NBA 2K20

by Βαγγέλης Λερός on 12 Σεπτεμβρίου 2019

Οι ετήσιες κυκλοφορίες των αθλητικών παιχνιδιών έχουν καθιερωθεί για το μήνα Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σεζόν του κόσμου των σπορ.

Το NBA 2K20, πιστό στο ραντεβού του, κυκλοφόρησε στις 6 Σεπτεμβρίου με το launch να το βρίσκει σε θέση ισχύος σε μια αγορά όπου ο βασικός του αντίπαλος έχει εκτοπιστεί. Η διαχρονική ανωτερότητά του, που υφίσταται από το 2005, όταν πέρασε το franchise αποκλειστικά στην 2Κ, έχει διαλύσει κάθε ανταγωνισμό, φέρνοντας την αμερικάνικη εταιρία στην κολακευτική θέση του να έχει «μόνο της αντίπαλο τον εαυτό της».

Η παραπάνω φιλολογική μάχη θα περίμενε κανείς να είναι αναίμακτη. Παρόλα αυτά, το NBA 2K έχει καταφέρει να διχάσει το φανατικό κοινό της σειράς, υιοθετώντας μια διαδεδομένη μεν, αμφιλεγόμενη δε μέθοδο εφαρμογής του progression στα είδη παιχνιδιού του. Ο λόγος για τα γνωστά σε όλους μας «micro-transactions» ή αλλιώς «μικροσυναλλαγές», που επιτρέπουν σε όποιον αγοράσει εικονικό συνάλλαγμα (με κανονικά λεφτά) να έχει πιο άμεση και εύκολη πρόοδο στο παιχνίδι, όπως και πλεονεκτήματα στα ανταγωνιστικά modes.

Η κριτική που γίνεται από τους fans είναι σκληρή και ο λόγος που αναφέρουμε όλα τα παραπάνω δεν είναι άλλος παρά το γεγονός ότι το πραγματικό στοίχημα και φέτος είναι το αν θα καταφέρει το παιχνίδι να παραμερίσει το διαφαινόμενο pay-to-win (που αλλοιώνει την εμπειρία), αλλά και πώς θα ισορροπήσει η όποια επιλογή της 2K με όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία του.

Απουσιάζουν, λοιπόν, τα micro-transactions φέτος από το NBA 2K20; Η απάντηση είναι «όχι». Ωστόσο, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως δεν… διαφημίζονται τόσο, όσο άλλες χρονιές. Ο τίτλος προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση και τα καταφέρνει καλύτερα από άλλοτε, επιδιώκοντας να προσφέρει την εναλλακτική λύση σε όσους προτίθενται να πληρώσουν, κρατώντας τα προσχήματα του… δικαίου για τους υπόλοιπους.

Τα δυνατά σημεία του, μερικές φορές, επισκιάζονται από την ύπαρξη των μικροσυναλλαγών, χωρίς, όμως, αυτές να είναι τα μοναδικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και σημεία με αισθητή τη βελτίωση, σε σχέση με τους προκατόχους του.

Η ουσία, όμως, είναι μία. Αν υποθέσουμε πως είστε φίλαθλος του μπάσκετ και ειδικότερα του NBA, ενώ σας ενδιαφέρει να βιώσετε στην κονσόλα σας την εμπειρία των παρκέ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, το NBA 2K20 είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε.

Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά με το licensed περιεχόμενο, που για ακόμη μια χρονιά αγγίζει την τελειότητα, όσον αφορά τα επίπεδα πιστότητας. Τα scan των παικτών έχουν πιάσει και την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ οι αρένες, τα props και οι γύρω χώροι θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Η δέουσα σημασία δόθηκε συνολικά στο presentation, με τους παρουσιαστές του κάθε αγώνα να περνάνε τα vibes της live μετάδοσης και το κοινό στις εξέδρες να συμμετέχει πιο δυναμικά από ποτέ.

Αισθητικά, δεν θα περίμενε κανείς η σειρά να βελτιωθεί κι άλλο, όμως, έστω αμυδρά, οι αλλαγές κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο ρεαλιστικό και όμορφο. Οι σημαντικότερες διαφορές αφορούν το κομμάτι του animation, που εμπλουτίζεται, χαρίζοντας νέες προοπτικές στο gameplay.

Συγκεκριμένα, έχουν γίνει στοχευμένες αλλαγές στη μηχανή γραφικών ώστε να προστεθούν, στην ήδη μεγάλη φαρέτρα από κινήσεις, ακόμα περισσότεροι τρόποι να ντριμπλάρετε, να σουτάρετε και να κινηθείτε στο γήπεδο. Εκτός από την αληθοφάνεια που εκπέμπουν τα νέα animation, βοηθούν να έρθει το gameplay πιο κοντά σε όσα βλέπουμε στους πραγματικούς αγώνες, όπου η κινησιολογία των αστέρων έχει χαρακτηριστικό πλουραλισμό.

Μιλώντας για gameplay, αν προσπεράσουμε τις προαναφερθείσες αλλαγές του animation με τις προεκτάσεις τους στη ροή του παιχνιδιού, έχουμε έναν βασικό πυρήνα, γνώριμο στους πιστούς φαν της σειράς. Τίποτα δεν θα σας εκπλήξει, αφού οι αλλαγές φέτος αφορούν λεπτομέρειες, όπως ο τρόπος που γεμίζει το gauge του shoot. Το balance του shooting, ενδεχομένως, είναι αντικείμενο προς συζήτηση, αλλά και κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει άμεσα με κάποιο update. Μερικές φορές, με perfect release όντας ακάλυπτος, συνάντησα μεγάλες δυσκολίες στο να σκοράρω από τα «7 και 25».

Ελαφρώς βελτιωμένη βρήκα την A.I., κυρίως επιθετικά, όπου μοιάζει ανίκητη στο mismatch, όταν τα σωματικά χαρακτηριστικά των παικτών δίνουν το προβάδισμα στον αντίπαλο. Το double teaming δεν συγχωρείται, τα transition γίνονται πιο έξυπνα κ.ο.κ..

Έως τώρα έχει καταστεί σαφές πως το NBA 2K20 είναι ένα ΜΠΑΣΚΕΤ game, στιβαρό, ρεαλιστικό και σίγουρα fun to play. Εκτός των γραμμών του παρκέ, όμως, εκεί όπου συγκρούονται οι φιλοδοξίες του studio με τον «ηθικό κώδικα» των παικτών, υπάρχουν τα διαθέσιμα Modes που (αν)ισορροπούν μεταξύ της μαγείας του αθλήματος και της παράνοιας του virtual currency.

Μεγαλύτερο θύμα αυτής της διένεξης είναι το online κομμάτι του παιχνιδιού που, αναπόφευκτα, πλήττεται. Υπάρχει και φέτος διαθέσιμο το MyTeam, το κλασικό, πλέον, mode (σε κάθε sport game) με τις κάρτες αθλητών που συλλέγουμε για να φτιάξουμε την ομάδα των ονείρων μας. Οι αλλαγές στο συγκεκριμένο mode είναι ελάχιστες, αν και το ήδη υπάρχον βάθος μπορεί να σας απασχολήσει για αρκετές ώρες. Φροντίζει, ωστόσο, να συμπεριλάβει ΕΠΙΠΛΕΟΝ τζόγο, με casino mini-games που επιφέρουν έξτρα συνάλλαγμα.

Στο MyGM, όπου παίζετε σαν Manager της αγαπημένης σας ομάδας, βλέπουμε τον πυρήνα να μένει ίδιος, με μια μόνο σημαντική αλλαγή. Φέτος οι ενέργειες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε βδομάδα είναι μετρημένες και μεταφράζονται σε «Action Points». Έτσι, επιβάλλεται να εστιάσετε σε συγκεκριμένους τομείς διαχείρισης της ομάδας κάθε φορά, κάνοντας το παιχνίδι πιο challenging και ενδιαφέρον.

Όλα τα γνωστά fixture modes παραμένουν, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Το ίδιο ισχύει και για το «My League» mode.

Αν κάποιο mode τράβηξε την προσοχή μας πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει το παιχνίδι, αυτό ήταν το «MyCareer». Από το 2Κ16 κι έπειτα, το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού έχει αποκτήσει μια κινηματογραφική υπόσταση, με το αντίστοιχο production value.

Σπουδαίοι άνθρωποι κρύβονται πίσω από την παραγωγή και τη σκηνοθεσία, ενίοτε, ασχέτως με το αν το «MyCareer» γίνεται δέκτης θετικού ή αρνητικού σχολιασμού. Μετά το, ομολογουμένως, μέτριο αποτέλεσμα της περσινής χρονιάς, τη σκυτάλη πήρε φέτος ένα νέο studio παραγωγής, η SpingHill Entertainment, ιδιοκτησίας του Lebron James. Χωρίς καμία διάθεση για spoil, μπορείτε να φανταστείτε πόσοι διάσημοι, NBA stars ή celebrities, κάνουν το πέρασμά τους από την ιστορία, η οποία διαφοροποιείται σημαντικά σε ύφος και περιεχόμενο.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειες, το φετινό career ξεφεύγει από τα κλισέ ή, τουλάχιστον, δεν εστιάζει σε αυτά. Αντί να πραγματεύεται το στερεότυπο του αγοριού από τα γκέτο που μπήκε στα σαλόνια του NBA, μας βάζει στο πετσί του ρόλου ενός παιδιού που ανδρώνεται μέσα από τις επιλογές του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει «αντιμιλώντας» στο Σύστημα. Η ψυχρή και απρόσωπη στάση του πανεπιστημίου, απέναντι στον συμπαίκτη και φίλο του πρωταγωνιστή, που κόβουν την αθλητική του υποτροφία όταν ο πρώτος τραυματίζεται σε αγώνα, μας βάζουν στα παπούτσια ενός ανθρώπου που μάχεται για το δίκαιο με κάθε συνέπεια. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι μας αν θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας, αλλά και ως πού μπορούμε να φτάσουμε (ηθικά) για μια θέση στο Draft, την πεντάδα ή το Hall of Fame.

Αν και η εισαγωγή ξεκινά με πολύ δυναμικό τρόπο, ενθουσιάζοντάς μας ιδιαίτερα, παρατηρούμε μετά από λίγες ώρες, καθώς ξεκινά το regular season, πως η μαγεία της αφήγησης αραιώνει, δίνοντας τη θέση της σε αμέτρητες ώρες αγώνων. Κάτι απολύτως κατανοητό και αποδεκτό, αν πάρουμε ως δεδομένο πως υπάρχει ο χρόνος για αμέτρητο grinding στην προσπάθεια σας να τελειοποιήσετε τα χαρακτηριστικά του παίκτη σας. Αν όχι, υπάρχουν και τα… micro-transactions. Επίσης, ενώ η κλιμάκωση της ιστορίας πραγματοποιείται εξαιρετικά, υπήρξαν σοβαρές καταστάσεις που βιάστηκαν να διεκπεραιωθούν, δίνοντας τη θέση τους σε σκηνές διαφήμισης εταιριών ένδυσης ή ενεργειακών ποτών. Φυσικά, το marketing και το sponsoring είναι αναπόσπαστο μέρος μιας πετυχημένης καριέρας, αλλά στο «MyCareer» αποτυπώνεται λίγο… ξετσίπωτα.

Ξεκινώντας το «MyCareer» σας ζητείται να φτιάξετε τον χαρακτήρα σας. Κάπου εδώ ξεκίνησε ο Γολγοθάς μου με το companion app του NBA 2K20 για κινητά τηλέφωνα. Θεωρώ δεδομένο πως για να απολαύσω την ιστορία και να υπάρξει immersion, προτείνεται να παίξω με το πρόσωπό μου και όχι με κάποιο preset. Η ύπαρξη του face-scan feature, λοιπόν, θα είχε αποδειχτεί φανταστική ιδέα, αν δούλευε πραγματικά. Τα όρια της υπομονής μου εξαντλήθηκαν, προσπαθώντας επί σειρά ωρών να πραγματοποιήσω κάποιο σκανάρισμα που δεν είχε ως αποτέλεσμα κάποια τερατογένεση στο character creation. Μετά κόπων και βασάνων κατάφερα να φτιάξω κάτι που… με θυμίζει.

Στη συνέχεια μας δίνεται η επιλογή να φτιάξουμε το build της αρεσκείας μας, επιλέγοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τη θέση που θα παίζουμε. Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να έχουμε πολλά διαφορετικά builds και να παίζουμε κάθε φορά με εκείνο που επιθυμούμε. Τα άσχημα νέα είναι πως οι δυνατότητες αναβάθμισης συνδέονται άμεσα με το Virtual Currency (VC). Αφού ορίσουμε ένα potential, με τα εν δυνάμει χαρακτηριστικά του παίκτη στην επιλεγμένη θέση, όπως επίσης και τα attributes (αντοχή, δύναμη κλπ.), είναι στο χέρι μας να φτάσουμε σε αυτό το potential επενδύοντας τα VC που συγκεντρώνουμε από τα παιχνίδια μας στις αντίστοιχες κατηγορίες στατιστικών. Κάθε παιχνίδι μας δίνει VC ανάλογα με τον βασικό μας μισθό, την απόδοσή μας αλλά και κάποια ακόμα multipliers. Καθώς προχωράμε τα upgrades χρειάζονται περισσότερα VC και, για ακόμα μια φορά, αντιμετωπίζετε το δίλημμα μεταξύ χρονοβόρου grinding ή αγοράς VC μέσω μικροσυναλλαγών.

Συνολικά, μπορώ να πω ότι ήταν το αγαπημένο μου από όλα τα mode. Θα ευχόμουν να υπάρχουν περισσότερα events ιστορίας κατά το regular season, όπως επίσης να υπάρχει διαφορετικό currency για τα ρούχα και τις λοιπές δυνατότητες, από εκείνο που χρησιμοποιείται για το upgrade του χαρακτήρα. Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν και η προσθήκη mini-games, τύπου drills, κατά την προπόνηση στο γήπεδο ή το γυμναστήριο, παρά το γεγονός πως η εφαρμογή τους δεν ήταν η ιδανική πάντα και παντού. Συχνά δεν ήταν σαφές τι πρέπει να κάνουμε, με τα QTE events να δείχνουν ασύνδετα με ο,τι εκτελούσαμε στην οθόνη.

Σημαντική προσθήκη στο 2K20 αποτελεί το γυναικείο πρωτάθλημα (WNBA), με όλες τις ομάδες του να γίνονται διαθέσιμες για απλούς αγώνες, στερώντας, όμως, τη δυνατότητα από τον παίκτη να ενσαρκώσει τις αθλήτριες σε κάποιο αντίστοιχο mode καριέρας παίκτη ή manager.

Από μόνη της, η ύπαρξη γυναικείου μπάσκετ στο παιχνίδι αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα, μιας και εκτός του θέματος της ισότητας και του target audience που βρίσκει αντίκρισμα, μιλάμε για ένα ξεχωριστό κομμάτι από animation που διαφοροποιείται αισθητά από το βασικό παιχνίδι. Ελπίζουμε η 2Κ να χτίσει πάνω σε αυτή την προσθήκη και από του χρόνου να έχουμε κι άλλες επιλογές.

Τεχνικά, ο τίτλος παραμένει σε ένα σχετικά καλό επίπεδο, δεδομένου του όγκου και της ομορφιάς του. Στο PlayStation 4 Pro, παρατήρησα κάποια μικρά stutters και κάποια frame drops σε έντονες στιγμές του transition. Επίσης, πρέπει να αναφερθώ οπωσδήποτε στα ΤΕΡΑΣΤΙΑ loading times. Οι χρόνοι αναμονής είναι, γενικώς, μεγάλοι και σε αυτό συνδράμει το γεγονός ότι το παιχνίδι απαιτεί μόνιμη σύνδεση στους servers της 2K. Αυτό δικαιολογείται από την ύπαρξη των VC που, σαν κανονικό εξαγοράσιμο currency, υπόκειται σε ελέγχους integrity και, για να αποφευχθεί το cheating, πρέπει να είναι μονίμως σε σύνδεση.

Συνοψίζοντας, το νέο μπασκετικό παιχνίδι της 2K κρατά το στέμμα του καλύτερου τίτλου στην κατηγορία του, «κρύβοντας κάτω από το χαλί» όλα όσα ενοχλούν τους φανατικούς παίκτες του. Χωρίς σημαντικές αλλαγές στα game modes του και επιμένοντας στα micro-transactions απολαμβάνει τη μοναξιά του μονοπωλίου του. Αν και εντυπωσιακό εντός των γραμμών του παρκέ, ελπίζουμε να βρει τον δρόμο που μοιάζει να έχασε κάπου μεταξύ του πλούσιου περιεχομένου και του στεγνού τζόγου.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την επίσημη εταιρία διανομής, CD Media, για τις ανάγκες του Review.


Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

NBA 2K20

Συντάκτης
12 Σεπτεμβρίου 2019
Developer

Visual Concepts

Publisher

2K Sports

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

6 Σεπτεμβρίου

Είδος

Sports

PEGI

3

Θετικά

+ Ελαφρώς ανανεωμένη game engine, με βελτιώσεις σε μηχανισμούς και animation

+ Πλούσιο licensed περιεχόμενο

+ Πολύ ενδιαφέρον myCareer mode

Αρνητικά

- Micro-transactions παντού για ακόμα μια χρονιά

- Μεγάλα loading times

- Πολύ μικρές, ή ανύπαρκτες, αλλαγές στα περισσότερα modes

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.8
Συνοψίζοντας

Το νέο μπασκετικό παιχνίδι της 2K κρατά το στέμμα του καλύτερου τίτλου στην κατηγορία του, «κρύβοντας κάτω από το χαλί» όλα όσα ενοχλούν τους φανατικούς παίκτες του. Χωρίς σημαντικές αλλαγές στα game modes του και επιμένοντας στα micro-transactions απολαμβάνει τη μοναξιά του μονοπωλίου του. Αν και εντυπωσιακό εντός των γραμμών του παρκέ, ελπίζουμε να βρει τον δρόμο που μοιάζει να έχασε κάπου μεταξύ του πλούσιου περιεχομένου και του στεγνού τζόγου.

7.5
Βαθμός
7.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
33%
Cheers
33%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
33%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1