NBA 2K19

Τι είχες Giannis, τι είχα πάντα...
by Άρης Φουρναράκης on 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που οι φίλοι των Sports παιχνιδιών δεν ξέρουν τι να πρωτοπαίξουν. Από τους δυο "αιώνιους της στρογγυλής θεάς", μέχρι τους δυο τίτλους που αφορούν τη "σπυριάρα" μπάλα.

Η 2K Sports, μετά από την περσινή μέτρια χρονιά του NBA 2K18, ελπίζει σε μια καλύτερη σεζόν, μια σεζόν που σηματοδοτεί τα 20 χρόνια του NBA 2K στον χώρο. Βέβαια έχουν περάσει 19 χρόνια από το μακρινό 1999. Εκείνη τη χρονιά που κυκλοφόρησε τον πρώτο τίτλο της στο Dreamcast και με τον Allen Iverson στο εξώφυλλο, η γνωστή εταιρεία φιλοδοξούσε να κλέψει λίγη από τη λάμψη του NBA LIVE.

H φετινή έκδοση έρχεται στα καταστήματα με τρία διαφορετικά εξώφυλλα. Η standard έκδοση κοσμείται από τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον πρώτο Έλληνα αθλητή που βρίσκεται σε international εξώφυλλο παιχνιδιού. Η επετειακή 20th Anniversary edition έχει τον Lebron “King” James και η Αυστραλιανή έκδοση τον Ben Simmons, των Philadelphia 76ers.

Με τον "πολύ" Lebron James στο εξώφυλλο των 20 χρόνων του τίτλου, η 2K Sports φιλοδοξεί να κάνει μια βασιλική επιστροφή, με σκοπό να πείσει τους καταναλωτές ότι η περσινή χρονιά ήταν απλά μια παρένθεση. Το αν τα καταφέρνει θα το δούμε στη συνέχεια.

To NBA 2K19, από πλευράς gameplay, τείνει ξεκάθαρα προς simulation μονοπάτια, σε αντίθεση με το NBA Live, που πολλές φορές φαντάζει πιο arcade. Τα πάντα βρίσκονται στα χέρια σας, από την οργάνωση του παιχνιδιού, τις αλλαγές και τις τακτικές που θα ακολουθήσει η ομάδα σας, μέχρι τις κινήσεις και τις τρίπλες του παίκτη που ελέγχετε, οι οποίες μπορούν να εκθέσουν πιο αργούς και βαρύτερους παίκτες.

Αυτά όμως δεν είναι κάτι νέο στη σειρά του NBA 2K, καθώς, πέρα από κάποιες ρυθμίσεις προπονητικής φύσεως και ενός νέου συστήματος που αφορά την ψυχολογία του κάθε παίκτη, δυσκολευτήκαμε αρκετά να βρούμε αλλαγές ή προσθήκες σε σχέση με το περσινό gameplay του τίτλου.

Ο μετρητής του σουτ παραμένει αριστερά από το κεφάλι του κάθε παίκτη, πλέον όμως μας δίνεται η δυνατότητα να τον προσθέσουμε, ή να τον μεταφέρουμε, στα πόδια, όπως γινόταν σε παλαιότερες εκδόσεις του παιχνιδιού. Γενικά όσοι ακολουθείτε καιρό τη σειρά, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου με οποιαδήποτε πτυχή του gameplay.

Μια προσθήκη που μας άρεσε, καθώς προσθέτει ρεαλισμό, είναι ένα μικρό σηματάκι φωτιάς ή πάγου που εμφανίζεται στους παίκτες ανάλογα με το πόσο εύστοχοι είναι στις προσπάθειές τους. Αν ένας παίκτης ευστοχήσει σε αρκετά σουτ συνεχόμενα, τότε αποκτάει το σήμα της φωτιάς και ανεβαίνουν τα στατιστικά του μέχρι να αστοχήσει, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με έναν παίκτη που έχει αστοχήσει σε αρκετά σουτ συνεχόμενα, με τη μόνη διαφορά να είναι ότι αυτός, όσο δεν ευστοχεί, «παγώνει» και τα στατιστικά του πέφτουν, μέχρι να ευστοχήσει ξανά. Μια πολύ ωραία ιδέα, καθώς προσομοιώνει πλήρως την ψυχολογία των αθλητών ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Το παραπάνω υπάρχει και στο MyCareer, με τη μορφή ενός μετρητή που ονομάζεται TAKEOVER. Λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, αφού γεμίζει όσο ευστοχείτε ή αδειάζει με τη μια μόλις κάνετε κάποιο λάθος ή αστοχήσετε. Μόλις γεμίσει, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε με το πάτημα των αναλογικών και ουσιαστικά ανεβάζετε τα στατιστικά σας για λίγη ώρα, ενώ κερδίζετε και παραπάνω fans όσο είναι ενεργοποιημένο.

Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μας με το NBA 2K19 ήρθαμε αντιμέτωποι με αρκετά crashes. Συγκεκριμένα, έξι φορές το παιχνίδι σταμάτησε να δουλεύει και μας οδήγησε στο βασικό μενού του PS4. Οι περισσότερες εξ αυτών ήταν στο myCareer, αλλά χωρίς να χάσουμε την πρόοδο μας στο παιχνίδι λόγω των συχνών saves. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που δεν επιτρέπεται σε τίτλο τέτοιο βεληνεκούς και μάλιστα μετά από δυο updates αρκετών gigabytes.

Έπειτα, η Α.Ι έχει και φέτος τα θεματάκια της, αν και είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με πέρυσι που στο δυσκολότερο επίπεδο όλοι οι παίκτες έμοιαζαν στον Michael Jordan. Φέτος, στο δυσκολότερο επίπεδο δυσκολίας, οι αντίπαλοι ευστοχούν σχεδόν πάντα, ενώ η παραμικρή επαφή σφυρίζεται ως φάουλ, ακόμα και όταν δοκιμάζετε να κλέψετε με παίκτη που έχει υψηλό rating στο συγκεκριμένο κομμάτι. Από την άλλη, οι διαιτητές είναι σωστοί και δεν παρατηρήσαμε κάποιο λάθος ή ανάποδο σφύριγμα.

Όπως όλα τα NBA 2K, έτσι και το φετινό βρίθει από modes για όλα τα γούστα. Πρώτο και «καλύτερο» το MyCareer, που είναι ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε τον εν λόγω τίτλο.

Το φετινό MyCareer παρουσιάζει βελτιώσεις από άποψη ιστορίας, επιλογών και εξέλιξη του χαρακτήρα μας, αν και, για ακόμη μια χρονιά, κάποια πράγματα που αντικρίσαμε δεν γίνονται στον μαγικό κόσμο του NBA. Ξεκινώντας παρατηρήσαμε το αλλαγμένο character creation, που φέτος γίνεται την ώρα που σας ξεναγεί ο βοηθός προπονητή στις εγκαταστάσεις της ομάδας, οδηγώντας τον παίκτη μπροστά από γιγάντιες καρτέλες για να διαλέξει θέση, ύψος, βάρος, άνοιγμα χεριών κλπ.

Ο φετινός πρωταγωνιστής μας είναι ένα ακόμα παιδί με όνειρο να αγωνιστεί στο NBA, όμως του λείπει κάτι βασικό: η υπομονή. Παρόλο που όλοι του λένε ότι έχει ταλέντο, ενδιαφέρεται υπερβολικά για τα στατιστικά του και όχι τόσο για την εκάστοτε ομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ενδιαφερθεί καμία ομάδα από το NBA για να τον αποκτήσει και έτσι, ο ίδιος καταλήγει στο Κινέζικο πρωτάθλημα. Απογοητευμένος και για ακόμη μια φορά με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, καταλήγει και πάλι να ενδιαφέρεται μόνο για τα στατιστικά του, κάτι που οδηγεί σε μια σειρά από αλλαγές ομάδων. Δεν συνεχίζουμε άλλο γιατί η ιστορία είναι αρκετά καλή και αξίζει να τη βιώσετε μόνοι σας.

Το παραπάνω κομμάτι είναι το NBA 2K19 Prelude, που έγινε διαθέσιμο δωρεάν λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του τίτλου και ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας που θα δείτε στο MyCareer. Μετά το NBA 2K16 είναι ίσως το πιο καλογραμμένο story που έχουμε αντικρίσει στο NBA 2K τίτλο. Τέσσερις με πέντε ώρες θα βλέπετε μόνο cutscenes και θα παίζετε σε παιχνίδια. Μέχρι και διπλό ΝΒΑ 2Κ (το παλιό, το ορθόδοξο) παίξαμε με συμπαίκτη σε κάποιο "ουφάδικο" στην Κίνα.

Μόλις το ολοκληρώσετε, θα βρεθείτε στο κλασικό The Neighborhood, το online hub του παιχνιδιού στο οποίο, όπως και πέρυσι, μπορείτε να προπονηθείτε με την ομάδα σας, να γυμναστείτε, να παίξετε μονό, διπλό, τριπλό κλπ. στα γηπεδάκια που είναι σκόρπια, ενώ υπάρχουν και αρκετά μαγαζιά που μπορείτε με VC να αγοράσετε vanity items για να ντύσετε τον χαρακτήρα σας. Οι λίγες αλλαγές που παρατηρήσαμε ότι έχουν προστεθεί είναι ο κύκλος μέρας - νύχτας, τα οχήματα (πατίνια κλπ.), για να μεταφέρεστε πιο γρήγορα και ένα καζίνο με διάφορα γηπεδάκια, στα οποία μπορείτε να συμμετέχετε ανάλογα τα VC που έχετε στην κατοχή σας.

Όπως καταλαβαίνετε, για ακόμα μια χρονιά, τα πάντα κινούνται γύρω από τα microtransactions και τα VC. Οτιδήποτε και να κάνετε απαιτεί VC, από το να ανεβάσετε τα στατιστικά του παίκτη σας, μέχρι το να αγοράσετε vanity items. Το NBA 2K19 συνεχίζει να αποτελεί ένα pay2win παιχνίδι, καθώς βρεθήκαμε τέσσερις μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού, να αντιμετωπίζουμε παίκτες με overall 90+, που απλά είχαν αγοράσει VC, ενώ εμείς θέλαμε 10 περίπου ώρες για να ανεβάσουμε τον χαρακτήρα μας από το 61 στο 65. Τα VC που κερδίζετε από το story mode είναι ελάχιστα και όσο ανεβαίνετε δεν θα φτάνουν για τίποτα. Αναγκαστικά λοιπόν η 2Κ Sports ωθεί τους παίκτες στην αγορά των VC για να μπορέσουν να έχουν μια ελπίδα στο γήπεδο, όταν έχουν αντιπάλους πραγματικούς παίκτες.

Όπως και πέρυσι, το MyCareer απαιτεί από τη συσκευή σας να βρίσκεται μόνιμα συνδεδεμένη στο ίντερνετ, ενώ αν δεν διαθέτετε ενεργή σύνδεση, τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να δείτε τίποτα από τα παραπάνω. Θα δημιουργήσετε τον παίκτη σας και θα βρεθείτε να παίζετε αμέσως με τη NBA ομάδα σας.

Εκτός από το MyCareer, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το MyTeam, αν και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές. Με παίκτες που ξεκλειδώνετε από πακέτα καρτών, δημιουργείτε μια ομάδα με την οποία μπορείτε να ανταγωνιστείτε άλλες ομάδες online ή ομάδες που ελέγχει η CPU για να ολοκληρώσετε ορισμένα challenges. Η μόνη προσθήκη, σε σχέση με πέρυσι, είναι ένα mode μέσω του οποίου μπορείτε, αφού κάνετε 12 νίκες (χωρίς να χάσετε τρεις φορές), να κερδίσετε το εισιτήριο για ένα μεγάλο online τουρνουά, το οποίο έχει έπαθλο $250.000. Τα υπόλοιπα modes έχουν μείνει ίδια και απαράλλακτα, με το MyGM να συνεχίζει από εκεί που τελείωσε στο NBA 2K18.

Τα roster των ομάδων είναι και πάλι πληρέστατα, με τις ALL-TIMES ομάδες να παραμένουν στο προσκήνιο και με τους καλύτερους παίκτες όλων τον εποχών κάθε ομάδας να βρίσκονται στα roster τους. Από την άλλη και φέτος, λείπει το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς όπως όλα δείχνουν η 2K Sports, παρότι έβαλε Ευρωπαίο παίκτη στο εξώφυλλο, δεν ενδιαφέρεται για τις ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου.

Επιπλέον, για ακόμα μια χρονιά το lag είναι συχνό φαινόμενο στο online παιχνίδι, με τους servers της 2K να μην τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά. Σε αρκετά παιχνίδια οι κινήσεις καθυστερούσαν μερικά δευτερόλεπτα να γίνουν, ενώ πολλές φορές οι παίκτες αργούσαν να αντιδράσουν. Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ακόμα τέτοιοι servers, ειδικά όταν η 2K Sports ακολουθεί το always online μοντέλο.

Το NBA 2K19 εκπλήσσει για ακόμα μια φορά με τα φωτορεαλιστικά γραφικά του, με τους παίκτες και τους προπονητές να είναι πιστά αντίγραφα της πραγματικότητας, τα γήπεδα καλοσχεδιασμένα, ενώ τα physics των εμφανίσεων, αλλά και της μπάλας, είναι καταπληκτικά. Ειδικά όσοι είστε κάτοχοι PS4 Pro θα εντυπωσιαστείτε.

Ο ηχητικός τομέας βρίσκεται και πάλι σε υψηλά επίπεδα, με τον Kevin Harlan να δίνει για ακόμα μια φορά ρέστα, με τους σχολιασμούς να είναι εύστοχοι και πανέξυπνοι. Από την παρέα δεν λείπει και η γνωστή τριάδα του Inside The NBA, οι Kenny Smith, Shaquille O’Neal και Ernie Johnson, που θα συμβάλουν στην ψυχαγωγία σας όσο θα περιμένετε να φορτώσει το παιχνίδι.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

ΝΒΑ 2Κ19

Συντάκτης
21 Σεπτεμβρίου 2018
Developer

Visual Concepts

Publisher

2K Sports

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Xbox 360 / Nintendo Switch / iOS

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

11 Σεπτεμβρίου 2019

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικός τομέας
+ Πληθώρα από modes
+ To σενάριο στο MyCareer
+ Προσθήκη τακτικών και ο παράγοντας της ψυχολογίας
+ Κορυφαίο gameplay

Αρνητικά

- Το MyCareer είναι always online για ακόμη μια χρονιά
- Τα microtransactions βρίσκονται παντού
- Ξεκάθαρο pay2win μοντέλο
- Ελάχιστες βελτιώσεις σε σχέση με πέρυσι
- Αρκετά crashes
- Τεράστιο lag στους servers κατά τη διάρκεια των αγώνων

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
5.0
Συνοψίζοντας

Δυστυχώς, η πρώτη επίσημη εμφάνιση σε εξώφυλλο του δικού μας Giannis δεν στέφθηκε με επιτυχία. Το NBA 2K ούτε και φέτος κάνει την επιθυμητή πρόοδο, παραμένοντας σχετικά στάσιμο. Σε σχέση με την περσινή έκδοση οι βελτιώσεις και οι προσθήκες είναι ελάχιστες. Τα microtransactions κυριαρχούν στην πληθώρα των modes του τίτλου, με την 2Κ Sports να έχει μετατρέψει το παιχνίδι σε pay2win τα τελευταία δυο χρόνια.

Από την άλλη, για ακόμα μια χρονιά, το NBA 2K αποτελεί τον καλύτερο μπασκετικό τίτλο στην αγορά, καθώς τόσο το gameplay, όσο και ο οπτικοακουστικός του τομέας, βρίσκονται σε υψηλότατα επίπεδα, ενώ μετά από αρκετό καιρό είδαμε ένα πολύ καλό σενάριο στο MyCareer.

Πιθανότατα την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχετε προμηθευτεί ήδη τον τίτλο, μόνο και μόνο για χάρη του Giannis. Όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμα, να το κάνετε μόλις το βρείτε σε κάποια προσφορά, καθώς τα €70 για παιχνίδι με ανανεωμένα rosters και ελάχιστες βελτιώσεις, κρίνονται για ακόμη μια χρονιά απαγορευτικά.

7.5
Βαθμός
5.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
50%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
50%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1