκι με όνομα proving ground. Εκεί θα γνωρίσει τον ατζέντη του αλλά και έναν σκάουτερ από την ομάδα που έχετε επιλέξει όταν δημιουργήσατε τον χαρακτήρα σας, οπότε όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Ο σκάουτερ σας καλεί για ένα tryout και την επόμενη μέρα κάνετε το όνειρο σας πραγματικότητα, αφού υπογράφετε στην αγαπημένη σας ομάδα.

Το φετινό σενάριο εκτός του ότι είναι τελείως διαφορετικό, φαντάζει και λίγο μη ρεαλιστικό, αφού είναι ελάχιστα τα παιδιά που επιλέγονται από ομάδες του NBA χωρίς να περάσουν από Draft. Μέχρι και ένας Veteran παίκτης στην ομάδα φτάνει σε σημείο να σας πει να μην περιμένετε χρόνο συμμέτοχης, αφού δεν είστε καν Draft picked player.

To myCareer παρουσιάζει πολλά προβλήματα και κάποια από αυτά είναι και το story το οποίο είναι βαρετό, έχει αργή εξέλιξη, ενώ οι χαρακτήρες είναι αδιάφοροι έως και εκνευριστικοί (ειδικά η φίλη του DJ, η Β, βρίσκεται εκεί μόνο για να σας σπάσει τα νεύρα).

Οι επιλογές που σας δίνονται για διάλογο είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε κάποιες συνεντεύξεις ή κάποιες συνομιλίες με κάποιον all star παίκτη. Συνήθως θα βλέπετε απλά cutscenes με τον παίκτη σας να μιλάει είτε με τον Veteran παίκτη που τον έχει αναλάβει, είτε με τον Boo-Boo (τρομερή φαντασία στα φετινά ονόματα η 2Κ Sports) τον security manager της ομάδας. Τέλος δεν μπορείτε να κάνετε skip τα cutscenes, όσο και να βαριέστε.

Μια ακόμα αλλαγή στο φετινό myCareer είναι ότι το myPlayer έχει ενωθεί με το myPark και πλέον είναι online mode με όνομα Run the Neighborhood. Μόλις υπογράψετε στην ομάδα σας θα διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε σε μια μικρή πόλη, ουσιαστικά το online hub του παιχνιδιού, στην οποία μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα, να πάτε γυμναστήριο, σε καταστήματα με ρούχα, να κάνετε tattoo ή κάποιο κούρεμα, ενώ μπορείτε να αναμετρηθείτε με άλλους παίκτες στο Playground.

Από την μια είναι μια καλοδεχούμενη αλλαγή, η οποία προκαλεί όμως πάρα πολλά προβλήματα. Αρχικά το always online μοντέλο αμέσως αφαιρεί το δικαίωμα από παίκτες που δεν έχουν ενεργή PS Plus συνδρομή, να παίξουν το πλήρες myCareer. Το μόνο που θα βλέπετε θα είναι ένα ημερολόγιο με τους αγώνες τις ομάδας, οπού θα διαλέγετε και θα παίζετε τους αγώνες και θα ανεβάζετε απλά τον παίκτη σας. Ούτε το story θα μπορείτε να παίξετε, ούτε τίποτα άλλο.

Όσοι δεν διαθέτετε καλές συνδέσεις, θα διαπιστώσετε τεράστιο lag κατά την περιήγηση σας στην πόλη, ενώ αν διακοπεί η σύνδεση την ώρα που παίζετε κάποιον αγώνα, ο αγώνας διακόπτεται και πρέπει να τον ξαναπαίξετε από την αρχή.

Επίσης αν έχετε ξεκινήσει κάποιο save και για κάποιο λόγο δεν έχετε ίντερνετ για λίγο διάστημα, δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό, αλλά το ΝΒΑ 2Κ18 σας προτρέπει να δημιουργήσετε ένα καινούργιο save, για να παίξετε με το τρόπο που είπαμε παραπάνω. Πραγματικά απαράδεκτα πράγματα, καθώς το myPlayer συνήθιζε να είναι ένα single player mode και με τις φετινές αλλαγές, πολλοί παίκτες θα δυσαρεστηθούν σίγουρα.

Τέλος τα in-game items είναι πανάκριβα, σε σημείο μια μπλούζα να κάνει 3000 VC, ενώ εσείς σε κάθε αγώνα κερδίζετε 500-600 VC, πράγμα που ίσως ωθήσει μερικούς στο να αγοράσουν VC με πραγματικά χρήματα, για να ανεβάσουν τον παίκτη τους πιο γρήγορα.
Κάτι που μάλλον έκαναν ήδη αρκετοί παίκτες, αφού την δεύτερη μέρα παιχνιδιού μας, πολλοί ήταν ήδη στο 90 Overall, ενώ εμείς χρειαστήκαμε 12 ώρες gameplay για να περάσουμε το 65. Ο ορισμός του pay2win μοντέλου, αφού στο Playground οι περισσότεροι ήταν από 90 Overall και πάνω.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα modes είναι εδώ και φέτος, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αλλαγή, εκτός ίσως από το myGM, στο οποίο έχει προστεθεί story mode.

Όπως αναφέραμε παραπάνω για το myCareer, το lag είναι συχνό φαινόμενο στο NBA 2K18, αφού και στο online παιχνίδι, οι servers της 2K δεν τα πάνε ιδιαίτερα καλά. Αφού πέρασαν περίπου πέντε λεπτά για να βρούμε παιχνίδι, αυτό ήταν unplayable από το lag, οπότε και οι 2 παίκτες αποχωρήσαμε. Το ίδιο συνέβη και στα πέντε παιχνίδια που δοκιμάσαμε να συμμετέχουμε. Πραγματικά ανεπίτρεπτο τόσα χρόνια να μην έχουν διορθωθεί ακόμα οι servers.

Τα γραφικά του ΝΒΑ 2Κ18 βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε υψηλότατο επίπεδο, με τους παίκτες και τους προπονητές να είναι αληθοφανείς, τα γήπεδα καλοσχεδιασμένα ενώ οι φανέλες έχουν σχεδιαστεί εκ νέου και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Ειδικά όσοι είστε κάτοχοι του PS4 Pro θα εντυπωσιαστείτε. Ο ηχητικός τομέας βρίσκεται στα γνωστά του επίπεδα, με τους σχολιασμούς να είναι εύστοχοι και πανέξυπνοι.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

NBA 2K18

Συντάκτης
26 Σεπτεμβρίου 2017
Developer

Visual Concepts

Publisher

2K Sports

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PS3 / Xbox 360 / PS4 / Xbox One / Switch

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

19 Σεπτεμβρίου 2017

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

- Τα γραφικά προκαλούν δέος
- H προσθήκη των "all-time" ομάδων
- Το νέο σύστημα σουτ

Αρνητικά

- Το myCareer είναι γεμάτο προβλήματα
- Microtransactions που οδηγούν σε pay2win μοντέλο
- Ασταθές Online / Απαιτείται σύνδεση για την πλήρη MyCareer εμπειρία
- Aπουσια Ευρωπαϊκών Ομάδων
- Προβληματική Α.Ι
- Ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
5.1
Συνοψίζοντας

Το ΝΒΑ 2Κ18 βρίσκεται φέτος σε μια περίεργη κατάσταση. Ενώ φαίνεται και είναι καλύτερο σε κάποιους τομείς από το 2Κ17, τα κάνει "μαντάρα" στο myCareer, αλλά και στο Online για μια ακόμη χρονιά. Κατά την άποψη μας δεν χρειαζόταν τόσο δραστικές αλλαγές στο myPlayer, αφού πολλοί παίκτες το αγοράζουν μόνο γι’ αυτό και η φετινή έκδοση ίσως τους απωθήσει αφού βρίθει από προβλήματα.

Όσοι έχετε το 2Κ17 και είστε ευχαριστημένοι από αυτό, μείνετε εκεί. Αν δεν διαθέτετε τον περυσινό τίτλο, δεν είμαστε σίγουροι αν μπορούμε να σας προτείνουμε τον φετινό. Οι διαφορές που έχει με το 2Κ17 είναι ελάχιστες και δεν δικαιολογεί πουθενά τo full-price, απλά για ανανεωμένα roster και κάποια νέα features, ακόμα και αν είναι τοπ από άποψη gameplay.

7.0
Βαθμός
5.1
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
63%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
25%
Sad
0%
Rage
13%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1